Friday, October 30, 2015

Hej, hej!

När jag var i Stockholm i augusti 2013 blev jag överraskad och litet tagen på sängen över alla tiggare som satt på gatorna. Det var en ny gatubild som jag inte hade sett tidigare. Visst hade det funnits tiggare men inte alls på det sättet.

Jag hade läst om alla som nu sitter utanför mataffärer och på andra håll i vårt avlånga land innan jag kom till Sverige men visste givetvis inte hur det var. Nu har jag sett dem och det är många som kommit till Sverige på bara ett par år. Och de liknar alla varandra på något sätt - de hejar på de som passerar och har handskrivna skyltar som talar om hur många barn de har. De allra flesta passerar och det blir nog en naturlig reaktion efter ett tag.
Det sägs att de som kommer från till exempel Rumänien har det sämre ställt där än vad de har i Sverige. Jag vet inte exakt hur det är i Rumänien men att sitta på gatorna när det är kallt och kanske både regnar och snöar kan väl ändå inte vara bra det heller.

I Sverige är det tydligen lagligt att tigga vilket det inte är i en hel del andra länder och det är en orsak till att dessa människor kommer hit. I USA är det olagligt att vara hemlös i vissa områden och man kan bli bötfälld. Vi har inte särskilt många tiggare i nordligaste Kalifornien och de allra flesta står vid av- eller påfarterna till motorvägen I-5. De har också handskrivna skyltar och de allra flesta passerar även där.

Det har alltid funnits tiggare men i USA har det blivit väldigt många fler de senaste 10 åren. Eftersom allt fler amerikaner lever “paycheck to paycheck“, det vill säga de har inga besparingar alls, är det inte mycket som behövs för att de skall få det kärvt. I USA är det ungefär 50 miljoner människor som inte kan köpa mat om de inte får “food stamps“. I Sverige söker många också hjälp med bidrag till mat och liknande.

Häromdagen skrev man om ett stort läger i Malmö för romer och att lägret utgjorde en hälsofara, bland annat beroende på att människor hade börjat göra upp eldar. Politikerna hade beslutat att riva lägret och de som bodde där visste väl inte riktigt vad de skulle göra.

De svenska politikerna tycks stå handfallna, vilket de tycks göra rätt ofta numera, och ingen verkar veta vad man skall göra. Självklart vore det bättre om de som kommer till Sverige och tigger hade bättre förhållanden i sina hemländer så att de kunde stanna. Frågan är hur bra de har det i Sverige. Vad tycker ni som läser om tiggarnas situation i Sverige?

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/sanningen-om-tiggarna-ar-komplicerad
http://www.dn.se/nyheter/sverige/eu-migranter-protesterar-utanfor-stadshuset/

Jag är nu tillbaka i Åkersbergaområdet igen efter min resa och har litet bättre uppkoppling till omvärlden. :) Avslutar med några bilder från den fina sjön Grycken som samhället Stjärnsund ligger vid.49 comments:

olgakatt said...

Tiggeriet är verkligen ett dilemma. Hemma i min by är det enkelt att lägga en peng i muggen till kvinnan som sitter utanför ICA. Men att gå 500 m i Malmö eller Stockholm och passera 10-15 st känns svårt. Jag förstår inte varför kommunerna inte kan anvisa vettiga platser för dem att ha sina bilar, husvagnar och tält på under rimliga förhållanden med toaletter och tvättmöjligheter. De läger som nu uppstår är ju förfärliga.
Man förstår ju att det måste vara odrägligt där de kommer ifrån, annars skulle de ju knappast sitta i rusk och kyla i Sverige dag ut och dag in.
Företeelsen lär inte försvinna av sig själv på länge. Varken Rumänien eller Bulgarien, som lär vara de länder de kommer ifrån, verkar vara intresserade av att lösa problemen.

Annica said...

Min åsikt är den att ju mer det svenska samhället och enskilda människor hjälper och ordnar för dessa migranter desto fler kommer att söka sig hit. Den utvecklingen har vi redan sett. Det är faktiskt inte Sveriges sak att agera socialkontor och ta hand om andra länders fattiga medborgare. Vad som behövs är att sätta hård press på regeringarna i Rumänien och Bulgarien. Som det är nu så kan de ju kallt strunta i problemen. Och EU verkar totalt handfallet.
Dessa utsatta tiggare har rätt till ett drägligt liv i sina hemländer och den bästa hjälpen på sikt är tvivelsutan att bistå dem där. Tiggeri här och i andra länder är inte lösningen.
Jag har aldrig gett en endaste krona till någon tiggare, varken svensk eller utländsk och kommer aldrig att göra det heller. Jag må anses som kall och omänsklig och det tar jag. Däremot kan jag tänka mig att skänka en slant till organisationer som hjälper dessa människor på plats, i deras eget land. Jag är övertygad om att den hjälpen skulle vara mycket mer effektiv. Och det har ju äntligen börjat gå upp för någon politiker här och där.
Dessutom, våra lagar måste ju gälla för alla människor. Det går inte att bara ta över mark, vare sig privat och kommunal, och slå upp läger som blir eldfarliga och sanitära olägenheter. Att göra så är i mina ögon en form av anarki.
Nu hör och läser man även om att på flera håll i Sverige har man tvingats stänga rastplatser längs vägarna eftersom migranter tagit över dem. Med total nedskräpning som följd. Vilket bl.a. har resulterat i att många yrkesförare inte har möjlighet att stanna och ta behövliga och lagstadgade raster för de har ingenstans att parkera sina stora fordon. En personbil kan man alltid hitta en plats för men det är betydligt svårare att finna utrymme för en långtradare. Och förarna har inte tid att fara runt och söka rastställen.
Man undrar hur allt detta ska sluta.

tennswede said...

