Wednesday, March 9, 2016

Ost och marmelad

Jag är med i ett par grupper hos Facebook för svenskar i USA där man skriver om allt mellan himmel och jord. Det kan vara frågor om visum och immigration, passfrågor, mat man saknar (svenskt lösgodis tycks vara något som man ständigt saknar), hur man kan se på svensk TV i utlandet och så vidare.

Igår tror jag att det kan ha varit den längsta tråden (flera hundra svar) någonsin med svar på en - egentligen - helt oviktig fråga. Frågan var "Har man marmelad PÅ eller UNDER osten på mackan?" Jag skrev att jag undrade varför man ens blandar ost och marmelad på en smörgås eftersom det är något jag aldrig gjort. Det verkade vara en rätt jämn fördelning mellan de som tyckte PÅ eller UNDER. En del försökte övertyga andra om att deras kombination var den rätta ;) medan andra, precis som jag, undrade varför man har denna kombination på en smörgås.

Eftersom den här tråden fick så otroligt många svar "googlade" jag litet och detta dilemma "PÅ" eller "UNDER" fanns på flera andra hemsidor. Och det verkar som om marmelad och ost är en kombination som är vanlig i matsammanhang. Tydligen har detta helt undgått mig när jag bodde i Sverige. Även i USA verkar det vara rätt vanligt om man får tro olika hemsidor.

Brukar ni som läser äta ost- och marmeladsmörgåsar? Har ni marmeladen på eller under?

Sedan jag var barn har jag vant mig vid att äta smörgåsar med ost och kaviar. Och självklart har jag kaviaren under osten. ;) En kombination som inte har med smörgåsar direkt att göra är att äta banan ihop med jordnötssmör. Det har jag till och med bloggat om :) http://bo-i-usa.blogspot.com/2013/04/bananjordnotssmor.html
Har ni några roliga och trevliga kombinationer som ni gillar?

Som avslutning passar kanske Lady Marmalade med bland annat Christina Aguilera. :)

39 comments:

Anonymous said...

Oj, kan det blir sådan stor diskussion om detta! Själv använder jag mest honung och ost på min morgonmacka. Naturligtvis har jag då osten OVANPÅ honungen annars kan den ju glida av! Och man får den i knäet! Jag antar detsamma gäller för marmelad.

Anonymous said...

Jag har kaviar ovanpå osten:)

Min kompis som är av Polskt ursprung (om det kan vara av betydelse?) har ketchup på kokt ägg... Skumt tycker jag

Annika said...

Haha! Det där är för mig det en symbol av det allra svenskaste - inte att man äter ost och marmelad även om det kanske också är svenskt - utan att man lägger flera hundra inlägg på att reda ut och försöka ena sig om vilket som är det RÄTTA sättet. Som att det faktiskt finns ETT rätt sätt och att det gäller att försöka räkna ut vilket det är.

I övriga nyheter äter jag absolut ibland rostat bröd med marmelad och ost - vi åt alltid rostbröd till söndagsfrukost när jag var liten - och jag lägger oftast marmeladen ovanpå osten. Fast numera äter jag egentligen hellre en English muffin om jag vill rosta något. Ibland bakar jag scones och äter med ost och marmelad - DET är gott, speciellt när det är lite regnigt och ruggigt.

Jag äter annars gärna knäckebröd med ost till vardags. Just nu åt jag en mjuk dubbel smörgås med kalkonfärsbiff och avokado. En av mina lunchvarianter. Gott och man blir mätt.

olgakatt said...

Ja, herregud, vilka i-landsproblem man kan tända på! Jag äter nästan aldrig marmelad men jag fick i present en burk fikonmarmelad som var avsedd att kombinera med ost.Tyckte inte det var nån höjdare, marmeladen tappar sin smak och blir bara nåt sött i kombinationen.
Just nu tuggar jag på en tunnbrödsrulle med smör och kokt potatis med salt. Väldigt gott till mitt glas tomatjuice som jag stänkt ett par droppar tabasco i. Smaken är som sagt delad....

Anne-Marie said...

