Wednesday, March 23, 2016

Anslagstavlan och bibblan

Just nu tycks utlandssvenskarna ha drabbats av någon slags godis"epidemi". :) Dagligen läggs det ut bilder på Facebook av kilovis med lösgodis som man har fått eller som man har köpt. Jag fattar fortfarande inte vad det är som är så speciellt med svenskt lösgodis. Har någon läst innehållsförteckningen? ;)

Nyligen hittade jag en grupp hos Facebook som heter Saker vi aldrig glömmer och som visar bilder med hög nostalgifaktor. De hade startat ytterligare en grupp som heter Allt möjligt där man visar bilder på, just det, allt möjligt.

Jag hade helt glömt att Sveriges Television har (tror fortfarande att det finns) programmet Anslagstavlan men mindes givetvis den lilla truddelutten när jag hörde den. Det lär finnas två varianter - en där lapparna blåser bort och en där killen nyser. Festligt vad en kort melodislinga kan göra att man minns. Anslagstavlan används av svenska myndigheter och ideella organisationer för att sprida samhällsinformation. Är det någon som fortfarande tittar på det här programmet?

En bild som fanns hos Allt möjligt-gruppen var den härMinns ni när man gick till biblioteket och fick stämplat i låneböckerna? :) Och så var det den där speciella doften som fanns hos böckerna även när man läste dem. Hela biblioteket hade den sortens doft vad jag minns. Dofter kan verkligen dra fram minnen.

Den här veckan är det påskveckan vilket till största delen går spårlöst förbi i USA. Påsktraditioner tycks också vara något som många utlandssvenskar saknar eftersom det, förutom alla godisbilder hos Facebook, har varit många som visat bilder på påskris och äggkoppar. Någon ställde också frågan hur man förklarar påskkärringar för amerikaner. Jag skrev som svar att man väl kan jämställa att klä ut sig till påskkärring med att klä ut sig till Halloween. Barn tigger godis både till påsk och Halloween. Amerikaner klarar av att fira Halloween medan svenskarna definitivt klarar påsken bättre. :)
Idag är det dymmelonsdagen - inget jag någonsin firat eller uppmärksammat utan de viktiga dagarna - för att klä ut sig och äta god mat - var skärtorsdagen och påskafton när jag växte upp. Som en god vän, som kan detta med kyrkliga dagar kring påsken (tack M! :)) var det helt fel med askonsdagen som skrev tidigare. Har nu korrigerat detta till dymmelonsdagen. Mycket slarvigt av mig och tur att man har folk omkring sig som påpekar fel. :)

Vad skall ni hitta på till påsk?

24 comments:

Desiree said...

Jag hoppar över lösgodiset precis som du. Men jag har köpt lite lösgodis till C på IKEA och lagt i ett Påskägg. Han är mycket mer godisgris än vad jag är.
Vi åker ner till södra Schweiz för att åka skidor för sista gången denna säsongen. En kompis till mig har en stuga uppe i en av de små söta bilfria byarna dit man tar sig upp med gondol. Ska bli kul att komma dit och hälsa på dem. Just nu har barnen Påsklov här i Basel. Vi är lediga både imorgon fredag som är långfredag och annandag Påsk som är måndag. Allt är stängt både fredag och måndag. De religiösa helgdagarna går obemärkt förbi i USA.
Du får ha en trevlig helg vare sig du firar med lite ägg eller något annat Påskigt.
Kram!

Steel City Anna said...

Fastan börjar i februari och slutar på söndag (40 dagar) så det är sent att börja nu :) heliga veckan är Palmsöndagen i söndags, skärtorsdagen (Maundy Thursday), långfredagen (Good Friday) och påskafton (holy Saturday). Firandet 'ska' (om man lägger en religiös innebörd i påskfirandet) egentligen börja på Easter Sunday, påskdagen och fortsätta på annandagen, Easter Monday (så är det här och förmodar jag i kyrkorna i Sverige fast vi har våra gamla seder och bruk som har detta med påskkärringarna som mest festligt på skärtorsdagen).

Jag jobbar över påsken detta år men ska svänga ihop lite svensk mat när jag hinner, en Janssons tänkte jag, ägg, lax och kanske en skinkstek med örter.

Rebekah M said...

Hög nostalgi-faktor på den här posten 🙂 ... Anslagstavlan, låneböckerna, doften på biblioteket ... allt känns igen VÄL. En annan snutt jag kommer ihåg från TV var solens upp- och nedgång. Solen gick och la' sig i ett moln och somnade ... den var rätt gullig.

Här i Saint John är det som det var i Sverige förr; Långfredag är det stängt ... och då menar jag verkligen stängt. Allt står stilla.

