Friday, October 2, 2015

Första dagarna i Sverige

Nu är jag på plats i Sverige. Resan – eller expedtionen - gick bra trots en viss försening i Medford på flygplatsen. Har aldrig sett så många personer som fick transporteras i rullstol av ett flygplan. Inte konstigt att de var försenade. Resten av flighterna gick bra och jag var glad när jag hade kommit till Köpenhamn efter en 10 timmar lång flight från San Francisco. Jag inser nu varför jag inte åkte till Sverige förra sommaren. Det är mycket långt.

Jag kom till Åkersberga i förrgår och sov helt okej. Känner faktiskt inte av någon jetlag alls egentligen. Min kropp tycks numera inte bry sig om tidsomställningen. Väldigt praktiskt. :)

Har hunnit med en del idag och igår och bland annat handlade jag mat vilket var intressant. Det finns en stor ICA-affär i Åkersberga centrum och jag tillbringade en hel del tid med att kolla in vilken mat som fanns. Uppenbarligen satsar man otroligt mycket på mjölkprodukter – vanlig mjölk, filmjölk och yogurt. Jag fattade inte riktigt skillnaden mellan alla sorter skall erkännas. Tycker att Ray’s i Mt Shasta har mycket att välja på men de tycks ligga i lä.

Eftersom jag inte handlat särskilt mycket i Sverige under de 18 år som jag bott i USA är jag onekligen litet bortkommen. Jag såg att folk gick omkring med scannrar och scannade in koder. Detta var helt nytt för mig och jag var tvungen att fråga killen i kassan som upplyste mig om att man nu kan scanna in maten och behöver inte gå genom kassan. Har någon sett detta i USA?

Sedan bjöd jag nog på dagens skratt i ICA. De gånger jag handlat de senaste åren har jag bara använt korgarna som finns. Idag behövde jag ha en mindre varukärra och min vän I hade gett mig en liten mojäng som man tydligen kunde använda i stället för ett mynt. Det skall tilläggas att när jag handlade för 18 år sedan kunde man bara ta en vagn utan att behöva bry sig om mynt och mojänger. Likadant är det fortfarande i Weed och Mt Shasta – vagnarna är “fria”. Det gick bra att ta ut vagnen men sedan fick jag problem när jag skulle lämna den – jag hade inte fattat hur man fick ut plastmojängen. Låter säkert hellöjligt men jag är som en turist numera.

Ett riktigt surkart till dam sade “kommer du att bli klar någon gång?” Hon kunde inte hjälpa till utan blev bara irriterad. Jag bad om ursäkt och sade att jag inte bodde i Sverige och inte visste riktigt vad jag skulle göra. Som tur var kom det en trevlig kvinna som var hjälpsam – mer som folk är där jag bor. Nåväl, nu vet jag vad jag skall göra. :) Språket kan jag i alla fall. ;)

Tog en promenad på eftermiddagen och njöt av den fina, svenska skogen. Insåg att jag kan promenera var jag vill till skillnad från USA. :)

Idag var jag inne i stan och köpte min första svenska mobiltelefon! Får gå in på det mer under nästa inlägg.

Början av skogsstigen.Helt plötsligt såg det ut som om det kommit snö men det måste vara rester från någon produktion som troligen finns där. Såg en större byggnad där snön fanns.


Nyponbuskar.


Höstlöv.


Vackert grön och lummig natur.

49 comments:

Mimmi i MA said...

Jodå, de där scannarna som du skriver om, de finns här - de har funnits i ca 6-7 år i mina krokar, man kan även använda en app på en iPhone att scanna med.

De där mojängen för kundvagnarna är också bekant, jag kommer dock inte ihåg om de fanns innan jag flyttade, men jag har definitivt använt dem under mina besök i Sverige.

Hoppas allt går bra för dig där.

Kram

eastcoastmom said...

Vi har scanners på Stop n Shop här i CT, funkar jättebra.
Vi brukar handla i Åkersberga på somrarna eftersom mina svärföräldrar har sommarhus på en ö utanför Åkersberga! Den ICA har verkligen allt!!!

