Monday, October 19, 2015

Resor och större bilar

I morgon bär det av till Värmland och besök hos ett par som hittade till min blogg för några år sedan. Bloggvärlden är rätt fantastisk tycker jag eftersom man kan lära känna människor som man aldrig skulle ha stött på annars.

Jag åker buss till Karlstad och blir hämtad där. Sedan stannar jag några dagar innan jag åker vidare till Dalarna och min kompis M. Henne har jag hälsat på några gånger sedan hon flyttade till Dalarna men det känns alltid rofyllt tycker jag att komma dit. M och jag bodde faktiskt grannar (husen bredvid varandra) i Kärrdal i Sollentuna.

Eftersom jag aldrig skaffade körkort i Sverige (behövdes egentligen aldrig eftersom jag bodde i Stockholmsområdet) känns det bättre att åka buss än att ge mig ut i en hyrbil. Jag kan inte alla svenska trafikmärken- och regler och skulle nog bli litet av en trafikfara ute på vägarna. ;) Mellan Karlstad och Hedemora blir det tåg och sedan buss tillbaka till Stockholm.

Skall bli trevligt att nu lämna Stockholm som känns alldeles för stort och stressigt. Tycker inte om att trängas med människor i till exempel tunnelbanan.

Något som slagit mig är att de bilar som man ser på vägarna - i alla fall i Stockholmsområdet - är större än vad de var för några år sedan. Det är faktiskt en rätt stor skillnad som jag har märkt. Har till och med sett några få pickup trucks och kände mig genast mer hemma. ;) Den här bilen stod parkerad inte så långt från Åkersberga Centrum när jag hade kommit till Sverige. Ni som bor i Sverige, har ni också märkt att man tycks köpa större bilar numera?

37 comments:

Monica said...

Så sant, stora bilar och trånga gator:-). Intressant hur du tycker om bussresorna sen, kanske smidigare än att åka tåg och man kommer fram:-), är det långfärdsbuss (tror jag det heter) och bokar du dem på nätet då? Hoppas du får en fin höstresa, det är ju så vackert nu och fint att resa i Sverige en bit.

eastcoastmom said...

Buss är toppen i Sverige, jag och barnen brukar åka Swebus till Småland, från Stockholm. Billigare än tåget dessutom.

FREEDOMtravel said...

Kul med bloggvänner! I vissa kretsar är det populärt med stora och vräkiga bilar. I andra kretsar anses det förkastligt och miljövänligt. Så har jag uppfattat det... ;)

Steel City Anna said...

Inget jag tankte pa nar jag var i Sverige, detta med stora bilar.

Ogillar ocksa att trangas med folk. Fast man kan kanske vanja sej vid det igen?

Ninna said...

Stora bilar har kommit mer och mer, både bamsiga pick-uper och suvar/stadsjeepar. T.ex. Östermalmsgatorna har många suvar, det kan ju knappast bero på de dåliga vägarna där. Om de som bor mer lantligt behöver bra frihöjd och fyrhjulsdrift på vintern förstår jag men de flesta känns som rena statussymboler.... Och inte får de plats på vanliga parkeringsrutor, i garagen etc heller....

Desiree said...

Hoppas du far en trevlig vistelse ute pa landet. Forstar att det ska bli skont att komma bort fran Stockholmsstressen ett tag. Maste vara svart att parkera dessa storre bilar I sverige eftersom parkeringsplatserna ar sa mycket mindre an I USA.
Buss blir toppen da hinner du ocksa se och njuta av landskapet.
Kram!

Annika said...

Har inte direkt tänkt på det hemma. Men SUVs ser man ju många, och har gjort länge (jag är väl så van efter alla mina otaliga besök på svensk mark). MEN jag skulle vara livrädd att köra hemma i stan, majj gadd!! Smala gator, fickparkera, trånga p-platser, hetsiga bilister. HAHA. Jag tog också mitt körkort här i US.
Hyr bil i Närpes varje sommar, men det är på landet och lugnt, lugnt...
Men att köra i stan? I Sthlm? GULP, det skulle jag inte våga, faktiskt inte. Det fastän jag kör i DC och i trafiken här (som är en mardröm till och från).
Förstår att du tar bussen. De är ju så, bra, fina och bekväma hemma. Ja, bloggvärlden är otrolig, jag har också träffat så många underbara människor via min blogg, och andras bloggar. GULD!!
Skönt att komma till landet, AM!! Å vad härligt.
Stora kramar!!