Besattheten av lösgods är fullkomligt obegriplig för mig! Nog kan jag ta mig en liten godis nu och då, men det är sannerligen inget jag saknar från Sverige. Om jag någonsin tänker på nå't i godis-väg från Sverige skulle det i så fall vara två chokladbitar: GuldNougat och Valnöt. Valnöt finns inte längre.

Har köpt en burk inlagd sill till mig, ägg finns, men det blir inte målade. På Långfredag blir det lax.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har nästan börjat må litet illa ;) av alla inlägg om svenskt lösgodis. Trevligt för C att få litet godis om han gillar det. Påskägg har jag inte haft sedan jag var liten.
Jaha, ni tar en tur till med skidåkning. Bäst att passa på när ni kan. Det låter verkligen pittoreskt och charmigt med gondol! :)
Skolan har spring break nästa vecka. Antar att skolorna i USA har sitt spring break vid litet olika tillfällen. Inga helgdagar som bekant mer än söndagen som ju redan är ledig dag. Märkligt egentligen att amrisarna inte har mer firande och fler helgdagar kring påsken.
Jag kommer påsken låta gå helt obemärkt förbi. Firar ju inte ens jul. :)
Glad Påsk och kram!

Maria said...

Det är intressant med traditioner. Jag har aldrig firat helgdagar särskilt mycket. Lite här och där. Försöker hitta en balans nu när min dotter är så pass stor att hon förstår mer. Tycker att det är en utmaning att alla högtider ofta handlar om att frossa i onyttigheter. Vi ska på en traditionell ägg jakt, och påskmiddag i år. kram

Anne-Marie said...

Anna: En annan kompis påpekade också mitt "fatala" ;) misstag. Har korrigerat och tack för att du påpekar. Vet inte vad som tog åt mig jag som brukar kolla allting så noga. Europa firar ju påsken på ett helt annat sätt än vad USA gör. Vi har "Easter" på söndagen och det är allt. Märkligt egentligen med tanke på att många amerikaner är rätt kyrkliga av sig.
Det låter gott med Janssons tycker jag. Kommer gärna på en bit. :) Ansjovis är otroligt dyrt där jag bor så inget jag köper. Synd att man inte kan ha cybermat via bloggarna. ;)
Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Rebekah: Man minns dessa saker så väl och när bilder kommer så får jag i alla fall massor med associationer.
Jodå, den lilla solfilmen finns även hos YouTube om du vill bli ytterligare litet nostalgisk. ;) Kultfilm kallas den till och med. https://www.youtube.com/watch?v=V-4YxzTx3_Q
Jaha, det visste jag inte att man har så stängt i en del av Kanada på långfredagen. Är det standard i hela Kanada eller där du bor? Här är det "business as usual." Tycker att Good Friday låter mycket bättre än Långfredagen.
Jag fattar heller inte vad det är med svenskar som saknar lösgodis. Det är inte nyttigt (läste innehållet i flera sorter på en hemsida) och jag tycker inte ens att det smakar gott. Det lilla jag någon gång smakat på.
Nej tack, det skall vara ekologisk, mörk choklad för mig. :)
Inlagd sill har inte vi. Glesbygden är som den är. Jag har i alla fall Kalles Kaviar (som nog är det enda jag saknar mer regelbundet) som en snäll kompis utanför Portland i Oregon skickat till mig. Kanske skall ta och koka mig ett ägg med kaviar i alla fall.

Anne-Marie said...

Maria: Jag har heller aldrig firat helger när jag blev litet äldre. Firade alla helger som liten men sedan började det kännas ointressant. Förstår att du vill att din dotter skall få litet mer känsla kanske för olika slags helger och traditioner.
Nej, fattar heller inte varför det skall frossas i mat och godis.
Kul med traditionellt påskfirande för er del denna gången. :)
Kram!

Min plats i solen said...

Det var tider det, när man fick stämpel bak i biblioteksboken. :) Idag sker allt via dator. Jag reserverar vilka böcker jag vill låna via nätet, får besked via mail när de finns att hämta på mitt bibliotek och är biblioteket stängt kan vi via kod gå in på bibioteket och låna böckerna själv i en dator/scanner. Det har hänt en hel del sedan tiden med stämpel. ;)

Glad påsk på dig Anne-Marie!

Kram Lotta

Anonymous said...

Det där med smågodis och fredagsmys och allt vad det är, det är nog något typiskt svenskt. Ibland kan jag sakna lite salt lakrits.
Eftersom grekiskortodoxa kyrkan firar påsk efter den julianska kalendern så har vi inte påsk förrän i slutet av april i år. Påskveckan här är det dock inte smågodis som gäller utan fasta. Den unga generationen håller väl dock inte så hårt på det längre. Däremot släpper man loss ordentligt efter kyrkobesöket vid midnatt på påskaftonen.
Glad Påsk i alla fall!

Malin said...

