Saturday, June 18, 2016

Junisnö och svenskt sommarväder

Efter snart 20 år här i Kalifornien med mycket varmare somrar än vad Sverige oftast har, har jag vant mig vid många månader med riktigt varmt väder. Fortfarande tycker jag att det ofta är för varmt och de senaste åren har det blivit märkbart varmare jämfört med hur det var när jag först kom hit. Då blev det sällan varmare än +30 medan det nu ofta går upp över den temperaturen och blir obehagligt varmt.

Därför har jag inte alls haft något emot det mer svenska sommarvädret vi haft de senaste dagarna. Det har varit kyligt och regnat en hel del. Idag skingrades dock molnen och solen kom fram och nu skall det bli varmare igen.

Jag åkte iväg för att tanka min bil och såg att berget till och med fått en del snö. Det är ovanligt att det blir så kyligt i juni att det snöar uppe på berget. Men det såg vitt och vackert ut mot den blå himlen. :)

Jag gillar att kunna ha litet mer kläder på mig än vad jag kan ha när det blir +35. Jag minns fortfarande att det var litet konstigt att alltid ha t-shirt och shorts på Hawaii där det aldrig blev kallt. I fredags när jag var inne i Mt Shasta för att handla hade jag till och med på mig min läderjacka utan att vara för varm.

Tänk att det är sommarsolståndet (summer solstice) den kommande veckan. Eller som man säger i USA “First Day of Summer“ vilket givetvis inte stämmer eftersom vi haft sommar ett bra tag.

Och i Sverige firar man midsommar om en vecka. Dagen som kanske egentligen borde ha blivit Sveriges nationaldag. :)

Här är det kolsvart vid 21.30/22-tiden medan nätterna aldrig blir riktigt mörka i Sverige. Jag minns att jag fick en viss panik när midsommar var förbi och man visste att det bara skulle bli mörkare. Numera tänker jag knappt på att det vänder.

Berget med nysnö i juni.

31 comments:

FREEDOMtravel said...

I år har jag lidit lite av ljuset. Vi har sex mindre fönster längst ner i husbåten som det är krångligt att skaffa persienner till, så det blir ljust vid 4-tiden på morgonen. Och då vaknar jag... Börjar se fram emot lite mer mörker faktiskt, så jag får sova nån gång, haha ;)

Gunnel said...

Till en början märks det knappast att det vänder och blir mörkare. Det är nog mest en känsla man har. Jag hoppas att det blir lite varmare här igen, för efter skolavslutningen har vädret inte varit mycket att hurra för. Snö väntar jag gärna läääääänge på. Kram

Äventyret framtiden said...

Jag vet att du har funderingar på att flytta någon annanstans men jag undrar om du verkligen kan göra det Anne-Marie? Mt Shasta, hur skulle vi andra kunna leva utan berget? Nu har vi vant oss att det bara hör till :)
Jag vet också att man brukar prata om att midsommaren skulle vara Sveriges nationaldag...och nu är jag förstås inte svensk men jag tycker att midsommar ska vara midsommar och nationaldag, nationaldag.

Sommarnätterna nu är ljusa och fina när vädret är bra. Igår kväll mörknade det alltför fort eftersom det regnade. Det kändes nästan kymigt nu när man har vant sig vid ljuset. Bäst att njuta så mycket man kan, snart vänder det igen.

kramar

Rebekah said...

Samma här! Vi har haft behagligt väder, helt i min smak, men de flesta andra har säkert tyckt det var för kallt. Jag gillar också att kunna ha kläder på mig. Det är inte hettan här, som är värst, utan värmen i kombination med luftfuktighet. Där är vi nog alla överens här, det blir oerhört tryckande.

Berget är så vackert att det nästan gör ont, på ett fint sätt.

Kramisar!

Annika said...

Skönt när det blir svalare om man lever i ett varmt klimat! Man uppskattar det på ett helt annat sätt. Berget är vackert med sommarsnön - här har mycket smält bort redan. Hoppas det håller sig på den svala sidan ett tag till.
Kram

Steel City Anna said...

En lite smålurig rubrik tycker jag, trodde direkt att du hamnat i de svenska fjällen :)

Skönt med lite trevligare väder för dej! Midsommar har jag inte hunnit tänka på. Jag är faktiskt ledig iår av en slump, men det är rätt stor risk att jag inte känner för att fira efter Brexit. Vilken rysare det blir!

