Saturday, October 10, 2015

Är jag verkligen svensk medborgare?

Ja, det kan man undra när man ansöker om svenskt pass numera som utlandsboende.

Jag ansökte som bekant om ett nytt svenskt pass och dagen efter det att jag besökt Täbys polisstation fick jag ett email att jag inte fått en blankett att fylla i som jag borde ha fått. Den handlar om att man skulle pröva mitt svenska medborgarskap.
Det var en mycket ingående blankett där jag skulle redogöra för mig själv med olika uppgifter men även mina föräldrars information skulle med som deras exakta födelseorter och datum för giftermål. Precis sådant som man har i minnet. ;) Jag hade tagit med mig ovanligt många dokument eftersom jag hade på känn att jag kanske skulle behöva använda dem så jag kunde fylla i blanketten med hjälp av dessa.
En av frågorna var mycket konstig tycker jag. Den handlade om att kvinnor skulle uppge om de var eller hade varit gifta med en utländsk man. Ingen fråga om att en man eventuellt skulle ha gift sig med en utländsk kvinna.

http://www.swedenabroad.com/ImageVaultFiles/id_3427/cf_347/Uppgifter-f-r-pr-vning-av-svenskt-medborgarskap.PDF

Eftersom jag har svårt att skriva ut papper just nu fick jag ringa och ta reda på om jag skulle kunna komma tillbaka till polisstationen och fylla i blanketten utan att ha bokat tid. Jo, det skulle gå sa jag fick göra ett extra besök hos Täbypolisen. Kvinnan som hjälpte mig gick igenom blanketten och jag frågade henne om varför jag behövde fylla i en blankett som skulle pröva mitt svenska medborgarskap. Hon var mycket kryptisk och sade att man kan förlora sitt svenska medborgarskap under vissa förhållanden och att alla utlandsboenden var tvungna att fylla i den. Men inga detaljer om hur det skulle gå till att förlora medborgarskapet.
Jag frågade henne rent ut om även jag skulle kunna förlora mitt medborgarskap och hon sade "ja, det skulle du kunna". Att säga A men inte B är inte okej tycker jag så jag kommer försöka att gå till botten med detta framöver. Det kändes litet obehagligt och nästan hotfullt faktiskt att en person som inte visste något om min unika situation ens uttalade sig på ett sådant sätt.

Sverige godkände inte dubbelt medborgarskap fram till 2001 så alla som blev medborgare i ett annat land innan dess förlorade sitt svenska medborgarskap men jag fick ju mitt amerikanska medborgarskap först 2011.

Jag skrev ett inlägg om det hela i en stor Facebookgrupp jag är med i (för svenskar som antingen bor i USA eller är på väg hit) och fick massor med kommentarer. Alla tycktes ha olika erfarenheter av att söka pass i Sverige som utlandsboende och ingen enhetlig hantering tycks råda hos Polisen vilket ju är mycket märkligt. En del hade fyllt i blanketten jag fick fylla i medan andra inte hade behövt göra det.

Hur som helst så har jag nu ett pass som gäller till 2020 vilket känns skönt. Synd att Sverige inte har tioåriga pass såsom USA har.

Tack till uppmärksamma bloggläsare som såg att länken till den engelska bloggen inte fungerade. Har korrigerat detta nu.
Och jag hoppas att jag framöver skall ha litet mer tid att besöka mina favoritbloggar vilket jag inte riktigt haft hittills. Dessutom måste jag ju ha kontantkort för min internetuppkoppling och då finns det ju vissa begränsningar ifråga om tid och pengar. Hemma i Weed har jag en obegränsad uppkoppling. Jag har inte glömt er. :)

I morgon skall jag gora något trevligare än att söka pass eller försöka öppna ett svenskt bankkonto som en "US Person" (det kommer mer om detta i ett annat inlägg) eftersom jag skall hälsa på en av mina fyra kusiner. Hon bor i Stockholmsområdet så det blir en trevlig utflykt.

37 comments:

Malin said...

Konstigt. Jag sökte nytt pass i somras i Sverige, utan problem. Jag fick naturligtvis visa samma papper som du fick, men det gick väldigt smidigt. De var ganska vana, då nästan alla som sökte pass var utlandssvenskar. Det var dock en familj där pappan var från Italien som hade problem att få pass för sonen (trots att han var född i Sverige och talade svenska) detta beroende på att det på italienska dokument inte stod att han var svensk.