Ja påsken går ju en nästan förbi men har man barn i USA brukar ju en Easter Egg Hunt höra till. Då har man ju inte de fina papier Mache äggen vi är vana vid, utan helst små plastägg. Vi har som tradition att gå på en sådan hos vänner som slår på stort. Maken har också fått order om att fylla barnens påskkorgar med smått och gott till på söndag. I Sverige brukade vi får godis i de stora påskäggen, men min mammas familj hade en rolig tradition med pappers strutar man satte på ryggen med säkerhetsnålar och försökte fylla med godis utan att bäraren märkte det.

Annars råkar nu påskafton sammanfall med sonens 10-årsdag i år :)

GLAD PÅSK

Rebekah M said...

Anne-Marie: Så roligt det var att se solfilmen igen! Det var många år sedan.
Betr. godis, så köper jag ibland en Lindt's Dark Chocolate. En bit av den, och "behovet" är dövat för ett bra tag.

Det är bara här i Saint John, NB som det är stängt. Här håller man på traditionerna. Helt nyligen utökade man affärernas öppethållande på vanliga söndagar, så nu öppnar de redan kl. 9 och har öppet till 18:00. Förut var det 12 till 17. Remembrance Day (som Memorial Day kallas här), är allting stängt också. Det är verkligen heldött ... som att ingenting rör sig.

När vi bodde i Quebec märkte vi inte av någon skillnad på helgdag och vardag, knappt.

Channal said...

Här har vi gått på påsklov! Så skönt! Affärerna vräker ut smågodis just nu. Köper påskägg till barnen. På påskafton kommer mina föräldrar till oss. Ska bli mysigt.

Klart jag minns anslagstavlan. Finns inte längre på TV! Stämplarna från biblioteket ÄR nostalgi! Kan sakna den tiden då o då.

Glad påsk o kram! Anna

Annica said...

Tack för fin nostalgitripp! Låneböckernas stämplar minns man ju. Och även Anslagstavlan, som faktiskt fortfarande sänds i SVT. Ett långlivat litet program. Här är senaste avsnittet:
http://www.svtplay.se/video/6610684/anslagstavlan/anslagstavlan-avsnitt-2?start=auto
Hoppas du får en fin påskhelg, även om den amerikanska varianten är kort. Du ska absolut "unna" dig en ett ägg med Kalles Kaviar. ;)
Här snöar det för fullt så nu är det rena julkortet när man tittar ut. Vore mycket mer passande och trevligt med vårblommor och bara någon enstaka snöfläck. Men trots allt så är vi ju bara i mars än så här får vi vänta på den riktiga våren.
Påskkram från snöigt norr!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag kan tycka att det där bladet med stämplar var rätt charmigt. :) I Mt Shasta/Weed-området finns väldigt få bibliotek numera pga kostnadsskäl och jag har faktiskt inte lånat böcker här på dessa bibliotek. Skolan har ett stort bibliotek som jag använde ibland när jag var elev men det var länge sedan.
Glad Påsk till dig Lotta! Kram!

Anne-Marie said...

Annalena: Fredagsmys skulle inte kunna förekomma i USA. Här skulle folk titta på dig troligen som om du var från en annan planet om du föreslog det. :) Saltlakrits har jag aldrig tyckt om så klarar mig utmärkt utan det.
Nu blir jag undrande var du bor. Vet ju att du kommenterat här flera gånger men då du inte har någon egen blogg måste jag ha missat var du bor. Antar att det är i Grekland? Intressant det där med olika kalendrar och det jag skrev om alldeles nyligen att vi människor har skapat det där med tid och saker som hör olika tidpunkter till.
Intressant också med alla olika traditioner som finns kring påsk.
Glad Påsk till dig redan nu!

Anne-Marie said...

Malin: Har man barn brukar det oftast bli helt andra traditioner jämfört med om man bor själv eller inte har barn.
Jaha, så de fina pappersäggen (hård papp) som man hade som liten finns inte här. Plastägg låter litet billigt tycker jag. :)
Easter Egg Hunt har jag aldrig varit med om. Minns bara att jag som liten i villan i Enebyberg fick leta efter någon påskhare i choklad. ;)
Traditionen med pappersstrutar låter onekligen annorlunda!
Hoppas att du och din familj får en riktigt fin kombinerad påsk- och födelsedagshelg. Glad Påsk!

Anne-Marie said...

Rebekah: Visst är solfilmen gullig. :) Typiskt svensk också tycker jag.
Det säljs Lindts choklad även här men jag köper annan mörk choklad som jag tycker om. Tar mig faktiskt en bit nästan varje dag. Men jag har karaktär eftersom det bara blir en bit. ;)
Verkligen intressant att höra om hur det är där du bor. Så glad att du hittade till mig. :)
Kanske du skriver litet mer om dessa speciella traditioner på din blogg som finns just där du bor. Man undrar varför det skiljer sig så mycket mellan Saint John och andra delar av Kanada.

