Tuesday, November 3, 2015

Ekologisk mat

Tänk vilken höst det är i Stockholm i år! Igår sken solen från en klarblå himmel och det var runt +12-13. Svamparna lyser med sin frånvaro tyvärr, men det är härligt att ha fint väder.

Ekologisk mat har växt explosionsartat i USA de senaste åren och producenterna har svårt att hinna tillgodose det växande behovet. Det känns som en mycket positiv utveckling att allt fler människor inser att den “vanliga“ maten inte är särskilt bra.
Mängden ekologisk mat i Sverige har också växt mycket sedan jag var här för två år sedan. När jag tittar på hyllorna hos ICA, Coop och Hemköp finns det allt mer vilket jag verkligen gillar. Sverige har inte riktigt hunnit ikapp USA men det kanske blir. Något jag märker dock är att ekologiskt kött inte alls finns i samma utsträckning i Sverige som i USA. Nu har jag ju ingen lokal bondgård jag kan köpa via utan får gå till vanliga mataffärer så de som har en lokal bondgård kan säkert hitta mer ekologiskt kött än vad jag har gjort.

Eftersom hälsokostaffärer i USA oftast har mycket mat jämfört med liknande affärer i Sverige blir det kanske ett litet annat utbud men de vanliga mataffärerna i Sverige har relativt mycket också tycker jag. Ekologiskt bröd finns det inte alls lika mycket av som det gör i USA och det saknar jag.

Mat är något som man vänjer sig vid beroende på var man bor och i början av mina USA-år saknade jag en hel del mat som jag var van vid från Sverige. Numera saknar jag en del av det jag brukar äta i USA de gånger när jag är i Sverige.

Det känns självklart för mig att försöka äta så mycket ekologiskt som jag kan med tanke på hur maten tillverkas och hur “vanlig“ djurhållning går till. I USA måste man verkligen vara informerad om vad som finns i maten och vad alla tillsatser egentligen är. Stor del av maten är dålig och innehåller många tillsatser. När jag läser innehållsförteckningarna i Sverige finns mycket konstigt också i mat som inte är ekologisk. Och det där lösgodiset som står tonvis vid utgångarna är inte bättre. Lösgodis kan jag lätt vara utan. :)

Jag har nog skrivit om den här filmen tidigare men den är värd att puffa för igen. Food Inc är en otroligt bra film som berättar om djur- och mathållningen i USA. Starka scener finns men den är värd att se.Här är ett axplock av ekologiska varor hos ICA i Åkersberga.
20 comments:

Åsa said...

Den där sista, chokladen med almond sea salt skulle jag köpa!

Desiree said...

Filmen Food Inc ar verkligen val vard att se. Kul att hora vad du hittar I butikerna I Sverige. En hel del ekologiskt finns och jag tror att det kommer fortsatta att komma mer. Finns det ekologiska mjolsorter sa kan du baka eget brod I Sverige.
Kramar!

Tredje året i Hjo said...

Här kan du läsa om hur det står till med svenskt jordbruk. http://www.svd.se/lagpristrend-blir-jordbrukets-dod
Författaren är svärsonens far. Dyster bild, tyvärr.

Stina said...

Maten här i USA är helt otrolig. Färska ekologiska bär och grönsaker från Kalifornien året om. :) Jag tror inte att Sverige någonsin kan mäta sig med USA i fråga om utbud och pris. Men vad härligt att se att det blir mer och mer ekologiskt även i Sverige! Själv köper jag bara ekologiskt så långt det går. Och eftersom vi är till större delen veganer så köper vi aldrig kött. Det känns bra. Även om det finns ett bra utbud av lokala bönder med god djurhållning så är ju större delen av allt kött massproducerat. Food Inc är en utmärkt film som alla borde se!

Channal said...

Blir glad att du märker skillnad och att det är stort i USA! Så viktigt med ekologisk mat. Väljer det till 80%.

KRAM Anna

Annica said...

Man hör att de ekologiska varorna blir mer och mer efterfrågade. Antagligen skulle alla välja ekologiskt om utbudet och tillgången var ännu större. Men för många är nog valet mellan "vanligt" producerad mat och ekologisk en kostnadsfråga. Ofta kan det skilja ganska mycket i pris.
Jag handlar ekologiskt när det det finns.
Ha det gott! Kram!
Sänder dig ett mail inom kort.

Anne-Marie said...

Åsa: :) Jag har köpt den som finns på den första av chokladbilderna och den är också mycket god.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har blivit positivt överraskad att så mycket mer ekologisk mat kommit till Sverige de senaste 2-3 åren. Självklart kan det bli ännu mer.

Jag försökte lägga ut en bild på ekologiskt mjöl men det gick inte av någon anledning. Eftersom jag bor hos andra är det inte alldeles enkelt alltid att stå och baka tyvärr. Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: Ja, det var ingen munter bild av det svenska jordbruket. Hoppas verkligen att man kan stå emot GMO-trenden. USA har gett upp inför Monsanto. Tyvärr!