Annika said...

Skönt att du landat ordentligt! Jag har inte heller någon vidare koll på scannarna när jag är hemma - och vi har dem inte här. Men oftast är jag i sällskap med någon kunnig inföding när jag handlar i Sverige så jag slipper skämma ut mig ;) .

Ja, mjölkprodukter ser jag också mycket i svenska mataffärer men eftersom jag undviker all laktos så har jag inte så stort nöje av dem. Utom kanske filmjölken då och då...
Däremot hittade jag färre alternativ till "vanlig" glass - typ mandelmjölks- eller kokosmjölksglass - när jag har hemma senast men det kanske berodde på att jag inte visste var jag skulle leta.

Och ja, sura kärringar är en speciellt sort...

Monica said...

Skönt att du landat ordentligt men lite synd att du skulle träffa på en surtant redan första dagen:-), ja här kan man irritera sig på allt och inget men som tur är finns andra också men artigheten är det inte så mycket bevänt med på vissa håll. Och vi är moderna här med scanning:-) och den där lilla manicken till kundvagnen och helst ska man ha en liten pollett på nyckelknippan som man tar av:-). Eller guldtian, nu kom jag på att det är säkert därför som guldtian blir kvar som enda mynt när nu allt varefter byts ut, både sedlar och mynt men inte guldtian, då fick de ju bygga om alla kundvagnar:-).
Hoppas du får en fin tid här nu, det är ett ovanligt vackert höstväder ännu.

Anninca said...

Welcome to Sweden! Efter en lååånga resa och bortovaro så trampar du åter svensk mark och får nu uppleva alla nymodigheter vi hittat på här medan du varit borta. Och nu ska vi få nya pengar också.
Jag är ibland lite envist gammaldags och har inte börjat skanna mina varor själv utan går genom kassan på det gamla vanliga sättet. Men självskannarna tycker det är ett snabbt och praktiskt system - utom när butiken gör stickprov och alla varor måste plockas upp och kollas. (Då kan det bli lite pinsamt om man har glömt att skanna någon vara. Sådant kan ju faktiskt hända.)
Plast-/metallmojängerna som man "låser upp" kundvagnarna med kom väl i bruk för att folk ofta tog med sig vagnarna till parkeringen och sedan bara lämnade dem hipp som happ. Och många vagnar vandaliserades och blev obrukbara och det kostar säkert en bra slant att köpa nya.
Hoppas att du slipper fler sura damer. Och herrar med för den delen. Jag förstår inte varför vissa människor har så svårt för att vara vänliga och hjälpsamma. Det är ju egentligen mycket enklare och gör tillvaron så mycket trevligare.
Förhoppningsvis blir dina kommande upplevelser av Sverige och svenskar övervägande positiva. Kram!

Annica said...

Nu är det visst dags att gå och sova! Det ska givetvis vara Annica - och lååång.

Channal said...

Ler när jag läser om ditt besök på Ica. Saker o ting förändras. Kan hålla med om att det finns för många mjölkprodukter att välja på. Själv kör jag ekologiskt och laktosfritt :-)

Jättevarmt välkommen till Sverige Anne-Marie❤️ xo Anna

FREEDOMtravel said...

Haha, så intressant att läsa om dina upplevelser i Sverige! Systemet med att scanna varor är relativt nytt, det kom för några år sen. Kundvagnssystemet med mynt (eller plastmojäng) är samma i hela Europa i stort sett. Och ja, det finns mycket mjölkprodukter i Sverige! Det hänger väl ihop med att vi äter ovanlgt mycket mjölkprodukter. Vi har under vår Europa-resa handlat i mataffärer i Frankrike, Portugal, Spanien, Italien, Albanien, Makedonien, Montenergo och Kroatien och har bloggat en hel del om våra upplevelser och om skillnaderna. För det är verkligen olika överallt.
Kommer du från Åkersberga förresten? Jag bodde där under högstadiet och gymnasiet och jobbade även på café där efter gymnasiet :)

Gunnel said...

