Friday, May 13, 2016

Kroppsideal och att vara "för" smal

Kroppsidealet har verkligen växlat under århundradena där man ibland tyckt att en litet rundare kropp varit att föredra medan man under andra tidsperioder skulle vara trådsmal. De flesta av modellerna som syns i annonserna idag verkar oftast höra till den trådsmala varianten och många både yngre och äldre känner pressen att försöka se likadana ut.

Jag har aldrig ägt någon våg och väger mig i stort sett aldrig. När jag var i Sverige i höstas hade någon av de jag hälsade på en våg så då passade jag på. :) Vikten var i stort sett densamma som den var för några år sedan.

När jag var yngre var jag "för" smal vilket jag led av ibland så det är inte alls alltid bra att vara riktigt smal. Om jag inte åt regelbundet gick jag ner i vikt med en gång och jag var faktiskt tvungen att äta ungefär lika mycket varje dag. Jag blev till och med mobbad i skolan för att jag var så smal. Och när jag drabbades av en överaktiv sköldkörtel och andra problem i kroppen när jag var runt 24 blev jag sjukligt smal och var lika smal som många anorexiker kan vara - utan att vara anorexisk. Att ha litet hull och kroppsfett skall man ha om man till exempel blir sjuk.

Sedan när jag kom i 30-årsåldern blev min kroppsvikt mer normaliserad. Fortfarande var jag smal men inte så att jag var tvungen att äta lika mycket varje dag utan jag kunde faktiskt hoppa över ett mål utan att gå ned i vikt. :) Fortfarande är jag smal och känner mig nästan mager jämfört med många överviktiga amerikaner. I ett lägenhetsområde tvärs över gatan bor det ett par systrar som är så överviktiga att det är ett under att de fortfarande lever. Jag har sett dem under många år och de tycks inte minska i vikt. Många i USA är överviktiga på grund av dålig kost och mycket stillasittande. Vissa tillsatser i maten gör också att många går upp i vikt. High fructose corn syrup (som även finns i maten i Sverige, bland annat i det älskade lösgodiset ;)) är en av de tillsatser som orsakar viktuppgång. Och många dricker olika slags köpta drycker som innehåller onödigt mycket socker. För några år sedan gick jag igenom all mat jag åt och uteslöt allt som innehöll high fructose corn syrup och jag dricker nästan alltid bara vatten.

Häromdagen hade Dagens Nyheter en artikel om kvinnor som är "modell större" och visar bilder på sig själva. De får tydligen ta emot alla möjliga sorters kommentarer - både positiva och negativa. Men de har många följare och det verkar som om många tycker de är modiga som visar andra slags kroppar än de vi ser i annonserna med de trådsmala modellerna.
http://www.dn.se/nyheter/kroppsaktivismen-vaxer-i-sverige/

Jag trivs rätt bra med den kropp jag har nu och känner inte att jag måste gå varken ner eller upp i vikt. Hur känner ni som läser inför det här med kroppsideal och hur man "skall" se ut? Väger ni er?

På 1600-talet målade Rubens tavlan "De tre gracerna" och där var det minsann inga trådsmala kvinnor. :)

Bilden lånad från Wikipedia - Peter Paul Rubens [Public domain], via Wikimedia Commons.

På 60-talet kom modellen Twiggy som var smal och såg litet allmänt anorexisk ut tycker jag. Det gäller att man är rätt trygg i sig själv tror jag för att inte påverkas alltför mycket av trenderna och hur man "bör" se ut.Det lär vara Melodifestival - eller Mello, vilket låter rätt konstigt i mina öron - den här helgen. Inget jag kommer att ta del av men där finns det nog mycket av hur man "skall se ut" inom musikbranschen. Vi får se hur det går för Sverige.

36 comments:

FREEDOMtravel said...

När jag vsr yngre var jag oxå smal per automatik. Idag måste jag anstränga mig lite. Jag äter normalt men försöker undvika för mycket söta drycker, godis, chips osv. För många handlar det nog inte då mycket om maten utan just om drycker. Det finns ju många kalorier i många drycker, och eftersom dryck inte mättar är det lätt att det blir för mycket. Självklart ska man acceptera och respektera alla människor oavsett kroppsstorlek. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att skapa ett samhälle där barn inte per automatik blir överviktiga. Övervikt leder trots allt till en stor del av dagens sjukdomsbörda.