Annalena: Ja, det var en maratontråd. Vet inte om jag sett så många kommentarer tidigare i den gruppen. Litet lustigt tycker jag att det var att så många svarade.
Honung och ost låter som en intressant kombination. Har ätit honung på min morgonsmörgås men inte både och på samma.
Det kan bli väldigt kladdigt om honungen eller marmeladen kommer i knät. ;)

Anne-Marie said...

Anonym: Kanske skulle starta en liknande tråd om kaviar UNDER eller PÅ ost. ;)
Ketchup på kokt ägg låter onekligen litet annorlunda. Vet inte om det verkar något som jag vill prova.

Anne-Marie said...

Annika: Visst är det komiskt! :) Och att försöka övertyga andra om att ens eget sätt är det rätta är nog rätt svenskt tror jag också. Eftersom just denna mycket viktiga fråga ;) debatterats på andra hemsidor antar jag att folk verkligen undrar vad som g{ller. Man kan fundera på varför folk inte har viktigare saker att ägna sig åt.
Vi åt också rostat bröd i mitt barndomshem men jag minns inte alls att vi blandade ost och marmelad. Det var det ena eller det andra.
Egna scones måste vara riktigt gott. :)
Jag brukar äta smörgås till lunch. Köper ett ekologiskt "spelt bread" i hälsokostaffären vilket är mycket godare och känns nyttigare än "vanligt" vete. Har ofta kalkonkött och sallad på smörgåsen.
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Säger samma sak - i-landsproblem är det om man debatterar hur ost och marmelad skall läggas på en smörgås.
Fikonmarmelad har jag nog aldrig provat. Tycker nog att det låter som en konstig kombination med ost. Kanske apelsinmarmelad. Men nej, jag tror att jag avstår.
Låter som en god rätt som du avnjöt. :) Tomatjuice är jag inte så förtjust i men som sagt, smaken är delad. ;)

Rebekah M said...

Ja, det kan bli hur långt som helst om petitesser i de där grupperna. Jag är bara med i en, Svenskar Utomlands tror jag den heter.

Jag brukade ha björnbärsmarmelad UNDER Port Salut-ost 😃, men nu är det väldigt länge se'n. Kaviar och ost har jag aldrig provat -- aldrig kommit på idén. Nu är jag utan kaviar (bedrövligt!), så jag kan inte prova. Inte har jag nå't IKEA att tillgå heller ...

Märkligt att de alla verkar sakna lösgodis så mycket ... jag har större förståelse för filmjölk och korv. Förresten, är det nå't som provat falukorv på hårdbröd med majonäs?! En kulinarisk sensation! LOL

Anne-Marie said...

Rebekah: Jag är med i en grupp som heter Utlandssvenskar - förutom de två amerikanska grupperna - så det kanske är en annan än den du är med i. Den här tråden blev helt otroligt lång.
Det låter som en intressant kombination med björnbärsmarmelad UNDER ;) Port Salut-ost. Kaviar och ost var något som mina föräldrar åt vilket jag också kom att tycka om. Det är synd om oss som inte har någon IKEA-affär i närheten. Det är 40 svenska mil till min närmaste. Kanske vi skall starta en FB-grupp för oss som inte har IKEA. ;)
Det svenska lösgodiset tycker jag inte alls om. Framför allt inte efter det att jag läste om vad det innehöll. Det låter faktiskt rätt gott med falukorv, majonäs och hårdbröd. Men du har väl ingen falukorv i Kanada? Senast jag var i Sverige åt jag ingen falukorv. Var nog första gången jag hoppade över det.

Rebekah M said...

Jaa, det är som ett trauma i sig självt, att måsta leva utan IKEA 😉. Nu ska det bli ett fullfjädrat IKEA i Halifax, men det är tre timmars körning dit också -- inget man gör bara på en impuls.

Nä, ingen falukorv här! Det bästa med korven tyckte jag var att den alltid fanns där ... alltså, när den eviga frågan infann sig "vad ska vi äta till middag i dag?" ... om man inte kom på något så fanns alltid korven.

Jag brukar koka "lingonsylt" av cranberries. Smakar likadant.