Håller med Annica, Jag var i Sverige i September på besök och det var bedrövligt att se tiggeriet. Det är också organiserade ligor som ligger bakom. De kör ut tiggarna och tvingar sedan dem att ge vissa procent till ligan. Själva får de behålla väldigt lite och lever i slaveri. Jag var bland annat i Sysslebäck i Värmland och fiskade. Besökte Konsum is byn och såg med egna ögon, en folkvagnsbuss som det bara vällde ut romer från som sedan gick till olika affärer för att sätta sig att tigga. Bedrövligt för en turist till ett av de mest avancerade länderna att behöva se. Sverige har havererat och jag är glad att jag inte behöver uppleva det. Tycker synd om gamla och fattiga svenskar som har byggt upp landet men nu får det kärvara och kärvare. Socialkontoret Sverige håller på att kollapsa. Detta är inte politiskt korrekt att säga men men kan inte blunda för fakta.

Ambivalent said...

När jag läser kommentarerna ovan blir jag ledsen och bestört. I mina ögon är människor människor, oavsett var vi kommer ifrån och om jag ska vara helt ärlig misstänker jag att de flesta som vill "hjälpa på plats" egentligen struntar rätt friskt i personernas situation. Det är obekvämt att se sådan utsatthet, men precis som olgakatt skriver antar jag att ett liv i hemlandet ändå måste vara värre. Att sitta ute i regn och rusk dag ut och dag in och ständigt möta människors förakt, riskera att bli misshandlad osv tror jag ingen individ gör för att det är "kul" eller lukrativt. Det osar SD-retorik vilket är det värsta jag vet.

FREEDOMtravel said...

Det är komplicerat förstås och jag lider med människorna. Ändå ser jag nog hellre att vi satsar våra resurser på att hjälpa alla flyktingar som kommer till Sverige och att integrera dem i samhället. Där känns det som att vi kan göra skillnad på riktigt, de blir medborgare som vem som helst och barnen kan gå i skolan. Även om vi ger pengar till tiggarna så fortsätter de ju att vara tiggare utanför samhället.

Äventyret framtiden said...

Nu känner jag inte till hur det är med tiggarna i Sverige annat än via massmedia men också vi på lilla Åland har fått ett ganska stort antal hit.
Vi har sedan tidigare rumänska romer som har invandrat hit och som nu har jobb och bostad här. De har skrivit i tidningarna här på ön att man inte ska ge pengar åt tiggarna, för att det inte hjälper dem i det långa loppet och att allt inte stämmer som de själva, tiggarna, säger om Rumänien. Det är ingen lätt sits detta men ålänningarna har börjat göra någonting för dem som kommer hit med att ordna jobb och bostad så att de slipper sitta och tigga utanför de stora affärerna.
Det känns bättre att kunna göra så och allt flera försöker hjälpa till på bästa sätt men givetvis så sticker det i ögonen på många eftersom vi också har hemlösa människor som inte har tak över huvudet sedan lång tid tillbaka och fortfarande inte blir prioriterade trots att de är födda på ön.
De sover i hamnterminalen när vintern kommer och det gillas förstås inte av alla resande. Helt säkert är att vi lever i en omvälvande värld just nu.
Viktigt är att man ska kunna diskutera problemet utan att man skuldsätter andra för deras åsikter. Utan diskussion så blir det absolut inte bra, alla vill vi hjälpa men hur man gör det och på vilka sätt måste samhället komma fram till på bästa sätt och det är väl där som det största problemet ligger just nu.

Monica said...

Vill man få kunskap så visas en väldigt intressant dokumentärserie på TV2 tisdagar kl 22.15 som är rykande aktuell idag, särskilt när vi nu vet vad som händer i Malmö och kunskap är alltid väldigt bra. Berättare i denna dokumentär är Pernilla Månsson Colt men det är alltihop väldigt informativt för den som begrundar vad som sägs i ord och bild.

http://www.svtplay.se/video/4444779/ett-battre-liv/ett-battre-liv-avsnitt-2?start=auto

Och en lite kanske inte så populär tanke fick jag när en kvinna boende i Norrland och under helt ordnade förhållanden som vi anser uttrycker att många fler än vi anar har "resandegener":-), ja kanske det är grunden till de husvagns-och husbilsälskande svenskarna, haha.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är verkligen stor skillnad mellan en mindre ort och en storstad just med tanke på hur många tiggare som finns. Lägren tycker jag inte alls verkar vara bra just med tanke på att det tycks ofta vara mark som inte är allmän. Man kan väl ändå inte “ockupera“ privat mark - eller så har jag missat något.
Det här är en större fråga än vad Sverige kan ta hand om självt. Jag vet inte om man skall tro på det som skrivs ibland, dvs att en del av tiggarna är en del av en organiserad verksamhet där det finns några som tjänar pengar på det hela.

Anne-Marie said...