Channal said...

Men oj så mycket snö! Vackert men lite konstigt! Jag gillar när det är runt 21-25 grader, perfekt och alldeles lagom. Sen tackar jag inte nej till en vecka med +28-33 grader. Men då vill jag vara vid havet. Annars är det olidligt! Ja, nästa helg är det midsommar. Brukar regna då =) Nu är klockan 21.45 och himlen är ljusblå!

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Helena: Oj, det var tidigt med ljusa morgnar. Det kanske är litet väl tidigt att vakna.
Här blir det nog inte ljust förrän runt halvsextiden. Och givetvis är det kolsvart på natten. Jag har svårt numera att sova om jag besöker Sverige under den riktigt ljusa årstiden.

Anne-Marie said...

Gunnel: Visst var det mycket en känsla av att bara veta att det hade vänt. Men självklart blev det mörkare efter några veckor efter sommarsolståndet. Nu kommer att bli varmt här igen och snön smälter säkert mycket snabbt uppe på berget. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag skulle säkert sakna berget om jag inte var här. Fortfarande är jag här och tar bilder på det. :)
Jag tror att man menar att man i Sverige har en stark känsla för midsommarafton och “vet“ hur man skall fira medan nationaldagen verkar litet allmänt “luddig“. Det blir säkert så att dagarna är avskilda som de nu är.
Jag led av mörkret i Sverige när jag jobbade och bara fick korta glimtar av dagsljus utomhus. En november hade Stockholm 3 timmar med sol! Då var det mörkt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Rebekah: Nu kommer det att bli varmare igen hos oss. Det svala vädret vi hade var ovanligt och att det regnade så mycket som det gjorde. I juni brukar det oftast inte regna och vara mycket varmare. Så nu blir det de tunna sommarkläderna som gäller. :)
Värme i kombination med fukt är verkligen ingen höjdare. Det fick jag mer än nog av på Hawaii.
Det var väldigt fint med den vita snön och blå himlen. Nu kommer säkert snön att smälta snabbt i värmen.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Du har det kanske också riktigt varmt. Hemskt med den stora branden i LA-området. Fast det är ju en bra bit från dig som tur är.
Säger man till folk i Sverige att man uppskattar kyligt väder med regn på sommaren tror de nog att man har blivit tokig. :)
Berget var verkligen vackert igår. Det har nog redan smält en del eftersom det var rätt mycket varmare idag redan. Nej, tyvärr blir det varmt igen till veckan.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Rubriker skall vara litet småluriga ibland. ;) Nej, svenska fjällen är det långt till.
Som jag skrivit till de andra kommer det att bli riktigt varmt igen till veckan. Redan idag var det mycket varmare.
Midsommar bryr jag mig inte alls om numera. Ingen firar ju det i USA och bor man inte i en stor stad med andra svenskar tror jag att det går rätt obemärkt förbi.
Ja, det skall bli mycket intressant att se hur det går med Brexit. Efter mordet på den kvinnliga politikern undrar man hur det påverkar.

Anne-Marie said...

Anna: Jag blev litet förvånad att det hade snöat så mycket som det gjort där uppe på berget. Ja, litet konstigt var det faktiskt. Och vackert!
21-25 är perfekt men det har vi sällan under sommaren. Oftast har vi runt +30 eller mer numera under sommaren. Och inget vatten finns i närheten av Weed.
Midsommar kan vara “lurigt“ med vädret. Ofta verkar det vara kyligt och kanske regna. Nu är klockan 21.10 här och det börjar bli mörkt.
Kramar!

Kattas betraktelser said...

Ditt vackra berg i bakgrunden är så maffigt. Jag är en sån som gillar ljuset men vi har en mkt kyligvsommar här uppe i norr.

Anne-Marie said...

Katta: Berget var väldigt vackert igår med det vita mot det blå.
Du har väl ljust dygnet runt nu antar jag.
Kyligt kommer vi inte att ha det framöver. Nu dröjer det nog till hösten.

Tredje året i Hjo said...

Midsommar - och så vänder det. Snart är det ju.
Ha det!

Desiree said...

Ja helt otroligt att det ar midsommar denna vecka. Har I Basel far jag Inga midsommar kanslor alls. Det blir inget midsommarfirande for var del I ar. Sa vackert berget ser ut med all sno.
Kram!