Anonymous said...

Undviker även socker, kakor, läsk m m. Får ändå akta mig, har lätt att gå upp i vikt. Vad äter ni andra till frukost?
Vi dricker te och jag tar grovt bröd m något pålägg. Någon smörgås bör nog avstås.
CN

Åsa said...

Jag fick anorexia i högstadiet, innan skolsköterskan ens hade hört talas om något dylikt. (tidigt 80-tal). Nu har jag lärt mig det om mig själv att om jag inte rör på mig mår jag inte bra varken i kropp eller själ. Då kan jag äta med god aptit också.

Anonymous said...

Jag har alltid haft lätt för att lägga på mej och i stort sett bantat i hela mitt liv. Därför är vågen för mej mycket viktig. Det är inte heller bara hur man ser ut, utan hur man känner sig i sin vikt och jag mår bättre när jag inte lagt på några kilon. Jag väger samma som när jag skulle ha barn för 35 år sedan och vägde in mej första gången. Detta beror på att jag tänker på vad jag äter hela tiden och kämpar och kämpar!
Inte lätt!

Steel City Anna said...

Vackra kvinnor från Rubens, armmuskler hade de också :) Vikt och skönhetshets slutade jag bry mej om faktiskt innan jag ens gått ut gymnasiet. Jag har lätt för att uppskatta skönhet i många former både hos mej själv och andra och är glad för det. Det verkar ju vara ganska ovanligt.

Rebekah M said...

Intressant post! Jag visste inte att High Fructose Glucose fanns i Europa ens. Jag gick igenom alla produkter vi har i skafferiet/kylskåpet och så gott som alla innehöll det. Sedan jag kom hit för tolv år sedan har jag kanske gått upp fyra, fem kilon. Vet inte så noga, vi har ingen våg, men jag kommer inte i jeansen jag hade när jag kom hit. Kan inte skylla på High Fructose, snarare på minskad aktivitet. Jag är inte överviktig, och in te mager heller.

Det är fruktansvärt sorgligt att se fetma-epidemin som breder ut sig snabbt i Nordamerika. Människorna ser groteska ut, och kan inte röra sig över huvudtaget. Egendomligt nog såg man ingenting av det i Quebec.

Media påverkar våra skönhetsideal, men det viktigaste i hela diskussionen måste väl ändå vår hälsa vara. Diabetes, även hos barn, ökar explosionsartat, hjärt-/kärlsjukdomar också ... för att inte tala om alla ledbesvär.

Annika said...

Jag har haft väldigt dålig självkänsla när det gäller kroppen länge och fortfarande kommer och går det i vågor. Men aldrig så jag har velat ändra på vad jag äter - gillar mat alldeles för mycket ;) Jag har jobbat hårt på att acceptera min kropp som den är och inte döma (ut) den. Det är viktigare för mig att känna att jag är bra som jag är än att vara en viss vikt och en viss storlek. Sen så försöker jag när jag har tid motionera och äta bra mat för att få vara frisk - där kunde jag göra mer helt klart. Men som sagt det ska inte vara för att passa in i en viss modell av idealkroppen.
Kram

Channal said...

Jo, det blir Mello här i kväll. Lite halvmysigt... håller tummarna för Frans!!

Citerar Jennifer Aniston: "You're damned if yoy're too thin and you're damned if you're too heavy. According to the press I've been both. It's impossible to satisfy everyone and I suggest we stop trying."

Tror sockret är boven! På SVT-play kan du se "Sockerfilmen". Se den om du inte redan har gjort det. En australiensk dokumentär som handlar om sockrets åverkan.

Trevlig helg och Kram! Anna

Marina said...

Äger faktiskt ingen våg men har rätt bra koll ändå och är väl sådär "svenskt lagom" antar jag ;) Som någon sa, det handlar inte bara om vad vi äter, det handlar om vad vi gör av med också...

