Sunday, June 5, 2016

Att anpassa sin tillvaro efter hettan

Det blev inte fullt så hett igår som de hade varnat för och det berodde mest på alla moln som drog in. Min termomter visade ca +32 på eftermiddagen. Molnen gjorde dock att det aldrig riktigt svalnade på natten. De blev som en filt som höll inne värmen. Att temperaturen ligger runt +20 hela natten är mycket ovanligt hos oss. Ingen nedkylning alltså av lägenheten den gångna natten.
De har förlängt värmeböljan till klockan 20 i morgon måndag så det är bara att härda ut så gott det går. Och det är varmare idag och kommer att bli ännu varmare i morgon.

När det blir riktigt varmt måste man vara inställd på att anpassa sin tillvaro efter hettan. Jag håller mig mest inomhus och är utomhus bara om jag måste. Går jag ut har jag alltid en solhatt och försöker hålla mig i skuggan. Vatten är A och O om man skall vara hemifrån några timmar.

Att vara ute och åka i en bil som inte har luftkonditionering vill jag helst inte när det blir så här varmt så igår satte jag väckarklockan på ringning vid halvsjutiden för att kunna vara inne i Mt Shasta så tidigt som möjligt för att kunna handla mat. Jag var där runt 8.15 och hemma igen vid 9.30. :)
Att handla så tidigt på morgonen är en helt annan upplevelse än om man handlar senare på dagen. Det är få kunder och de flesta som är i affären verkar vara de som jobbar där. Kanske idé att göra detta fler gånger under sommaren. :)

Ofta blir det att jag stannar uppe senare på kvällen för att bostaden skall ha blivit litet svalare och skall man upp tidigt dagen därpå så kan det bli litet sömnigt. Vi får se om det kan svalna mer i kväll. Hoppas det.

I morgon är det Sveriges nationaldag som ju numera är en röd dag och helgdag. Eftersom jag inte bodde i Sverige när det blev national- och helgdag vet jag inte riktigt hur man firar numera. Minns bara en sommar när jag var i Sverige i början av juni och att det var litet "tafatt" med firandet. Kanske det har blivit mer "ordning" på det nu? :) Ni som bor där, vad gör ni?

Man kan nog med säkerhet säga att man i Sverige inte kommer upp i Norges nivå på nationaldagsfirande. Såg den här litet småroliga videon från TheLocal.se om skillnaderna.Jag har alltid framme min lilla svenska flagga i trä och i morgon tittar jag litet extra på den. :)

34 comments:

Anonymous said...

Kanske för att de var ockuperade under kriget som de har lite andra känslor för sitt land?! Eller så är det bara tradition ... vad vet jag.

Jag har en liten svensk flagga. Ska ta och hänga ut den på balkongen i morgon. Inget vet vilken flagga det är.

Jag avundas Dig verkligen INTE värmen! Vi har det så behagligt just nu, och jag är tacksam för varje dag som går innan det bryter ut.

Som jag nämnde, så kommer ju min kompis hit och hälsar på. Sista veckan i juli och första i augusti -- precis när det är som värst. Men hon har rest mycket i sitt liv, så det blir nog inte nå'n större chock.

Maria said...

Hoppas att du har det bra i värmeböljan. Hur är det med temperaturen i din "Nya" lägenhet, har för mig att en gamla inte hade luftkonditionering? Hoppas du har det OK. Många kramar!

Från Glam till Damm said...

Godmorgon!

Vad skönt att det inte blev så varmt som man trodde. Här har man väntat kallare och sämre väder men den otroliga försommarvärmen håller i sig med klarblå himmel och strålande solsken. Det är vackert här nu!

Jag saknar absolut inte värmen. Jag kommer ihåg sommaren på Coronado då vi fick åka runt i alla Lowes och Home Depot i hela San Diego och leta portable AC units och till slut hittade jag ett par mindre fläktar. Det var obegripligt hett på ett sätt det aldrig var på Coronado när vi bodde där på 90- talet och det blev svårt att sova. Man flöt bort...

Vatten är viktigt. Glömmer jag att dricka får jag huvudvärk.