Annica: Jag tror också att fler kommer om man i Sverige visar att man vidtar olika åtgärder för att ordna och fixa. Hur exakt man skall få till exempel Rumänien och Bulgarien att ta hand om sina egna är en fråga som inte jag har svaret på.
Att ge hjälp inom närområden borde ju vara den bästa lösningen. Just nu tycks det inte vara linjen som Sveriges handfallna politiker har valt. Man kan ju också fråga sig varför tiggeri är lagligt i Sverige när många andra länder har förbjudit det.
Att ta över mark som tycks ha skett borde inte vara lagligt. Eftersom EU har fri rörlighet på människor har alla rätt vad jag förstått att komma under 90 dagar så jag antar att det är vad tiggarna använder sig av.
Det där med rastplatserna har jag inte hört eller läst men om det sker är det ju i linje med lägren som uppförs.

Anne-Marie said...

Tennswede: Jaha, då var du här strax innan jag kom. Jag har också läst om ligorna men ibland vet man ju inte de exakta förhållandena. Skulle dock inte vara förvånad om det finns ligor eftersom människor alltid tycks vilja tjäna pengar på andra människors misär. Jag såg också en hel del tiggare i Värmland där jag precis var.
Sverige kommer inte att klara av den stora ström av människor som kommer. Tror man det är man som strutsen, dvs sticker huvudet i sanden. Eftersom man inte får prata om dessa saker kan man inte ha den diskussion som behövs. Det är tragiskt att Sverige har fått ett sådant undertryckande av olika åsikter och synpunkter. Stora förändringar behöver alltid diskuteras och framför allt behövs en planering.

Anne-Marie said...

Ambivalent: Alla har rätt till sin åsikt - du och andra. Tyvärr ser jag väldigt mycket av att inte kunna få uttrycka vad man känner just nu i Sverige. Det fungerar inte i längden och det vet jag av egen erfarenhet. Att människor lever i fattigdom är inte bra men det gör tyvärr många som också inte flyr undan förföljelse. Som jag skrev i inlägget lever 50 miljoner amerikaner på food stamps för att kunna köpa mat. I Sverige finns många fattigpensionärer och hemlösa. Självklart skall man hjälpa där man kan men att göra det utan en plan går inte. Jag ser ingen plan just nu.

Anne-Marie said...

Helena: Människor har det svårt överallt numera. Både de som redan bor i ett land och de som kommer. Vi får se om Sverige lyckas med en nästan övermäktig uppgift som man inte verkar ha förutsett.

Anne-Marie said...

Karin: Romerna tycks ha spritts över stora delar av Europa. Det låter ju väldigt bra att man i stället för att ge pengar (som jag inte alls tror hjälper i långa loppet) har försökt ordna saker så att det blir en mer anständig tillvaro på Åland. Tror säkert att det finns olika versioner av hur det verkligen är. Människor tycks ha en förmåga att färga sina historier på olika sätt. :)
Jag blir ledsen när jag hör om alla de som redan har det svårt i ett land och som inte får den hjälp som de behöver. Varför skall de komma på efterkälken?
Tack Karin för ditt sista stycke. Just det att man inte kan låta människor ha sina åsikter är förödande känner jag. Tyvärr tycks det vara normen just nu i Sverige i alla fall. Och att ha en diskussion är givetvis A och O. Hur skall man annars kunna genomföra stora förändringar? Jag ser dock ingen diskussion i Sverige just nu. Den tycks inte ens vara tillåten.

Anne-Marie said...

Monica: Tack för tipset! Kunskap är alltid bra och det behövs verkligen nu. Tyvärr tycks man ofta tysta ner den som kanske uttrycker en sann men litet obekväm åsikt bara för att det inte är “politiskt korrekt“. Tänk bara när man trodde jorden var platt och det visade sig att den inte var det. :)
Ja, vem vet. Kanske det finns släktband till de mer nomadliknande befolkningarna hos en hel del i Sverige. :)

Steel City Anna said...

Här är det kriminellt att tigga men det betyder inte att ingen gör det. Väldigt många fattiga och hemlösa. Det är svårt att förbjuda fattigdom. Det är absurt att det skulle vara ett brott att vara fattig tycker jag. Jag hade läst så mycket i media om romerna att jag blev ganska förvånad att det inte var kaos när jag besökte Sverige i somras. Det var verkligen inte dem jag lade märkte till först, det var ungefär som här fast här är det större blandning av hemlösa och många engelska fattiga människor. Jag tänkte mest på det stora antal människor i uppenbart behov av psykisk hjälp som befann sej ute ensamma, ibland drogpåverkade. Hemskt att se, en stor förändring sen sist jag var i Sverige.

Sen håller jag med om att man måste kunna diskutera saker och att toleransen behöver öka från alla håll. Å andra sidan har Sverige länge varit ganska snävt i vad man ska tycka och tänka för att passa in. Sen har folk lätt att vända kappan efter vinden. Det är det mest otäcka egentligen. Jag är mer orolig för att Sverige blir det tredje riket snarare än ett muslimskt kalifat. Vi får väl hoppas på att landet lagom tar sej i kragen. Tiggarna borde verkligen inte vara fokuset just nu. Som sagt, det är inte ett brott att vara fattig, än iallafall. Det är däremot våld och hot mot andra människor, oavsett vart de kommer ifrån.

Gunnel said...

Jag är så glad att jag inte är kommunpolitiker och ska ha ansvar för tiggarnas situation i vårt samhälle. Här krävs både hjärta och inte minst hjärna. Hjärta för att inte låta en enda människa frysa ihjäl på våra gator och hjärna för att se konsekvenser på de beslut som fattas.

