Tuesday, October 6, 2015

Nya, engelska bloggen & passansökan

Har nu skrivit ett par inlägg på den nya bloggen på engelska och om någon vill läsa är adressen: Dare to Jump: http://take-that-leap-of-faith.blogspot.com/
Vissa bilder och texter kommer att likna varandra på bloggarna.
Har lagt till den också i högerspalten på den här bloggen.

Skall försöka skriva inläggen på Att bo i USA-bloggen med de svenska bokstäverna men mina svar på olika kommentarer får bli utan å, ä och ö eftersom jag inte har med mig mitt separata keyboard till Sverige och det tar litet väl lång tid att skriva med de svenska bokstäverna. Ja, jag vet att man kan ladda ner ett svenskt tangentbord till datorn men jag minns inte ens hur det svenska tangentbordet ser ut efter alla år i USA. :) “So bear with me” som man säger i USA, dvs var snälla och ha överseende med detta just nu.

Idag var jag hos den här svenska myndigheten.


Antar att de allra flesta kan gissa vad jag gjorde. Jo, jag ansökte om svenskt pass. Som boende i USA är det faktiskt “enklare” och billigare att göra det i Sverige. De enda alternativen som finns i jättelandet USA (alltså en hel kontinent) är att antingen åka till Washington DC på USAs östkust eller att försöka hitta en tid via den mobila passtationen som besöker olika storstäder i USA. Och det är mycket dyrare att ansöka om pass i USA än vad det är att ansöka om pass i Sverige. I Sverige kostar ett nytt pass 350 kronor och i USA kostar det a 1500 kronor.
Passpolisen i Täby Centrum fick ett besök och där hade jag bokat besök i förväg. I Stockholmsområdet måste man boka besök I förväg när man ansöker om pass. Det var nytt för mig – för fem år sedan behövdes inte det. Jag fick visa mitt svenska pass och även mitt “Naturalization Certificate” som visar att jag blev amerikansk medborgare efter 2001 (det år då Sverige godkände dubbelt medborgarskap) samt mitt amerikanska pass. Det togs foton, fingeravtryck och alla dokument gicks igenom noggrant. Efter 3-5 dagar skall jag kunna hämta passet.

Huset där jag bor nu. Svenska lägenhetshus är litet annorlunda än husen i Weed. :) Min vän I har en balkong och har flera blommor som fortfarande blommar fint. Idag var det dock riktigt kyligt i luften och basker och handskar passade bra.


24 comments:

olgakatt said...

Såg nyligen att man måste boka tid för pass på somliga orter. Där jag bor slipper man, det går ursnabbt att få nytt pass; efter bara någon dag får man ett sms att passet finns att hämta. I Stockholm är det nog betydligt trängre och stressigare än både i Skåne och Mt Shasta;-)
Jag scannar ibland varorna när jag är på IKEA, mat handlar jag i en liten butik utan den funktionen. Har för mig att jag sett självscanning i NY i nån affär men jag går inte mycket i mataffärer när jag är där. Legendariska Zabars har det inte, den liknar mera en gammaldags lanthandel! Önskar dig en trevlig vistelse i Sverige utan för många kulturchocker!
Själv hoppas jag hinna till Moderna Museet och se Olafur Eliassons utställning innan den tas ner.

Taina said...

Kul att följa dig och se hur du upplever Sverige efter så många år. Jag beundrar dig verkligen att du vågade ta det här steget. Good for you. Hoppas du kommer att trivas nu.

Mimmi i MA said...

Länken till nya bloggen funkar inte pga. tomt mellanrum mellan http:// och take-that... Jag kopierade dock adressen och gjorde ett baksteg (eller vad det nu heter) och då kom jag till nya bloggen. Det skall bli intressant att läsa den.

Hm... Inga svenska bokstäver? Du vet vad jag tycker om det. Just kidding!! ;oP

Jag skall också passa på att förnya mitt pass i Sverige nästa sommar. Passet går lägligt ut nästa höst, men jag skulle ha gjort det även om jag hade 1-2 år kvar på det, för det är ju SÅ mycket billigare.

Hoppas allt går bra för dig där. :o)

Andra året i Hjo said...