Kollade just på FB-gruppen ... den heter Utlandssvenskar.com och tydligen har de nå'n websida också, men den har jag inte varit inne på.

Anonymous said...

Marmelad är mest socker; bäst på English muffin.
Min standard frukost (nästan varje dag): grovt, rostat bröd,
en smekning av mayo, skivade tomater, grillkryddor och ost
av olika slag. Tröttnar aldrig på den frukosten. Plus kaffe,
givetvis.

Lösgodis är en underlig förteelse, måste jag säja.

Ruth i Virginia
(där vi hade rekordvärme på 26-27C i går)

FREEDOMtravel said...

Haha, det är lite roligt när förhållandevis oviktiga ämnen väcker stora känslor ;) Jag har aldrig ätit ost och marmelad tillsammans på macka. Enda gången jag kombinerar de två är med lite finare ost på en ostbrickan, till exempel tillsammans med lite fikonmarmelad.

Gunnel said...

När min son och hans fru var på besök åt de alltid ost med marmelad. jag tyckte det verkade konstigt, men testade...det var jättegott. Jag har alltid marmeladen på osten. Ost och kaviar däremot tror jag inte jag skulle gilla. Kram

Gunnel said...
This comment has been removed by the author.
Gunnel said...
This comment has been removed by the author.
Gunnel said...
This comment has been removed by the author.
Anne-Marie said...

Rebekah: Jag klarar mig faktiskt väldigt bra utan IKEA. Det enda jag kan sakna ibland är Kalles Kaviar. Som tur är har jag en snäll kompis (svenska) som bor utanför Portland i Oregon som skickar ibland till mig. :)
Jag brukar köpa goda ekologiska korvar från hälsokostaffären i Mt Shasta. De är mycket mindre än falukorv - och rätt dyra - men de har bra innehåll och är som sagt goda.
Har faktiskt aldrig hittat cranberries i affärerna här. Jag bor ju i glesbygden. :)
Det är nog en annan grupp än den jag är med i. Den här var den jag tänkte på: https://www.facebook.com/groups/swedesabroad/
Man får be om inträde i den.

Anne-Marie said...

Ruth: Om jag någon enstaka gång köper marmelad/sylt skall den vara ekologisk och den brukar oftast ha mindre socker.
Jag har haft samma frukost under större delen av mitt liv: Yogurt, banan, smörgås med antingen bara smör eller smör och ost och varmt vatten. Dricker faktiskt varken kaffe eller te. Just frukost tycks man kunna äta samma år efter år.
Lösgodis skulle jag inte äta ens om jag fick betalt. :)
Här har vi haft ett riktigt oväder med hårda vindar och mycket regn. Berget syns inte. ;)

Anne-Marie said...

Helena: Jag fattar fortfarande inte att flera hundra kommentarer kom på den frågan. :)
Fikonmarmelad har jag aldrig provat. Kanske det är gott ihop med finare ost.

Anne-Marie said...

Gunnel: Fenomenet ost och marmelad verkar vara gångbart i flera länder.
Kaviar och ost smakar riktigt gott tycker jag men allt är en smaksak. :)
Kram!

Rebekah M said...

@anne-marie; Jo, jag har klarat mig fint i tolv år utan IKEA. Jag försökte bara skämta till det lite. Jag flyttade ju inte från Sverige för att äta svensk mat hela tiden ... men visst saknar jag filmjölk, det ska jag inte sticka under stol med.

Här är det gott om cranberries ... blåbär också. Kan bero på att de har stora odlingar, både här och i Nova Scotia.

Nu är jag också med i den gruppen.

Kramisar!

Annica said...

Marmelad och ost tillsammans har jag aldrig ätit. Jag är ingen marmeladfantast (för sött i min smak) men ost äter jag dagligen. Sedan många år tillbaka lägger jag pålägget direkt på brödet, använder inget smör.
Jag vill alltid ha grovt bröd till mina "mackor" och en god smörgås är en skiva grovt bröd, skivad falukorv, tomat och färskt gurka. Eller en bit hårdbröd, t.ex. Wasa Husmans eller Sport som man brer ut kaviar på och sedan skivar kokt kall potatis över. Jättesmarrigt!
Rökt skinka och en god ost tillsammans är inte dumt det heller. ;) Och helst i sällskap med några grönsaker.
Ha en skön fredag! Kram!