Anne-Marie said...

Helena: Det verkar som om åldern gör sitt. :) Jag var i yngre 30-årsåldern när jag började bli mer "normal" beträffande min vikt.
Jag dricker aldrig söta drycker och äter aldrig chips. Min enda "last" är mörk, ekologisk choklad som jag äter ett par bitar av rätt ofta. Och det lär ju vara rätt nyttigt.
I USA finns det galet stora drycker som folk köper på till exempel fast food-restauranger. De är stora bovar. Jag har faktiskt aldrig köpt de stora bägarna med dryck.
Många barn lever ett väldigt stillasittande liv vilket inte jag gjorde. Jag var ute och rörde på mig varje dag.
Visst skall man acceptera alla storlekar men övervikten börjar bli ett stort problem i både USA och Sverige.

Anne-Marie said...

CN: Jag kan äta några ekologiska kakor och mörk ekologisk choklad men i små mängder.
Dricker aldrig läsk.
Jag äter yogurt (fettfri) med banan, varmt vatten och en skiva Wasa knäckebröd med smör. Det är min frukost. :)

Anne-Marie said...

Åsa: Det var nog inte så välkänt med anorexia under tidigt 80-tal. Bra att du fått tillräckligt med kännedom och kunskap om dig själv och din kropp att du kan hantera ätande och motion. Det är inte alla som har. Rör man på sig kan man självklart äta litet mer. :)

Anne-Marie said...

Lena: Det är så olika hur ämnesomsättningen är hos olika personer. Min ämnesomsättning måste ha gått i raketfart när jag var yngre. :)
Inget fel att ha våg och fungerar den som ett hjälpmedel är det ju jättebra. Jag märker med en gång på mina kläder om jag gått ner eller upp i vikt så har inte haft något behov av en våg.
Jag tycker du ser väldigt smärt och i form när jag sett bilder på dig på din blogg. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Anna: Visst var Rubens kvinnor fina. :)
Vad skönt att du kommit till den insikten inom dig och kan acceptera skönhet på olika sätt.
Det är en bra insikt och man kunde önska att fler hade den. Jag såg ett TV-program i Sverige för några år sedan om unga tjejer som skulle ändra sitt utseende. Skrämmande program och skrämmande att så många inte tycker om hur de ser ut.

Anne-Marie said...

Rebekah: Roligt att du tyckte om inlägget.
Givetvis heter inte high fructose corn syrup så i Sverige utan det heter glukos-fruktossirap. Och det finns i en hel del mat även i Sverige. Bland annat lösgodiset.
När man blir litet äldre har jag själv märkt att man lägger på sig mer vikt troligen pga att ämnesomsättningen ändras. Om man tänker på vad man äter och rör på sig skall man ju inte behöva bli överviktig.
Jag var smalare när jag kom till USA än vad jag är nu.
Ibland när jag har besökt Walmart (vi har ju knappt några affärer här) har jag sett så överviktiga personer att de inte kan gå utan måste ha en speciell varuvagn där de sitter och kör den.
Diabetes är den nya folksjukdomen pga allt socker som finns bland annat i de jättestora dryckesbägarna med "soda" och andra läskedrycker. Något jag aldrig dricker.

Anne-Marie said...

Annika: Jag hade dålig självkänsla kring min kropp när jag var väldigt smal som yngre. Nu har jag inte det numera som tur är.
Det bästa är om man kan acceptera sig som man är och samtidigt göra vad man kan för att vara så frisk som möjligt. Jag tänker mycket mera på vad jag äter numera än för bara 2-3 år sedan. I USA måste man tänka på vad maten innehåller eftersom det finns så många tillsatser som inte är bra.
Yoga som du gör tror jag kan vara väldigt bra för att hålla kroppen i form.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Jag hade inte alls tänkt att titta på Melodifestivalen men så drog den där Annika (vår gemensamma bloggvän) med mig via FB. ;) .
Jennifer Aniston är en klok kvinna och om folk bara kunde bli mer okej med hur de ser ut skulle våra samhällen se väldigt annorlunda ut.
Nej, har inte sett Sockerfilmen. Får ta och kolla upp den. Socker finns i mer mat än vad man tror och i större mängder än vad man kan föreställa sig. Inte bra och vi ser resultatet med mer diabetes hos folk.
Ha en fin fortsatt helg! Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Låter bra med svenskt lagom. :) Och jag märker på mina kläder med en gång om jag har gått upp eller ned i vikt.
Ja, röra på sig måste man även om man tänker på vad man äter.