Det gör inget om du inte använder å,ä och ö. Vi är vana. Skanska vet du. Och Helsingborg. Fast nu kommer jag inte på fler exempel. Så då är det kanske inte så vanligt som jag trodde.

Marina said...

Mig veteligen behöver vi inte boka tid för pass här, men det kan i och för sig ha ändrat sig... Snabbt går det i alla fall att få det!

Gunnel said...

Min son förnyar alltid också sitt pass när han är i Sverige just p.g.a. att det är så bökigt i USA. Här behöver vi inte beställa tid i förväg, men det är kanske annorlunda i stora städer.

Annika said...

Ja, det är många USA-svenskar som förnyar sina pass hemma. Det är ju mkt billigare också att göra det på hemmaplan. Eftersom jag bor i DC har det blivit så att jag förnyar mitt här, iallafall har jag gjort det hittills. Men jag vet ju vilken svårighet det är för många att resa hit som bor i USA, så jag förstår att man gör det hemma om man kan.
Det är verkligen roligt att följa din väg i Sverige. Av hela mitt hjärta hoppas jag att du ska trivas!
Ska kolla in den nya bloggen, såklart!!
Kramar!

Krönikören said...

Men hallå! När du är i mina hoods får du hojta till! Om du inte har fullt upp med att träffa vänner och släktingar förstås - det har jag full förståelse för.

Annica said...

Dina blogginlägg är intressanta och efterlängtade vare sig de har bokstavsprickar eller inte. :) "Språknyttigt" och roligt att läsa din engelska blogg. Jag har lagt in den på min "bloggkoll".
Ha det gott i det höstliga Sverige! Kram från ett lite kyligt norr! (Vi hade 5 minusgrader igår natt. Nu börjas det... Burr!)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag kommer att skriva om mina vidare oden och aventyr med den svenska passpolisen och de var onekligen litet underliga.
Och nu med banker vilket jag hade pa kann.
Vi har ingen passpolis i Mt Shasta alls. :) Jag fick nog ansoka "pa distans".
Ja, det dar med scanners var helt nytt for mig. De fanns inte har for tva ar sedan vad jag vet. Och folk verkar alska att ha mer teknik har i Sverige.
Tack! Skall nog se till att jag tar mig ut fran Stockholm snart eftersom jag ju inte alls vill bo i Stockholm om det blir att jag stannar i Sverige.

Anne-Marie said...

Taina: Jag kanner mig litet osaker fortfarande pa om jag har gjort ratt. Men med ett amerikanskt medborgarskap finns ju alltid mojligheten att komma tillbaka till USA och bosatta mig nagon annanstans.
Jag ar nog fortfarande i litet av en kulturchock. :)

Anne-Marie said...

Mimmi: Nu har jag fixat lanken. Sorry about that. Nu blandar vi engelska och svenska. ;)
Jag tycker inte om det har att inte kunna skriva svenska bokstaver enkelt men vad gor man. Bra att du har overseende. :)
Fortsatt att las min blogg eftersom jag kommer att skriva ett annat inlagg om mina fortsatta oden och aventyr med den svenska passpolisen. Det var en blankett som spokade.

Anne-Marie said...

Hans: Jag tycker inte om sjalv att inte kunna skriva de svenska bokstaverna. Men det far ga just nu.
Manga som bor i USA bemodar sig inte att skriva svenska bokstaver och kan man enkelt tycker jag att man skall men det ar bara vad jag tycker. :)

Anne-Marie said...

Marina: Det ar bara pa vissa platser som man behover boka tid. Nar jag ansokte om pass 2011 behovde man inte ens har i Stockholmsomradet.

Gunilla Nardin said...

