Sunday, June 12, 2016

Här får man inte ta foton

Hårklippningen gick bra och det blev inga Sheldonincidenter. :) Skönt att ha litet kortare hår. Jag klipper mig inte särskilt ofta men har man litet längre hår brukar det gå bra. Luggen klipper jag flera gånger mellan mina besök hos frisören - annars skulle jag se ut som en Old English Sheepdog. ;) De är härliga men har sin päls över ögonen.


Bilden lånad från Wikipedia - By Photo taken by Harald Urnes, Norway (Harald Urnes, Norway) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Eftersom det svalare vädret höll i sig (idag var det dock varmare igen) passade jag på att åka till Yreka igår för att handla litet där affärerna är billigare jämfört med affärerna i Weed och Mt Shasta. Jag åker "bakvägen" i stället för I-5 eftersom jag tycker om den litet lugnare takten och dessutom är det vackrare. Ytterligare ett plus är att det är få bilar vilket jag gillar.

Min första anhalt var toaletten hos JC Penney. :) Jag uppskattar verkligen att kunna använda en toalett utan att behöva betala. En sådan stor skillnad mot Sverige där i stort sett alla toalettbesök tycks kosta pengar. Under mitt Sverigebesök i höstas besökte jag toaletten hos Åhléns i Stockholm några gånger och det var 10 kronor varje gång. Utom en gång då en dam före mig i kön smet in när en person kom ut genom spärren. Och jag var inte sämre utan hängde på. ;) Förhoppningsvis har Åhléns inga spioner ute på nätet. :)


Nästa anhalt var The Dollar Tree/Store där i stort sett allt kostar en dollar. Den här typen affärer har en stor kundkrets numera eftersom så många amerikaner har det kärvt ekonomiskt. Jag läste senast idag att det program med så kallade "food stamps," som ges till de som har det dåligt ekonomiskt, har legat nere för många under flera dagar. Det betyder att människor inte kan handla mat.

Eftersom jag "gick i skola" hos Michael och hans tänkande att ha litet "preparedness" inför eventuella situationer där man kanske inte enkelt kan handla mat har jag under många år haft en del extra mat som ris, bönor, linser, en del konserver osv. Alltså mat som inte kräver kylskåp eller frys. Jag gick igenom mitt lager häromdagen och det var en del som blivit gammalt. Eftersom den här maten bara skulle ätas i en krissituation bryr jag mig inte så mycket om att den inte har samma höga kvalitet som maten jag annars äter så The Dollar Tree/Store var perfekt för detta inköp. Det blev litet ris, grönsaks- och fiskkonserver.


Jag har mitt lilla matlager i en hink.


Egentligen tycker jag inte särskilt bra om Walmart men vad gör man när det är den enda större affären som vi har inom ett rimligt avstånd. Jag brukar handla toalettpapper, plastpåsar för matförvaring, smör (vilket är MYCKET billigare där) och goda fiskkonserver från Bar Harbor. Bar Harbor ligger i Maine och har mycket hög kvalitet på sina varor.

Jag hade tagit en del foton som jag hade tänkt visa här på bloggen och jag var vid de ekologiska bananerna, som var riktigt billiga, när en storvuxen, barsk man sade "You cannot take pictures in here." Jag undrade om det var emot lagen att ta foton på bananer och fick till svar att man inte får fota hos Walmart.
Jag gick därifrån och kände mig irriterad över hur han tilltalade mig. När jag kom hem "googlade" jag eftersom jag ville se om det faktiskt stämde. Det gör det tyvärr. Walmart har fotoförbud i sina affärer och till och med utanför affärerna så jag bryr mig inte om att lägga ut bilderna. Det skulle inte alls förvåna mig om de har spioner ute på nätet.