Ann said...

Jag äter det jag vill när jag vill, godis, glass, chips, dricker öl, etc. Äter man för mycket av det goda så går man ju oftast upp i vikt, och då får man balansera med att träna lite. Enligt mitt BMI så är jag överviktig. Men det är ju så olika beroende på benmassan och muskelmassan osv. Men jag har haft ungefär samma vikt sedan mellanstadiet, plus minus 10-15kg så det går ju lite upp och ner. Jag tycker det är viktigt att motionera oavsett, även om man är smal. Det finns många som är "smala" men är ohälsosamma på grund av det de äter och att de inte tränar. Jag tycker även att det finns många som blir alldeles för veroende av träningen. När jag är stressad med jobb och skola så blir det tyvärr att matlagandet är det som offras först. Annars så äter jag inte så mycket mat med tillsatser, bakar oftast mitt eget bröd, mina egna bullar, jag lagar i stort sett allt från grunden....om jag inte har för mycket att göra dock!

Jag äger ingen tv så jag ser inte så mycket reklam på smala kvinnor, köper nästan aldrig tidningar, det finns inga reklam paneler i Fairbanks heller så här blir man isolerad från sådant. Min mamma är överviktig och jag vet att det ligger i släkten, alltså vi har många överviktiga i släkten och då får man ibland passa sig lite extra.

Anne-Marie said...

Ann: Eftersom jag lagt om min kost en hel del under de senaste 2-3 åren märker jag att jag inte riktigt kan äta vad jag vill och mat med många tillsatser. Jag äter mest ekologisk mat numera.
Just det där med ben- och muskelmassa kan verkligen spela in i ens kroppsbyggnad och vikt.
Absolut att man skall motionera även om man är smal. Det kanske kan vara lätt att luras till att tro att man inte behöver motionera om man är smal.
När jag var i Sverige i höstas förstod jag att många människor blivit rena tränings"nördarna" och att de upplever att de måste träna. Då har det gått litet för långt.
Vad härligt att du lagar och bakar så mycket från grunden. Då vet du ju också precis vad som finns i det du äter.
Jag tittar numera väldigt litet på TV och köper aldrig tidningar men reklamen ser jag även via nätet och de reklamsnuttar som finns på TV. I USA är ju reklamen väldigt utbredd och utpräglad och tar egentligen över programmen.
Är man medveten om att det finns vissa vikt"problem" i släkten kan man ju förebygga med nyttig mat och motion.

Gunnel said...

Kroppsidealet har ändrat sig. Förr var det inte lika "fint" att vara smal som det är idag. Det viktigaste måste vara att man trivs med sig själv och inte stirrar sig blind på pinnsmala modeller. Det bästa är väl om man är frisk och har man då några kilo för mycket så måste det vara ok. Alla dieter som florerar i tidningar och medis spär bara på det dåliga självförtroendet för de som inte "passar in i mallen". Kram

Desiree said...

Jag tror det är svårt att vara helt opåverkad av kroppsideal. När jag var yngre kunde jag äta vad jag ville men inte längre. Nu håller jag mig till så ren och bra mat som möjligt både för både hälsan och vikten. Ingen hel eller halvfabriat, inte läsk och godis. Väljer mina onyttiga kalorier noga. Väger mig runt varannan dag för att hålla koll på vikten. FÖrra året hade jag en period då jag gick upp flera kilo och tyckte det var jobbigt. Nu har jag lyckats få ner min vikt till en vikt som jag trivs bra med och därför ser jag till att hålla koll så att det goda inte blir för mycket. Men nog måste jag hålla koll på vad jag stoppar i mig. Jag tror att nyttig mat och motion är viktigt för att man ska få bra kvalité på sin ålderdom längre fram. Jag tror inte på dieter utan på livstils förändringar som håller i längden. Alkohol ska man också se upp med, finns massor med tomma kalorier i detta. Jag tycker även att man kan bli för smal vilket kan se sjukligt ut. Lagom är bäst. Men visst finns det dem som inte kan rå för att de är för smala.