Jag ger inte till tiggare. Myntet eller sedeln hjälper en person tillfälligt men hjälp på plats måste vara bättre. Romerna kan stanna hemma hos sina barn och bygga en framtid med EU:s och Rumäniens egen kraft. Att ockupera andras mark är olagligt och det kan aldrig accepteras.

Det är inte människoförakt att diskutera tiggeriet som en del vill göra gällande. Åsikter är till för att ventileras och ingenting är farligare än tystnaden.

Channal said...

Hej Hej Anne-Marie! Kul att allt rullar på... nu kommer kylan!

Varm novemberkram Anna

Annica said...

Svar till Ambivalent:
Det som gör MIG ledsen och bestört och framför allt orolig är att det fria ordet och tyckandet är i fara. Så snart någon har synpunkter på och om migranter och flyktingar så klassas det som SD-retorik. Det är vad argumentsvaga personer alltid kommer dragandes med. Givetvis för att på ett enkelt och bekvämt sätt få tyst på motparten och slippa en saklig diskussion. Detta skrämmer mig och många andra i Sverige i dessa dagar. Vi håller på få en slags åsiktsdiktatur.
"Tyck som jag annars anklagar jag dig för att vara SD-anhängare och rasist."
Inte undra på att SD, tyvärr, går framåt. Det är ni, "nedtystare" som bidrar till det.

Naturligtvis ska Sverige hjälpa människor i nöd men för att hjälpen ska bli så effektiv som möjligt, och för så många som möjligt, måste den ske under lagliga, ordnade och realistiska former. Annars drabbar kaoset som uppstår i första hand dem som behöver hjälpen mest. Sverige klarar inte av att ensamt fixa och lindra följderna av vissa länders galenskap.

Ingenstans i min förra kommentar har jag skrivit nedlåtande eller fientligt om människor från andra länder. Vi är alla lika, vi har samma behov, känslor, önskningar och drömmar; tyvärr har/hade inte alla lyckan och turen att födas på "rätt" plats här på jorden. Därför ska vi bistå och ge stöd och hjälp till de utsatta. Men det gör vi bäst genom att på alla möjliga - och omöjliga - sätt se till att deras hemländer, deras plats på jorden, blir just en "rätt" plats. Det gör vi inte genom att lägga en eller annan krona i deras pappersmuggar. Situationen i deras hemländer förändras inte ett dugg av att vi lyckligt lottade dövar samvetet tillfälligt.

Din misstanke om att vi som är för hjälp i migranternas hemländer "friskt struntar" i dessa människor osar en underlig människosyn. Man bör akta sig för att misstänkliggöra andra genom lösa antaganden. Du borde vässa dina argument istället och föra en saklig debatt utan anklagelser om SD-retorik.Anne-Marie said...

Anna: Det som gor mig illa till mods ar att de som redan bor i olika lander och ar fattiga inte alls tycks fa den uppmarksamhet och hjalp som de borde fa. Bara en sadan sak kommer nog att skapa splittring och osamja tror jag.
Nej, hur man kan kriminalisera fattigdom ar obegripligt. Men utvecklingen tycks vara pa vag at det hallet i olika lander.
Jag har faktiskt inte sett de psykiskt sjuka som du beskriver. Men de slapps nog ut litet overallt. I USA har valdigt manga slappts ut och sjalvklart klarar de sig inte sjalva.
Svenskarna borde fa en knapp pa nasan kanner jag sa att de ser hur snavt de tanker. Jag blir faktiskt morkradd nar jag ser hur man pratar i dagens Sverige. Eller inte pratar nar man borde prata. Inget bra kan komma ur detta som jag ser det.

Anne-Marie said...

Gunnel: Tack for din kommentar! Klok och genomtankt och sann.
Nej, att vara kommunpolitiker just nu ar nog ingen dans pa rosor.
Jag ger faktiskt heller inte pengar till tiggare eftersom jag kanner att jag bara forstarker deras situation och dessa sma summor de far ar inte den hjalp de behover.
Tystnaden ar livsfarlig och den ser jag mycket av i dagens Sverige. Jag skulle vilja ga sa langt som Annica sager - att det borjar likna asiktsdiktatur i vart land.

Anne-Marie said...

Hej, hej Anna! :)
Har i Stockholmsomradet tycks det fortsatta med runt +8-10 nar jag tittat pa vaderleksprognosen.
Varm kram till dig ocksa!

Anne-Marie said...

Annica: TACK for din kommentar! Jag kunde inte ha sagt det battre sjalv. Jag skriver under pa varje ord du skriver. Kram!

Ambivalent said...

Tyvärr ser jag mycket hat som riktas mot migranter och flyktingar i diverse forum. Samhällsklimatet är oerhört polariserat,å ena sidan har vi ett SD som vinner röster på folks rädsla och frustation,å andra sidan ser vi starka ideella/antirasistiska krafter som är deras motpol. Det krävs politiska lösningar men som enskild individ kan jag, förutom att rösta på de politiker som delar min världsbild, inte göra mycket annat än "hjälpa på plats" HÄR. Det löser inga problem i hemländerna (synen på nationalstaten kan diskuteras) men kanske, möjligtvis kan jag förgylla en persons dag genom vänlighet eller en kopp kaffe i rusket. Ger jag till alla, alltid? Absolut inte. Försöker jag möta dem med respekt och inte anta för mycket om deras situation? Ja. Är jag naiv? Möjligtvis. Men jag hjälper hellre en för mycket än en för lite, generellt.