Hoppas du får en fin dag!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Rebekah: Norge har givetvis fler känslor knutna till nationaldagen än vad vi svenskar har. Det är väl knappt vi ens vet varför nationaldagen firas. ;)
Trevligt med en liten flagga även om ingen vet vilket land den kommer från.
Idag var det svettigt eftersom det inte svalnade igår natt. Och i kväll hade vi kanske det mest underliga och nästan "spooky" åskoväder jag har varit med om under alla mina år här. Det pågår fortfarande om än på litet mer avstånd. Jag tog screen shots över "cellen" som har legat över oss den senaste 1,5 timmen och det har blixtrat något helt otroligt. Har nog aldrig sett så många blixtar. Kanske tar med det i nästa inlägg. Och ett par eller fler bränder har startats. Lyssnar på en live scanner just nu för Siskiyou County Fire.
Hoppas att ni får det bra när din vän kommer även om det kanske är hett och "eländigt".

Anne-Marie said...

Maria: Vet inte riktigt vilken tidigare lägenhet du tänker på. Den jag nu bor i har jag bott i sedan sommaren 2013. Och nej, det finns ingen luftkonditionering. Oftast behövs det inte eftersom nätterna är svalare. Igår svalnade det inte direkt. Och som jag skrev till Rebekah har vi haft ett mycket konstigt åskoväder den senaste 1,5 timmen. Har nog aldrig sett så många blixtar. Och bränder har startats. Men det har i alla fall blivit svalare.
Hoppas att du har det bra i värmen eftersom jag vet att du har det ännu varmare än vad jag har.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anneli:
God morgon/God kväll, ;)
Idag blev det varmare och det har varit fuktigt vilket vi oftast inte brukar ha. Och som jag skrivit till de andra har ett mycket konstigt åskoväder härjat i snart 2 timmar. Känns inte helt naturligt faktiskt - vilket mycket av vädret inte gör numera. Tyvärr tycks ett par eller fler bränder startats och jag vet inte hur många blixtar vi haft. Det måste röra sig om hundratals under bara ett par timmar. Litet otäckt faktiskt. Nu börjar det dra undan.
Vi brukar oftast ha rätt svala nätter men igår natt var det varmt. Nu har det i alla fall blivit svalare i och med åskan och det regnade under en stund.
Det har helt klart blivit varmare överlag överallt under de senaste 20 åren.
Vatten är jätteviktigt och som tur är har vi bra vatten här.
Kramar!

Desiree said...

Jag avundas inte heller hettan ni har just nu. Hoppas det blir lite svalare framover. Har fortsatter det blota och ostadiga vadret men helt ok daremellan med sol och mer lagoma temperaturer. Kommer inte att fira nationaldagen idag aven om svenska klubben I Basel har lite firande.
Kram

Tredje året i Hjo said...

Här i Hjo skulle det visst firas med utländska sånger och danser. Tror att svenskarna har ett svagt nationellt självförtroende.

olgakatt said...

Skulle hellre ha tillbaka annandag pingst så att det var en långhelg. De flesta svenskar uppfattar nog midsommar som mera av nationaldag. Det hade varit smartare att göra midsommarafton till officiell nationaldag.

Äventyret framtiden said...

Man lär sig så länge man lever. Nu vet du att du kan handla i nästan ensamt majestät om du far tidigt och handlar. Intet ont som inte har något gott med sig som det heter. Hoppas ni får det lite svalare snart. Jag skulle nog gå åt i den där hettan.

Vi har inte firat annandag pingst i Finland sedan 1980-talet...man tog tillbaka dagen i något sammanhang men ingen brydde sig längre. Det är ju en kristen helg, så jag har en viss förståelse för att man bytte ut den dagen mot nationaldagen i Sverige, som ledig dag istället. Den är ju mera allmän och för icketroende. Funderar jag.
Vi firar vårt självstyre den 9 juni, inte ledig dag för alla, men för många.

Norrmännen har alltid varit duktiga på att fira sin dag. Om man har varit ockuperad som de var under kriget så är man säkert extra glad för sin självständiga status och sitt land.
Det är lång tid sedan Gustav Vasa levde så man kan ju förstå att det svenska firandet kanske inte är i samma kategori som den norska.

Steel City Anna said...

