Thursday, June 2, 2016

HEAT ADVISORY IN EFFECT FROM 2 PM SATURDAY TO 11 PM PDT SUNDAY

De är väldigt precisa med tidsangivelser våra amerikanska metorologer som utfärdar olika "advisories" och "warnings". :) Rubriken tog jag från den "Heat Advisory" som utfärdats för Central Siskiyou County (där bland annat Weed ligger) för den instundande helgen.

Det skall bli VARMT under helgen med rekordvärme på många håll. Man talar om runt +35-40 vilket är mycket ovanligt så här tidigt i juni. Och som jag nämnt tidigare på bloggen har inte särskilt många luftkonditionering i det här området (inklusive bloggerskan) eftersom det oftast blir rätt svalt under nätterna. Nu kommer det nog inte att svalna särskilt mycket under helgen.

Att befinna sig utomhus är inte ens att tänka på när det blir så varmt. Då är det mycket behagligare att vara inomhus även om det självklart blir mycket varmt även där. Jag har mitt "system" med öppna fönster under nätterna som jag sedan stänger på morgonen. Det brukar hålla sig relativt svalt fram till på eftermiddagen men det är när det är litet mer "normalvarmt".

Jag pratade med R när han var på besök under helgen och både han och jag konstaterade att när vi båda kom till Mt Shasta-området (oberoende av varandra) i slutet av 90-talet var det mycket sällsynt att det blev varmare än +30 under hela sommaren. Det var varmt men det blev aldrig farligt eller obehagligt varmt. Och nätterna var mycket svalare än vad de är nu.
Skolan ligger på nära håll så vem vet, kanske jag går dit till vårt luftkonditionerade kontor. :)

Vårterminen var slut i och med förra veckan och nästa vecka sätter vår "summer session" igång. Ett inslag som vi haft de senaste åren är att Santa Clara Vanguard Drum and Bugle Corps kommer till vårt campus och övar under ett par veckor. Som avslutning brukar de ha en konsert som är gratis för oss som bor här. Jag gick dit för ett par år sedan och de var väldigt duktiga. Medan jag skriver detta hör jag trumvirvlar med en som håller takten alldeles i närheten av min bostad. Det blir att lyssna på trummor och blåsinstrument från tidiga morgonen till sena kvällen under ytterligare litet drygt en vecka. :)

Här är ett litet smakprov som är några år gammalt. De är duktiga tycker jag.

22 comments:

Gunnel said...

Jag har tittat på sådana här uppträdanden på You tube ett antal gånger. Det är fantastiskt hur de kan spela samtidigt som de rör sig i bestämda riktningar. Man tycker de skulle bli helt snurriga i huvudet. Den värmen du nämner har jag bara känt av när jag besökte min son i Dallas och det gjorde mig definitivt inte sugen på att flytta dit. Kram

Desiree said...

Jobbigt när det blir för varmt. Vi kör på samma system som du gör då hettan slår till här eftersom vi också kan få flera veckor med de temperaturer du nämner. Skönt att du har skolans kontor som du kan fly till för att få en liten paus från hettan. Det här året har vi köpt ac som vi ska ha i sovrummet iallfall när det blir tokvarmt. Sköt om dig i hettan
Kram!

Steel City Anna said...

Låter jobbigt med hettan, och att vara fast inomhus. Hoppas det blir mer behagliga temperaturer snart! Och det blir kanske även skönt när trumvirvlarna upphör :)

Äventyret framtiden said...

Jag avundas dig inte den värme som är på kommande hos er.
Ett ständigt kallt bad vore kanske något men jag förmodar att det är svårt att få till det.
Fint Youtube inlägg! :)

Hoppas att du inte ligger i riskzonen för värmeslag
Var rädd om dig!

kramar!

Anonymous said...

Låter hemskt. Tur att Du har skolan att ta till, i värsta fall! Jag skulle inte klara så'na temperaturer, jag tror jag var nära värmeslag första sommaren här. Vi köpte en a/c, men den förde så't fruktansvärt oväsen så det gick inte att sova. Lägenheten har dessutom en väldigt öppen planlösning, så man skulle behöva en väldigt kraftfull a/c för att kyla ner den.

Som jag sa, någon annanstans, är luftfuktigheten största problemet här. Den ligger på 98-99% konstant, hela sommaren. Blir det då dessutom 30ºC varmt så blir det frukansvärt tryckande och obehagligt.

Hoppas det går bra för Dig där, och att det inte håller i sig alltför länge!

Annika said...

Tycker synd om er.
Usch och fy!
Jag hoppas du har fläktar iaf. Nej, förstår att det inte alls är bra at gå ut i den hettan.
Vi har ofta heat advisories här också, senast nu i veckan. Men vi har ju så fuktigt i luften och det gör det hela så vidrigt.
MEN vi har AC, och vi kommer undan på det sättet. Skulle inte kunna bo här utan AC, skulle inte funka.
Lustigt, vi skriver lite på tema idag också ;)
Tycker amerikanska meteorologer i allmänhet är så SPOT on. Ofta vet de exakt på minuten när ett oväder drar in.
School bands är otroliga! Blir alltid SÅ impad av dem.
Önskar dig en bra helg, trots hettan. OCH så hoppas jag att du har fläktar hemma!
Kramar!

