Friday, October 16, 2015

Jag lyckades öppna ett bankkonto

Jag fattar inte vart dagarna tar vägen eftersom jag inte tycks skriva så mycket på bloggen som jag vill. Dessutom märker jag att en begränsad mängd data/pengar som jag har med mitt kontantkort inte fungerar lika bra som min fasta uppkoppling i Weed. Men, men det får gå. Har även skrivit ett nytt inlägg på den engelska bloggen idag.

Den gångna veckan har jag köpt tåg- och bussbiljetter inför nästa vecka. Då skall jag till Värmland och Dalarna vilket blir trevligt. Får berätta mer om det framöver.
Dessutom har jag haft en mycket trevlig träff med en annan svensk USA-bloggerska som är i Stockholm just nu (vi hade aldrig träffats tidigare) och jag åkte till min amerikanska vän söder om Stockholm igår. Nu till helgen skall jag hjälpa min vän I (som jag bor hos) att flytta. Hon flyttar från en lägenhet i Åkersberga Centrum till Roslags Kulla-området (fortfarande inom samma kommun). Det blir helt klart längre att åka om man skall till någon affär men jag kommer ju att vara mer på resande fot framöver. Jag skall ju inte sitta här i Stockholmsområdet hela tiden eftersom jag vill se mer av andra delar av Sverige.

På den engelska bloggen berättade jag om att jag fick mitt nya pass och jag berättade även om hur det kan vara att försöka öppna ett bankkonto när man är en så kallad US Person vilket jag är. En US Person är en person som är skattskyldig i USA - green card och medborgare.

Som trogna läsare säkert minns har jag berättat om FATCA-reglerna som USA påtvingade övriga världen förra året. Sverige skrev in FATCA i svensk lag i februari 2015. Detta regelverk innebär att svenska finansiella institut som banker, pensionsföretag osv måste rapportera till Skatteverket i Sverige (som sedan rapporterar i sin tur till USAs skatteverk) konton som innehas av US Persons och där beloppet överstiger en viss summa. Svenska - och även andra banker i utlandet - tycker inte om det här vilket givetvis är förståeligt eftersom det skapar en mycket större administration. Jag tycker USA har gjort ett otroligt övertramp genom att egentligen tvinga världen att anta dessa regler. Men USA hotade med 30% skatt på alla transaktioner mellan USA och det andra landet om avtalet inte skrevs under.

Jag var rätt påläst och visste att det kunde bli litet struligt att öppna ett annat konto (har med arvet från min mamma att göra) och det var det till att börja med. Jag hade ringt runt i vintras och fått en känsla för hur bankerna såg på det här och jag kontaktade den bank som verkat mest positiv.
En kvinna på lokalkontoret i Åkersberga gick med på att träffa mig och jag gick även in på en annan banks kontor här i Åkersberga. Där fick jag ett minst sagt svalt mottagande.

Ett par dagar senare ringde den första kontakten tillbaka och sade i princip att de inte ville ha mig som kund trots att hon visste hur mycket jag ville sätta in på kontot. Jaha, tänkte jag det var det jag misstänkte.

Eftersom jag visste att de inte kunde neka mig ett vanligt sparkonto ringde jag till Svenska Bankföreningen och fick bekräftat att jag var korrekt och kvinnan jag pratade mig uppmanade mig att gå högre upp. Jag ringde till bankens huvudkontor och fick prata med en mycket trevlig assistent till regionchefen. Hon blev bestört när hon hörde vad som hänt och inom en halvtimme hade jag ett möte ordnat till dagen därpå. Jag åkte in till Stockholm och träffade ett par trevliga och tillmötesgående personer och kontot öppnades utan problem.

Så här har det alltså blivit och det spelar ingen roll att jag är svensk medborgare också. Så länge jag är en US Person kommer jag att bli behandlad litet styvmoderligt tror jag. Ni som gärna vill till USA - tänk på det här. Och man måste vara påläst och veta tillräckligt för att kunna prata för sin sak.
Det finns en organisation som heter ACA - American Citizens Abroad som jobbar för att FATCA skall behandla amerikaner utomlands annorlunda. Det finns alltså människor som bor i andra länder och inte kan ha bankkonton för sitt vardagliga liv. Om ACA lyckas vet jag inte men kan ju hoppas att en förändring kommer.

Vädret i Stockholm har hittills varit riktigt fint med mycket sol och runt +10-12. I Weed har det tydligen varit riktigt varmt med mellan +25-30 vilket jag inte minns att det brukar var i oktober. Häromdagen åkte I och jag till Näsuddens naturreservat och njöt av får, vatten, båtar och solsken. Man kan som vanligt klicka på bilderna så att de blir större men på den engelska bloggen är de större utan klickning eftersom layouten är annorlunda på den bloggen.
18 comments:

Channal said...

Kul med en bloggträff o skönt att du har fixat ett konto. Hoppas du trivs! Allt kommer falla på plats. Låter fint med Dalarna. Vackra bilder du bjuder på.

Trevlig helg o Kram! Anna

Steel City Anna said...

Jattefina bilder. Far lite hemlangtan. Detta med bankerna ar ju inte klokt och bemotandet ska banne mej vara trevligt pa servicestallen som banker aven om de inte kan hjalpa till, de ar foretag som alla andra och behover kunder. Skont att ha det ordnat iallafall.

olgakatt said...

Otäckt med USA.s fasoner som världens storebror som dikterar villkor för oss andra med utpressningsmetoder. Om det inte fanns alla dessa giriga fuskare som hittar alla kryphål så skulle tillvaron vara bättre för oss andra ärliga personer.De 0,7 procenten som äger hälften av alla privata tillgångar i världen bekymrar sig garanterat inte.
Trist att du skulle ha problem med ditt konto men grattis till att ha klarat av det!

