Monday, March 21, 2016

Illusionen av att kunna välja

Presidentvalet i USA kommer först i november men redan pågår valkampanjen för fullt. Det är en mycket lång valkampanj här i USA och jag är redan trött på allt tjafsande och alla personangrepp som de olika kandidaterna ägnar sig åt. Så här skriver Wikipedia om det som pågår just nu. Enklast att citera eftersom jag inte alls vet vad man kallar detta på svenska. "The series of presidential primary elections and caucuses is taking place between February 1 and June 14, 2016, staggered among the 50 states, the District of Columbia and U.S. territories. This nominating process is also an indirect election, where voters cast ballots for a slate of delegates to a political party's nominating convention, who then in turn elect their party's presidential nominee."

Den kanal som verkar sända mest från de olika "primary elections" är Fox News och där har man sett Bernie Sanders, Hillary Clinton, Donald Trump, Ted Cruz med flera debattera och ge varandra kängor. Jag har bara tittat minimalt hittills.

Om man tror att man kan välja vad som serveras via TV, tidningar, andra mediakanaler misstar man sig ordentligt. Här i USA äger 6 företag 90% all media! Ja, ni läste rätt. Hur många valmöjligheter har man då egentligen? Den här bilden visar rätt klart hur det står till och jag tycker den är väldigt talande. Den har några år på nacken så det finns några förändringar men att det bara är 6 jätteföretag som äger all media stämmer fortfarande: Comcast, The Walt Disney Company, News Corporation, Time Warner, Viacom och CBS Corporation. 1983 var det 50 företag i USA i alla fall som ägde det vi matas med varje dag. https://en.wikipedia.org/wiki/Media_cross-ownership_in_the_United_States
Det går bra att klicka på bilden så att den blir större.


Bilden lånad från nätet - här kan man se hela bilden hos FrugalDad.com - http://www.frugaldad.com/media-consolidation-infographic/

Sverige är inte mycket bättre där det är 4 jättar som äger 70% av media: Bonnier, Mittmedia/Schibsted, Stampen och Gota Media. http://www.etc.se/kultur-noje/fyra-jattar-ager-70-procent-av-medie-sverige
Självklart blir det så att det man skriver och talar om är kontrollerat och styrt. Det säger sig ju själv att dessa jättekoncerner har enorma ekonomiska intressen i det som förs ut.
Den gångna helgen var det en cyberattack mot stora nyhetssajter i Sverige och där ser man att om de faller, ja då faller mycket av informationsflödet.

Jag tycker att det känns självklart att även följa en hel del "alternativa" hemsidor så att man förhoppningsvis kan få en litet bredare bild av vad som händer i vår värld.

Minns ni gruppen Toto? De hade jättehits som "Rosanna" och Africa. De spelar fortfarande och texten till låten 21st Century Blues passar rätt bra till det här inlägget. Vad kan vi egentligen tro på? http://www.azlyrics.com/lyrics/toto/21stcenturyblues.html

22 comments:

Annika said...

Ja, det är svårt det där. Jag skulle inte lita på någon enskild nyhetskälla utan läsa flera stycken och sen pussla ihop bitarna.

Jag försöker bredda mig om jag letar information om dagsnyheter, både över ländernas gränser och ifråga om nyhetskällorna jag går till. Kollar bl.a. NPR, Aljazeera USA, Slate, BBC, DN, Die Zeit, FAZ, m.fl. Men ofta har man ju dåligt med tid och kan inte metodiskt läsa tio-femton olika nyhetskällor dagligen. Jättesvårt att få en bra och balanserad överblick.

Kram.

Äventyret framtiden said...

Det är ruggigt med val när man smutskastar varandra för att få fördelar själv. Att det dessutom är så "köpt" som det är gör det inte bättre precis.
Tyvärr har det blivit mera regel än undantag på att det är så,inte bara i USA utan på de flesta ställen i världen.
Valet som var här hos oss i höstas var osmakligt. Jag har sällan varit med om någonting liknande.
Tyvärr tappar man respekten och blir desillusionerad.
Och så ska det inte vara. Inget samhälle mår bra av det.