Välkommen till Sverige1 Det var ju trist att du skulle råka på en sådan sur dam i början av din vistelse här. Hoppas du möter trevliga människor också som är lite mer hjälpsamma. Kan tänka mig att det är mycket som känns ovant för dig. Ha en fortsatt fin helg.

L said...

Haha, det ska bli roligt att följa din återkomst till Sverige och dina upplevelser.

Gunilla Nardin said...

Sa nu ar du antligen i Sverige. Bra att du slapp jetlagen,den brukade jag slas ut fullkomligt av. Ja nar det galler teknik sa ar Sverige ofta ett steg fore. Vi kan scanna har i vissa affarer, men inte alls i den utstrackning som i Sverige. Visst ar det vackert och lummigt aven pa hosten, du far mig att langta lite faktiskt.
Hoppas att du kommer att trivas aven om mycket ar annorlunda nu.
Och du har ju som sagt spraket intact, det hjalper till.
Ska bli riktigt spannande att se hur det gar for dig. Bra hoppas jag.
Ska visst bli fint vader i helgen , men det bryr du dig kanske inte saa mycket om.

Ha det gott AM
Bon courage!
Gunilla

Maria said...

Vad skönt att allt gick bra med resan :) Ser fram emot att följa ditt äventyr i Sverige.

Annika said...

Scannar och själv-check-out finns här också :-)
Så inte bara hemma i Sthlm.
Och det där med kundvagnar och plastmojänger/alt 10 kronorsmynt :-) Lite annorlunda, ja. Men det funkar bra.

BRA att du är där nu! OCH att resorna gick fint.
Hoppas att du ska landa lugnt i tillvaron. Att du gillar Sverige av idag.

Kramar från ett grått och regnigt Reston

Steel City Anna said...

Surtanter far man antingen ta med humor eller bli en sjalv ;) akta dej for Lidl, dar far man kasta i varorna tillbaka i vagnen som ett flipperspel och sen packa vid sma bord.

Stina said...

Jag tror inte att det skulle funka med mynt/mojäng här i USA. Tror folk skulle bli riktigt upprörda om något sådant infördes. Service före allt annat är det som gäller här.
Det här med att få scanna själv låter ju riktigt bra. Jag kör nästan alltid self-checkout för jag tycker det går snabbare och smidigare.
Skönt att du är framme! Ser fram emot dina fortsatta iakttagelser!

Kramar!

christina said...

Välkommen! Hoppas den sura tanten var ett undantag.

Anonymous said...

Hoppas du får en trevlig vistelse i Sverige hur länge det än blir. "Surtanter" får man väl räkna med men det bästa är ju att vara trevlig tillbaka istället.
Det kan vara knepigt med vanor man inte varit med om när man inte varit "hemma" på länge. Jag kommer ihåg för länge sedan när postkontoren börjat med nummerlappar och jag inte visste om detta. Kom in på en post och tyckte "vad bra, här är ju ingen kö"! Det var bara några som satt på bänkar och vilade sig......Jag fick besked om det rätta förhållandet när jag gick fram till kassan och la´ upp mina räkningar och pengar.
Ha en fin höst,
Lena

Min plats i solen said...

Vad skönt att höra att resan gick bra och att du nu är på svensk mark igen. Trist att du skulle råka på en suris där bland kundvagnarna men tur att de inte är i majoritet. Ja, de där myntgrejerna till kundvagnarna kom till för att folk stal kundvagnar eller körde hem vagnen utan att lämna tillbaka den. Kruxet nu är ju bara att vi går mot ett kontantlöst samhälle och det är inte ofta man hanterar kontanter längre. Inte ens mynt. Och nu ska ju alla mynt (utom 10:an) bytas ut också så jag antar att alla myntmojänger på kundvagnarna också måste bytas nu. ;)

Ta hand om dig vännen och så hoppas jag att du kommer trivas bra och ha en intressant tid med att återupptäcka Sverige.♥

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Mimmi: Tydligen beror det mycket på var man bor i USA. En mindre ort som Weed har givetivs inte lika många finesser som en större ort har. Har aldrig sett folk använda iPhones heller i våra affärer.
Den lilla plastsaken för kundvagnarna fanns inte när jag bodde i Sverige. Jag har tydligen inte handlat tillräckligt under årens lopp i Sverige för att vara insatt i alla detaljer. Litet som Bambi på isen just nu. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

AM: Som jag skrev till Mimmi beror det tydligen mycket på var i USA man bor och om det finns scanners eller inte.
Ja, ICA i Åkersberga Centrum var en stor och välsorterad affär och jag blev litet förvirrad. :)

Anne-Marie said...