Annica said...

Det är tur att du är en intelligent, påläst och saklig person som vet din rätt och kan ge snork-folket hos Polis och banker en match. Men nog är det märkligt att USA kan ställa sådana krav och ultimatum. Man häpnar.
Att "höst-turista" i Sverige är trevligt - och betydligt lugnare än under sommaren. Det finns så mycket att se och upptäcka i vårt avlånga land. Hoppas bara du får bra väder även fortsättningsvis. Alla platser verkar trivsammare när solen lyser över dem.
Kram från en - just precis nu - regnig Norrbottenskust.

Malin said...

Verkar krångligt med bankkonton, men ett check och sparkonto skall man väl få ha? Det är väl investeringar och pensionskonton som är krångliga? Jag har två små sparkonton kvar i Sverige. Visst skall man meddela om man har över en viss summa, men kontona har jag kvar. Var dock tvungen att avsluta pensionskontot samt lösa in alla aktier :(
Förhoppningsvis ändras detta till det bättre i framtiden.

Stina said...

Vad skönt att du fått det gjort. Hemskt att det ska vara så svårt. Jag förstår egentligen inte varför andra länder går med på USAs krav. Tvivlar på att USA skulle bry sig ett skvatt om andra länders taxeringsregler såvida det inte direkt påverkar den egna ekonomin.
Jag har också en del praktiskt som jag borde ta hand om i Sverige, men just den där känslan av att inte vilja slösa bort tiden när man väl är på besök gör att jag drar mig för det. Kanske nästa år!
Ha det så fint i Värmland och Dalarna nu!

Andra året i Hjo said...

Sådana ordningar med banken. Jag skulle nästan ha funderat på att förvara pengarna i madrassen.

Beatrice said...

Blir nyfiken på vem du träffade? Alltid sugen på nya roliga usa bloggar :-)

Annika said...

Ja, jag säger som Hans, lägg pengarna i madrassen :-) ATT det ska vara SÅ svårt. Jag har kvar mitt gamla konto hemma, tur det, om jag skulle flytta hem igen.
Kul att du träffade Lotta.
Ha nu en fin resa till Dalarna och Värmland.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Nu borjar de praktiska sakerna som jag var "tvungen" att gora bli omhandertagna och min vans flytt ar genomford. Vi var ratt slut bade igar och i lordags.
Jag hoppas att allt faller pa plats framover.
Skall bli roligt att komma till Varmland och Dalarna och kul var det att traffa Lotta (Charmiga Charlie). :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Anna: Det var valdigt fint och stilla pa naturreservatet. Och solen sken och det var lugnt och stilla.
Det bemotandet jag fick till att borja med hos bankerna var inte roligt. Man kanner ju sig som en "spetalsk" ;) nastan.
Men det var tur att det tog skruv att ga hogre upp i alla fall.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack! Visst ar USAs fasoner trista och de far ju enorma effekter pa "vanligt folk". Man maste vara palast och ihardig trots att man inte gjort nagot fel utan bara vill gora sadant som man har ratt till.
Varldens rika blir fler och fler och de far mer och mer pengar. Man undrar hur langt det kommer att ga.

Anne-Marie said...

Annica: Jag har tydligen ratt sorts egenskaper som gor att jag orkar vara palast och ihardig. Skont att bankkontot gick att oppna i alla fall.
USAs fasoner ar helt otroliga egentligen. Vilket annat land pa Jorden skulle kunna kora med utpressning mot alla andra lander.
Vi har haft valdigt fint vader overlag har i Stockholmsomradet sedan jag kom. Jag hade ju hoppats pa att plocka svamp (trattkantareller) men det ar for torrt nu tyvarr. Du far skicka litet av ditt regn. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Malin: Checkkonton finns ju inte langre i Sverige. Checkar ar det vi amerikaner som anvander. ;)
Sparkonto har man ratt att oppna aven om vissa personer tycks tro annat.
Man skall meddela om man har over $10,000 via FINCEN och om man ligger antingen over $50,000 eller $100,000 (beroende pa om man ar gift eller inte) skall andra blanketter ocksa fyllas i.
Nej, vi amerikaner far inte ha mycket visavi svenska banker. Och bor man i Kalifornien ar det annu hardare.

Anne-Marie said...

Stina: Man forundras over hur USA kan bete sig faktiskt. Och som du sager tror jag att USA helt skulle strunta i om andra lander satte press pa dem.
Det ar mycket markligt som det blivit just med utlandska bankkonton och hur man behandlar amerikaner. Reser man kan man ju alltid anvanda sitt svenska pass bara men inom skattevarlden maste man ju uppge var man ar medborgare.
Tack! Skall bli intressant att se hur det ar i Varmland och Dalarna nu pa hosten.
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Ja, man kan verkligen undra hur det kunnat bli sa har med USA och utlandska banker.
Det blir svart med en madrass eftersom jag inte har nagon i Sverige. ;)

Anne-Marie said...

Beatrice: Det var Lotta i Connecticut. Hennes blogg finns i min lista.

Anne-Marie said...

Annika: Ja, om man kunde ta ut pengar obegransat gick det kanske. Men nu finns det ju knappt kontanter i Sverige och i USA rapporteras det till IRS om man tar ut kontanter. Vilken konstig varld det har blivit.
Jatteroligt att traffa Lotta. Skrev litet mer till dig via FB.
Tack - aker i morgon och far se hur Varmland och Dalarna ar sa har pa hosten.
Kramar!!