Förstår inte riktigt varför ditt medborgarskap skall prövas då du är född i Sverige med svenska föräldrar. (förr fick barnen endast pappans medborgasrkap, detta ändrades till mammans senare, men oavsett var ju båda dina föräldrar svenska) Dessutom, som du sade, så skaffade du ju inte det amerikanska förrän efter 2001. Synd att du fick en så tråkig person att ha att göra med!

Channal said...

Har svårt för krånglig byråkrati! Avskyr alla lappar som ska fyllas i, blir stressad. Du kommer självklart få ditt svenska pass! Klart du är svensk.

Kul med kusinträff! KRAM Anna

Från Glam till Damm said...

God morgon Anne-Marie,

Vad jättekonstigt att du skall behöva bli prövad för ditt Svenska medborgarskap. Vi, mina döttrar och jag, har alltid passat på att ansöka om nya svenska pass då vi varit hemma på besök och aldrig fått någon sådan fråga.

När jag är i Sverige så är jag svensk och jag tror att du i fortsättningen kan slippa dessa krångligheter genom att låta bli att nämna att du bor i USA och också har amerikanskt medborgarskap. Saken är den att du kommer att stöta på en massa människor som inte vet hur detta skall hanteras och då kommer det att bli en massa byråkrati och krångel för dig. Det ligger ju inga olagligheter i dubbelt medborgarskap och du har ju inte färre rättigheter som svensk, så jag skulle bara låta bli att nämna det om jag vore du. Du är ju svensk och född här :-)

Ha en fin söndag!
Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Malin: Den person som skickade emailet till att borja med att man missat att ge mig blanketten i Taby sade att jag fyllt i nagon enkel blankett nar jag ansokte om mitt pass 2011 men jag minns faktiskt inte ens den blanketten.
Skulle inte forvana mig om det blir hardare pga den invallande flyktingstrommen. Och de sade till mig att alla utlandssvenskar skall fylla i denna blankett - inte bara USA-boende.
Det underliga verkar ju dock att olika polisstationer tycks ha litet olika rutiner. Sa borde det ju inte vara. Det var den kanslan jag fick nar jag laste alla svar pa mitt inlagg hos FB-gruppen.
Naval, jag har mitt nya pass sa allt ar frid och frojd i 5 ar till. :)

Anne-Marie said...

Anna: Jag ar sa van vid byrakrati fran USA och har man immigrerat till USA har man sett vad byrakrati ar. Det har var rena "barnleken" jamfort med USAs byrakrati.
Som jag skrev i inlagget fick jag mitt pass mycket snabbt sa nu har jag det fram till 2020. :)
Skall bli trevligt med kusintraff.
Kramar!

Anne-Marie said...

God morgon Anneli,

Tror att valdigt manga utlandssvenskar ansoker om pass just nar de ar pa besok i Sverige eftersom det ar sa mycket billigare jamfort med kostnaden fran till exempel USA om man ansoker om pass dar.

Blir forvanad dock over din kommentar - sa kan man ju inte gora som du skriver. Passpolisen i Sverige ser ju att jag ar utvandrad. Har du inte anmalt att du utvandrat? Bor man inte i Sverige skall man ju vara utvandrad. Eftersom du ocksa ar dubbel medborgare skall du ju uppvisa "Naturalization Certificate" nar du ansoker om pass. Gor du inte det?

Visst ar det lagligt att vara dubbel medborgare men man maste ju ocksa uppge korrekt information om man faktiskt ar dubbel medborgare. Sa tycker jag i alla fall.
Och att kunna oppna ett konto i en svensk bank maste du uppge om du ar skattskyldig i USA vilket ju bade du och jag ar. Gor man inte det kan det nog bli stora problem visavi IRS.

Kramar!

Andra året i Hjo said...

Knepigt. Här hör man mest hur många konstiga papper som måste fyllas i när Amerika ska besökas.

FREEDOMtravel said...

Vad konstigt att de säger att man kan bli av ned medborgarskapet men inte berättar hur eller varför!!! Berätta gärna mer om du forskar i det!

Monica said...

