Sunday, September 27, 2015

Sällsynt himlaspel

Det har inte hänt på 30 år men nu är det dags för en fullmåne som också blir en supermåne och en blodmåne.

Beroende på var man bor inträffar detta under det närmaste dygnet. Både i Sverige och USA lär man kan kunna se "himlaspelet" om det inte är molnigt förstås.

Månen ser ut som en fullmåne redan nu i natt men den blir ännu större kommande kväll och natt och kallas då för en supermåne - det är när den ligger närmast Jorden i sin bana runt oss.
Jag har sett ett par supermånar och månen blir verkligen märkbart större.

Blodmånen är en månförmörkelse som gör att månen ser rödaktig ut. För något år sedan kunde man se en månförmörkelse här i Weed och det var intressant att se hur månens utseende förändrades under ett par timmar. Den blev rödbrun och såg helt annorlunda ut jämfört med hur den vanligtvis ser ut.

Här i Weed är det lätt att se stjärnor och andra himlakroppar eftersom det finns få gatlampor och det är en liten stad. Ute i Lake Shastina kunde man se Vintergatan eftersom det är ännu mörkare där. Det var imponerande att se tycker jag.
Jag minns fortfarande ett par vänner som kom på besök till Enebyberg från Los Angeles och deras kommentarer att man faktiskt kunde se stjärnor. Staden Los Angeles lyser upp himlen och man kan inte alls se stjärnor särskilt bra där.

Tydligen börjar månförmörkelsen rätt tidigt här på USAs västkust (litet efter 19) så jag vet inte hur bra man kan se den. De på USAs östkust kan se den mycket bättre än vad vi kan.

Nästa tillfälle att vara med om en samtidig supermåne och blodmåne kommer 2033 så det är bäst att passa på att titta upp på himlen. :)

Eftersom vi precis hade höstdagjämningen (23 september) kallas den här fullmånen "Harvest Moon". Det märks verkligen nu att det blir allt mörkare både på morgonen och kvällen. Trots att det egentligen är höst fortsätter sommarvärmen i Weed. Idag var det runt +25-26. Jag har tittat på prognosen inför min avresa på tisdag och det är helt klart höst i Sverige medan sommarvärmen tycks fortsätta i Kalifornien.

När jag var ute på en promenad nyligen såg jag att det tycks vara färre rönnbär i år än vad det brukar vara. Förr i tiden stämde det ofta att det blev en kall vinter om det fanns många rönnbär och att det blev en varmare vinter om det fanns färre bär. Vi har haft många rönnbär de senaste 2 höstarna och det har varit relativt varmt ändå under vintern. Dessa gamla talesätt tycks inte stämma nuförtiden.

31 comments:

Äventyret framtiden said...

Jag läste just, bara för en stund sedan, om blodmånen som ska synas i natt. Tror nog att jag sover över själva händelsen som sådan, men om jag mot förmodan vaknar så tassar jag nog upp för att se om jag ser någonting i alla fall.
Det händer mycket intressant omkring oss hela tiden.

ha det gott-kramar!

Channal said...

Japp! Exakt 33 år sedan. Här säger vi superblodmåne. Kameran är laddad o hoppas på molnfritt. Ska bli häftigt att se.

Skön söndag o KRAM Anna

Katta said...

Jag skulle önska att jag orkade kliva upp vid 2 iden svenska tid för att fota den! Kram

Annika said...

Det här hade jag totalt missat - inne i sjukdoms- och jobbstressdimman som jag är... Men låter ju jättehäftigt. Tack för tipset. Ska hålla utkik jag också. Kram.

Steel City Anna said...

Jag är exalterad inför detta :) vi har laddat upp med dricka och snacks för filmkväll och sen kolla på månen i trädgården :) är som tur är ledig imorgon.

Gunilla Nardin said...

Hade så gärna kollat på månen inatt...men tyvärr så kommer molnen att skymma den här. Typiskt just inatt. då vi ju har haft stjärnklara nätter så gott som hela sommaren.
Ha det gott AM
Hoppas du kan och orkar kika på supermånen.
Stor Kram
Gunilla

Från Glam till Damm said...

Jag älskar rönnbär! Men här finns det väldigt få i är. Kanske har vi en varm vinter att vänta oss?

Trevlig resa!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Karin: Jag försökte se blodmånen här men troligen fanns den bakom berget till stor del eftersom månförmörkelsen nästan verkade vara över när den dök upp. Oh well, jag såg en blodmåne för inte så länge sedan som var spektakulär så det gjorde mig inte så mycket.
September 2015 har haft många datum som tydligen har olika betydelser. Denna blodmåne var ett sådant.
Goda kramar tillbaka! :)

Anne-Marie said...

Anna: Här bidde det inte mycket av det hela. Troligen skymde berget månen till största delen. När jag väl såg månen var månförmörkelsen nästan över. Jag såg en blodmåne för ca 1 år sedan så det gjorde mig inte så mycket. Fick du använda ditt teleobjektiv?
Kram!

Anne-Marie said...