Anne-Marie said...

Ambivalent: Tack for att du delade med dig hur du ser pa detta. Det ar en svar fraga med bade tiggare och flyktingar och det kraver en diskussion som inte nagon tycks vara beredd att fora som jag kan se.

Desiree said...

Detta med tiggarna ar ett stort problem som vaxt dramatiskt pa bara nagra ar. Jag tror att situationen kommer att bli annu mer akut nu nar det valler in mangder med nya flyktigar fran Syrien. Jag tror sverige kommer att behova borja prioritera bland flyktigarna och forsoka skicka hem dem som enbart ar eknomiska flyktigar nu nar det kommer in sa manga nya som ar livshotade I sitt hemland och har en helt annan situation an de "vanliga tiggarna". Jag haller helt med Annika om att man maste kunna ha en open diskussion om detta amne utan att bli stamplad som rasist.

Annika said...

Ja, det är verkligen inte svart eller vitt. Jag håller med Desiree i mkt av det hon skriver. Ändring måste nog ske på ngt sätt i Sverige ffa vad gäller flyktingfrågan. Tiggarna, de sk eu-immigranterna, tycker jag mest så ofantligt synd om. Att de har det SÅ illa i hemlandet att de hellre sitter och tigger i gathörnen i Sthlm. I somras gav jag en slant då och då till den kvinna som satt utanför Ica Lindhagen dag ut och dag in. Det är hemskt och tragiskt med flyktingströmmen, men Sverige kan inte ta emot alla, det går inte.
Jag tycker kommunerna skulle ge eu-immigranterna enklare jobb, tex att räfsa löv, gå ut med hundar, plocka skräp, ta bort klotter etc etc och sedan ge dem en liten summa. Det skulle vara så mkt mer värdigt än att de ska sitta som de gör, och det skulle de säkert verkligen vilja själva också.
Men det är väldigt svårt det där, ingen lätt lösning.
Ja, jag tycker också att man ska våga tala öppet om detta, och jag anser också att man ska kunna ha olika åsikter utan att för den delen bli kallad rasist, det är inte schysst.

Ambivalent said...

Jag tror vi måste arbeta på många olika plan med de här frågorna. Alla människor har sina "hjärtefrågor" så från ideellt håll kommer det säkert finnas både de som ömmar för EU-migranter, syriska flyktingar eller "våra egna gamla och sjuka". Det jag främst ogillar är ett antingen/eller-tänk, antingen hjälp i hemlandet (jättebra men hjälper inte den enskilde utsatte just nu oavsett om det är krig eller fattigdom) eller att alla resurser går till de som redan är här. Jag tror det går att hjälpa på olika plan, ekonomiskt och politiskt och det vi måste komma ihåg är att vi alla är medborgare på samma jord med ganska likartade basala behov.

Anne-Marie said...

Desiree: Tack for en klok kommentar. Tror precis som du att situationen i Sverige borjar bli ohallbar pa manga hall med alla som kommer in. Sag en riktigt bra artikel idag i DN som jag tankte lanka till i nasta inlagg som handlar om det lager som revs i Malmo for de som verkar tigga. Och man skrev faktiskt om losningar och hur Sverige kan agera. Dar stod ocksa att situationen i de lander som manga EU-tiggare kommer fran faktiskt haller pa att forbattras.

Anne-Marie said...

Annika: Haller med dig till 100%. Svart till tusen att ha bra losningar pa hur man skall hantera alla som kommer och dar ar det livsnodvandigt att ha en debatt och diskussion i samhallet. Jag har mest sett och hort folk som sager att systemen borjar falla samman i Sverige pga alla som kommer - statsministerna indikerade detta ocksa vad jag forstod i en artikel - men jag ser inga bra forslag pa hur man skall hantera det hela och det beror delvis pa (som jag ser det) att man inte riktigt far prata om dessa saker oppet i Sverige pga av det politiskt korrekta klimatet. Man sager att situationen inte ar hallbar men sa fortsatter man inte diskussionen.
Att tysta ner folk med att saga att de ar rasister ar nog det varsta man kan gora.

Anne-Marie said...

Ambivalent: Det svara just nu tror jag ar att Sveriges politiker blev tagna pa sangen att sa manga kom till Sverige under sa kort period. Givetvis skall man hjalpa inom sa manga omraden man kan och om till exempel bankerna kunde ge litet av sina enorma vinster skulle det vara en hjalp det ocksa. De sociala systemen i Sverige har givetvis sina begransningar och racker inte hur lange som helst. Fragan uppstar da, vem och vilka skall fa hjalp nar det borjar sina i kassorna.

Ambivalent said...

Problemet med att peka ut olika saker som just "problem" är att det tyvärr verkar spä på vissa attityder, att det blir mer accepterat med vardagsrasism och kan vara en grogrund för ännu värre hatbrott. Läste t ex detta i Sydsvenskan http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/morkret-hamtar-kraft-i-mitten/

Ambivalent said...

Problemet med att peka ut olika saker som just "problem" är att det tyvärr verkar spä på vissa attityder, att det blir mer accepterat med vardagsrasism och kan vara en grogrund för ännu värre hatbrott. Läste t ex detta i Sydsvenskan http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/morkret-hamtar-kraft-i-mitten/

Monica said...