Tredje året i Hjo said...

Jag lägger mig inte i hur kvinnorna ska se ut. Själv har jag alltid varit smal och trivts med det. Magen har växt lite de senaste 7-8 åren. Men annars så.

Äventyret framtiden said...

Jag har en våg som jag nästan aldrig använder men eftersom jag har lätt att lägga på mig kilon så kontrollerar jag min vikt med ett måttband. Midjemåttet håller jag efter...
Jag tänker inte så mycket på hur jag ser ut, utan tänker på hälsan. Den är viktig för min del.
Twiggy var inkörsporten till det magra, anorektiska...då skulle plötsligt alla vara smala som sytrådar, helt onormalt men normalt ansågs det och alla som inte såg sådana ut var tjocka.
Jag är så himla trött på denna kroppsfixering och vad som är rätt och vad som är fel. Nu har man till all lycka börjat tänka om vad gäller BMI. Allt handlar inte om förhållandet mellan vikt och längd.
Jag har inte haft tid att vara här inne hos dig på ett tag, jag har saknat det men vetat att om jag ska läsa så vill jag göra det koncentrerat och inte bara skumma igenom allt det du skriver.
Ha det gott!
Varm kram!

Anonymous said...

När det gäller vikt så tycker jag lagom är bäst.
Huvudsaken är att man mår bra själv.
Eurovision Song Contest som även visades live på amerikansk tv och kanalen Logo var väl den bäst producerade på många år.
Frans gjorde ett bra framträdande och fick en bra placering.
Låten lär nu vara den mest nedladdade låten på hela jordklotet.
Bra jobbat av en 17 åring som även komponerat låten själv.
Mellanakten med Justin Timberlake var perfekt.
Ha en bra och fin vecka.
MarieAnne-Marie said...

Gunnel: Att må bra är det viktigaste och jag tror att de flesta mår bra om de inte är direkt överviktiga. Mindre stress på kroppen.
Jag kom precis in från en härlig promenad i skogen som finns runt skolan. :)
Dieter tror jag inte alls på utan att äta sunt och nyttigt och vara medveten om vad som finns i maten och välja bort det som inte är bra.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Eftersom jag var så smal som yngre och det inte var direkt bra för mig har jag nog aldrig egentligen brytt mig så mycket om hur kroppsidealet har varit. Uppskattade faktiskt när jag fick några fler kilon. :)
Jag äter också väldigt medvetet numera. Lusläser alla ingredienser och jag äter inte många hel- och halvfabrikat. Du bakar vilket jag inte gör och det är nog där jag har hel- och halvfabrikaten.
Tycker du ser väldigt smärt och vältränad ut Desiree. :) Jag gick upp en del när jag kom till USA eftersom jag inte var van vid maten men numera är jag medveten på ett helt annat sätt.
Att röra på sig är viktigt. Jag promenerar mest eftersom jag inte kan springa efter min allvarliga stukning. Dansa borde jag göra mer och det bränner kalorier.
Nej, vissa personer (som jag till exempel) kan vara smala utan att man kan göra något åt det men de som svälter sig ser inte friska ut.
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Vilken tur din fru har. :)
Du ser smal ut tycker jag. Mage tror jag att många får litet i alla fall när de blir litet äldre.

Anne-Marie said...

Karin: Tycker din metod med midjemåttet låter bra. :) Jag märker på mina långbyxor med en gång om jag gått upp eller ned.
Det viktigaste är hälsan och hur man mår. Och vissa personer mår bra även om de kanske anses ha några extra kilon.
Twiggy såg verkligen inte riktigt frisk ut tycker jag. Tror precis som du att hon var inkörsporten till det sjukligt smala. Och den trenden tycks ha hållit i sig under väldigt lång tid.
Visst är det tröttsamt med kroppsfixeringen. Har folk inget bättre att ägna sig åt?
Jag förstår att du inte haft tid som vanligt med tanke på allt som hänt i ditt liv. Roligt att se dig här igen Karin. :)
Ha det gott och hälsa Uffe så mycket!
Stor kram till er båda!