Detta är andra gången jag har blivit tillsagd att jag inte kan fotografera. Det första tillfället var utanför kontoret för Social Security i Yreka för ett par år sedan där en vakt sade till mig. Han hade helt fel och man kan visst fotografera den typen byggnader från utsidan. Nu vet jag det och skulle inte lägga ner kameran om jag fick en tillsägelse igen utanför en sådan byggnad. Man måste vara påläst och kanske till och med ha utskrifter med sig för att visa de som tror att de vet men som faktiskt inte vet.

Seinfeld har en härlig episod som heter "The soup Nazi" där en barsk och kärv man säljer soppor som tydligen är mycket goda. Men man måste bete sig på ett visst sätt, annars får man ingen soppa. Så kände jag mig hos Walmart igår!

22 comments:

Desiree said...

Visst ar det skont att fa klippa sig nar man behover det. Jag klipper mig inte speciellt ofta heller. Funkar ju ratt bra nar man har langre har. Men nu I fredags klippte jag mig och det kanns sa skont! Jag har ocksa varit med pa flera stallen I USA att jag blivit tillsagd att jag inte far fota. Jag gillar verkligen att toaletter finns tillgangligt overallt I USA och att det aldrig kostar nagot. Toaletterna brukar ocksa vara frascha och fina.
Ha en bra start pa veckan.

Rebekah M said...

Go'morron,
En bit härifrån, börjar I95 (Houlton, ME). Om jag skulle sätta mig i bilen och köra I95 från början till slut, skulle jag hamna nere i Florida Keys. På ett sätt skulle jag vilja göra den resan.
DollarStore ser exakt likadan ut som de gör här, så det är ingen skillnad. Inte heller att det är otroligt många som handlar där, trots att mataffären är granne med dem. Jag brukar gå dit för vissa förbrukningsartiklar.

Jag har tagit bilder med telefon inne på Walmart. Bra att Du skrev om det, för jag visste det inte. De har bara inte sett mig. Vilket tjafs de måste ha om det där, i dagens läge när de flesta har kamera-telefon!

Två gånger har jag råkat ut för att bli tillsagd -- båda gångerna i shopping centra, och båda gångerna hade jag "riktiga" DSLR-kameran. Första gången var i Quebec City. Där var det en affärsinnehavare som kom utrusande och sa åt mig. Han till och med kollade på kameran så att jag tagit bort bilden.

När jag just hade köpt mitt 50mm prime objektiv, var det en bild jag ville ta i vår vanliga mataffär. Eftersom jag blivit vis av skadan, så att säga, så frågade jag föreståndaren om det var okay. Han kände tydligen inte till så'na här regler, för han såg helt förbryllad ut över frågan, och bilden blev bra 🙂

Ja, toaletterna är ett jättestort plus för Nordamerika! Vilket sjukt system de har beträffande det i Sverige. Oerhört irriterande. Det är ju en service som varenda affär borde tillhandahålla.

Annika said...

Skönt med lite hårklipp ibland.
Det är superpinsamt att fota i mataffärer. Jag vet.
Jag brukar låtsas att jag skickar sms eller kollar ngt i luren. Skulle nog inte gå in och fota med vanlig kamera, tror jag. Jag gjorde det en ggn när vi höll på med Show and Tell på bloggarna för många år sen. USCH, det var inte roligt. Ingen sa ngt, men det kändes ju så fel. Men med en mobil är det svårt för dem att se att man plåtar.
En gång när jag fotade med min Canon i Reston Town Center, vårt stora utmohuscentrum, kom en vakt och frågade vad jag plåtade, och varför. MEN inte så att han var otrevlig alls, och han krävde inte att jag skulle ta bort bilderna. Det var lite konstigt iaf att han frågade.
Men, men.
Annars har jag aldrig varit med om att ngn sagt ngt.
Absolut, klart att man ska kunna gå på toa gratis när man handlar i köpcentrum etc. Det är verkligen bra att det är gratis här, och att det finns så gott om toaletter.
Samma med med parkering, inte sjutton behöver man betala i shopping malls etc då man man handlar där. Like it. A lot!!
Kramar!

