Wednesday, March 16, 2016

Grannar, white trash och rednecks

Orken räckte inte riktigt till för ett inlägg igår. Det hade varit en lång dag men framför allt en lång natt. Detta på grund av att grannarna under ca 4 timmar mitt i natten packade, slamrade, tvättade och slängde igen bildörrar. De gav sig iväg vid halvtretiden på natten och jag hoppas att de stannar borta ett tag.

Jag behöll alltså min lägenhet i duplexhuset och det var bra då jag inte behövde leta bostad när jag kom tillbaka från Sverige, men de grannar som flyttade in tidigare i år går inte riktigt ihop med mig och mina vanor. Grannar i amerikanska hus skall helst vara tysta som möss ;) och det är inte det yngre par som nu bor vägg i vägg med mig. Som bekant har amerikanska hus oftast mycket dåligt isolerade väggar mellan bostäderna förutom att ha dålig isolering rent allmänt för väder och vind.

Tyvärr har det varit litet av "revolving doors" i grannbostaden och den kvinna som flyttade in efter branden fick flytta ut medan jag var i Sverige då hennes försäkringsbolag slutade betala hyran. Hon var annars den perfekta grannen. Ett yngre par flyttade in efter henne och de bodde bara ca 1 månad i lägenheten efter det att jag kom tillbaka till Weed innan de helt plötsligt flyttade ut. Och så kom då de grannar som bor där nu.

Redan första gången jag såg dem visste jag att det här skulle bli litet av en utmaning. De har inte haft hög musik och fester utan de är bara högljudda rent allmänt när de gör saker och ting på dagarna. Tydligen är de "self-employed" (har undrat litet vad de egentligen håller på med) enligt min hyresvärd och tillbringar mycket tid hemma. Eftersom kvinnan dessutom pratar högt har jag hört mycket mer än vad jag vill.

Ett par veckor var hennes bror på besök (skall tilläggas att jag faktiskt inte träffat dem utan bara sett och hört dem) och då var det mycket högljutt på gång. Broderna levde tydligen inte upp till systerns förväntningar och vid ett par tillfällen var det gräl då jag fick höra om deras familj. Alltså fortfarande utan att ha träffat grannarna. Under ett av dessa gräl sade kvinnan "You know that our neighbor will hear everything you say and think that you are white trash." Vet inte om hon var så korkad att hon inte fattade att jag hörde allt hon sade. Man tar sig för pannan - double face palm. ;)


White trash är ett uttryck som används ibland i USA när man pratar om vita (och ja, men man talar fortfarande om "raser" i USA i vissa sammanhang) som är fattiga och framför allt boendes i södra USA. Enligt Wikipedia "White trash is a derogatory American English racial slur referring to poor white people, especially in the rural South of the United States, suggesting lower social class and degraded standards of living." Jag har förstått att i alla fall grannkvinnan med broder kommer från Georgia som ligger i "the south" i USA. Jag skulle nog vilja påstå att vi också har en del områden i Siskiyou county som kunde definieras som "white trash" trots att vi inte ligger i södern.

Det är intressant med dessa uttryck som man oftast inte lär sig förrän man faktiskt flyttar till ett land. Ett annat sådant uttryck är "rednecks" som har en liknande innebörd som white trash. Från början verkar ordet komma från: "Someone who spent a lot of time on manual labour outside and so received a "red neck" from the sun." Tror nog att vi även har en del rednecks i Sikiyou county framför allt om man får tro den här listan hos Urbandictionary. ;)

 • You need one more hole punched in your card to get a freebie at the House of Tattoos.
 • You need an estimate from your barber before you get a haircut.
 • The biggest fashion risk you take is which plaid you'll wear to the 4-H Fair.
 • You have flowers planted in a bathroom appliance in your front yard.
 • You move your refrigerator and the grass underneath it has turned yellow.
 • You mow your lawn and find a car.
 • There are more than ten lawsuits currently pending against your dog.
 • You take a fishing pole to Sea World.
 • The hood and one door are a different color from the rest of your car.
 • Your boat has not left the driveway in 15 years.
 • Your front porch collapses and kills more than three dogs.
 • Your coffee table used to be a telephone cable spool.
 • Your Christmas tree is still up in February.
 • You think that potted meat on a saltine is an hors d'ouvre.
 • You hammer bottle caps into the frame of your front door to make it look nice.
 • You've totaled every car you've ever owned.
Hela listan och mer definitioner av rednecks finns här: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=redneck

När jag tog en promenad i skogen häromdagen såg jag att manzanitan blommade. Den har väldigt söta små rosa blommor tycker jag och passar verkligen i Kalifornien med dess torra klimat.