Anne-Marie said...

Marie: Låter som en klok inställning du har. :)
Och mår man inte bra spelar det ju ingen roll om man är smal.
Jag blev faktiskt "indragen" i Melodifestivalen genom en bloggvän här i USA. :) Hade inte planerat att titta.
Jag såg via SvT Play men såg inte låtarna utan kom in precis när Justin Timberlake uppträdde. Gillar hans nya låt mycket. Tycker faktiskt att inga andra riktigt kom upp i hans klass.
Såg omröstningen och att Ukraina tog hem segern med Australien som nummer två. Intressant att se hur mycket denna tävling förändrats sedan jag brukade titta på den.
Ha en fin vecka du också!

Anonymous said...

Brukar inte längre titta på Eurovision Song Contest eftersom jag tycker att det är rent skräp. Den här gången var det endast Justin Timberlake som drog. Ingen kommer självklart upp i hans klass.
Vinnarlåten gillade jag inte alls Sveriges bidrag var mycket bättre tycker jag.
Marie

Anne-Marie said...

Marie: Jag tycker så mycket har förändrats just betr. Melodifestivalen - både i Sverige och den stora finalen - att det inte känns lika roligt numera att titta.
Jag hade ingen aning om att Justin Timberlake skulle vara med förrän jag läste hos DN igår morse.
Jag var nog inte så imponerad av varken den som vann eller Sveriges bidrag.

Annica said...

På min våg har jag skrivit "Hej Tjockis!". Lite självironisk galghumor skadar inte när det gäller att vakta vikten.
Nästan hela mitt liv har jag varit lite mullig förutom under mina ungdomsår när jag var lagom smal. Jag har alltid haft lätt att gå upp i vikt - men också ner. Numera är det dock mycket svårare att bli av med extrakilona eftersom några av dem beror på biverkningar från mediciner, bl.a. betablockerare. Men jag har hellre några kilon för mycket än för lite.
Jag anser att under flera år nu har Melodifestivalskarusellen varit en alltför utdragen historia. Det verkar som om själva melodierna kommer i andra hand; det är alldeles för mycket ljuseffekter, bensprattel och show som stör. Man tappar fokus. Det bästa är faktiskt att lyssna på radiosändningarna, då HÖR man verkligen låtarna.
I mitt tycke var Nederländernas, Sveriges och kanske Englands bidrag de bästa. Ukrainas vinnarlåt, okej, men hade den vunnit om texten varit en annan? Tveksamt. Mer en politisk seger än en melodimässigt bra.
Kram från norr!

Anne-Marie said...

Annica: Inte fel att ha humor kring sig själv. :) Och det verkar du ha.
Vissa personer har naturligt en litet mulligare kroppsform. Om man äter mediciner kan jag tänka mig att det inte är alldeles enkelt att hålla vikten. Minns så väl när min pappa åt kortison och helt förändrades - han "svullnade i hela kroppen och ansiktet.
Jag hade inte alls planerat att titta på "spektaklet" men en annan av mina goda bloggvänner "drog med mig" i en Facebook-chat och det var faktiskt litet kul att chatta med andra om vad som pågick. Jag såg inte alls själva låtarna utan bara Justin Timberlake (som definitivt var i en klass för sig :)) och omröstningen.
Jag tror att Ukrainas låt var en politisk vinst. Rätt intetsägande tycker jag. Sveriges var jag inte särksilt imponerad av. Sorry. Tänk om Australien hade vunnit vilket ju var otroligt nära. Intressant att de varit med ett par år. Jag fick "googla" eftersom jag inte alls fattade varför.
Kram från andra sidan "pölen" ;)!

The Swedish Wildflower said...