Channal said...

Jättevarmt här också! Det rinner om mig. Åskan mullrar på andra sidan Bråviken. Men så varmt som det är hos dig har vi inte. Idag hade jag mina sista lektioner. På torsdag nästa vecka är det avslutning. Blir långhelg nu med Sveriges nationaldag och allt! Känns skönt!

Trevlig helg och Kram! Anna

Annica said...

I den värmen skulle jag få värmeslag och dö. Jag klarar bara inte när det blir alltför varmt. Sommaren 2014 hade vi ju väldigt varmt här, jag hade över 30 i sovrummet och det var VIDRIGT! Förra sommaren var sval och regnig och med 2014 i minnet så var 2015 toppen.
Visst förstår jag att människor vill/behöver ha sol och värme men det vore önskvärt med LAGOM. Att inte vädergudarna kan fatta det! :)
Bra att du kan "fly" till skolan om hettan blir alldeles outhärdlig. Men helst vill man ju kunna vara hemmavid. Och gärna också ta en promenad.

Idag har vi haft den blåsigaste dagen på mycket länge. Träden har snott sig aviga och varit böjda som bandyklubbor. Men solen har lyst och temperaturen hållit sig runt behagliga 16-17. Just nu är det ungefär 12.
Jag hoppas att era meteorologer har siat så där 15-20 grader för mycket. ;)
Önskar dig en bra helg, trots hettan!
Kramar från svala norr!

Anonymous said...

Hej det låt hemskt, sedan kommer det åska sedan
är bränderna i gång. Gräs träd torkar fort i dessa
höga temperaturer. Sedan brist på vatten. Ja det
blir tufft. Men du brukar fixa allt på bästa vis.
Hälsningar Stig. udde...

Anne-Marie said...

Gunnel: Just den här typen uppträdanden tror jag är rätt vanliga i USA och jag håller med dig om att kunna hålla tungan rätt i mun. Kräver koordination och koncentration.
Oftast har vi en rätt torr värme/hetta vilket man ju inte har i Dallas. Och det är stor skillnad mellan torr och fuktig värme. Men det är alldeles för varmt för mig. Det var varmt redan idag och i morgon och söndag blir det ännu varmare.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag skall egentligen inte befinna mig på kontoret om jag inte jobbar men om jag blir för varm kanske jag gör det ändå. :) Min övervåning blir mycket varmare - som det ju brukar vara - jämfört med undervåningen och förra sommaren tog jag ner min dator en period och även sov på en luftmadrass de varmaste nätterna.
Skönt med ac för er del. Jag har inte velat skaffa en eftersom jag tycker de drar mycket ström.
Tack! Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Att ha en sådan här hetta så tidigt bådar nog inte gott för sommaren tyvärr. Och snön smälter undan uppe på berget.
Ja, trumvirvlarna fortsätter tillsammans med blåsinstrumenten. :) De fortsätter ytterligare en vecka.

Anne-Marie said...

Karin: Nej, att ha så varmt i början av juni är ovanligt och litet väl "intensivt" tycker jag. Men klimatet är annorlunda jämfört med för 19 år sedan när jag kom hit.
Tänk, jag blir varmare om jag duschar kallt än om jag duschar varmt. Så en varm dusch är mer svalkande för mig. Har väl att göra med blodkärlen som finns i huden antar jag.
Nej, värmeslag får jag nog inte eftersom jag stänger igen under dagen och håller mig inomhus. Och går jag ut har jag alltid solhatt på mig.
Tack! Kramar!

Anne-Marie said...

Rebekah: Jag kommer att ställa väckarklockan på ringning i morgon bitti för att kunna åka så tidigt som möjligt och handla mat. Man måste planera sin dag helt efter hur varmt det är och jag vill vara tillbaka i Weed innan det blir för varmt. Våra affärer öppnar tidigt så jag borde kunna vara klar runt 10-tiden.
Skolan kommer jag nog inte att gå till men vårt kontor har i alla fall luftkonditionering.
Jag mår inte bra när det blir så här varmt men de utlovar svalare temperaturer till mitten av nästa vecka. Jag gillar inte ac - dels på grund av oljudet, dels elkostnaden och dels att det blir för kallt oftast.
Så hög luftfuktighet som du nämner klarar man egentligen inte av tillsammans med hög värme. Det var runt +25 på Hawaii med väldigt hög luftfuktighet.
Jag blir kanske som en liten blöt fläck i lägenheten. ;) Nej, jag har klarat av hetta tidigare så det går säkert men man måste planera sin dag.

