Sunday, May 8, 2016

Är Kanada en föraning om sommaren?

Den senaste veckan har jag njutit av regn och den friska och underbara doften som kommer efter regn. Flera dagar har det åskat och regnat här bland bergen. Fortfarande är det grönt och det spirar i skogen av den där späda grönskan som hör våren till.

Kalifornien befinner sig fortfarande i torka trots att det regnat och snöat mer den gångna vintern jämfört med de senaste 2-3 åren. Att det är torka kan man se på den karta jag har i högerspalten på bloggen. Och nu till veckan utlovas det högsommarvärme och torrt väder.

Att det är varmare och antingen torrare eller blötare på olika håll i världen står väl klart för alla. I Kanada brinner en jättebrand i Albertaregionen. Den växte till det dubbla igår och ingen tycks tro att den kommer att gå att få under kontroll inom en överskådlig tid. Och den kommer att bli den dyraste branden i Kanadas historia. Runt 80,000 människor fick evakueras från staden Fort McMurray i oljeregionen i Alberta. Elnätet har skadats och vattnet går inte att dricka. Och nu tror att man branden kanske till och med kommer till Saskatchewanregionen som ligger granne med Alberta.
En svensk expert hos MSB tror att bara regn kan stoppa och släcka branden. Skrämmande när vi nu går in i den torraste perioden i USA och Kanada.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kanadabranden-fullstandigt-okontrollerad/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-bara-vadret-kan-stoppa-kanadabranden/

Ofelbart kommer minnen av branden i Weed när jag ser bilderna på olika nyhetssajter. Har man varit med om en stor brand finns bilderna fastetsade i minnet. Jag förstår precis hur de som flytt branden känner och vad de går igenom.

Den gångna veckan skrev LA Times om vad som kan komma att vänta Kalifornien under sommaren. CalFire Chief Ken Pimlott hade varit ute på en resa i delar av Kalifornien och hade sett tecken som omedelbart gav honom varningssignaler. Regnen under vintern har gett "bränsle" och gräset har vuxit sig högt men börjar redan torka ut. 29 miljoner träd i Sierra Nevada har tydligen blivit angripna av barkborrar och träden håller på att dö. Uttrycket "tinder box" ("krutdurk") kommer med en gång när jag läser artikeln.

Jag har en känsla av att skogsbränderna kommer att bli många, stora och långvariga under sommaren. När jag kom till USA hade vi bränder ibland men det var sällan de fick den omfattning de har idag.

http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-ln-california-fire-drought-el-nino-outlook-20160504-story.html

Här kommer några bilder från the Bear Trail kring skolan. De är tagna de senaste 1-2 veckorna. Och jag har bara sett växter - inga brandmän, björnar eller pumor. ;) Alla bilder går som vanligt att klicka på.

Dogwoodträden blommar nu. En mycket fin blomma tycker jag.


False Solomon Seal heter den här växten.Wild strawberries utmed stigen.The Bear Trail med en del grönska. Mest är det barrträd, barr och växter som klarar torkan relativt bra.
Eftersom jag inte är bra på namn vet jag faktiskt inte vad denna söta, gula blomma heter. Kanske någon annan som vet?Och idag är det Mors dag i USA. När man är svensk-amerikan kan man fira två Mors Dag. :) Tänker litet extra på min mamma idag.

17 comments:

Rebekah M said...

Branden i provinsen Alberta, som de kallar The Beast, är som sagt på väg att sprida sig in i provinsen Saskatchewan ... om den inte redan har gjort det. Jag följer med på nyheterna en del del. Endast några dagar av häftiga skyfall skulle kunna släcka ut den. Den är som Mt. Shasta: den skapar sitt eget väder.

Det är ett sorgligt kapitel. Många i Fort McMurray var oljearbetare som kom härifrån Atlantic Canada, och nu har de kommit hem. Här finns inga jobb.

Jag har lyssnat på deras beskrivningar av flykten därifrån ... overkligt, som i en skräckfilm, verkar vara de flestas intryck. Vad ska man säga ... det är fruktansvärt. Man kan bara hoppas på regn, och att ni klarar er där ute i Kalifornien.

Kramisar!

Anne-Marie said...

Rebekah: Tur i alla fall att du bor en bra bit därifrån. Det stämmer att sådana stora bränder som denna skapar sitt eget väder. Minns en sådan brand förra året i Kalifornien som drog fram som ett monster och skapade förhållanden i branden som brandmännen aldrig varit med om.
Det är tragiskt när bränder ödelägger områden och jobb, hem osv försvinner. Branden i Weed var likadan.
Det jag läste hos DN var att man tydligen flytt delvis i panik i Kanada vilket är självklart om den spritt sig snabbt. Här i Weed fick folk springande lämna sina hus eftersom branden rörde sig framåt med en otrolig hastighet pga den starka vinden den dagen.
Ja, regn i massor skulle behövas.
Kram!

Annika said...

Vackert med vårgrönskan! Ja, det är ju flera forskare som säger att den kanadensiska branden är en försmak inte bara av sommaren utan av framtiden. Jag läste på BBC att om den årliga medeltemperaturen stiger med en ytterligare grad så kommer arealerna som brinner i amerikanska västern öka med 650%. Ganska skrämmande tanke.... Vi får se vad som händer.
Kram

Tredje året i Hjo said...

Hiskligt med dessa skogsbränder som härjar varje sommar. Här är vi förskonade - nästan, med vårt klimat. Men minns Västmanland här om SMHI varnar för brandfara i nästan hela landet.

Steel City Anna said...

Det är verkligen otäckt med bränder, och klimatförändringarna överhuvudtaget. Vi får hoppas på regn!