Anne-Marie said...

Rebekah: Hade på känn att du var i skämtartagen. ;)
Tänk att jag inte alls saknar de mer "rinnande" mjölkprodukterna som filmjölk och den tunnar yogurten som finns i Sverige. Tycker mycket bättre om den tjockare konsistensen som finns i USA på yogurt.
Blåbär säljs i butikerna. Jättestora blåbär som inte alls smakar lika mycket tycker jag som de svenska blåbären.
Vad kul att du gick med i gruppen. :) Kanske det blir några inlägg eller kommentarer? :)
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Vad bra att jag inte är ensam om att inte ha ätit ost- och marmeladkombinationen. Marmelad är sött tycker jag också. Ost i USA är ofta ingen höjdare. Svensk ost är mycket godare.
Så goda smörgåsar du bjuder på. :) Kaviar och kall, skivad potatis är gott. Kaviar och ägg är inte dumt det heller.
Jag äter faktiskt inte skinka numera utan det blir kalkon. Finns mer kalkon tror jag i USA än vad det gör i Sverige. Blev dock glatt överraskad i höstas att det fanns kalkonkött som smörgåspålägg.
Ha en fin fredag du också! Kram!

Krönikören said...

Hahaha! Helt underbart vad som verkligen engagerar oss ;)
Jag har aldrig ätit ost och marmelad på mackan, men min sambo gör det. Plus smör. Marmeladen överst.

En norsk kompis har skivad banan som pålägg. Själv gillar jag en knäckemacka med skivad gurka och örtsalt, mums. Ganska nyligen var jag på en fest med temat picknick. Vi skulle ha med något som vi gillar att ha med oss som utflyktsmat. En kvinna hade med sig limpmackor med vändstekt ägg på och blev förvånad när ingen hade ätit det förut :)

Ha en bra helg!

Desiree said...

Jag äter gärna ost och marmelad på mackor. Men jag minns än att min mamma som kommer från Mexico tyckte att detta var en väldigt märklig tradition vi hade i Sverige. Jag har aldrig funderat på marmeladen under eller över. Låter praktiskt att ha marmeladen under för då blir det nog inte lika kladdigt på fingrarna.
Kaviar och ost har jag däremot aldrig hört talas om just den kombon. Kaviar och kokt ägg på mackan är en klassiker jag gillar. Kaviar och ost är två helt olika pålägg för mig.
Banan och jordnötssmör är supergott ihop. Philadelphia ost med skivade jordgubbar är gott. Leverpastej och gurka är ju en svensk klassiker men jag gillar inte leverpastej. Smör och honung på mackan är en klassiker för Schweiz.

Äventyret framtiden said...

Det finns väl inget som är rätt eller fel i sammanhanget skulle jag säga för min del. Var och en gör som var och en tycker. Men på kontinenten har jag sett att man lägger marmeladen på osten.
Själv gör jag likadant de få gånger jag äter marmelad.
Jag hör till de människor som inte äter smör på bröd, bara ost och grönsaker rakt på brödet. Vi har våra vanor allihopa.

kramar

Parisercollie said...

Jag äter en ost- och marmeladsmörgås varje morgon sedan massvis med år. Marmeladen ovanpå osten förstås. Just nu kör jag med blåbärsmarmelad. Det är gott. Trevlig helg!

Anne-Marie said...

Lotta: Visst är det. :)
Det där med ost och marmelad måtte aldrig ha varit något som mina föräldrar åt och jag fick aldrig upp ögonen för detta "fenomen".
Skivad banan äter jag hellre på min yogurt eller bananen som den är. Limpmacka med vändstekt ägg låter gott. Äter ibland kokt, skivat ägg med kaviar på smörgås.
Smaken är som baken - delad. ;)

Anne-Marie said...