Läsken said...

Pick up trucks börjar bli ganska vanliga. Oftast ägs de av hantverkarfirmor. De kan dra av hela momsen när de köper pick up bilar vilket man inte kan med vanliga bilar / SUV:ar.

De flesta stora pick up:er som t.ex Dodge Ram är direktimporterade från USA. Då blir de ganska dyra, ca 600 000kr ink. moms.

Marina said...

Då har du med andra ord passerat hos mig idag! Det var väl inte det trevligaste väder man kan tänka sig, och "sola i Kallsta" lyste med sin frånvaro, men man får hoppas att du fick en bra resa vidare.

Anonymous said...

Hejsan,
välkommen till värmland. Där är det för det mesta trevligt.
Hoppas du får en trevlig vistelse där. Hälsningar Stig.

Malin said...

Tänker du ta svenskt körkort? Jag har förstått att Sverige inte accepterar att byta amerikanskt mot svenskt. Det går ju bra att köra på det amerikanska om man inte är folkbokförd i Sverige, men det är väl du numer?

Malin said...

Förlåt, i ett år kan du köra på det amerikanska tror jag, men sedan måste man ha ett svenskt.

Anonymous said...

Hej Anne- Marie!
Lustigt att du tar upp detta med stora bilar just nu! Jag har precis beställt ny bil!
Det bara skulle vara en stor Pickup....stor och svart! Jag lånade en för att testa den och när jag kom hem va det precis att den fick plats i garaget! Tyvärr skulle inte mina grannar komma in i sina bilar så jag fick ge upp! Det fick bli en mindre (normalstor) bil ist.
Och så är du i Dalarna och härjar!! Dit är jag på väg snart. Till Mora.
Skulle gissa inom 10dgr från nu! Märkligt så det kan sammanfalla....
Ha det gött nu!
Mvh Perra.

Anonymous said...

ÅÅåååhh!!! Hedemora :)
Min barndomsstad :D
Ha så skoj i Dalarna. Dit ska vi med nästa vecka :)

/Annika K

Äventyret framtiden said...

Stora bilar har vi här också och det händer att jag funderar på hur folk har råd utan att ens ha med det att göra:) De kostar ju ofta en del mera i drift än en mindre bil.
Jag skulle också ta buss och använda kollektivtrafik så mycket som möjligt. Det är rätt skönt att bara få åka med utan att spänna sig för trafik etc.

Ha det bra- kram!

Anne-Marie said...

Monica: Jag sag faktiskt flera pickup trucks igar nar jag akte med bussen.
Jag kopte mina biljetter direkt pa plats med kontanter! :) Jag fragade alla om de tog kontanter och jag blev glatt overraskad att alla tog emot dessa.
Bussen var ratt full med folk. Jag fick dock tva egna saten vilket var trevligt. Kande viss tacksamhet att jag inte akte tag just igar eftersom det hade varit en olycka tydligen i Flemingsberg och manga tag hade blivit forsenade.
Idag har det varit mulet och regnat sa ingen sol i Karlstad.

Anne-Marie said...

A-M: Att aka buss ar helt okej tycker jag aven om det ar ratt trangt. Men bussarna tycks vara mer i tid an tagen numera.

Anne-Marie said...

Helena: Stora bilar ar sakert valdigt mycket dyrare i Sverige an i USA.
Alltid roligt att traffa personer via bloggarna. :)

Anne-Marie said...

Anna: Jag har verkligen lagt marke till att bilarna som folk har ar mycket storre an vad de var for nagra ar sedan.
Man kan sakert vanja sig vid mer folk. Inget dock jag vill vanja mig vid. :)

Anne-Marie said...