32 comments:

Anonymous said...

Vad gör du nu på dagarna? Jobbar? Livsnjutare? Blir nyfiken!

Gunnel said...

Låter jobbigt med dina nya grannar. Hoppas du har tur så de bor kvar längre än de senaste hyresgästerna. Kram

Annika said...

Ja, det tar mycket ork med besvärliga grannar! Mina har som tur är hållit sig lugna sen i höstas men förra sommaren och tidiga hösten var jag väldigt irriterad på dem. Hoppas det fortsätter såhär!

Det finns en country-sång av Gretchen Wison som heter "Redneck Woman" och som också definierar vad det innebär på ett skämtsamt sätt - den finns säkert på youtube om du vill lyssna. En del av de där sakerna på listan - t.ex. att låta de färgade julljusen sitta uppe, badkar med blommor på gården och plastflamingos är jag rätt förtjust i ;) .
Kram

Äventyret framtiden said...

Jag tycker verkligen synd om dig som har fått så högljudda,skrammelgrannar. Det är jobbigt.
Undrar hur du ska få bukt på "eländet". Tror du att det går att prata med dem om detta, berätta att du hör mera än du vill höra etc. Ibland kan det ta skruv, för vem vill egentligen att grannarna ska veta allt om en?
Önskar dig lycka till!

Kramar!

Åsa said...

Usch för jobbiga grannar! Våra är skötsamma som tur är. Jag är fortfarande undrande för jag trodde planen var att du skulle flytta tillbaka till Sverige, men så blev det alltså inte? Jag kanske har missat något?

olgakatt said...

Haha, jag var en gång gäst hos en trevlig veterinär i Atlanta som just hade ett sånt bord! Men inget badkar med blommor.....
Usch och fy för högljudda grannar! Hoppas det löser sig snart.

Anne-Marie said...

Anonym: Jag fick lämna mitt arbete när jag åkte till Sverige eftersom jag inte alls visste hur länge jag skulle stanna. Arbetar faktiskt deltid inom skolan igen men självklart räcker det inte till så håller på att ta reda på olika saker för att kunna bestämma vad jag skall göra framöver.

Anne-Marie said...

Gunnel: Nja, jag hoppas att de kanske inte bor kvar så länge. De tidigare hyresgästerna var tysta så de hade kunnat bo kvar. Nej, jag måste äga mitt boende utan att ha grannar vägg i vägg. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Visst är det jobbigt med grannar som inte är så tysta och hänsynsfulla som man vill. Jag vet att jag måste äga mitt boende oavsett vad det är - husbil, tiny house eller annat slags boende.
Skall kolla hos YouTube. Rednecks har vi nog en del i mina trakter. Jag ser mycket i folks trädgårdar som jag aldrig skulle vilja ha själv. I mina ögon ser det smaklöst ut men de tycker tydligen om det. :) Eftersom jag växte upp i Sveriges rikaste förort kanske jag är litet "miljöskadad". ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag är den typen person som inte skall ha grannar. :) Jag är alldeles för ljudkänslig.
Nej, jag vill nog inte prata med dem. Det stod ett paket utanför deras dörr idag och givetvis kollade jag adresslappen eftersom jag ville se något namn. Kollade tjejens FB-sida och fick bekräftat det jag känt av intuitivt betr. deras energier.
Man kan få reda på mycket via sociala medier och andra hemsidor.
Jag jobbar på att kanske kunna äga mitt boende men är inte där ännu.
Kramar!

Anne-Marie said...

Åsa: Har man växte upp i en villa och är ljudkänslig, som jag är, skall man inte ha grannar. Det bara är så.
Jag åkte till Sverige för att prova på och känna efter hur det var. Eftersom jag var där under kanske den mest turbulenta tiden på mycket lång tid kändes det inte riktigt som ett bra läge att investera i ett hus vilket jag hade funderat på att göra. Sverige har stora utmaningar och problem och jag tror att jag vill vara på litet längre avstånd. Jag hade kvar min lägenhet i Weed eftersom jag inte alls visste hur det skulle bli under vistelsen i Sverige. Plus att jag hade kvar alla mina saker och min bil i USA.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det finns mycket i USA som man nog aldrig skulle se i Sverige. Litet kul att det finns så udda fenomen men white trash och rednecks klarar man sig nog utan. :)
Grannarna tror jag blir kvar tills vidare. Det är jag som måste hitta mitt eget boende utan grannar precis inpå.

Steel City Anna said...