Kramar!

Rebekah M said...

Ja, det är svårt det där ... med medias makt. FOX ser vi aldrig på, det blir mest CNN ... vad gäller TV. Ungefär som Annika läser jag andra nyheterö mest online. En hel del BBC blir det, men även på Twitter har jag massor av nyhetskällor.

USA-valet går inte att undgå, även fast man inte bor där, och det är ju intressant. Lite tråkigt, kanske, att en kandidat får så mycket mer uppmärksamhet och gratis-tid i media.

Anne-Marie said...

Annika: Internet är en fantastisk nyhetskälla men det är onekligen svårt att få en bra överblick.
När man läser olika sajter verkar det ofta som om det är samma nyheter om och om igen.
Jag har en del som pratar också om det som pågår litet mer "bakom kulisserna" och det är en bra komplettering till de större och "vanligare" sajterna.
Man skulle kunna tillbringa hur mycket tid som helst på nätet - vilket självklart inte går.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: De stora pengaintressen som ligger bakom till exempel presidentkandidaterna i USA är enorma.
Och jag tror att de man vill skall komma fram gör det och sedan väljs den som man vill skall vara den som syns och som man tror bäst tjänar de stora pengaintressena. Här i USA är det egentligen Wall Street som styr.
Hade ingen aning om att ert val var så osmakligt och på så låg nivå.
Kramar!

Anne-Marie said...

Rebekah: Jag tittar inte på Fox News mer än att jag bläddrar förbi bland kanalerna och kanske tittar ett par minuter. Tycker att CNN är lika "dåligt" som Fox.
Man måste hitta andra kanaler som inte är fullt lika styrda och ute på nätet finns mycket att välja på.
Tycker att alla kandidater i valet här i USA inte är värda att vara i den position de nu är.

Marina said...

Visst är det läskigt när man börjar fundera i sådana banor. När det gäller valet i USA är det minst sagt tragiskt med tanke på de astronomiska summor som läggs på detta och jag måste säga att jag tröttnat på spektaklet för länge sedan...

Channal said...

TV o tidningar har stor kontroll på politiken. Ibland blir jag förbannad för att de vinklar budskapet åt ett håll. Men det farligaste forumet är de sociala medierna. Där är det så nischat!! Sidor som sänder ut sina sanningar utan motargumentationer. Riktigt farligt. Dagens samhälle i Sverige ser ut så. Folk läser fb och inte tidningar. Scary!! Själv följer jag allt från SvD till ECT på fb. Vill läsa vad riktiga journalister skriver. Vill få min egen uppfattning. Avskyr sajter med nidbilder på politiker och där de spyr ut sin propaganda. Det är riktigt farligt för samhället!

Kram Anna

Krönikören said...

Det är faktiskt skrämmande. Ett faktum som vi måste ha i bakhuvudet när vi läser/ser på nyheter och läser opinionsmätningar. Det går också "mode" i vad som rapporteras - vissa saker får vi inte reda på eller får reda på långt senare.

Svar: Nu blir jag nyfiken. Vad heter den boken som din man skrev?

Maria said...

Visst är det "intressant" hur media fungerar. Brukar växla mellan nyhets kanalerna och försöka bilda mig en egen uppfattning. Har tittat på en hel del av debatterna. Känns ofta som att det är på sandlåda nivå..

kram

Annica said...

Nog är det skrämmande att medieföretagen tycks bli större och färre. Det ger dem stor makt och kontroll över vad som släpps ut till allmänheten. Och det gör säkert att vi alltmer får onyanserade, tillrättalagda och partiska nyheter och mediebrus överhuvudtaget.
Här i Norrbotten har vi två större (förr konkurrerande) morgontidningar, Norrbottens-Kuriren (NK) (oberoende moderat) och Norrländska Socialdemokraten (NSD, socialdemokratisk, precis som namnet säger). Från att ha varit konkurrenter så har de sedan 2007 samma ägare, Norrbottens Media AB, där också den lilla Piteå-Tidningen (PT, socialdemokratisk) ingår. NK och NSD har numera sina redaktioner i samma byggnad och inte sällan hittar man samma reportage i tidningarna, trots att man tänkt att tidningarna ska vara journalistiskt självständiga. Tillsammans har de tre tidningarna en nyhetskanal i TV och ger också ut gratistidningar. Så även på "mindre" orter går det mot större och färre medieföretag. Till slut kanske det bara finns ett enda. :(
Sänder en något tidig påsk-kram!

