Sunday, March 6, 2016

Mycket små vampyrer

Myggor är mycket små "vampyrer". :) Och de tycks ha vissa favoriter när de väljer sitt "offer". Jag hör till de som alltid får massor med myggbett.
Innan Michael och jag flyttade till Hawaii besökte vi givetvis The Big Island för att få en känsla för platsen och jag fick så många myggbett att jag nästan blev sjuk. Minns att jag räknade till runt 70 myggbett bara på benen. Trots att vi bodde i ett tropiskt klimat med värme året runt kunde vi inte sitta ute på grund av alla myggor eftersom vi hyrde bostad och det inte fanns en så kallad "screened porched". Man måste i stort sett ha en uteplats med nät runtomkring som myggorna inte kan ta sig igenom.

För det mesta är myggor bara irriterande och inget man behöver oroa sig för men de kan också sprida olika sjukdomar. Som tur var fanns det inte några farliga sjukdomar - som sprids via myggor - på Hawaii när vi bodde där men under förra året började fall av en sjukdom som heter Denguefeber att uppträda på The Big Island. Antalet människor som insjunknat har varit 260 och den siffran har stått sig sedan ungefär en vecka. http://bigislandnow.com/2016/03/04/dengue-case-count-remains-at-260/

Denguefeber är ett virus som sprids via myggor och som ger en övergående feber och andra symptom som huvudvärk och smärtor i kroppen. Tydligen finns det ingen medicin mot denguefeber utan man uppmanas att inte bli stucken av myggor. Inte alldeles enkelt kan jag intyga om man befinner sig i Hawaii!


Kartan har några år på nacken men den visar ändå rätt bra var Denguefeber finns. Ett område som tillkommit är alltså Hawaii. Bilden lånad från Wikipedia "By n/a [Public domain], via Wikimedia Commons"

Det senaste "mygghotet" heter Zika och har fått en mycket stor uppmärksamhet de senaste veckorna. Även här är alltså myggor inblandade och man varnar folk från att resa till vissa områden, framför allt Brasilien. Jag har försökt följa nyheterna som kommit och det verkar finns alla möjliga förklaringar till vad som orsakat det nuvarande Zikautbrottet. Man har talat om myggor, bekämpningsmedel eller vaccin som kan vara orsaken till de barn som fötts med för små hjärnor.
Zikasjukdomen har varit känd sedan 1947 och är ett virus som sprids med myggor. Ofta blir de som smittats inte särskilt sjuka och en hel del personer kan ha viruset utan att bli sjuka.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/zikaviruset-sprids-pa-de-amerikanska-kontinenterna/

Troligen har de flesta hört talas om sjukdomen malaria som också sprids via myggor. Malaria lär ha funnits under de senaste 50,000-100,000 åren. Om man planerar att resa till områden som har malaria uppmanas man att äta malariamedicin i förebyggande syfte och även när man har besökt ett område. Symptom är feber, frossa, illamående, huvudvärk och muskelvärk. När Michael och jag reste till det lilla landet Belize i Centralamerika hade vi läst om att det kunde förekomma malaria men vi hoppade över malariamedicin eftersom sjukdomen är sällsynt där.

Eftersom myggor verkar ha funnits under kanske 50 miljoner år verkar de klara av det mesta. Vilka tips har ni för att undvika myggbett? Jag blir myggbiten oavsett vad jag gör så får hoppas på att de "farliga" myggorna håller sig på behörigt avstånd.

Det var ett tag sedan jag lade ut en bild på vårt mäktiga berg. Igår hade vi ett oväder som hette duga och det kom ungefär 64 mm regn. Det behövdes eftersom det varit ovanligt torrt och varmt under februari. Berget har inte visat sig ännu så denna bild är från några dagar sedan.

28 comments:

Anna said...

Så mäktigt berget är! :)

Steel City Anna said...

Myggor ar verkligen obehagliga, sarskilt den dar stora sorten som finns i delar av Sverige. Vagar inte tanka pa om de skulle fa nan smitta att sprida. Valdigt obehaglig utveckling!

Har inga tips forutom att halla sej inne ... Och har i England finns det knappt mygg.

Desiree said...

Jag précis som du far ocksa latt mycket myggbett. Myggorna verkar gilla mig lite extra. Jag gillar verkligen inte myggor av den anledningen. Det later ju inte sa trevligt med mycket mygg pa Hawaii. Det fannas forvisso en hel del mygg I AL ocksa om man var ute pa kvallarna. Screened porch ar det basta. Denguefeber minns jag fran tiden da vi bodde I Nicaragua. Lyckligtvis fick jag aldrig denguefeber. Zikaviruset har verkligen orsakat en hel del bekymmer speciellt for gravida kvinnor I Brasilien. Alla mojliga teorier verkar cirkulera. Vissa delar av Sverige har ju ocksa helt ofantliga mangder mygg. Calles forladrars stalle I Blekinge som ligger vid en liten sjo har alltid massor med mygg. Det kan vara jattejobbigt att sitta ute pa bryggan dar en sommarkvall.
Kram!