Jag tycker att det är så sorgligt att vi år 2016 har ett så skevt förhållande till vad som är hälsa. Att kunskapen kring hälsa är dålig och många gånger felaktig hos många människor. Av någon outgrundlig anledning tycks många ha inställningen att smal=hälsosam och överviktig=ohälsosam/lat. Likaså att överviktiga skulle vara en större belastning för sjukvården än den som är normalviktig eller underviktig. Vår vikt är en del av vår hälsa men inte den enda och för de flesta inte den enda avgörande delen. Men vårt samhälle har någon konstig vanföreställning om vad som är hälsa och domen mot det som bryter normen är hård och skoningslös. En släkting till mig var lång och smal under hela sitt liv. Han hade de rätta generna och kunde äta precis vad som helst, när som helst utan att gå upp i vikt. Och det gjorde han. Han var en storkonsument av socker, rökte, drack alkohol och motionerade aldrig. I samhällets ögon var han hälsan själv eftersom han var smal men hälsa är inte detsamma som vikt. Det är vad som händer på insidan av våra kroppar. Min släktings kropp pallade inte hans leverne. Hans hjärta orkade inte. Han var smal men han levde inte ett hälsosamt liv och kostade sjukvården en hel del i form av operationer och vård under många år. En annan släkting var på många sätt motsatsen. Hon åt hälsosamt, minimalt med socker, drack ej alkohol, rökte inte, entusiastisk motionär, levde ett gott liv med familj och vänner men hon var överviktig. Kanske hade hon inte lyckan att ha fått de rätta viktgenerna men hon mådde bra och var hälsan själv. Samhället däremot såg henne som tjock och ohälsosam. Hon dog vid hög ålder av ålderssvaghet, dvs demens.
Självklart kan både övervikt och undervikt vara skadligt för hälsan men då det gäller övervikt behöver det inte per automatik vara så. Då är undervikt ofta mer skadligt då kroppen går in i krisläge och stänger ner funktioner för att överleva.
Jag önskar så att vi människor kunde lära oss att se förbi våra skal och uppsatta människan inuti. Ge alla människor samma chans. Låta de som är nöjda med sin kropp vara det. Oavsett hur den ser ut. Och hjälpa och stötta de människor som behöver/önskar förändring. Ställa krav på sjukvården och ansvariga myndigheter att ge korrekt information vad de gäller kost och hälsa. Inte ge företag möjligheten att "köpa" forskare och läkare. Genom lagstiftning förbjuda ämnen i matproduktion som är rent livsfarliga för vår hälsa. Informera och utbilda om hur mycket dolt socker och salt det finns i matprodukter som lanseras som hälsosamma och vad det gör med våra kroppar. Inte skuldbelägga vanliga människor som tror att de äter hälsosamt medan matindustrin medvetet lurar människor. Allt för att tjäna pengar samtidigt som man skiter fullständigt i de människor som drabbas.

Tack för ett intressant inlägg kära Anne-Marie. Som alltid får du oss att tänka och tycka.

Kram på dig♥

Anne-Marie said...

Lotta: Stort tack för din långa och intressanta kommentar.
Att vara smal innebär absolut inte att man lever längre. Det kräver en medveten kosthållning även om man inte så lätt lägger på sig extra kilon.
Och som du säger kan en person med övervikt men som tänker på kosthållning och motionerar leva mycket länge.
En del har säkert också med gener att göra men självklart kan man påverka mycket själv.
När jag var riktigt mager efter min sköldkörtelsjukdom var jag inte i bra form trots att jag var riktigt, riktigt smal. Kroppen skall ha en del fettlager tycker jag och det mår man inte dåligt av.
Kroppsfixeringen är hemsk tycker jag. Framför allt att så unga personer numera verkar tycka illa om sina kroppar medan de växer och utvecklas.
Läkarna tycks tyvärr vara köpta av läkemedelsföretagen och "big business" och det är ingen bra kombination.
Monsanto är troligen det företag i världen som gör mest skada och i USA har de redan skapat stora skador både i växtvärlden och genom all GMO-mat som folk stoppar i sig utan att tänka på konsekvenserna.
Roligt att du tyckte om inlägget Lotta! Jag har svårt att bara skriva om väder och vind, kläder och smink. :) Finns en hel del sådana bloggar.
Kram till dig!