Jag blir nästan full i skratt att så många fokuserar på tiggarna i detta land, ja om det inte vore för den så sorgliga situation de har och lever i både här och i sina hemländer. De är förhållandevis väldigt få och kostar svenska folket NOLL kronor. Och har NOLL rättigheter här i avseende på sjukvård, skola, mat, boende t.ex. Den som föder ett barn sätts samma dag på marken igen utan mat eller extra kläder, det nyfödda barnet har inte ens rätt att bli undersökt och hur mamman har det nyförlöst kan man kanske med lite fantasi ana.

Vi står inför så otroligt mycket andra svårigheter. Och ekonomiska bekymmer som kommer att drabba hela befolkningen. Redan nu sägs att de förbättringar som planerats i skolans värld, inom äldreomsorg och sjukvård läggs på is eller t.o.m. försämras.
6000 nya lärare krävs till undervisning av dagens flyktingar, tandvård, sjukvård och psykisk vård kräver stora resurser där det redan idag är enorma problem. Sveriges största universitetssjukhus hotas redan av vite p.g.a. de stora problemen och bristerna på akuten, personalen dräneras totalt och säkerheten är hotad. På Astrid Lindgrens sjukhus har vaktbolag satts in för skydda övriga patienter och personal mot föräldrar!

Flyktingar i antal beräknas enligt senaste siffror att bli än fler, 400000 i år och nästa år sammanlagt. Det ska ställas mot Tyskland där det sagts att 1.5 miljoner får komma och folket säger, men åh. Alltså, i förhållande till folkmängd skulle de ta emot 3 miljoner om det skulle motsvara Sveriges antal.

Nu vill kanske Sverige bli världsbäst på flyktingmottagande som på andra områden och ta emot flest per invånare i hela Europa men då krävs att alla invånare deltar. Inte kan Löfven lära nästan en halv miljon människor
svenska, nej det som krävs är att alla tar kontakt och det blir ett vardagsliv där språket får övas.

De får ej delta i svenskundervisning innan uppehållstillståndet. Sedan hamnar de under etableringslagen och om de deltar i Sfi-undervisning på heltid som är bara 15 timmar så får varje vuxen i åldern 18-64 år drygt 6000 kronor per månad, plus boende och plus en etableringscoach som de får välja själva som också blir avlönad av staten. Det här beräknas ta två år för varje person, vad som är tänkt sedan är nog tämligen oklart.

Det som är klart är att Sveriges biståndspengar som är avsedda för människor i andra länder som lever i fattigdom och ska få hjälp till självhjälp, de pengarna ska till större delen nu i år gå till flyktingarna här och är snart använda. Vad ska de göra nästa år? Sånt kan vi fundera på. Och politikerna är desperata idag, ingen har ju erfarenheter av något av allt detta de bestämmer över.

Det där blåsippspartiet uttalar sig att när vi TAGIT makten då ska det bli andra bullar, (observera inte FÅTT majoritet), då ska bara folk som förtjänar att leva här få leva här, de som kan försörja sig själva och inte belastar några, hur ska det det då gå med alla utbrända svenskar som lever på bidrag och alla ungdomar som gör det, vi har Europas högsta arbetslöshet bland ungdomar, hmm, ja men det löser blåsipporna, de där som ingen röstar på:-), fast i senaste mätningarna fick de över 20%. Ja sånt kan man fundera över. Tycker ni inte?

Monica said...

Och ett tillägg, någon skrev om "ekonomiska migranter" och menar då romer, såna ska vi inte ha, men tyvärr finns ingen koll heller på den flyktingström som väller in, de säger helt öppet till journalister att de passar på nu från alla möjliga länder som inte är i krig eller ens andra svårigheter och uppger att de är syrier vid registreringen för då är chansen stor att de får stanna i EU. Pass, id, dokument ja de ligger på havets botten och tanken är att de alla ska ta sig från Samos i Grekland där de befinner sig nu och till Sverige för vårt land hägrar för de flesta. Och vi har dålig koll, har dumpat kraven på id, folk får åka som de vill genom landet och bara det att 1000 barn försvann på några dagar är ju oerhört märkligt.

Och Grekland som var världssämst på ekonomi enligt EU, de frågar: var finns EU? Var finns FN? De har en oerhört tuff situation, ett svenskt par som har hus på Samos tänkte att här kan man bara inte roa sig, de gjorde i ordning 3000 påsar med det viktigaste och delade ut till båtflyktingarna vid hamnen, senare samma dag hade 3000 till anlänt. Det är kaos, de vänder sig till Röda Korsets ansvariga, vatten? Tyvärr. Filtar? Tyvärr, vi har inga idag, imorgon kanske. Hjälparbetarna konstaterar att behoven är astronomiska men hjälpen minimal. Men kanske att det kan gå på något sätt detta med om alla hjälps åt och vi som välfärdsland har ju resurser men som säkert måste omfördelas.

Monica said...

Och i och med allt detta så måste jag bara kolla hur många som lever på bidrag i Sverige med en ekonom på SCB och det är en miljon helårsekvivalenter, vilket betyder i praktiken att det är många fler om man räknar med dem som lever på 50%-iga bidrag, det här gäller människor i de arbetsföra åldrarna 20-64 år, sen blir det ålderspension. Lägre åldrar som alla avhoppade från gymnasiet, ingår inte i denna statistik så det är fler i realiteten. Är enormt många i ett land med knappt tio miljoner invånare.