Det gick ju väldigt fort för dig att få passet, så har det blivit väldigt effektivt numera och det är bra, så även om du fick lite fördröjning med blanketten gjordes den kollen väldigt snabbt också och som du säger måste man förstås uppge allt, annars fattas misstankar. Och att saker och ting kollas upp är inte så konstigt med det flöde vi har här med människor från jordens alla hörn, inte lätt att vara passpolis heller säkert:-). Ha de så bra i höstsverige, tycker att det blivit riktigt kallt men vackert med sol och färger.

Steel City Anna said...

Jag hoppas att den polisen hade dåliga kunskaper och mest ville skrämmas av en eller annan anledning. Är man född i Sverige av svenska föräldrar kan man väl ändå omöjligen förlora sitt medborgarskap, och skulle det bli så att man inte får ha dubbelt medborgarskap så verkar det ju mer logiskt att du i så fall förlorar det amerikanska om du inte ska bo där. Tycker du ska be en journalist rota lite i detta!

SVT rapporterade igår om hur många människor befinner sej i Sverige utan att söka asyl och man har ingen aning om vilka de är. Kanske skulle polisen lägga mer energi på sådant. Om du skulle avsluta ditt amerikanska medborgarskap menar polisen då att du kan bli papperslös och behöva söka asyl i ditt eget land? Helt absurt. Nåja, du har väl ditt på det torra tills 2020 iallafall :) jag ska förnya passet nästa år, får se hur det går!

Ärlighet varar längst när det gäller skatteregler tror jag definitivt. Man måste anmäla sej som utvandrad och avskriven ur folkbokföringen om man ska vara borta från Sverige längre än ett år. Hur länge är man skatteskyldig i USA efter att man flyttat därifrån?

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Jo, när vi bott utomlands har jag varit registrerad hos skatteverket som utvandrad, men fortfarande svenska medborgare. Flickorna har aldrig innan vi flyttade hit varit folkbokförda i Sverige men har alltid haft svenskt medborgarskap. Varken jag eller mina flickor har någonsin blivit tillfrågade om naturalization certificate eller något som har med vårt Amerikanska medborgarskap att göra då vi ansökt om svenskt pass hos polisen i Sverige. Vi har fyllt i de vanliga formulären som alla andra gör och bara man är svensk medborgare, enligt skatteverkets register, så är det inget problem. Vi har alla svenska personnummer. Flickorna har inga amerikanska naturalization certificates att uppvisa eftersom de inte är naturalized. Sist vi ansökte om pass i Sverige bodde vi i Japan och var hemma på besök över sommaren. Enkelt och utan krångel och byråkrati.

Ha en fin söndag!

Kram, Anneli

Min plats i solen said...

Tur att allt ordna sig till slut och att du fick ditt pass. Jag har en släkting som också har bott utomlands under många år och som också stötte på patrull vid senaste förnyelsen av passet. Men det berodde på att han numera bott så många år utomlands att det svenska körkortet inte längre förlängs utan istället blev ett körkort från det land han bor i. Då finns inte personnummer på körkortet vilket krävs för att du ska kunna identifiera dig med det i Sverige. Men det löste sig till slut.

Jag hoppas att du och kusinen fick en riktigt trevlig dag tillsammans. :)

Kram på dig♥

Monica said...

När det gäller Storbritannien och fler länder inom EU så ska man ha blanketten Naturalization C om du har dubbelt medborgarskap och en annan blankett som intygar att du icke har det utan endast svenskt plus personbevis de tar fram fastän man inte är folkbokförd men det gäller endast utvandring före 1998. Sedan skrev UD om detta för något år sedan att det blivit fler och misstag för många svenskar bosatta utomlands som inte förnyat sina pass på lång tid och sedan när de gjorde det fick de endast sitt nya lands medborgarskap och det svenska var försvunnet och det var helt fel från Sveriges sida men alla upptäckte det inte så snart, berodde ju på om de reste hit eller inte eller tänkte återinvandra. Det har rättats till enligt UD och ingen svenskfödd kan ju förlora sitt medborgarskap säger de. Du hade oturen att träffa på en maktmänniska med bristande kompetens, brukar följas åt och det gick ju lätt att ordna för dig med passet, skönt.

Monica said...

Och det gäller förstås andra länder och världsdelar (USA) också men tänkte på att det inom EU finns så mycket regler med när det vid andra tillfällen sägs att det bara är att visa nationella id-kortet på flygplatser men det frågas alltid efter pass här ändå.

Anne-Marie said...