Channal said...

Hahaha tack för den! Älskar Seinfeld och speciellt den scenen. Det där med att fota är de bara positiva med här i Sverige. För då vet de att de får gratisreklam på Insta eller bloggar. Smart där =)

Jätteirriterande att behöva betala för att gå på toa. Hur ofta har man kontanter på sig?!! Här får vi betala en femma. Vissa toaletter är gratis, oftast de på restauranger.

Skönt att du har blivit fin i håret. Det ska jag bli på torsdag.

Ha en bra vecka! KRAMAR Anna

Annica said...

Här är det fotoförbud på alla landstingets sjukhus, vårdcentraler, m.m. Annars är det nog mest fritt fram att ta bilder. Folk börjar bli så vana att det fotas överallt så knappt någon som reagerar. Själv undviker jag att få med okända personer på mina bilder. Ibland frågar jag om det är okej att jag hivar fram kameran/mobilen.

På några enstaka ställen är toalettbesöket gratis men på de flesta kostar det. Man behöver ha en "kissakassa" med sig i väskan. ;) Påminner lite om de parkeringspengar man hade i bilen förr.
Skönt att vara nyklippt och fin. På onsdag ska jag till en fotvårdare för första gången och bli fin om fossingarna. Hoppas innerligt att jag inte är kittlig - för då kanske jag förlorar en tå ... ;)
Ha det gott! Kram!

Gunnel said...

I en sådan värme är det nog inget att längta efter att ha en stor hårman. Även om det är förbjudet att fotografera så går det väl att säga till på ett vänligt sätt? En del vaknar alltid på fel sida varje dag. Ha det gott.

olgakatt said...

Jag blev påhoppad i London i en mataffär när jag fotograferade några mjölkpaket. Karlen t o m ryckte kameran och raderade bilden. Sen gick jag 50 meter till en annan butik i samma kedja och tog min bild! I USA har jag tagit ett antal bilder i butiker utan problem. Jag var i Småland på ett konstgalleri där det stod en skylt att foto var förbjudet. Jag frågade varför och det hade ägaren inget bra svar på och sa sen att jag fick ta vilka bildet jag ville. Skulle tro att det egentligen vore bra reklam för hans galleri om folk visade bilder därifrån!

Behöver du gå på toa så kom till Malmö! De ställen jag frekventerar har alla gratis toa! Det enda ställe jag har betalt på de senaste åren är på Malmö C. I Stockholm verkar det vara betalning på de flesta ställen, det är också min erfarenhet.

Äventyret framtiden said...

Det där med toabesök och betalning varierar här på Åland.
De flesta företag har gratistoa men det finns förstås de som tar betalt.
Vi har alltid hållit gratis toa och ibland kommer det folk som bara har toabesöket som ärende Jag vet själv hur jobbigt det kan vara om man inte hittar möjligheten. Att då behöva ta fram pengar för att få gå på toa är fånigt, man kanske inte ens har slantar på sig. Grannföretaget tar betalt däremot...ja, gissa vem som får kunderna?;)
Jag kan förstå att de tar betalt på olika ställen som t.ex i Stockholm. Ofta har de någon anställd som ska sköta om städningen och det kostar men jag hörde att de också tar betalt för att slippa folk som stannar kvar på toa över natten. Det finns många sidor på ett järnspett.
På fredag ska jag klippa mig....alltid skönt att få ordning på hårstråna.
Jag undrar om förbud att fotografera i matbutiker har med konkurrens att göra? De vet ju inte vem som kommer in och tar bilder, det kan ju vara värsta konkurrenten som vill veta mera om affären men det kan också handla om annat. T.ex tjuvar som förbereder ett inbrott. Jag har läst någonting om detta men minns inte exakt hur det går till. Här frågar många om lov innan de fotograferar men för det mesta så fotar folk precis hur mycket de vill. Vi blir fotograferade titt som tätt, men däremot vet jag att gäster i gemen gärna vill säga ja eller nej. Givetvis. Det handlar om respekt.

Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag kommer till ett visst läge när jag känner att jag “måste“ klippa mig och då kryper tiden fram av någon anledning tills man får komma till frissan. :) Såg bilderna på FB på dig och ditt långa hår och lockar. Läckert!
Man blir onekligen litet paff och känner sig som en brottsling nästan när man blir tillsagd tycker jag.
Jag minns fortfarande när Michael gick in på toaletten i mataffären i Mt Shasta och jag inte fattade att allmänheten också fick använda personalens toalett. Men nu gör jag likadant.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Rebekah: God kväll! :) Ligger litet efter mina svar här på bloggen.
I-5 går mellan södra Kalifornien och Kanada. En mycket lång sträcka precis som du har. Och den högsta punkten på I-5 ligger vid Siskiyou Summit som finns på gränsen mellan Oregon och Kalifornien. Där vill man inte vara på vintern om det snöar.
Alla affärskedjor tycks se likadana ut oberoende av var man befinner sig. Allteftersom fler blir fattiga får de här billighetsaffärerna fler och fler kunder.
Eftersom jag inte har en mobil som kan ta bilder hade jag min vanliga kamera så det var ju väldigt uppenbart. Tror nog att man kan “smussla“ mer med en mobil. :)
Den storvuxne, barska killen kollade inte min kamera och jag har sparat bilderna på min dator. Att fråga innan man åker till Walmart skulle jag inte göra med tanke på hur många kunder de har men i en mindre affär blir det säkert mer naturligt.
Att betala 10 kronor för att uppsöka en toalett tycker jag är absurt. Det är ett stort plus i USA att det är gratis.

Anne-Marie said...

Annika: Jag kommer till en punkt när håret helt plötsligt känns väldigt långt. Och då är det hög tid att klippa sig.
Jag har fotat i Walmart tidigare och i andra affärer men troligen haft turen att inte ha haft några anställda omkring mig.
Hade jag en smart phone skulle jag säkert använda den men nu har jag bara min gamla Nokia. :) Kommer nog att hålla mig litet lugn med tanke på foton inne i affärer från och med nu.
Jag sade till killen i Walmart att jag hade en blogg och han ville veta vad det var för slags blogg. “A blog about living here“ sade jag och han tittade litet undrande på mig. Nåväl, jag överlevde och ingen krävde att jag skulle visa kameran eller ta bort bilder i hans närvaro.
Toaletter som kostar är ett konstigt påhitt i Sverige. Man är helt klart mer kundfokuserad i USA och inser att naturliga behov inte skall behöva kosta.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Det finns hur många bra episoder som helst av till exempel Seinfeld eller Friends och Big Bang Theory som man kan relatera till vardagen.
Det låter ju bra att man i Sverige inser att det kan vara litet gratisreklam. I USA verkar man nästan vara paranoid ibland just kring folk som fotar.
Jag har faktiskt alltid kontanter - både i USA och i Sverige. Gillar inte att betala med kort. Men att det skall behöva kosta 10 kronor till exempel tycker jag är dyrt.
Det enda han klipper är på längden, ingenting annat och ingen färgning eller permanent. Skönt att ha ett “enkelt“ hår tycker jag.
Ha det bra! Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Att man inte fotar just på de platser du nämner känns rätt självklart tycker jag. Men att bli åthutad utanför en byggnad som jag blev för ett par år sedan är paranoja. Inne i en affär kan jag kanske förstå om man är rädd för konkurrenter men man kanske borde ha skyltar med upplysningar om detta eftersom så många har mobiler som tar bilder numera.
Ja en “kissakassa“ kanske inte är helt fel. ;) Jag har alltid kontanter eftersom jag bara betalar med kontanter men många andra har det nog inte.
Hoppas att ditt fotbesök gick bra och att du har alla 10 tår intakta. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag brukar ha mitt hår (när jag är hemma) i en hästsvans om det är riktigt varmt. På jobbet är det så svalt att jag aldrig blir för varm.
I USA agerar många numera som om de är poliser vilket de inte är. Visst finns det många olika sätt att tala om för andra att något kanske inte är tillåtet.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Man tycker att bananer och mjölkpaket verkar rätt oskyldigt. :) Oj, det var litet väl våldsamt att göra vad den personen gjorde gentemot dig. Och olika regler tycks gälla i affärerna. Märkligt om de hör till samma kedja.
Vad bra att du fick ta bilderna i galleriet.
Jaha, vad bra att veta att Malmö har gratis toaletter. Får besöka andra delar av Sverige kanske framöver. :)