Desiree: Många tycks äta ost och marmelad ihop. Jag vet inte varför jag aldrig provat på det. Skall kanske göra det. ;)
Visst verkar det mer praktiskt att ha marmeladen under osten i stället för på.
Kaviar och ost var något som mina föräldrar åt - båda var från södra Sverige så kanske något mer lokalt där möjligen. Ägg och kaviar ihop är mycket gott.
Banan och jordnötssmör är också gott. I Sverige är det nog dock mera ovanligt.
Leverpastej och gurka har jag ätit många, många gånger. Honung har jag också ätit på smörgås många gånger.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Självklart är inget rätt eller fel. Det är mest komiskt när folk försöker "pracka på" andra sin åsikt. Vilket det var många som gjorde i den här tråden.
Det var länge sedan jag åt marmelad. Tycker att det man köper i affären är alldeles för sött för det mesta och för dyrt. Vi har inte mycket bär i affärerna och pga torkan har det inte funnits mycket att plocka tyvärr.
Smör vill jag gärna ha på min smörgås. Använder dock rent smör och inte någon av de där "varianterna" som har en massa tillsatser.
Kramar!

Anne-Marie said...

Parisercollier: Låter trevligt att du hittat en "vinnande kombination". :)
Har man hittat något man gillar skall man hålla fast vid det tycker jag.
Ha en fin helg!

Ika said...

Åh jag älskar rostmackor med ost och marmelad, vad sugen jag blev nu, har inte ätit det sen jag flyttade från Sverige. Min mormor började ALLTID morgonen med en kopp te och en rostmacka med ost och marmelad. Jag har alltid haft marmeladen under osten, på så sätt hålls osten på plats och det blir inte rika kladdigt. En annan kombination jag gillar är kaviar med bananskivor, gärna på hårt bröd!

Anonymous said...

Oj vilket gott skratt jag fick av alla dessa ilägg detta med ost o marmelad o kaviar är ett hett ämne. Själv äter jag i vardagslag youghurt hemma sen tar jag med mig en smörgås till jobbet som jag äter senare oftast med ost eller leverpastej. Hemma på lediga dagar äter jag rostat bröd med ost/ marmelad och M skall vara under O eller leverpastej med smörgåskurka o den skall ligga överst .Det där med ost och kaviar äter jag aldrig till frulle men min man introducerade kombon till mig när jag var ca 20år jag fastnade inte för det till frukost men kvällsmacka då är det ok och det har jag kört på i 30 år men kaviarn skall ligga under osten.
För övrigt är messmör om man nu gillar det och ost en bra kombo messmör under osten.
Hälsningar Birgitta S

Anne-Marie said...

Ika: Det verkade som om flera i tråden hos FB också blev sugna när de läste om ost och marmelad på rostat bröd. :)
Jag tycker det verkar smartast att ha marmeladen under osten eftersom det säkert finns risk att marmeladen glider av.
Kaviar och bananskivor var något helt nytt för mig. Får prova någon gång. Låter litet speciellt men det kanske är gott.

Anne-Marie said...

Birgitta: Kul att läsa om dina matvanor och hur du lägger de olika påläggen. :)
Det verkar som om majoriteten här på bloggen vill ha marmelad under osten.
Gurkan brukar nog ligga ovanpå leverpastejen. Det brukade jag också äta.
Kul att det finns fler än jag som gillar kaviar och ost. Jag brukar inte äta det till frukost men det kan bli någon gång på min lunchsmörgås. Absolut att kaviaren skall ligga under osten. :)
Messmör finns inte där jag bor. Messmör och ost låter som en annorlunda kombination.

Tredje året i Hjo said...

Sociala medier är underbart! Och på frukosten ska det vara salami på mackan! Möjligtvis ost - utan kaviar. Kaviar kan det också vara - utan ost.
Ha det i California!

Anne-Marie said...

Hans: Sociala medier kan bli litet överdrivna ibland. :) Men de kan också vara bra.
Nej, salami klarar jag inte på morgonen. Alldeles för "intensivt" för mig. Jaha, ytterligare en som inte uppskattar ost/kaviar-kombinationen. ;)
Ha det i Hjo!