Annika: Undrar om scanrarna (är det ett riktigt ord? ;)) finns mer på östkusten och inte lika ofta på västkusten. Kunnig inföding hade varit bra. :) Jag skrattade gott åt det hela till skillnad från surtanten. ;)
Jag fattar inte varför det kommit så manga olika slags mjolkprodukter till Sverige. Fanns absolut inte sa manga nar jag bodde i Sverige.
Kram!

Anne-Marie said...

Monica: Surtanten brydde jag mig inte sa mycket om utan tyckte mest att det var litet komiskt det hela. Artigheten kunde fler svenskar ta efter hur amerikaner ar. Har sags det “excuse me” och “sorry” till hoger och vanster. Jag vet inte om jag tycker att scanning verkligen behovs. Kanns litet onodigt faktiskt. Har sett tidigare att vissa sedlar byts ut nu efter 1 oktober och vissa sedlar och mynt nasta ar.
Hostvadret har varit mycket fint hittills men nu verkar det bli svalare.

Anne-Marie said...

Annica: Misstankte att det var du. :) Jag ar som du och tycker att scanna varor kanns litet onodigt faktiskt. Ja, scannar man sjalv kan man ju faktiskt “glomma” vissa saker aven medvetet. Joda, de nya pengarna kanner jag till och tyckte det var bra att jag kom nu – har dock insett att jag knappt har nagra sedlar av de som byts ut nu.
Jag forstar varfor man laser vagnarna men det ar trist att folk inte ar mer ordentliga och bryr sig mer. Vet inte hur de tar i de stora amerikanska staderna.
Nej, sura damer och herrar klarar man sig bra utan. De forlorar bara sjalva pa att inte vara trevliga.
Tack! Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, det blir litet komiskt faktiskt nar man inte gjort vissa saker pa lang tid. Jag vet inte riktigt varfor det finns sa valdigt manga mjolkprodukter. Fattar inte riktigt hur man skall kunna valja. Kanske de vill att man inte skall kunna valja enkelt. :) Tack! Kramar!

Anne-Marie said...

Helena: Jag sag inga som scannade varor for tva ar sedan nar jag var i Sverige. Kanske det fanns men var mer sallsynt. Intressant att man har mynt eller plastmojang i hela Europa. Tror inte alls att det ar sarskilt vanligt i USA. Jag har last om en del av era upplevelser i Europa. Helt fantastiskt vilken resa ni gjort!
Nej, jag kommer fran EnebybergiI Danderyd. Min goda van bor har sa nu har jag Akersberga som “huvudkvarter” just nu.

Anne-Marie said...

Gunnel: Tack! Den sura damen kanske inte madde bra. Jag skrattade mest at upplevelsen. Tror nog att manga ar mer hjalpsamma och trevliga aven om manga Stockholmare nog ar litet snobbiga och inte alls lika personliga som folk ute i landet. Mycket kanns valdigt ovant och konstigt faktiskt. Ha en fin helg du ocksa!

Anne-Marie said...

Lisa: Roligt att du vill hanga med. Jag ar ju har pa en langre vistelse nu – inte permanent just nu.

Anne-Marie said...

Gunilla: Det kanns valdigt skont att inte drabbas av jetlag. Har kommit pa “aldre dar”. Hade ingen aning om att scanning var sa vanligt. Litet som att flyga – snart far man flyga flygplanet sjalv. ;)
Det borjar bli mer hostlikt med fler fargade lov pa traden. Skall bli svalare nu verkar det som. Joda, det ar trevligt med fint vader. :)
Jag hoppas ocksa att saker och ting klarnar – annu kanner jag mig litet oklar skall jag erkanna.
Ha det gott du ocksa. Stor kram!