Har kallar man liknande for chavs ... Om man sager att nan ar chavvy ar det inte en komplimang :)

Avvvaktar ocksa nar det galler Sverige. Svart att veta vart och hur man vill bo dar.

Annika said...

Jobbigt med dina grannar. Tänk att du tom HÖR vad de säger, då är det illa, måste jag säga.
Har ju också haft jobbiga grannar, men de har verkligen lugnat sig. Men då de höll på som värst var det fester som var problemet. Jag hörde inte då de talade med varandra, tack och lov.
Numera är ägaren gift, stadgad, advokat för kommunen och han har blivit SÅÅÅÅÅ tyst ;-)
HAHA! Nu är det hans hund som skäller på dagarna istället ...
Ja, rednecks och white trash. Tror bägge uttrycken används hemma också. För mig är en redneck mer en speciell sorts lantis och en WT kan finnas lite överallt.
Ha, lyssna på Redneck Woman som Annika skriver om. GILLAR den låten massor!!! Texten är verkligen BRA!
Ja, du borde kanske bo i ett eget hus. Lättare sagt än gjort, jag vet ...
Kramar!!!

Annica said...

När det gäller ljud är du och jag så lika. Jag är ju oerhört ljudkänslig, har alltid varit (villa-uppväxten?) och ljudkänsligheten blev ju etter värre efter hörselskadan. Sedan många år tillbaka bor jag i bostadsrätt och numera är det så tyst här (tack vare mest äldre) att jag hör mig själv tänka. Japp, då är det viktigt att man tänker bra tankar! ;)
Kanske hemskt att säga det men jag misstänker att det finns grader av WT runt om i världen. Även här.
Störande grannar kan få en att börja fundera på en koja i skogen. Allt för att komma bort från alla ljud. Det verkar som "ditt" hus har väggar av kartong. Usch, så jobbigt!
Sänder en tystlåten kram!

Annika said...

Anne-Marie, det är Gretchen Wilson som sjunger Redneck Woman. SORRY!!!
Lyssna på den. SÅ skön!!
Love it!!
Råkade posta den här kommentaren i inlägget nedan också. Inte meningen, f'låt. Tar bort den.
Kram igen!!

Anonymous said...

Störande grannar är hemskt som tur är har vi inte det nu men i våran tidigare lägenhet hade vi det och det hade inte med dåliga väggar att göra utan de kom hem typ 1 på natten o körde efterfest som hette duga och ibland hade de förfest 18-22 suck!
Nu är det så tyst att när mannen som hör som en kratta höjer tv i vardagsrummet säger jag åt hans tv överröstar min i sovrummet vi ser helt olika program. Din lista var verkligen rolig och intressant att läsa.
Hälsningar Birgitta S

Channal said...

Stackare! Jag skulle bli galen att ha sådana grannar! Finns det ingen respekt. Det skulle inte funka för mig. Skönt att de är borta ett tag. Vilken vacker blomma... här har vi haft soligt och skönt. Våren är här!

KRAM Anna

Anne-Marie said...

Anna: Det var ett uttryck som jag inte hört tidigare. Och sådant lär man sig egentligen bara när man bor i ett land.
Nej, Sverige verkar litet osäkert och oklart just nu med tanke på alla förändringar.

Anne-Marie said...

Annika: Jag har mest hört kvinnan när hon varit utomhus på ett litet trädäck som finns på baksidan. Trots att jag har mina fönster stängda har jag alltså hört henne. Jag fick litet mer bakgrund till vilka de är pga ett paket som kommit via posten och som stod utanför deras dörr. Jag var givetvis tvungen att se vem det var adresserat till och "googlar" man kan man få fram en hel del. :)
Not my kind of people kan jag ju lugnt säga.
Skönt att era grannar lugnat ner sig men att höra en hund skälla hela dagen verkar också litet jobbigt.
Jaha, det visste jag inte att man använder dessa uttryck även i Sverige. Jag tror vi har alla varianter av rednecks och white trash även i Weed. ;)
Jag måste ha mitt eget boende. Det bara är så. Vi får se hur det går och vad det blir.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Vet att du berättat att dina öron också är väldigt ljudkänsliga. Jag uppskattar att höra väldigt bra men det kan också vara litet jobbigt just med tanke på folk runtomkring som kanske inte är lika tysta som jag är.
Men visst tänker du och jag bara bra tankar! :)
Ja, WT kanske finns litet överallt. Jag hade dock aldrig hört det uttrycket när jag bodde i Sverige.
Amerikanska hus är kända för att ha "papperstunna" väggar. Knappt någon isolering och jag vet inte om amrisarna själva inte reagerar eftersom de är vana vid det och inte vet om något annat. I Sverige brukar ju bostäder vara rätt bra ljudisolerade. Fast lägenheten jag hade i Sollentuna var faktiskt inte alls särskilt tyst. Det var ett betonghus och jag tyckte jag hörde mycket där.
Tystlåten kram till dig! :)

Anne-Marie said...