Anne-Marie said...

Annika: Tack för att du tycker synd om oss. :)
Jag har några mindre fläktar som jag brukar ställa i fönstren för att få in svalare luft på kvällen. Men tyvärr inga takfläktar. Och det kan man ju inte börja installera hur som helst när man hyr.
Jag är väldigt försiktg med att vara utomhus när det är varmt. Som tur är verkar vi i alla fall just nu ha torrare värme men de talar om åskoväder så då kommer nog fuktigare luft.
Jag minns hur varmt och fuktigt det var i DC när pappa och jag var där 1986. Lyckligtvis slog vädret om och blev hur behagligt som helst.
Jag hade inte sett ditt inlägg så skrev helt själv. ;)
Man undrar hur de kan tidslägga så mycket. Hos oss tycker jag dock att de ofta har fel. De kan tala om regn vid ett visst klockslag och sedan skjuts det upp flera timmar.
Skolbanden är så proffsiga tycker jag. Kul med denna professionalism.
Ha en fin helg du också! Antar att det blir vandring igen. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Har förstått att det är varmt även i Sverige just nu.
Vår hetta skall klinga av i mitten av nästa vecka.
Skönt med terminsavslutning för dig och sedan ett långt sommarlov. :)
Jag borde ha ledigt på jobbet på måndag eftersom jag har dubbelt medborgarskap. :) Det vore inte så dumt att få del av båda ländernas helgdagar. ;)
Trevlig helg! Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Jag minns när du skrev om hettan och ditt varma sovrum. Det kommer kanske bli så att jag tar min luftmadrass och sover på nedre plan under helgen eftersom det är rätt mycket svalare där.
Ingen risk att vi kommer att ha en regnig och sval sommar. Det existerar inte i Kalifornien. Inte ens då det inte är torka.
Lagom tror jag är ett ord som inte existerar i vädersfären. Läste om katastroftillstånd i Paris och i Tyskland och att man trodde att Seine skulle stiga flera meter. Ingen balans alls längre.
Promenad är inte att tänka på nu de närmaste dagarna. Tror nog att jag håller mig hemma trots skolans luftkonditionering. :)
Åh, vad skönt det låter med ditt svalare väder. Skulle gärna titta över och njuta av de temperaturerna. :)
Nej, meteorologerna kommer tyv{rr att få rätt. Det varierar självklart mellan olika orter och hur varmt det blir. Men det kommer att bli VARMT!
Heta kramar! ;)

Anne-Marie said...

Stig: Det ser redan brunbränt ut på vissa platser trots att vi hade regn för bara 1-2 veckor sedan.
Torkan ihop med en sådan här hetta är inte bra så tidigt på sommaren. Och kommer åskoväder, ja då vet man inte vad som händer.
Jag kommer att hålla mig mest inomhus men måste handla i morgon och kommer att åka tidigt till Mt Shasta. Ställer väckarklockan. :)

Tredje året i Hjo said...

I Sverige märks inte klimatförändringarna på samma sätt. Störtregn och översvämning om sommaren. Ingen extrem värme. Och mildare vintrar, snöfattiga. Vi får se vad som händer, men knappast bättre. Man kan kanske hoppas på att det bara blir något sämre.

Anne-Marie said...

Hans: Kanske Sverige är litet mer "lagom". :) Jag läste återigen om översvämningarna i Paris och Tyskland och tydligen såg de en liten ljusning i Paris.
Jag tycker det var snöfattigare i Sverige även när jag bodde där. Nej, bra är det inte och det kommer nog att bli mer obalans framöver.

Anonymous said...

Vi har haft en liten smak av sommarvärme, men nu är det
skönt. Ett tag i alla fall. :)

Förra inlägget betr. staving var väldigt intressant. Min åsikt när
det gäller "spelling bees" är att de är av litet eller inget värde.
Varför lära sej att stava ord, som nästan aldrig används? Intressant
att så många indier lyckas nå toppen.

Svenska är svårt - "Jag står i kö för att köpa kökshandukar att använda när
jag kärnar smör till den tjusiga käringen, som bor vid tjärnen. Sen ska
jag köra tjejen min till kyrkan, där hon är med i kören."

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Vi har haft det riktigt hett nu under helgen och ovanligt fuktigt. Och i kväll har vi haft ett mycket konstigt och ovanligt åskoväder. Jag vet inte om jag någonsin under alla mina år h{r sett så många blixtar. Det bådar inte gott för skogsbränder. Lyssnar faktiskt just nu på Siskiyou and Northern Shasta Counties Fire live broadcast (en scanner som sänder live från emergency services) och åtminstone ett par bränder har startat.
Ja, man kan undra varför det testas med ord som väldigt få använder. Litet märkligt kan tyckas. Indierna verkar vara mer framträdande än andra inom dessa tävlingar.
Haha, det var en bra mening med många tj-ljud! :) Inga problem att stava eller uttala för mig.