Min plats i solen said...

Det är otrevliga djur det där och precis som fästingar sprider de en mängd sjukdomar och kan ställa till det rejält för både människor och djur. Och det är intressant hur både mygg och fästingar tycks välja ut sina offer väl. De tycks dessutom ha samma preferenser. I vår familj får jag och ena dottern ständigt plocka bort fästingar och klia på myggbett medan maken och andra dottern väldigt sällan får göra något av det. En kärlek från mygg och fästingar som jag mer än gärna hade varit utan.

Din utsikt är sannerligen magnifik Anne-Marie. Vilken kraft det är i det vackra berget.

Ta hand om dig vännen och ha en riktigt bra vecka.♥

Kram Lotta

Maria said...

Mount Shasta är så vackert med sin vita klänning :)

Tredje året i Hjo said...

Myggplågan kan vara monumental här i landet. Tärnsjö vid Dalälven är omvittnat ren för jä-gt. Vi hade en sommarstuga i Västmanland där de små kräken trivdes gott. Dock spred de inga hemska sjukdomar.

Channal said...

Zikaviruset är riktigt otäckt! Hoppar Brasilien och Colombia just nu. Vill inte dit.

Jag är en person som får stora blemmor av myggbett. På mannen syns inte myggbetten. Jag måste vara allergisk mot dem. Hatar mygg!!

Kram Anna

Marina said...

Det är det som är rätt skönt med våra svenska mygg - även om de är fruktansvärt otrevliga så är de i alla fall inte farliga!

Ika said...

Usch jag tycker myggor är så obehagliga, fästingar också. Det känns som att jag blev biten oftare när jag bodde i Sverige av någon anledning, däremot är betten värre här. De är stora som bölder och håller i sig länge. Hemma i Sverige är det mer som små knottror. Jag har tyvärr inga tips, annat än att bära långärmat (vilket är tufft i varma Florida!) och använda myggspray!

Annica said...

För mig svärmar myggorna vilt. En uppvaktning jag aldrig uppskattat. Usch, jag hatar de blodtörstiga flygfäna! Som redan sagts här så sprider ju våra svenska myggor inga sjukdomar. Än så länge, kanske man ska lägga till.
Det bästa "myggmedlet" jag vet och kan tipsa om är lavendel. Har märkt att myggor ogillar lavendeldoft.
Kram från vårvintrigt norr!

Anne-Marie said...

Anna: Visst är berget mäktigt. :)

Anne-Marie said...

Anna: Vad trevligt det låter att ni har få mygg.
Vi har en del mygg här i Weed men också något som kallas "no-see-ums" som är pyttesmå insekter som biter och suger blod. De är så små att de tar sig igenom nät.
Det är otrevligt att myggor sprider smitta. Framför allt då det finns så många mygg.

Anne-Marie said...

Desiree: Det verkar som om myggorna har sina favoriter. Kanske lukten/smaken på blodet eller något annat i kroppskemin.
Hawaii/The Big Island verkar vara den enda ön just nu men det vet man ju inte om det sprids. Dengue fever verkar relativt lindrig men trevligt låter det ju inte.
Det som har hänt i Brasilien tror jag är oklart rent allmänt. Ingen tycks riktigt veta vad som orsakat hjärnskadorna. Zikaviruset har tydligen funnits sedan 40-talet.
Sverige kan ha helt otroligt mycket mygg. Minns att jag blev ordentligt myggbiten bara jag gick ut i skogen.
Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Fästingar kan verkligen ge otäcka sjukdomar. Tror att det finns rätt få fästingar här i nordligaste Kalifornien. Däremot på östkusten i USA finns många fler.
Myggor tycks ha favoriter och exakt vad det beror på vet jag inte. Men det måste väl vara något i blodet som avger någon slags doft kanske.
Berget har en imponerande "presence" i det här området. Svårt liksom att undgå det. ;)
Ha det gott Lotta! Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Det är verkligen trevligt att se berget med sin vita klänning i år. :)

Anne-Marie said...

Hans: Sverige kan ha en riktig myggplåga. Framför allt vid stillastående vatten.
Där jag blivit mest myggbiten är nog Hawaii trots allt. Inte roligt alls.

Anne-Marie said...

Anna: Man undrar hur det kommer att bli för Brasilien eftersom de har sommar-OS? Märkligt sammanträffande tycker jag att viruset kommer just nu.
Jag får också stora blemmor som syns länge. Måste vara en allergisk reaktion.
Kramar!

Anne-Marie said...

Marina: Alltid något bra med myggen. ;) Eftersom man egentligen inte kan undomma mygg får man se till att vara där de inte sprider sjukdomar.

Anne-Marie said...