Ninna: Pa Ostermalm verkar det ju onekligen litet onodigt stort och fanigt faktiskt att ha en sadan stor bil. Ute pa landet ar det sakert mer befogat med tanke pa att man behover transportera mer och det kanske ar mer sno osv.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag ar verkligen ingen storstadstjej numera vilket jag ju alltid var innan jag kom till USA.
Det ar onekligen litet mer stillsamt och rofyllt att vara pa mindre orter.
Stora bilar och sma parkeringsrutor ar ingen bra kombination. :)
Det ar platt i Sverige. ;) Det marker jag jamfort med Mt Shasta-omradet.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag minns faktiskt inte att det funnits sa manga SUVs i Sverige som jag nu ser. Och manga har varianter av Volvobilen som ar langre. Herrgardsvagn kanske den kallades.
Att kora i Stockholm ar val nastan forenat med "sjalvmord". ;) Jag som bara kort i mindre stader i USA skulle vara en fara for mig sjalv och andra om jag ens forsokte kora i Stockholm.
Det ar helt okej att aka buss aven om jag egentligen tycker battre om att aka tag. Men som jag skrev till Monica hade det varit en olycka i Flemingsberg igar och massor med tag var forsenade.
Bloggvarlden ar "one of a kind." :)
Stora kramar!!

Anne-Marie said...

Lasken: Valkommen hit!
De pickupbilar jag har sett har inga namn som visar att de hor till ett foretag men det kanske inte syns att de inte ags bara privat.
Oj sa dyrt. Fast jag vet inte vad de stora bilarna kostar i USA. Antar att dessa bilar maste anpassas till svenska forhallanden.

Anne-Marie said...

Marina: Just det ja, du bor har ocksa. :) Kan inte riktigt halla reda pa var du befinner dig. :)
Det har inte varit mycket till sola i Karlstad sedan jag kom. Idag regnade det och var mulet hela dagen.

Anne-Marie said...

Stig: Tack for det! Hittills har det varit trevligt. :)

Anne-Marie said...

Malin: Jag har inte flyttat till Sverige for gott i det har skedet. Ar har pa en "upptacksresa" for tillfallet.
Kommer inte att ta tag i korkort annat an om jag faktiskt flyttar hit. Det stammer att man kan kora ett ar pa ett amerikanskt korkort efter det att man flyttat till Sverige.

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Vad synd att du inte kunde kopa den storre bilen. Men svenska parkeringsplatser ar givetvis mindre an de amerikanska. Du far fortsatta dromma. :)
Jag kommer inte att komma till Mora utan aker litet mer till den sydligare delen. Kul att du ocksa besoker denna vackra del av Sverige.

Anne-Marie said...

Annika: Roligt att du ocksa har anknytning till Dalarna. :) Ar det nagonting pa gang dar nasta vecka eftersom Perra ocksa skall dit?

Anne-Marie said...

Karin: Vissa bilar i USA ar nog alldeles for stora egentligen. Det ar en anledning till att vagarna ar sa breda.
Det ar valdigt bra med kollektivtrafik eftersom man bara kan slappna av och inte bry sig pa samma satt som nar man kor egen bil. Samtidigt marker jag att jag saknar min bil.
Ha det bra-kram!

Channal said...

Att åka buss är smidigt och skönt att få komma från stan. Kul med nya vänner!

Kramar Anna

Anonymous said...

Nej inget vad jag vet.
Jag ska hem o hälsa på mamma :)

/Annika K

Anne-Marie said...

Anna: Bussarna verkar ju fungera ratt bra i Sverige numera. Det gick valdigt bra och snabbt att aka till Varmland.
Alltid kul med nya kontakter.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Kul att vi ar flera som skall till Dalarna. :)
Ha det sa trevligt med din mamma!

Anonymous said...

Har haft så dåligt med internet här på hotel i Spanien och dessutom jobbat mycket, så har inte alltid haft möjlighet att läsa din blogg och änmindre skriva kommentarer. Har nu tsgit igen lite. Intressant!

Anne-Marie said...

Lena: Jag har ocksa inte hunnit eller kunnat skriva direkt pa andras bloggar. Mitt mobila internet ar mer begransat nar det galler data/pengar.
Roligt att se dig har igen. :)

Emma said...

Jag älskar stora bilar! Nu har vi en väldigt liten bil, var så glad när jag var på besök "hemma" i DC och fick köra min gamla SUV. Kan inte så mycket om bilar, men har alltid drömt om att ha en fin bil, och mitt "life goal" är att kunna ha en porsche cayenne. Men SUVs har definitivt blivit mycket vanligare hemma i Sverige :)

Anne-Marie said...

Emma: Stora bilar drar nog ratt mycket bensin. Men det kanske gar bra nu nar oljan gatt ner i pris. Jag tycker att det viktigaste for mig ar att ha en bil som fungerar. :) SUVs tycks ha blivit mycket vanligare och valdigt manga har typen "herrgardsvagn" som fanns forr i Volvo-modell.