Anne-Marie said...

Maria: Ja, det var skont att alla flighter klaffade. Det ar ju en mycket lang resa. Kul att du vill hanga med. :)

Anne-Marie said...

Annika: Intressant att scanning finns pa olika stallen aven i USA. Har som sagt aldrig sett det har. Sjalv-checkout har jag sett i en mataffar men ingen som scannar.
Ja, nar jag nu vet hur varukarrorna fungerar ar jag proffs. ;)
Det kanns litet ovant och konstigt eftersom jag aldrig varit i Sverige utan att ha haft en “naturlig plats” att bo pa. Jag kanner mig litet “lost” fortfarande – vi far se hur det kanns framover.
Kramar fran ett tidigare idag soligt men litet kyligt Akersberga!

Anne-Marie said...

Anna: Jag tog tanten med humor – her loss to be grumpy. ;) Jaha, tack for tipset! Lidl later som en affar jag troligen skulle bli smatt panikslagen i. :)

Anne-Marie said...

Stina: Jag tror som du att man i USA inte skulle uppskatta vagnar med mynt/mojang. Ja, service ar USAs “paradnummer” och de kan det dar med “customer service”. Inte lika val “utbyggt” I Sverige.
Har aldrig gjort self-checkout – tycker det kanns battre med nagon som kan i kassan. Men jag ar nog valdigt gammalmodig. :)
Ja, resan var lang men den gick ratt bra trots allt. Roligt att du vill hanga med!
Kramar!

Anne-Marie said...

Christina: Tack! Jag hoppas ocksa att tanten var ett undantag. Men jag tog det med en god portion humor. :)

Anne-Marie said...

Lena: Tack! Sura tanter och gubbar och aven yngre finns overallt. Jag brydde mig inte sa mycket utan tyckte mest det var komiskt.
Har alltsa posten i USA nummerlappar? Det har jag aldrig sett. Men hos oss tycks vi leva i en annan era med mycket mer gammaldags forhallanden. Nagot jag faktiskt tycker ratt bra om.
Ha en fortsatt fin host du ocksa!

Anne-Marie said...

Lotta: Ja, resan fran USAs vastkust ar mycket lang. Det var skont nar jag val var framme i Stockholm.
Surpuppor finns det overallt. Inget att bry sig om.
Tycker inte om att Sverige blir mer och mer kontantlost. Men hittills har jag kunnat betala med kontanter dar jag handlat.
Joda, jag vet att jag hort talas om all vandalisering vilket ar trist. Konstigt att folk inte kan vara mer aktsamma.
Tack! Jag far nog flera intressanta erfarenheter fran Sverige framover. :)
Kramar!

Marina said...

Välkommen till Sverige! Hoppas du finner dig tillrätta band "scannrar" och "myntvagnar" och att du får några härliga höstdagar till innan ruskvädret slår till på allvar.

Anonymous said...

Välkommen till Sverige Anne-Marie!
Hoppas du får en fin vistelse här och slipper fler sura kärringar!!
Finns inget värre!
Ha det gött och lycka till med allt!
Mvh Perra.

Andra året i Hjo said...

Välkommen hem till gamla landet! Som alltså var modernt, åtminstone på ICA. Kul!

Bettan said...