Ika: Tror att vi har rätt få fästingar där jag bor. Myggor har vi och som jag skrev i ett annat svar har vi även "no-see-ums" som tar sig igenom nät. Och de bits och betten kliar otroligt. Jag fick en hel del sådana bett förra sommaren.
Och "no-see-ums" kommer som sagt in inomhus väldigt lätt, så får man inte myggbett så får man den typen bett i stället. ;)

Anne-Marie said...

Annica: Tur att de svenska myggorna ännu inte har sjukdomar. Däremot har ju Sverige väldigt många fästingar som tycks sprida olika slags sjukdomar.
Nej, trevligare "sällskap" kan man ha än myggor.
Synd att jag är allergisk mot alla doftande saker. Annars doftar ju lavendel väldigt gott.
Kram från ett blåsigt Weed!

Gunnel said...

Jag tillhör de lyckliga som i stort sett aldrig blir myggbiten. Min ena dotter däremot är en riktig myggmanet. Det svullnar upp och hon har fått medicin utskriven som hon alltid måste ta när hon får ett stick. Kram

Gunilla Nardin said...

Sag pa TV haromdagen att man tydligen ar pa vag att
fardigstalla ett vaccin mot just Daenguefeber. Det pratas mycket om detta har, da de franska oarna Martinique och Guadalope i Karibien ar mycket infekterade. Zikaviruset verkar annu otackare tycker jag.
Ja myggor ar ett otyg. Pa sommaren har jag alltid antimyggmedel i sovrummet om natterna. Brukar aven anvanda ett ljus, som doftar av citronella ,eller citronmeliss, tror jag det ar pa svenska. Och det det haller dem pa avstand faktiskt.De gillar inte den den doften.
Vi har inte mycket mygg har igentligen,men de som finns ar jattestora ,och blir du stucken, sa svullnar det upp ordentligt.

Tycker mycket om dina foton av det snokladda berget!

Ha de gott AM!
Stor Kram
Gunilla

Rebekah M said...

Hej,
Vet inte varför jag missat den här posten.

Berget är mycket imponerande ... man känner sin litenhet.

Jag tillhör gruppen som myggor föredrar. En gång blev jag biten så mycket runt benen/fötterna att jag blev nästan sjuk. Fötterna svällde upp rejält. Det var hemma i Sverige.

Har läst en hel del om Zika virus i media, nu, eftersom det är så aktuellt, och det verkar finnas alla möjliga (konspirations-) teorier ... som vanligt.

Min pappa fick malaria. Det var på trettiotalet, och han blev sjukhusvårdad i Burma, som det hette på den tiden. Han fick ett återfall 1943, i Karlstad. Tog ett tag innan de kom på vad det var för fel, eftersom tropiska sjukdomar inte var lika vanliga i Sverige på den tiden. Folk reser mera nu.

Anne-Marie said...

Gunnel: Skönt för dig att du inte är en magnet för myggor.
Det är jobbigt att bli biten och få stora, svullna och kliande blemmor tycker jag.
Tar ingen medicin utan klarar mig ändå.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Ja, de försöker finna vaccin mot allt möjligt. Ibland är dessa bra, ibland mindre bra. Jag är mycket skeptisk faktiskt mot vaccin och det de innehåller och hur de påverkar.
Visst är dessa virus otrevliga men jag undrar ibland om inte alla dessa vaccin kan skapa en hel del problem också.
Myggor kan verkligen skapa problem om man har en allergisk reaktion. Det var nog det jag hade på Hawaii. Annars får jag alltid stora bett av allting som sticks eftersom jag har allergier.
Om jag klarade av dofter bättre kunde jag ha doftande ljus men då nyser jag. En annan allergi. Ja, herregud. :)
Berget är mäktigt där det står.
Ha det gott! Stor kram!

Anne-Marie said...

Hej Rebekah,
Inga problem. :)
Ja, man känner sig rätt liten i relation till berget. Ibland ser man tåg (när jag bodde på en annan ort en liten bit från Weed) som går på ett spår på bergets nedre sluttningar och de ser ut som leksakståg. :) Trots att tågen är mycket långa här på västkusten.
Inte trevligt alls med allergiska reaktioner mot mygg. Jag tycks dock vara i gott sällskap med tanke på de som kommenterat.
Jag tror att de ännu inte vet vad som orsakat hjärnskadorna hos de små barnen och därav teorierna. En del har sagt Zika medan andra sagt att det besprutats väldigt kraftigt i områden med de flesta fallen och tydligen har det även funnits GMO-myggor i dessa områden.
Malaria är otrevligt eftersom man tycks få återfall. Blev din pappa frisk? Ja, nu borde väl läkare i Sverige vara mer insatta i tropiska sjukdomar pga alla som reser.

Rebekah M said...

@anne-marie Jo, han blev frisk och levde fram till 1957, då han dog genom olyckshändelse.
Genom att han blev medvetslös, så kunde han själv inte tala om för dem att han hade haft malaria, men någon kom på det ändå.

Anne-Marie said...

Rebekah: Vad fint att han kunde bli frisk.
Och vilken tur att någon på sjukhuset förstod vad det var.