Kul att se vad ni har för blommor och växter hos er. Dogwood var verkligen fin.

Annika said...

Branden i Kanada är obeskrivligt grym.
Kan inte ens föreställa mig. USCH, arma folk.
Klimatförändringarna skrämmer mig. Vi har blött och vi har kallt och så regnigt. Kan absolut inte minnas det här från förr i månaden maj.
Må de få regn i Kanada. Må det komma.
Det var ju en större brand som härjade i Shenandoah för någon vecka sen, som tur är fick vi då regnet som effektivt släckte det hela.
Jag hoppas att ni ska få mer regn framöver också, och att ni ska bli förskonade från skogsbränder i sommar Minns ju hur hemskt du hade det i fjol.
Kram!

Gunnel said...

de där stora skogsbränderna är fruktansvärda. Det går inte att förstå hur det känns att bo så nära. Här är vi verkligen förskonade från mycket. Kram

Anne-Marie said...

Annika: Just nu är det riktigt frodig grönska. Givetvis kommer det att ändra sig till juni och resten av sommaren när det blir den brunare tonen.
Att stora förändringar har skett står ju klart. Vi har inte haft riktiga vintrar i Weed/Mt Shasta sedan ca 3 år tillbaka. Och vi brukade alltid ha massor med snö här bland bergen.
Stiger siffran till 650% tror jag att det är dags att bege sig till en helt annan del av USA. :) Eller kanske till en annan planet. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Vi har ett helt annat klimat i västra USA vilket bidrar till skogsbränder. Även när klimatet "var som det skulle" brann det men nu har bränderna helt klart blivit större och mer ofta förekommande.
Såg att det alldeles nyligen var en brand på Gotland men den har de nog fått under kontroll nu.

Anne-Marie said...

Anna: Eftersom det gäller hela planeten med denna klimatobalans kan man ju inte riktigt veta vart man skulle kunna ta vägen för att ha litet mer balans. Nu har de tydligen fått litet regn i Kanada i Alberta och man har en ny optimism. Hoppas att de kan få branden mer under kontroll.
Dogwoodblommorna är väldigt söta tycker jag. Vår växtlighet är dock inte alls lika frodig och lummig som hos dig. :)

Anne-Marie said...

Annika: Du får dela med dig litet av ditt regn till Kanada. :)
Såg förresten hos DN att det faktiskt hade kommit litet regn och att brandmännen hade fått mer hopp om att något kunna börja kontrollera branden. Annars hade man talat om att den bara skulle få brinna. Att ens tänka sig att låta en så stor brand brinna okontrollerat känns litet skrämmande måste jag erkänna.
Kanske tur att ni haft haft ert regn trots allt med tanke på branden i Shenandoah. Inget ont som inte har något gott med sig. :)
Vi får se vad som händer här i Kalifornien. Jag har en underlig känsla (en slags föraning) att det kommer att bli många och stora bränder.
Nu talar man om att en stor jordbävning kan komma relativt snart just i Kalifornien.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Sverige har ju ett helt annat slags klimat så det skall mycket till tror jag för att det skall bli stora och okontrollerade bränder där. I Kalifornien brinner det varje år men bränderna har blivit fler och större. Kram!

Gunilla Nardin said...

Det talas mycket om branden i Alberta har i Frankrike nu.Varje dag for vi uppdatering i olika
Tv kanaler. Sa otroligt stora omraden det ror sig om. Gar inte att riktigt ta in hur enormt stort kanada verkligen ar. Alla tycks hoppas att haftigt regn ska slacka elden .Det verkar som att brandmannen gjort allt som ar mojligt.

Fina bilder pa sommarblommor i dina trakter. Hoppas ni slipper undan skogsbrander i sommar.
Men antar det ar fortfarande torrt ute i markerna.
Vi brukade ha en hel del brander tidigare om aren. Lyckligtvis sa har det inte hant pa ett bra tag. Far se hur det blir nar varmeboljorna kommer.
Ha en fin vecka AM!
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Det här är en monsterbrand om jag förstått det hela rätt. Det verkar som om det kommit litet regn i alla fall vilket troligen är det enda som kan släcka en så stor brand.
Kanada är enormt stort och jag fick titta på kartan för att se var Alberta ligger. Jag har aldrig varit i Kanada men det är ett stort land med rätt få invånare.
Roligt att du tyckte om de små blommorna i skogen. :) Det är fortfarande torrt eftersom det varit torrt så länge. Men vi har fått mycket mer regn i vinter och högre upp har det snöat om man jämför med de senaste 2-3 åren.
Frankrike kan säkert också bli väldigt torrt. Minns när jag var där 1978 och det var väldigt varmt under flera veckor.
Ha det gott! Stor kram!

Channal said...

Senapsblomster heter blomman. Tallarna och smultronen påminner om Sverige. Här har vi haft +27 grader! Väldigt tidig vår... men underbart! Sen måste jag säga att Amerikas klimat är riktigt otäckt! Vidriga bränder... utan vatten och el. En mardröm! Något måste göras med klimatet via miljön.

KRAMAR Anna

Channal said...

Senapsblomma!

Anne-Marie said...

Anna: Vad bra att du visste vilken blomma det var. Tack!
Våra träd är mycket större än de svenska. I början när jag kom på besök till Sverige såg jag verkligen skillnaden.
Jag har läst och hört om sommaren i Sverige. Vilken värmebölja!
USAs klimat är konstigt på många sätt. Extrema väderförhållanden ibland. Nu är ju branden i Kanada men deras väder kanske liknar vårt. Vet inte riktigt tillräckligt om hur vädret är i de olika delarna av vår granne norrut.
Kramar!