Anne-Marie said...

Karin: Jag gissar att Pettas får kunderna. ;) Ibland måste man gå på toaletten och kanske inte har möjlighet att stanna för att äta mat till exempel. Tycker också att man skall kunna utnyttja en toalett utan att behöva betala.
Jag tror det kan finnas många anledningar till att de tar betalt. Men självklart finns det en hel del “slödder“ i storstäderna som kanske skulle flytta in på en toalett om det var gratis. Jag föredrar trots allt “toalettklimatet“ i USA där det är gratis. :)
Tycker att de grå hårsträna blir fler och fler men jag bryr mig faktiskt inte längre utan är naturlig utan färg i håret.
Walmart är ju en jättekoncern så självklart kan de ha konkurrenter men det vore kanske bra att vänligt men bestämt upplysa allmänheten med skyltar med tanke på hur många som har mobiler numera som tar foton. Att fota bananer som jag gjorde verkar ju rätt oskyldigt. ;)
Kramar!

Marina said...

Det där med 10 kronor för att gå på toaletten är verkligen saftigt! Upplevde det första gången på centralen i Stockholm och då trodde jag han drev med mig, men har sedan insett att det är så på fler håll. På de flesta restauranger och fik verkar dock toabesöken vara gratis.

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Oj vad jag kan sakna de där hyllorna med mat i de amerikanska mataffärerna ibland :-)

Klokt att ha ett litet lager hemma.

Det där med fotoförbud är ju knepigt. Ibland har jag velat fota något i någon affär för att visa någon som jag vet letar efter precis en sådan vara, eller om jag är på jakt efter något själv och inte kan bestämma mig, vilket hände när jag färut var på jakt efter ett köksbord. Jag besökte många affärer och ville fota för att komma ihåg hur borden såg ut och för att jämföra och vid sådana tillfällen har jag blivit tillsagd, men kanske fotat lite ändå i smyg :-) för det är ju inte så att man sätter rikets säkerhet på spel precis...

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Marina: Jag har också betalat 10 kronor (tror jag att det var) inne på Cityterminalen i Stockholm. Restauranger och fik tror jag fortfarande har gratis toaletter om man är kund där.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Dollar Store/Tree har alltid mycket mat på sin hyllor. De vanliga mataffärrerna har inte alls lika mycket tycker jag.
Michael var en bra “lärare“ på olika sätt och det här att vara litet förberedd var han bra på.
Visst kan man förstå att affärerna kan vara litet misstänksamma mot folk som fotograferar men samtidigt har ju i stort sett alla numera mobiler som tar bilder och de där mobilerna tycks ju vara “fastklistrade“ i mångas händer. :)
Nej, det är ju inte något topphemligt motiv med ett köksbord. ;)
Ha det bra! Kramar!

Maria said...

Jag gillar verkligen idéen med att ha extra mat för krissituationer. När jag bodde i min RV så hade jag extra mat för ca 6 mån under min säng! Det har jag inte nu längre :)

Kram

Anne-Marie said...

Maria: Man måste ha planering för situationer när det inte går att köpa mat i en affär. Jag har inte alls så mycket som du hade men Michael hade rätt mycket mat i stora hinkar.
Kram!