Vi har fatt riktig varme nu ocksa. Hela helgen och idag ar det 27 grader och stralande sol. Runt 50% luftfuktighet idag med lite flaktande vind. Men ibland har det varit upp till 80% luftfuktighet. Var tvungen att jamfora med Stockholm som har 32% idag. Jag kan bara ana hur jobbigt det maste vara for dej! Jag har njutit av varmen men nar man jobbar och stressar runt ar det inte lika mysigt.

Nationaldagen hade jag glomt bort :)

Annika said...

Jag kan känna att det är lite fint att anpassa sitt liv efter naturens svängningar. Nu är det ju en annan sak när det är varmare än vad som är "normalt" men till exempel när vi bodde i Södern så tyckte jag förvisso illa om hettan men livet saktade ju farten lite på det sättet. Man höll sig i skuggan dagtid som du säger, på verandor, inomhus i AC och gick ut på tidiga morgonen eller kvällen. Drack drinkar med mint och iste. På samma sätt gillar jag det här med att saker stänger när det är oväder med snö eller is (om det inte går till överdrift förstås). Det får mig att känna mig mindre som en maskin och mer som jag faktiskt lever i samklang med årstider och väderlek.
Med det sagt så kan det bli himla jobbigt med lång hetta om man inte har AC så jag hoppas det ger med sig för er snart. Här tror jag vi kommer ha det mellan 80s och 90s nu fram till augusti. Men Colorado är ofta svalt om morgnarna tack och lov så då får vi iallafall vår motion och utomhus tid vid den tiden.
Kram

Annica said...

Nationaldagen firas med en liten svensk flagga på matbordet. Tror faktiskt den är likadan som din. :) I hallen hänger alltid en svensk flagga.
Norges nationaldagsfirande är svårslaget. Jag tror aldrig Sverige ens kommer i närheten. Men så har vi inte heller samma jobbiga historia.
Tack för mail! Svar kommer! :)
Kram från 12-gradig norr-kust!

Annika said...

Jag har skrivit om nationaldagen idag jag också.
Tror det är svårt att "få till det" när det inte är gamla traditioner bakom. Tror också det är lättare när man har självständighet och verklig frigörelse att fira. Som i Norge tex.
OCH förstås i USA på 4 juli, naturligtvis. Här firar man minsann sin sjävständighetsdag med pompa och ståt. Bra, tycker jag :-)
Midsommar tänker även jag på som den sanna svenska nationaldagen.
Men nu är det som det är och jag hoppas att det skapas nya fina traditioner i blågult tecken runt dagen.

Hettan din är ingen lek. Och du har inte AC i bilen heller, aj aj aj...Jag förstår att det är en sann PAIN in the A** då.
Glad att det inte blev tvärbrutalt iaf.
Sant, man får planera in aktiviteter och ärenden efter dagens timmar och värme. Det gör jag delvis också.

Vi har 29 grader varmt nu kl 11:30, sol och blå himmel. Fuktigt, ja, men inte alls speciellt farligt just nu. Skönt.

Kramar!

Tant Gröns Lilla Bod said...

Det kan bli för mycket av det goda. Jag längtar hela vintern efter värme och sol och nu har den kommit med buller och brak till oss och det har inte regnat på många dagar. Det är mycket torrt i marken och nu längtar jag istället efter regn. Som ni har det i Kalifornien måste vara mycket besvärligt och jag förstår att det är väldigt viktigt att anpassa sig så att man klarar av hettan.

Här har nationaldagen nu snart gått mot sitt slut. Det har varit en härlig dag och jag känner mig alltid stolt när vi hissar vår flagga på nationaldagens morgon. Just i år har det dock bara blivit en vimpel, eftersom vi lämnade kvar vår flagga när vi flyttade från förra huset, där vi också hade flaggstång. Vi får skaffa oss en ny flagga, för det är väldigt trevligt att flagga tycker jag.

Jag önskar dig en fin vecka!
~ Maria ~

Anonymous said...

Hej!
Gillar inte allt för mycket värme men de få veckor vi får det här i Sverige försöker jag att inte klaga men i stan där vi bor är det hemskt jag har svårt med att fungera och sova . Dålig sömn alltså seg dag på jobbet och vi har ingen AC inte direkt vanligt i lägenheter i stan. Ute på landet är det bättre i skärgården är det alltid några grader svalare. Men nu har det sjunkit på natten va +10 så det är ok. Ja den där nationaldagen tror jag att de flesta ser som en extra ledig dag den byttes ut mot någon annan röd dag för ca 10-15 år sen. Jag var på stan idag och handlade o allt var öppet som vanlig Söndag.
Hälsningar Birgitta S

Anne-Marie said...