Hans: USA ar ett otroligt byrakratiskt land och battre blev det inte efter 11 september 2001. Trots det ar det relativt enkelt fortfarande att resa dit som turist - giltigt pass, returbiljett och Esta-ansokan.

Anne-Marie said...

Helena: Visst var det markligt sa som polistjanstekvinnan sade. Sager man A maste man saga B. Man kan ju inte bara hava ur sig sadana saker utan att ga in pa detaljer. Att forska kring detta kommer nog att ta litet tid sa det kan droja men jag vill veta sakert.

Anne-Marie said...

Monica: Jag tycker att 1 dag var valdigt snabbt. Nar jag hade fyllt i blanketten sade polisen att hon skulle ringa in det hela och att de skulle bevilja passet sa hennes kontroll av blanketten paskyndade nog det hela.
Visst skall man uppge alla detaljer annars kan det ju bli otroligt trassligt om nagot upptacksa i efterhand.
Det har varit valdigt fint vader men kyligt nu framfor allt pa natterna.

Anne-Marie said...

Anna: Otroligt fult gjort av polisen om hon ville skrammas. Sadant ar inte okej tycker jag. Jag kommer nog att rota i detta mer men det kan droja eftersom jag har begransat med internettid nu. Eftersom Sverige erkanner dubbelt medborgarskap och jag fick mitt amerikanska 2011 (10 ar efter det att Sverige forst borjade godkanna dubbelt medborgarskap) verkar det ju i stort sett omojligt att man skulle forlora det svenska som det ar i dagslaget.
Jag tycker det vore battre om man satsade resurser pa att kartlagga de som kommer nu. Men ibland far jag faktiskt kanslan av att man ar mer valkomnande mot dessa manniskor an vad man ar gentemot svenskar som bott/bor i utlandet.
Nej, om jag forlorade/avsade mig det amerikanska medborgarskapet skulle jag inte bli statslos eftersom jag fortfarande skulle ha kvar mitt svenska medborgarskap. Savida Sverige inte gjorde nagot markligt i detta sammanhang.
Man ar skattskyldig i USA for evigt om man inte avsager sig sitt amerikanska medborgarskap eftersom USA har "global taxation" till skillnad fran alla andra lander som baserar beskattningen pa "residency". Helt vansinnigt tycker jag men det kommer nog inte att andras.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jag tankte val det betr. att vara utvandrad. Svensk medborgare ar man givetvis fortfarande aven om man ar utvandrad. De paverkar ju inte varandra.
Later markligt att du inte fatt visa ditt "naturalization certificate" eftersom du ju inte ar fodd i USA. Dina dottrar forstar jag att de inte behover uppvisa det dokumentet.
Ni bodde i Japan mest troligen innan man blivit hardare i Sverige. Dessa hardare regler har nog tratt i kraft ratt nyligen. Kanske beroende pa den stora mangden manniskor som nu kommer till Sverige.
Ha det bra! Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Passet kom ju i alla fall mycket snabbt efter det att den forsta "blankettkarusellen" avslutats.
Jag trodde att man kunde identifiera sig med ett pass och kanske aven ha ett personbevis om passet gatt ut. Har man svenskt personnummer trots att man ar utvandrad finns man ju hos Skatteverket. Jag har inte haft nagra problem att bli hittad av Skatteverket trots att jag varit utvandrad sedan 2002.
Det var valdigt trevligt hos kusinen idag. Och jag fick faktiskt aven traffa min andra kusin - hennes syster. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Monica: Intressanta saker du skriver om. Inget jag kande till. Det ar mycket man maste kunna for att ha att gora med alla byrakrater och veta vad som galler. :)

Anonymous said...

Jag behövde också fylla i den blanketten när jag skulle skaffa nytt pass i Sverige för några år sedan. (När jag inte kunde alla föräldrarnas uppgifter sa damen i kassan att hon kunde ta fram dem åt mig, så jag vet inte varför jag skulle fylla i det...)
När maken och barnen skaffade nya pass i Seattle för några år sedan behövde de däremot bara fylla i standarduppgifterna. Verkar lite oklart för personalen vad som gäller.

Annica said...

Hm ... nog har du haft otur som träffat två surkartskvinnor på så kort tid. Tydligen finns de utspridda både vid mataffärer och hos polisen. ;)
Bra att det ändå ordnade sig så snabbt med ditt pass.
Trevligt med kusinträff! Jag antar att det var ganska länge sedan ni sågs.
Ha det fortsatt gott! Kram!