Anne-Marie said...

Marina: Om fler människor tänkte i dessa banor tror jag att jätteföretagen inte skulle kunna "ta över" planeten som de gör.
Spektaklet i USa är rent patetiskt i mina ögon. Enorma pengar och bara en massa trams.

Anne-Marie said...

Anna: Tv och tidningar kan troligen skapa precis det klimat man vill ha i samhället. Med de stora företagen i ryggen.
Om folk tror på FB då är det illa ställt. Även "vanliga" journalister tror jag går i ledbanden för de stora intressena som styr det vi läser, ser och hör varje dag. Jag är otroligt kritisk till mycket som finns ute på nätet och till tidningar och TV. Ingen ideal konsument. ;)
Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Absolut att det går mode i vissa saker och att man inte rapporterar om allt. Tänk bara på det som hände i Japan 11 mars 2011. Tala om mörkläggning av hur illa det var och fortfarande är. Troligen skulle man egentligen ha behövt evakuera hela västra USA men tidningar och TV och annan massmedia låtsades som ingenting. Mycket upprörande faktiskt.
Jag skriver till dig privat betr. Michaels bok. :)

Anne-Marie said...

Maria: Jag anser att ingen av kandidaterna är värd att bli president. Men de som möjligen skulle vara det får inte komma fram. Och de har inte pengar i ryggen som behövs.
Det är sunt att vara kritisk och inhämta information från olika källor.
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Intressant att läsa om hur det är med media där du bor. Tycks inte spela någon roll längre om man bor på en större eller mindre ort. Allt tycks hänga ihop på något sätt.
Eftersom de stora pengaintressena styr tror jag att detta är utvecklingen precis överallt och inom i stort sett alla samhällsområden. Tyvärr. Tur att internet i alla fall finns tills vidare. Här i USA har man skrivit en del om hur man (utan att det talas om det offentligt) vill begränsa och kontrollera nätet. Liknande Kina - China style.
Tidig påskkram tillbaka! Och vi som knappt har påsk i USA. Du får fira för mig också. :)

Anonymous said...

Gillar BBC. Där får man nyheter fr olika delar av
världen.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: BBC har helt klart fler nyheter som kommer från hela världen jämfört med de flesta amerikansk nyhetskanaler. Tror dock att medierna i England är precis lika kontrollerade och styrda som i USA och i Sverige. Tyvärr.

Anonymous said...

Ja, intressant väljer vi eller tror vi bara det!
Även BBC och SVT är inte vad jag kallar neutrala, även om de säjs vara det.
Ha en bra dag!

Anne-Marie said...

Lena: Verkligen en bra fråga Lena. :) Tror nog att vi ofta tror att vi väljer när vi kanske inte alls gör det.
Nej, BBC och SvT är absolut inte neutrala. Tror man det får man tänka om.
Ha en fortsatt fin vecka!

Gunnel said...

DEt är rena lekstugan med alla personangrepp i politiken. Det hade varit bättre om de berättade vad de stod frö och sen höll de löftena om de blev valda. Riktigt ruskuígt att media är så styrt. Vi blir som marionetter. Kram

Anne-Marie said...

Gunnel: Man undrar varför det har blivit så mycket lekstuga över politiken. Eftersom pengarna styr politiken till stor del här i USA tror jag att man pratar om saker man vill genomföra men sedan bryr man sig inte så mycket trots allt.
Media är otroligt styrt och det gäller att ha det i tankarna när man läser tidningar och ser på TV.
Kram!