Jag tänkte också på att det ska vara så svårt och tillkrånglat för arbetsgivare att ordna med jobb för EU-migranter här, jobb som jag antar att ingen vill ha eftersom det ser ut som det gör, det finns som sagt massor med eftersatta områden som inte kräver svenska och många av dem talar engelska, det finns risiga parker, lekplatser, försummade områden på många ställen ser man vid resa genom landet. Hus som kan målas, staket som kan lagas. Odlingar som kan ses om och rensas. Och mycket mer.

Vi besökte en mycket omtalad sjövilla-hotell-brunchställe med alltid så lyxiga bilder för att se om det vore något att gå till senare. Huset var väl okey och de skriver att de har egenodlat allt från sin trädgård. Ja alltså vår trädgård på landet som vi sällan besöker är som rena slottsträdgården i jämförelse, det var bedrövligt här, orensat och skräpigt och mycket sopor, gav ett mycket dåligt intryck. Vårt sällskap, en mycket välutbildad välbetald lite äldre dam som kommer från annat land och är van vid lyxliv:-), hon vände tvärt. Vid Coop satt en tiggare på marken, men folk dras in i så mycket om de "anställer", finns hur mycket regler som helst och för mycket som kostar om de anställer under lagliga former. Mycket skulle kunna fungera så mycket bättre. Och folk skulle kunna få ett bättre liv.

EmmaJ said...

Det sitter tiggare överallt i Sverige nu. På en del ställen slåss till och med tiggarna med varandra om pengar osv ;s det är så fruktansvärt galet! Och dom går till attack mot människor och barn också ;sFörlåt att jag frågar, men skulle du vilja ta dig en liten stund och läsa igenom ett inlägg jag har skrivit angående mobbing, uteseende, hat osv? Skulle uppskatta det väldigt mycket och även om du skulle kunna skriva en kommentar med din åsikt om det hela. Tack och förlåt ännu en gång. Länk till inlägget ; http://iheartyoudarling.blogg.se/2015/november/ska-vi-acceptera-detta.html

xo Emma J

Anne-Marie said...

Ambivalent: Det är alltid bättre att se möjligheter men då måste man också börja tala om dessa saker utan en massa förutfattade meningar och antyda rasism så fort någon börjar ifrågasätta “status quo“. Ordet rasism/rasist har det “gått troll i“ i dagens Sverige och jag känner att man måste ta sig bortom detta sätt att se på saker och ting.

Anne-Marie said...

Monica: Tack för din långa kommentar. Jag skrev inlägget med fokus på tiggarna eftersom jag noterar skillnader jämfört med när jag var i Sverige senast. Avsikten var inte att skriva om flyktingarna. Det kanske jag också gör. Situationen i Sverige är nu inte hållbar som jag ser det. Jag tycker det säger sig självt att man inte kan trolla fram till exempel bostäder till flera hundra tusen personer bara så där hux flux. Men det är dessa saker som man inte tycks vilja diskutera i Sverige under sansade förhållanden eftersom det så snabbt kastas ord och tillmälen till höger och vänster. En konstruktiv debatt och diskussion måste föras och man måste våga tala om obekväma sanningar.

Anne-Marie said...

Emma: Välkommen hit! Har inte sett eller hört det du beskriver om tiggarna men det kan säkert förekomma också.
Jag kommenterade precis hos dig. Bra skrivet!

Anonymous said...

Jag erkänner att jag blev lite chockad av att se så många tiggare som fanns i Stockholms området I somras. Jag gav dom inga pengar. Tiggeri är olagligt och Sverige kan inte hjälpa alla utan Rumänien måste ta hand om sina egna. Dessutom är det olagligt att ockupera annans mark. Förstår inte varför Sverige har svårt att följa sina egna regler och lagar. Men jag anar att polisen har fullt upp och har nästan helt tappat greppet och kan knappt göra sitt jobb längre. Jag anser att det är ohållbart att Sverige tar dessa emot enorma mängder flyktingar. Min åsikt står jag för men märker att det är ett svårt ämne där många verkar rädda att säga vad dom verkligen tycker med rädsla av att bli kallad racist. Jag bävar för hur Sverige kommer att se ut om 5-10 år.

Susanna B

Anne-Marie said...

Susanna: Jag måste också erkänna att jag blev litet chockad när jag såg hur många tiggare som kommit till Sverige de senaste 2-3 åren. Tiggeri är tydligen fortfarande lagligt i Sverige. Det är olagligt i en del andra länder. Att ockupera annans mark är definitivt olagligt och varför man i Malmö inte gjort något tidigare är obegripligt tycker jag. Jag tror att de allra flesta myndigheter och instanser i Sverige har tappat greppet och kontrollen vid det här laget. Läste också att polisens budget krympts framöver.
Självklart kan inte Sverige ta emot så många nya om det inte görs med planering och en diskussion. Kanske inte ens då går det. Jag tycker det säger sig självt att om det kommer 200,000 människor att det blir kaotiskt, bland annat pga att det inte finns bostäder.
Sverige behöver ta sig ur sitt politiskt korrekta klimat om man skall klara av den här stora förändringen.

tennswede said...

En annan absurd sak är att ägaren till tomten måste betala flera hundra tusen kronor i sanering till Malmö stad. Helt sjukt. Har Sverige helt förlorat förståndet.

Anne-Marie said...