Äventyret framtiden said...

Jag har inte hunnit uppdatera mig på bloggen på ett tag och ser att du är i Sverige igen. Så konstigt det måste kännas för dig att inte vara riktigt hemma igen p.g.a. all byråkrati. Det är sorgligt att läsa om svaren du fick osv...jag kan bara föreställa mig hur jag själv skulle känna det om jag hade varit borta ett längre tag och sedan få uppleva det du och andra får uppleva. Skönt att du har ditt pass nu! Nu ska jag bläddra vidare och läsa mera
Ha det innerligen bra!

Kramar!

Gunilla Nardin said...

Har aldrig fyllt i nagra andra blanketter an de "vanliga".Sokte nytt pass hos passpolisen i Göteborg forra sommaren. Gick hur latt som helst.En knapp vecka tog det, och det var anda mitt i semestertider.
Nu ar jag ju bosatt inom EU , kanske gar det smidigare till da.
Bra , nu har du svenskt pass iaf, resten ordnar sig...en sak i taget.
Kul att ta kontakt med slakten efter sa manga ar.
Kanske ditt passtrul berodde pa den nya situationen i Sverige. Aldrig tidigare har det val kommit sa manga immigranter pa sa kort tid. Personalen tycks inte riktigt bemastra situationen.Inte sa konstigt kanske.
Ha en riktigt go vecka AM
Stor Kram
Gunilla

Annika said...

Så konstigt, inte för att jag nånsin förnyat passet hemma, fastän jag tänkt det. Brukar förnya på ambassaden i DC. Men det är ju billigare att göra det hemma.
Min goda vän här förnyade i Sverige i somras, bott i US lika länge som jag, hon hade noll problem och det var så smidigt.
Så trist och underligt att det ska vara SÅ olika, kan jag tycka. Hon gjorde det inte i Sthlm dock. Men jag känner ju dem som förnyat i Sthlm också utan problem. Trist att det skulle bli lite knöligt för dig. Tröttsamt. OCH en otrevlig, och kanske okunnig, person råkade du på också.
Jag hoppas kusinträffen var trevlig och sen hoppas jag att Sverige ska visa sig från en lite trevligare sida för dig snart!
Kramar!!

Desiree said...

Hej Anne-Marie, nu har jag hunnit lasa ikapp lite. Du har redan hunnit med mycket I Sverige. Det ar valdigt spannande att lasa om dina upplevelser och reflektioner. Vad skont att det ordnade sig med passet. Ja det ar onekligen mycket praktiskt och byrakratiskt man behover ga igenom du man kommer som ny till Sverige. Kommer du att skriva dig I sverige nu nar du ar dar? Det ar inte latt med allt nytt man stalls infor. Jag hoppas du far njuta av en fin host tillsammans med vanner och familj I sverige.
Manga kramar
Desiree

Anne-Marie said...

Sara: Det jag inte forstar ar varfor det verkar vara olika pa olika passtationer i Sverige. Finns ingen logik vad jag kan se bakom det.
Tror att det kan vara litet annorlunda om man soker pass i utlandet. Har for mig att en av poliserna som "tog hand om mig" sade det.
Nu har jag mitt pass i alla fall och det ar det viktigaste. :)

Anne-Marie said...

Annica: Polisen var inte riktigt varianten surkart utan mer mycket oklar och litet mystiskt hotfull. Samtidigt som hon log markligt nog. Hur som helst sa kommer jag sakert att fa fram information framover. Jag ger mig inte sa latt. ;)
Det gick dock snabbt, den saken ar klar.
Jag traffade faktiskt tva av mina kusiner (traffade bada visade det sig igar - tva systrar) for 2 ar sedan nar min mamma gick bort sa det ar inte sa lange sedan.
Ha det bra! Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag har inte hunnit med din blogg heller tyvarr sedan jag kom till Sverige.
Att vara utlandssvensk och dessutom en "US Person" far sina markliga resultat nar man har med myndigheter att gora. Jag har inte skrivit om mina turer med ett par banker och deras attityder. Det kommer. :)
Jag kanner mig litet som en turist vilket jag gjort de senaste aren nar jag kommit till Sverige.
Ha det bra! Kramar!

Anne-Marie said...