Välkommen tillbaka!
Ja, det är nog mycket som är förändrat, förutom scannrarna.
Tycker inte heller om det kontantlösa, det känns osäkert. Vad gör man vid ett strömavbrott, tex? Är väl också lite orolig för att man i Sverige idag förutsätts använda dator och internet till det mesta. Det är inte alla som kan, vill eller har råd, och de hamnar utanför. Tex bankärenden. I Göteborg har vi snart inga bankkontor kvar, och många av dessa är kontantlösa..?!
Postkontoren är borta, behöver man uträtta postärenden är det matvaruaffärer eller serviceaffärer man går till. Med väldigt skiftande kunskap och service.
Låter nog väldigt negativ och bakåtsträvande, men det är jag egentligen inte.
Det som oroar mig är att viktiga samhällsfunktioner blir väldigt sårbara..
När det gäller mjölkprodukter så är det nog ganska stort här. Något som har blivit väldigt bra är utbudet av laktosfritt. Dyrare, men det finns mycket att välja på. Även det glutenfria sortimentet har blivit mycket bättre de senaste åren vilket vår familj är väldigt tacksamma för - båda mina barn är glutenintoleranta.
Hoppas du snart hittar en fast punkt och att du snart känner dig hemma igen.
Kram

Tant Gröns Lilla Bod said...

Välkommen till Sverige! :D
Förstår att det känns ovant med allt till en början, men du kommer säkert snart att vänja dig. Vilken tråk-tant som var tvungen att säga sådär vid kundvagnarna! Bättre att hjälpa till då, så slipper man både vänta eller bli irriterad. Skönt att du fick hjälp av en trevligare medmänniska. Ha en fin fortsättning på veckan!

~ Maria ~

Från Glam till Damm said...

Hej,

Haha, ja det är mycket nytt. Självscanning har jag inte sett i USA på samma sätt som i Sverige men på de militära mataffärerna utomlands, The Commissary, finns själv check out där man i en självbetjäningskassa scannar varorna och lägger dem i påsen på en yta som känner av vikten av varorna och på så sött kollar av att man scannat allt och inte fuskat. På Home Depot kör de liknande stuk.

Ja det är mycket nytt att lära och det kände jag främst 2009 då jag flyttade hem första gången efter att ha varit borta från Sverige i nästan 20 år. Men som tur var så lör man sig snabbt. Det är bara att hänga på.

Hoppas du har det toppen!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Marina: Tack! Idag var det kyligare men fortfarande mycket sol.
Nu kanner jag mig litet mer "uppdaterad" nar det galler hur det fungerar. I alla fall i affarerna. :)

Anne-Marie said...

Hej Perra!
Tack! Jag har traffat pa flera trevliga svenskar sa jag hoppas att surtanten var ett undantag. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Hans: Tack! Sverige ar mer modernt an USA tror jag. Om det sedan ar pa gott eller ont ar en annan sak. :)

Anne-Marie said...

Lisbeth: Tack! Sverige har nog forandrats valdigt mycket sedan jag bodde har. Haller helt med dig om det kontantlosa samhallet och att det blir valdigt sarbart. Jag ar tacksam att min mamma inte behover vara med om detta eftersom hon inte hade nagon dator och inte ville vara med om den tekniska utvecklingen. Gamla ar valdigt utsatta och det kanns inte bra.
Tycker inte heller det kanns bra att postkontoren ar borta. Dar ligger USA fortfarande battre till eftersom vi har riktiga postkontor.
Jag ar fortfarande forvirrad av alla mjolkprodukter. Tycker att det finns alldeles for manga. Sa manga kan inte behovas. Bra dock for sadana som ar laktosintoleranta.
Vi far se hur allt gar. :)

Anne-Marie said...

Maria: Tack!
Det finns alltid en del som maste vara trista. Jag har traffat flera trevliga manniskor sedan dess sa jag har hopp. :)
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Jag har inte sett nagon scanning alls i USA men det beror val pa att jag bor pa en sadan liten plats. Intressant det du beskriver om vissa affarer och deras scanning.
Visst lar man sig men nog kanner man sig litet bortkommen i borjan. :)
Hoppas att du har sett mina FB-meddelanden.
Kramar!

Krönikören said...

Så märkligt det måste vara att vara som en turist i sitt födelseland! Men om du träffar på flera griniga kärringar tycker jag att du ska svara på amerikanska! Med ett stort leende.

Anne-Marie said...

Lotta: Ja, det ar en litet underlig kansla. Och det blir inte battre av att man som amerikansk medborgare behandlas mycket styvmoderligt faktiskt. Vilket bra tips! :) Skall tanka pa det om fler sura tanter dyker upp.