Tennswede: Jag fattar inte att ägaren till tomten tillät dessa människor att ockupera marken. Det var väl det första konstiga i det hela. Bilder jag har sett på hur det såg ut ser ut som från tredje världen. Tur att man rev lägret eftersom det helt klart var totalt olagligt och de sanitära förhållandena måste ha varit rent bedrövliga. Jag såg att du har en email på din blogg - kommer att skicka ett par länkar till dig med information som kan vara av intresse för dig med tanke på den utveckling som sker i Sverige och i Europa just nu. Inget som skrivs om i "vanliga" massmedia.

Anonymous said...

Anne-Marie, Jag tycker att det Jätteviktigt att läsa olika nyhetsmedia för att få sig en riktig bild av det som sker hemma nu. Jag läser både liberal mainstream och konservativ media. Det är så viktigt att få en större bild av läget. Jag är innerligt trött på politisk korrekthet och Do-gooders som bara ser på situationen kortsiktig och utan vettiga frågeställningar. Senast igår kväll läste jag någonstans att flyktingar sover på madrasser på Migrationsverkets huvudkontor för att det inte kan uppbringas boende snabbt nog. Herregud!

Susanna B

Anne-Marie said...

Susanna: Du låter som en klok kvinna. :)
Självklart att man inte bara kan följa “mainstream media“ eftersom de inte talar om hela sanningen - varken i USA eller i Sverige. Det tragiska är att så många människor inte förstår detta utan tror blint på vad massmedia skriver.
Nu har ju migrationsministern sagt officiellt att det inte finns fler platser i Sverige. Och jag räknade ut att i grova tal har det kommit mellan 40,000-50,000 människor!!! sedan jag kom till Sverige den 1 oktober. Det säger sig väl självt att en sådan situation inte fungerar i längden. Den som inte tror det är som strutsen - huvudet i sanden. ;) Jag läste också om att flyktingar skulle bo i Migrationsverkets lokaler.

tennswede said...

Ägaren har inte tillåtit dessa ockupanter, de har försökt att avhysa dem men det har inte gått p.g.a. svensk byråkrati. Ett annat exempel är en Österrikare som ägern en sommarstuga i mellansverige. Migranter flyttade in och hävdar sedan ett år tillbaka att de hyr av ägaren. Ägaren står helt ovetande och kan inte ta sin egen tomt i besittning. Detta skrevs om i massmedia i Sverige. Polisen säger att de kan inte avhysa utan bevis. Låter som totalt snömos i Sverige. Hade det varit i U.S.A. så hade lokala polisen helt enkelt kört ut dom med en court order. Sverige har totatl laglöshet. Läste om en våldtäkt i en skola i Alvesta i dag. Myndigheterna gör ingenting och den stackars flickan och hennes föräldrar står rättslösa. Nej, jag vet att U.S.A. har sina problem men inte har vi förlorat förståndet som hemma i Svedala. Jag är glad och tacksam att jag bor här i TN. Vi är inte rikast men här är lugnt och skönt i bergen. Ha det bra.

Anne-Marie said...


Tennswede: Sveriges partier tycks ha förlorat en klar verklighetsförankring. Läste nu om att man vill uppmana flyktingar att inte komma till Sverige - tror dock att uppmaningar kanske inte har den effekt man vill ha. Det finns inga bostäder längre. Och man har ett “mycket ansträngt läge och situationen är mycket, mycket allvarlig“. Idag hos DN tycks opinionen börja svänga hos människor. Sedan jag kom till Sverige för 5 veckor sedan har mellan 40,000-50,000 människor kommit. Självklart kommer detta att leda till stora påverkningar i det svenska samhället. Säger man något annat är man väldigt ovillig att se hur verkligheten ser ut. Jag skickade precis en länk till dig som kanske kan vara av intresse när vi nu diskuterar denna mycket stora förändring som pågår i Sverige.

tennswede said...

Tack för ditt email. Jag förstår att det är kaos i landet. Jag är väldigt progressiv när det gäller sociala frågor men blir anklagad för att vara racist när jag påpekar för Svenskar att SD har rätt i vissa saker. Därmed inte sagt att jag har något emot invandring och flyktingar under organiserade och kontrollerade former. En nationalstat måste ha rätt att kontrollera sina gränser och stifta lagar som är för landets bästa. Jag är således inte vän av one world government. Jag är också ödmjuk och tacksam att jag har fått chansen att bo och leva i U.S.A. Jag har gjort det på laglig väg och har samma åsikter när det gäller illegal invandring till U.S.A. Lag och ordning måste upprätthållas och flykting-invandringspolitik måste följa uppsatta normer i båda länderna. Rasism är väldigt otrevligt och inget som jag förespråkar men man måste respektera ett lands oberoende. EU följer inte sina egna lagar och det är nog början till EU kollaps. Ha det bra.

Anne-Marie said...

Tennswede:

Skickade precis ett email till dig med en intressant länk. Visst skall man kunna upprätthålla nationella lagar vilket jag tror att polisen i Sverige medgett att man inte kan egentligen under rådande förhållanden.
Det kom väldigt många ensamkommande barn till USA tidigare i år och det var nog litet som i Sverige att ingen gränskontroll värd namnet fanns utmed USAs gränser. Då var det också så att borgmästare i några mindre städer inte visste om att det kom några hundra eller tusen personer/barn och det blev en mindre chock.
Nej, one world government är inget vi vill ha men jag tror att de är på god väg tyvärr.
Ha det bra du också!