Gunilla: Nar jag pratade med polisen litet hogre upp inom organisationen lat det som om alla utlandsboenden (oavsett var i varlden) fick fylla i blanketten. Men med tanke pa alla olika svar jag fatt har pa bloggen och hos Facebook verkar det som om det trots allt skiljer sig fran station till station vilket ju ar mycket konstigt.
Bra i alla fall att du fick en latt ansokan.
Jag traffade faktiskt min kusin for tva ar sedan nar mamma gick bort sa det ar inte sa lange sedan. Och det visade sig att hennes syster ocksa kom pa lunchen igar vilket var trevligt.
Ha det bra du ocksa! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Tror att det kan vara litet olika med tanke pa blanketter osv var man ansoker om pass, dvs i Sverige eller utomlands. Sa uppfattade jag det i alla fall.
Markligt att alla tycks ha sa olika erfarenheter av sina passansokningar i Sverige vilket det ju inte borde vara utan nagot slags enhetligt system borde ju finnas kan man tycka.
Men passet har jag i min hand sa det ar bra. :)
Det var en trevlig kusintraff igar och som jag skrivit till nagra andra, sa kom aven hennes syster sa det blev tre av fem kusiner som sags. :)
Pass"historien" var jag inte forberedd pa med tanke pa strul men daremot bank"historien" var jag mer forberedd pa. Far skriva om den ocksa snart. Du kanske redan sag vad jag skrev hos Facebook.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hej Desiree,
Sag hos FB att du varit i Stockholm. Synd att vi inte kunde ses. Sag att du blivit fin i haret. :)
Det har gatt nastan i ett sedan jag kom till Sverige med olika praktiska saker som jag var tvungen att ta tag i. Det har lugnat ner sig en del nu som tur ar men nu borjar det bli dags att kunna aka ut pa mindre resor till nagra olika stallen forhoppningsvis i Sverige.
Eftersom jag ju inte flyttat "pa riktigt" till Sverige kanner jag mig inte riktigt som "ny" har utan mer som turist. Pass ville jag absolut ansoka om eftersom om jag beslutar mig for att stanna i USA framover, ville jag ha ett nytt pass. Och det dar med bankkonto som jag ocksa ansokte om (och fick trots allt) var ocksa nagot jag ville gora. Kommer att skriva om detta snart.
Troligen kommer jag att skriva in mig men annat har prioriterats hittills.
Varm kram!

Sofia said...

Hejsan! Skönt det iaf löste sig med ditt pass.
Nyfiken på den facebookgruppen som du nämnde.. vill du berätta vad den heter? Jag är nämligen i färd att flytta till Minnesota där mannen bor, och allt är så nytt att en sådan grupp kanske skulle vara bra! Vänligen.

Anne-Marie said...

Sofia: Hejsan! Ja, det var skont att det ordnade sig med passet.
Den heter Svenskar i USA. Du borde kunna soka pa FB och hitta den. Det kan sakert vara en bra grupp om du ar pa vag att flytta till USA.

Robert said...

Som det verkar kan man endast förlora sitt medborgarskap när man fyller 22 år och "1. är född utomlands, 2. aldrig haft hemvist i Sverige, och 3. inte heller varit här under förhållanden som tyder på samhörighet med landet." Texten kommer från Lag om svenskt medborgarskap (SFS 2001:82) §14.

Det verkar finnas möjlighet att ansöka om att behålla det innan man fyller 22. Så i ditt fall verkar det konstigt med reaktionen hos polisen. Bra att allt har löst sig i alla fall. Men det var ju trist att du inte fick besked hur du skulle kunna ha förlorat medborgarskapet. Kan vara att kvinnan missade den inledande delen av paragrafen.

Anne-Marie said...

Robert: Jag sag ocksa dessa lagtexter nar jag laste om svenskt medborgarskap.
Jag kommer som sagt att grava mer i detta och aven skriva till folk hogre upp men det ar svart nar man inte har tillgang till en fast internetuppkoppling (obegransat med data osv) och inte tillgang till skrivare och liknande. Men det har kommer jag inte att lata ga forbi mig utan att papakea det till folk i Polisens ledning. Man kan - och borde inte fa - saga sadana saker utan att ge bakgrund och mer information. Jag uppfyller inte nagon av de tre lagtexterna vilket hon visste. Nej, hon trodde nog att hon kunde skramma mig och visste inte om hur jag brukar gora, dvs ga hogre upp. ;)