Anne-Marie said...

Stina: Jag undrar hur länge Kalifornien kan leverera mat med tanke på torkan. Om den maten slutar att finnas då kommer det att märkas i alla affärer över hela USA tyvärr.

Jag tycker det är kanon att det finns mer ekologisk mat i affärerna i Sverige.

Jaha, jag visste inte att ni var veganer. Det finns mer ekologiskt kött i USA verkar det som.
Visst är Food Inc en bra, men skrämmande, film.

Anne-Marie said...

Anna: Jättebra att Sverige kommit i kapp USA litet ifråga om ekologisk mat. Man märker stor skillnad tycker jag ifråga om smak och kvalitet mellan “vanlig“ och ekologisk mat.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Jodå, det stämmer att den ekologiska maten är litet dyrare men inte så farligt som jag trodde innan jag kom till Sverige. Det skiljer litet på vilken sorts mat det är dock. Viss ekologisk mat är mycket dyrare än den andra. I USA är den ekologiska maten också dyrare men fler och fler tycks efterfråga den.

Ser fram emot email. :) Ha det bra!
Kram!

Annika said...

Det är bra att det blir bättre hemma.
Här är det ju så STORT, och det finns så mkt att välja på.
Säkert kommer Sveriges utbud att bli bättre och bättre också.
Visst vänjer man sig vid mat, och saknar mat. Jag brukar frossa i det jag gillar då jag är hemma. Då blir det både nyttigt och onyttigt.
Food Inc har jag sett, skulle kunna se om den för det var länge sen sist.
Jag köper somligt ekologiskt här, men inte allt.
Kramar!!!

Anne-Marie said...

Annika: Jättebra att det finns så mycket mera ekologisk mat jämfört med hur det var för bara 2-3 år sedan.
Jag skall erkänna att jag faktiskt inte har ätit det jag brukar äta när jag är i Sverige mer än inlagd sill. Skall nog köpa räkor men jag tycker de är väldigt dyra. Vet att du brukar frossa i räkmackor. :)
Jag åt inte alls mestadels ekologisk mat 2013 utan har lagt om min mathållning sedan dess så jag känner mig inte lika sugen på den typiskt “svenska maten“ numera.
Kra

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Hoppas allt är bra med dej och att du har det underbart under din Sverige resa.

Jag tycker att det är så bra med alla ekologiska alternativ i affärerna i Sverige och jag håller med, det har kommit fler och fler produkter de senaste åren. Något jag tycker är lättare att hitta i USA än här på den svenska landsbygden är ekologiskt kött, vilket säkert beror på att det inte finns så många köttbönder i Sverige samt att det är är mycket dyrare med ekologiskt kött i Sverige än i USA och därmed kanske inte så säljbart på landet där folk tenderar att ha lägre löner än folk i större städer.

Ha en fin kväll!

Kram, Anneli

Krönikören said...

Jag tycker det är självklart att köpa så mycket som möjligt ekologiskt. Matbranschen har fått kritik för att det finns så lite ekologiskt bröd på marknaden, en ändring är på gång.

En sak som är konstig är att vi, som odlar så mycket äpplen, har så ytterst lite ekologiskt odlade såna. Jag vet inte varför.

Den Ica jag handlar i brukar ha ekologiskt kött från närliggande gård. Fast vi försöker köpa så lite kött som möjligt (vilket är svårt med två skolbarn ;)).

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Roligt att höra av dig via bloggen.
Vet att du visade lokala matvaror på din blogg rätt nyligen som väl troligen är ekologiska.
Just det där med ekologiskt kött har jag saknat här i Sverige. I Mt Shasta finns en affär som säljer lokalt kött som är ekologiskt. Jag äter mest bara köttfärs, kyckling och kalkon men det hittar jag utan problem i Mt Shasta.
Ha det bra!
Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Ekologisk mat smakar och känns mycket bättre än vad den “vanliga“ maten gör tycker jag. Just ekologiskt bröd är det litet dåligt med vad jag kan se. Bra om det blir en ändring.
Svenska äpplen är mycket goda tycker jag men om de har en massa besprutning är det ju inte alls bra. Det stämmer att jag inte direkt sett ekologiska, svenska äpplen.
Kött äter jag fortfarande men mest kyckling, kalkon och litet köttfärs ibland.

Sofia said...

Om du är på Södermalm någon dag, passa gärna på och besök Paradiset - det närmaste vi kan komma Whole Foods i Sverige. Det mesta är ekologiskt och man kan även äta där. Tunnelbanestation Mariatorget - uppgång Torkel Knutssonsgatan.

Anne-Marie said...

Sofia: Tack för tipset. Jag hade faktiskt redan besökt Paradiset under en av mina första dagar i Stockholm. Den kändes litet amerikansk kan jag hålla med om men jag tyckte att priserna var alldeles för höga. RIktigt så mycket vill jag inte betala men det var roligt att ha besökt den.