Jag förnyar också mitt pass, när jag är i Göteborg.. det går smidigt och snabbt. Ingen tidsbeställning.
Har du hittat någon svamp ännu, minns
att du gillade att plocka kantareller.
Läste dina inlägg på engelska. Men jag, som du vet, läser helst på svenska. Men det är kanske många i Usa,som vill höra hur det går för dig i Sverige, så det är ju bra för engelsktalande.
Vi hade ett fasansfullt oväder här i lördags. Och jag som var ute och körde hann precis hem, innan svallvågen kom och dränkte en stor del av trädgård och
bottenvåningen på huset... Ja det var riktigt otäckt. Hela kusten ser nu ut som en krigszon. Många omkom i tunnlar och garage. Hade nog änglavakt, att jag hann hem.
Jag hoppas du trivs bättre. Kanske stannar du kvar i Sverige.
Önskar dej stort lycka till!
Kramar
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunnel: Det ar otroligt bokigt att ansoka om pass i USA. Det har blivit mycket bokigt sedan de lade ner massor med ambassader och konsulat.
Jag skall skriva om mina ytterligare erfarenheter hos Passpolisen framover.

Anne-Marie said...

Annika: Du har litet "graddfil" dar borta pa ostkusten. ;) Och att du har sa nara till ambassaden. Antar att du betalar det hogre priset (1400 kronor tror jag att jag sag att det kostade) trots att du har ambassaden nastan hemma hos dig.
For mig skulle det ju absolut inte ga att ansoka om pass i USA sa det ar tur att man kan gora det innan passet gar ut.
Jag har fixat till den felaktiga lanken - bra att du och Mimmi papekade. Kul att ni "svennar" kommenterar pa den engelska bloggen. :) Nu tycker jag att amrisarna far ta och battra sig.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Lotta: Ja, vi far se hur tiden ser ut framover. Far skriva till dig om du har nagon mejl pa din blogg. Vi ar val ratt nara varandra nu antar jag.

Anne-Marie said...

Annica: Trevligt att du tittar in pa bada bloggarna. :) Jag blev litet besviken att det var sa komplicerat om jag skulle fa till svenska bokstaver enkelt. Tycker att det ser mycket battre ut med de svenska bokstaverna.
Det kanns kyligt har i Akersberga idag ocksa. Termometern visar nu pa eftermiddagen bara runt 8 plusgrader.
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunilla: Det verkar som om vissa orter har tidsbestallning men inte alls alla annu.
Du far garna bara lasa den svenska bloggen om du vill. :) Inget krav pa att lasa bada. ;)
Men usch sa hemskt med oversvamningen. Skyddsanglar tror jag pa och att de finns dar for att hjalpa oss.
Skall kolla litet mer pa natet om vad exakt som hant eftersom jag inte riktigt hinner med som vanligt att ha koll pa alla handelser.
Tur att du klarade dig. Hur gick det med huset?
Jag har faktiskt inte ens hunnit titta efter svamp. Sa mycket har jag haft att gora. Hoppas att det lugnar ner sig snart.
Tack!
Stora kramar!

Channal said...

Så spännande och kul! Ja, nu är det riktigt kyligt i luften. Höstkylan är här!

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Anna: Ja, litet val spannande kanske ibland. ;) Skall skriva ett inlagg om passpolisen och aven bankbesok som inte var roligt pga att jag ar en sa kallad US Person. I kvall ar det bara ett par plusgrader i Akersberga. Kramar!

Rebekah M said...

Jag har förnyat = förlängt, mitt svenska pass (vilket är mitt enda pass), varje gång jag varit hemma. Det är ju fem år nu som gäller. Annars måste jag åka till Ottawa två gånger, det blir dyrt och det är inget jag har nå'n lust att göra. För mig gick det fort och lätt ... gick in på station, tog bild, efter tre dagar SMS:ade de mig och skrev att det var klart för hämtning.

/Rebekah

Anne-Marie said...

Rebekah: Det där att behöva pröva sitt svenska medborgarskap lär ha blivit mer noga rätt nyligen och det var det jag råkade ut för. Man kan ju tycka att det inte borde behövas för oss som är födda i Sverige.
Jag gillar de amerikanska passen som gäller 10 år. Tycker nog att 5 år är rätt kort tid faktiskt som för de svenska.
I USA måste man åka till Washington DC vilket ju är otroligt långt från Kalifornien. Plus att det är mycket dyrare än i Sverige.
Jag fick faktiskt mitt pass på en dag när de väl fått in mig i sina system. Nu blev det ju litet strul med deras hantering av det hela vilket du kanske såg i ett annat inlägg. Nåväl, nu har jag mitt nya pass ytterligare 5 år.