Desiree: Att ha litet blandat väder som ni har tycker jag låter perfekt. Vi hade ett mycket konstigt och ovanligt åskoväder igår kväll och då blev det svalare tillfälligt men idag har det varit varmt/hett igen.
Nej, inget firande för mig alls. Jag har ju aldrig varit med om nationaldagen ens när jag bodde i Sverige.
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Utländska sånger och danser på nationaldagen? Man kan undra vad det är för fel på de svenska. Sverige borde lära sig att ta tillvara på de svenska traditionerna och sederna.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Ja, midsommar borde ha blivit nationaldag. Den har traditioner och människor har en koppling till och känsla inför den dagen till skillnad mot 6 juni.
Annandag pingst tror jag en hel del saknar.

Anne-Marie said...

Karin: Jag kommer nog bara sätta klockan på ringning under helgen om jag "måste" pga hetta. Tycker inte om att vakna till väckarklockan även om jag ofta vaknar innan den ringer. Men det var rätt trevligt att det var så få kunder.
Jag minns (när jag bodde i Sverige) att det var litet firande 6 juni med flaggor som delades ut på Skansen i Stockholm av kungen med familj. Annars var det inte mycket mer vad jag minns.
Jaha, ni har er nationaldag så nära inpå Sveriges.
Självklart har norrmännen en helt annan känsla inför sin nationaldag jämfört med svenskarna.
Jag tror att många i Sverige inte ens vet varför man firar 6 juni. Verkar litet "luddigt" det jag läst och sett när folk tillfrågas.

Anne-Marie said...

Anna: Hetta och hög luftfuktighet går inte särskilt bra ihop.
Som jag skrivit till några andra hade vi ett helt otroligt åskoväder igår kväll. Var litet otrevligt faktiskt med tanke på hur många blixtnedslag det var. Idag var det hett och fuktigt igen.
Jag har inte kunnat undgå nationaldagen med tanke på alla som lagt ut bilder på Facebook. :)

Anne-Marie said...

Annika: Ja, det ligger något i det du skriver om att leva mer i samklang med naturen. Men jag tycker att folk hos oss inte verkar bry sig om det egentligen utan kör på som vanligt i sina luftkonditionerade bilar, kontor och en del hem.
Snö på vintern tycks ställa till det på många håll i USA. Hos oss var det en del av vintrarna att det kom mycket snö. Nu verkar det inte vara så längre.
Vi hade det riktigt hett idag igen och det kändes fuktigt tyckte jag. De säger att det skall bli svalare till mitten/slutet av veckan. Jag hoppas på det. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: De där små bordsflaggorna är söta tycker jag. :)
Trevligt med flaggor. Den svenska är vacker.
Norge har givetvis en helt annan historia än vad Sverige har så deras firande har en lång tradition. Tror dock att många i Sverige inte ens vet - eller bara "luddigt" vet - varför man firar nationaldagen.
Tack för ditt mail! Uppskattas! :)
Kram från ett fortsatt hett Weed!

Anne-Marie said...

Annika: Jag skrev hos dig om "saknarlistan". :)
Sverige har ju ingen lång tradition alls med en nationaldag. Och man har liksom inget riktigt man kan samlas kring för nationaldagen. Jag tror att det behöver vara något som kan ge människor en känsla inför dagen om den skall få fäste. Som midsommarafton. Där finns det traditioner och blir över. Och den har en plats i människors hjärtan.
Hettan har fortsatt idag och det är fortfarande varmt trots att klockan snart är halv tolv på natten. Jag blir litet slak av värmen. Hoppas att metorologerna får rätt ifråga om svalare väder som skall vara på väg mot mitten/slutet av veckan.
Svårt att lägga sig när det är varmt. Och jag skall upp relativt tidigt i morgon.
Kramar!

Anne-Marie said...