Charlie sa ... said...

Tiden rusar...snart är det juli! Jag hänger inte med ;-)

Vackra bilder, Anne-Marie! Den här tiden är fin och läckert med kombo snö och sommarkänsla. Jag trivs bäst när det är lite svalare. Har inget emot att sätta på mig en sjal eller jacka ibland....

KRAM!

Anonymous said...

Vackert foto av "ditt" berg!

Snö i norra Kalifornien är inte så ovanligt vid
de högre altituderna. Hände på en campingtripp Don gjorde
med en liten grupp tonåringar i Sierra Nevada.
De flesta utlänningar tror, att hela Kalifornien är som
en badort. :)

Undrar om du tittat in hos Rantamor på näthinnan
och sett hennes underbara foton från Lappland?

Ruth i Virginia

Anonymous said...

Menade givetvis "snö i juni"

Ruth

Marina said...

Jag älskar ljuset och just den här tiden är den absolut vackraste. Däremot lider jag inte alls när det vänder och blir mörkare, det är mysigt att kunna tända lite ljus och lyktor också.

Annica said...

Här i norr är vädret för närvarande svalt och ostadigt. Och jag lider inte alls. :) Jag förstår att semesterfirare och sol/värmedyrkare längtar efter många fler plusgrader och en pålitlig sol, men det blir säkert varmare framöver. Angående svalt/hett väder - själv föredrar jag att ta på mig en extra kofta eller jacka än "klär" mig som en nudist. ;)
Berget är så fantastiskt vackert och mäktigt. Jag tror du skulle sakna det enormt om du flyttade. Det är inte många platser som kan bjuda på den utsikten.
Kram från ett vädermässigt nyckfullt norr! Just nu i alla fall! :)

Anne-Marie said...

Hans: Ja, idag är det som ljusast. Här är det givetvis inte lika ljust under natten som hos dig.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Desiree: Nej, inget midsommarfirande i Mt Shasta-området heller. Men om man bor i NYC eller San Francisco tror jag det finns en del som firar.
Snön hade redan smält till viss del idag eftersom det blivit mycket varmare.
Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Och du har hunnit med en resa till Sverige igen. :) Roligt att du kan åka litet oftare.
Tack! Det var litet oväntat med det kyligare vädret och snön men inte mig emot. Idag var det kortärmat som gällde igen.
Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Tack! Det känns litet som “mitt“ berg. :)
Det finns en okunskap hos många som tror att Kalifornien bara är sol och palmer. Långt därifrån. Bergen kan ha alla möjliga sorters klimat under vintern och till viss del även på sommaren.
Nej, jag har inte varit inne hos Rantamor. Får ta en titt där kanske. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Marina: När jag bodde i Sverige tyckte jag det var kämpigt under vintern med det mörka och de få timmarna med dagsljus. Nu känner jag inte så eftersom våra vintrar är mycket ljusare än vad de är i Sverige.

Anne-Marie said...

Annica: Jag minns att du led av värmen en sommar för ett eller ett par år sedan. Inte roligt när man inte klarar av värmen. Jag kan klara värmen relativt bra om nätterna svalnar. Gör de inte det blir det jobbigt.
Berget är vackert och imponerande även om det under sommaren känns litet “avslaget“ eftersom det oftast bara är blå himmel och berget blir mer och mer “avskalat“ med det vita. Jag föredrar nog det litet mer omväxlande som blir under våren och hösten med mer moln. Under vintern kan berget vara “försvunnet“ under längre perioder om vi har moln och stormar.
Jag tar gärna ditt litet svalare och ostadiga väder. :) Kram!

Maria said...

Ja visst känns det lite ovant med den här värmen vi har. Nere i dalen där jag bor nu (kan faktiskt se ditt berg på avstånd,) blir det inte ens kyligt på nätterna. Efter att ha växt upp i Åre trakten, där jag vissa år inte hade shorts en enda dag under sommaren, känns det fortfarande lite märkligt att ha så lite kläder på mig som värmen här dikterar..

Anne-Marie said...

Maria: När det blir uppemot +35 tycker jag det blir obehagligt varmt. Vi har många fler sådana dagar än när jag kom hit i slutet av 90-talet. Du har väl ännu varmare temperaturer under stor del av sommaren. Vi skall få det ordentligt varmt igen nu från och med helgen och under nästa vecka.