Annika: Du behöver inte be om ursäkt. :)
Lyssnade precis på Redneck Woman. En riktigt country and western-låt. :) Kul text och den stämmer säkert på en hel del amerikaner.
Kramar!

Anne-Marie said...

Birgitta: Högljudda grannar är inte roligt. Man borde införa "körkort" för att kunna få bo i lägenhet. :) Många människor borde hellre bo i en koja i skogen så att de inte har folk alldeles inpå sig.
Listan stämmer faktiskt till vissa delar med vad jag ser här i Weed. Det finns många som lever litet mer som original här och allt är inte så tillrättalagt och "kliniskt vitt" som man har det i Sverige.

Anne-Marie said...

Anna: Som jag skrivit till några andra gav adresslappen på det paket som stått utanför deras dörr litet mer ledtrådar vilka sorters personer de är. Jag är rätt bra på att hitta information om folk. :)
Nej, eget hus/bostad är det bästa och det är det jag måste satsa på.
Kramar!

Gunnel said...

Såg att jag glömt ett ord. Jag menade naturligtvis att de INTE bodde kvar så länge. Kram

Desiree said...

Usch så jobbigt med sådana grannar. Fy att inte ens kunna veta om man får sova om nätterna. Man får hoppas på att de ger sig iväg snart självmant. Svårt att göra något så länge de betalar sin hyra i tid. Hoppas att det blir bättre eller att de flyttar. Kul lista över detta med vad som utmärker en Red Neck.
Styrkekramar

Gunilla Nardin said...

Hoppas du finner ut snart, var du vill sla ned dina palar.Det maste vara svart att fa allt att stamma. Jobb , bostad osv..
Det ar fruktansvart att behova sta ut med hogljudda grannar.Speciellt om natten. Man kan bli galen for mindre.
Forhoppningsvis blir det lugnare nu, om de gett sig av.
Rednecks och White Trash vet jag alltsa numera vad det ar...hade ingen aning.
Har har vi det sa tyst att du hor en knappnal falla , men jag gillar det. har alltid haft svart for hogljudda personer och grannar.
Ja, du borde nog bo ensam i ett hus AM. Minns jag ratt, sa bodde du
for dig sjalv tidigare?

Sa sota blommor, har inte sett sadana forut.
Ha en tyst och go weekend
Stor Kram
Gunilla

Annica said...

Svenska bandet Rednex. Livat värre. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=VcDy8HEg1QY

Anne-Marie said...

Gunnel: Aha, nu förstod jag bättre vad du menade. :) Ord tycks ha en förmåga ibland att falla bort.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tror nog att det skall mycket till för att hyresvärden skulle göra något då hon haft så många som kommit och gått det senaste året.
Jag har en känsla av att de kommer att bli kvar ett tag. Och har man hippietendenser - vilket de verkar ha - tror jag att de inte riktigt tänker och fungerar som en person som aldrig varit med i de grupperingarna.
Rednecks och white trash är helt klart något som vi har här i Siskiyou county. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunilla: Eftersom jag växte upp i en villa har jag vant mig vid att inte behöva höra grannar under väldigt många år. Michael och jag hyrde ett hus utanför Mt Shasta under ca 7 år så där var det också tyst. Det stämmer att jag hyrde ett hus under ca 3 år och det var perfekt då jag inte hade grannar direkt inpå. Men många hus har gått i konkurs här plus att många hus försvann i branden 2014 så det finns inte lika många hus att hyra.
Att jag skall ha något eget har jag bestämt mig för. Nu är frågan var och hur.
Nej, white trash och rednecks är nog uttryck som mest finns i USA. Ni kanske har något annat uttryck i Frankrike för den typen personer?
Självklart kommer det yngre grannparet tillbaka och det kan bli när som helst antar jag. Jag borde ha deras resplan så att jag visste. ;)
Vi får se om det blir tyst eller inte under helgen.
Manzanitan har väldigt söta, rosa blommor och är en buske som verkligen klarar av torkan.
Ha det gott! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annica: Tack för länken! OMG där var det fullt med white trash och rednecks. ;) Och att det är ett svenskt band. Inte min slags musik men kul att se.
Kram!