Maria: Läste hos Dagens Nyheter att det brinner i olika delar av Sverige pga att det varit torrt. Jag bävar litet inför sommaren i Kalifornien pga vår torka. Och med åskoväder som det vi hade igår bådar det inte gott med blixtnedslag.
Att ha en flaggstång och vimpel och flagga är verkligen trevligt. Som jag skrev hos dig växte jag upp med det i vår trädgård och det var alltid fint att kunna hissa flaggan eller vimpeln.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Birgitta: Att ha luftkonditionering i svenska bostäder tror jag är mycket ovanligt. Jag minns en sommar när jag bodde i Sollentuna och det var riktigt hett under ca 3 veckor. Det var varmt på kontoret inne i Stockholm och jag fick hålla fönster stängda hemma så att det kunde hålla sig litet svalare.
Annandag pingst fick stryka på foten och så blev det nationaldagen i stället som blev helgdag. Tror att många saknar just Annandag Pingst. Och nu har ni midsommar snart. :)

Gunnel said...

Vi firar inte Nationaldagen på nåt speciellt sätt. I år var vi på grillfest och det var trevligt. Det ser ut att bli ett underbart väder hos mig idag....lagom varmt...lite molnigt och jag ser att grenarna rör sig lite, så jag antar att det fläktar en del. Blir nog en trädgårdsdag idag igen. Kram

Channal said...

Men hallå! +32 grader!! Hett! Här är det 20 grader o svalt på kvällarna. Det räcker! Det får inte bli för varmt. Lagom är bäst! Det är bara 25% av svenskarna som firar Sveriges nationaldag fast det har varit en röd dag sedan 2005. Vi är bättre på att fira Valborg och midsommarafton OCH titta på Mello :-) Det är alltid kul att fira och jag älskar mitt vackra land.

KRAMAR Anna

Ann said...

Ja värmen kommer bli jobbig för mig tror jag. Har ju aldrig bott någonstans där temperaturen har varit så varm. Blir ju varmt i Stockholm också ibland men kan inte komma ihåg att jag lyckats gå omkring flera dagar i sträck utan att frysa lite utomhus.
Idag ska vår AC komma, vi beställde en i Lördags. Det var en del i dealen då jag och min svarta katt Tycho flyttade hit till Madison. På lördag ska det bli 35 grader, och 54% luftfuktighet....ja det är ju inte riktigt något jag är van vid, bortsett från de gånger jag åkt till Turkiet på semester då jag var yngre. Och stackars Tycho tycker att det är lite varmt han också. Men vi har ju takfläkt just nu så det funkar ju, och han ligger vid fönstret hela dagarna :) Får se nu hur han gillar ACn då den kommer.

Lena said...

Oj, vilken hetta! Här vid kusten har vi svalt, som vanligt, vilket jag tycker är skönt. Jag tog också fram min lilla svenska trä-flagga igår. Fast jag känner mig mindre och mindre svensk, ju längre jag bor här!

Anne-Marie said...

Gunnel: Låter som perfekt väder och litet festligt med grillning. Vår hetta har fortsatt även idag och igår natt svalnade det återigen inte som det “borde“. Din källare hade varit bra. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Och hettan har fortsatt här med över 30 grader sedan i helgen. Och när det inte svalnar på natten blir det drygt minst sagt. Det gick ner till runt +20 den gångna natten.
Ja, Valborg och midsommarafton kan man fira i Sverige. Nationaldagen vet jag inte riktigt om folk har fått grepp om. :) Mellon verkar onekligen också poppis. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Ann: Det blir säkert en omställning för dig under en period nu när du flyttat. Jodå, Stockholm har haft värmeböljor som varat flera veckor. :) Det var 93 eller 94 som vi hade en som varade ca 3 veckor och då var det runt +30 varje dag.
35 grader och 54% luftfuktighet låter inte kul. Då måste man ha luftkonditionering. Djur har det nog kämpigt med riktig värme. Takfläkt är bra men jag har det tyvärr inte i min lägenhet och hyr man kan man ju inte börja göra åverkan i taket. Hoppas att ni kommer att klara er med ACn och att det går bra att ställa om sig.

Anne-Marie said...

Lena: Jag brukar titta på det lokala vädret från Medford och det visar nästan alltid temperaturer i “the 60s“ vid kusten. Ibland kan Brookings i södra Oregon få riktigt varma dagar. “The banana belt“ som den platsen kallas ibland. :)
Jag känner mig också mindre och mindre svensk och det var mest på kul jag hade litet mer fokus på min lilla flagga igår. :)