Anne-Marie said...

Anna: Påsklov minns jag att det var roligt när det kom. :) Här har skolan spring break nästa vecka men de anställda är inte lediga. Eftersom jag bara är deltidsanställd tills vidare (fortfarande är det så) finns det inget som säger att de skall erbjuda mig jobb just den veckan men jag kommer faktiskt att jobba mina timmar.
Ser i Annicas kommentar efter din att Anslagstavlan tydligen finns kvar. När jag skrev inlägget igår kollade jag hos Wikipedia och de sade också att den finns så du kanske inte sett det programmet på ett tag.
Visst är stämplarna i biblioteksböckerna charmiga. :) Jag tycker den tiden var litet enklare och mer okomplicerad på något sätt.
Glad Påsk-kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Roligt att du tyckte om den lilla trippen. :)
Tyckte om den bilden med lånestämplarna.
Tack för att du klargjorde beträffande Anslagstavlan. Jag trodde att programmet sändes men man vet ju aldrig när man inte bor i landet.
Jag försökte gå in hos SvT och den hemsidan måtte ha något problem just nu eftersom den inte vill ladda någonting. Inte ens hemsidan. Får prova igen senare.
Ja, det kanske blir ett ägg med Kalles. Har ju i alla fall Kalles just nu.
Här var det uppemot +15 idag och solen har skinit. Vi har fortfarande inte så mycket vår men ingen snöstorm i alla fall. Hoppas att det lugnar ner sig hos dig.
TACK snälla för det fina påskkortet! Så ser det inte ut hos varken dig eller mig med blommor och grönt.
Har du påskris hemma? Här i USA tror jag det är väldigt ovanligt med just påskris.
Glad Påsk och kram!

Annika said...

Ja, på biblioteket tillbringade jag mycket tid när jag växte upp och sen har det visst bara fortsatt.
Lukten av gamla böcker tycker jag är ovanligare på bibliotek numera men den finns fortfarande på arkiv och antikvariat som tur är ;) . Ibland var jag med om att jag tittade på det där kortet och insåg att boken lånats ut något år tidigare - och då var det också jag som lånade den. Däremellen hade ingen intresserat sig för den.... det ser man ju inte numera, när historien är elektronisk istället.

Lösgodis kan vara gott, ja....någongång ibland och i måttliga mängder! Favoriterna är punschpralinerna - det kan man inte köpa något som ens liknar dem i USA. Samma sällsynta kategori som dammsugarna, och romrussinglassen (fast den borde jag kunna göra själv nu när jag har en glassmaskinsinsats till min kitchenaid...hm.... ;) ).

Jag minns anslagstavlan och Linus på linjen, ja. Det där om att man inte skulle stå upp i båten "de flesta drunkningar sker från små båtar i lugna vatten. I två av tre fall bar den avlidne inte flytväst...." och julvarningarna om att inte låta julljusen brinna :) .

Ha en fin påsk du med. Jag har inga klara planer just nu. Möjligen ska jag på ett födelsedagsfirande med en bekant på ett ställe där de har goda drinkar och ostron. Men det ligger en bit bort så vi får se om jag lyckas räkna ut hur jag kan ta mig dit. Det går dåligt med bussar på söndagarna...
Kram

Anne-Marie said...

Annika: Jag tillbringade också en hel del tid på biblioteket men troligen inte fullt lika mycket som du. Lukten var speciell men när jag var hos Täby Bibliotek i höstas tyckte jag att det inte fanns något direkt "boklukt". Kanske böckerna var äldre överlag förr?
Litet festligt att du var den som lånade boken igen. :) Litet som i "Friends" i ett avsnitt.
Jag måtte vara en mycket konstig person eftersom jag inte alls gillar den typen godis. Choklad är det jag äter. Inte mycket åt gången men det blir i stort sett en bit varje dag. Mörk, ekologisk choklad skall det vara. :) Tycker att chokladpriserna gått upp på senare tid och läste att det är brist på kakao. Inte bra.
Linus på Linjen är också en klassiker. Kanske skall ta med honom i ett inlägg. :)
Det finns alltså kollektivtrafik där du bor. Vi har det också men den kör inte på helgerna. Detta är ju ett glesbygdsområde.
Ha en fin påsk och kram!

Marina said...

Jag är en sån där som gillar lösgodis! Och ja - jag har läst innehållsförteckningen, men ibland hjälper inte det... Jag kan i och för sig klara mig utan det mesta av det, men saltlakrits tar jag mer än gärna emot vid besök från Sverige!

Anne-Marie said...

Marina: Det är helt okej om du vill äta lösgodis bara jag inte behöver. :) Tänk att jag aldrig kommit att tycka om lakrits. Inte som barn och inte heller som vuxen.