Katta: Här började det hela nästan innan det var mörkt och jag såg inte något egentligen alls av själva blodmånen.
Att stiga upp kl 2 på natten låter litet väl ambitiöst. :) Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Är man trött orkar man inte riktigt fokusera på sådana här saker. Såg du något?
Som jag skrivit till andra blev det inte mycket av blodmånen här denna gången. När den dök upp (troligen var den bakom berget till stor del) var månförmörkelsen i stort sett över tyvärr.
Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Hoppas att du fick se månen bli röd. Jag såg den egentligen bara när det hela var över. Tydligen var den ovanligt mörkt enligt de som såg mer än vad jag gjorde. Berget kan vara "i vägen" vid sådana här tillfällen. :)

Anne-Marie said...

Gunilla: Det är ju typiskt att molnen kommer just vid sådana här tillfällen.
Nej, det blev tyvärr inte mycket jag kunde se. Troligen skymde berget den och när månen väl dök upp var det hela i stort sett över. Nåväl, jag överlever. :)
Ha det gott! Stor kram!

Anne-Marie said...

Anneli: Rönnbär är vackra. Vi hade ett mycket stort rönnbärsträd vid tomtgränsen i Enebyberg. Det hade många rönnbär vissa vintrar och färre andra år. Fåglarna kalasade på bären varje år.
Tack! Jag skickade ett meddelande till dig via Facebook. Hoppas att du fick det. Kram!

Marina said...

Jag erkänner att jag sov över själva händelsen, men idag svämmar alla sociala medier och tidningar över av bilder av denna blodröda himlakropp så det känns som att jag fick se den ändå.

Marina said...

Jag erkänner att jag sov över själva händelsen, men idag svämmar alla sociala medier och tidningar över av bilder av denna blodröda himlakropp så det känns som att jag fick se den ändå.

Anonymous said...

"Regntunga skyar" = ingen blodmåne, tyvärr.
Hela söndagen var det underbart höstväder,
men det mörknade och började duggregna.

Hoppas allt går planenligt :) med hemresan,
Anne-Marie!

Ruth i Virginia

Annika said...

DET trista är att här syntes det inte alls. TROTS perfekt tidpunkt, 22:47. Det var för molnigt. Jag såg dock när supermånen gick upp, och hur den förändrades. Men vid 22 va det tjockt av moln. SÅ besviken. Jag hade laddat kameran på stativ, men inte då...INTE då!!
Och vi som skulle få se den så bra. GAAHHH!!
FÖ går vi en mulen, regnig vecka till mötes. HOPPAS att du fick se det härliga fenomenet igår.
Stora kramar!!!

Mimmi i MA said...

Jag såg hela förmörkelsen, vi hade perfekt väder så det var verkligen kul att att kunna uppleva det. Jag försökte ta kort med min så braiga kamera (DSLR), men jag vet ju inte hur den funkar än, så det gick åt skogen. Nåväl... jag såg ju det hela med mina egna ögon, så det får räcka för den här gången - nästa gång skall jag vara bättre förberedd. ;)

Annica said...

Det blev ingen supermåne för min del - jag sov. Men jag har sett många bilder av den. Det får duga.
Önskar dig en bra och trevlig resa till Sverige! Välkommen hem! Eller bort? ;)
Kram från norr!

Anne-Marie said...

Marina: Jag trodde att jag skulle se "spektaklet" ;) men av någon anledning gömde sig månen bakom berget så när den dök upp igen var den på väg till normalutseende.

Anne-Marie said...

Ruth: Vad synd att det blev mulet hos dig. Här var det klart men berget var ivägen! :) Så kan det gå.
Tack! Jag åker nog mer bara till Sverige och inte hem som det känns som. :)

Anne-Marie said...

Annika: Antar att du och Ruth hade samma väder. Vad trist att du inte fick chansen att fota fenomenet - framför allt när du laddat med stativ och allting.
Som jag skrivit till flera så var berget ivägen igår. När månen väl dök upp hade den redan börjat se ut mer som den brukar göra. Oh well, jag såg en blodmåne för ca 1 år sedan så jag var inte direkt besviken.
Stora kramar tillbaka!

Anne-Marie said...

Mimmi: Min kamera kan inte ta nattbilder egentligen. Är inte en tillräckligt högkvalitativ kamera tyvärr.
Roligt att du fick se det hela med egna ögon. Hos oss var berget ivägen och skymde månen när den ändrade färg. Men jag såg en blodmåne för ca 1 år sedan så det var okej.

Anne-Marie said...

Annica: Antar att du måste sova ikapp dig ordentligt efter alla oroliga och sömnlösa nätter du haft under hostan.
Vi såg den som sagt inte eftersom berget var ivägen. Berget är ju rätt stort om man säger så. :)
Tack! Jag åker till Sverige - varken hem eller bort. :)
Kram!

Andra året i Hjo said...

Harvest Moon - det är Neil Young för mig.
Blodmånen såg vi - min fru - inte från vårt sovrumsfönster. Men det blev alldeles mörkt. Jag sov. God morgon.

Anne-Marie said...

Hans: Den sången minns jag inte. Har kanske hört den men kan inte sjunga den om du bad mig. :)
Det verkar som om många fick chansen att se blodmånen eftersom jag sett många bilder på nätet fråb bloggare.

Bettan said...

Det VAR faktiskt ganska häftigt. Det var stjärnklart i Göteborg och mitt fönster i sovrummet är åt rätt håll.Kunde ligga i min säng och följa det hela (men med huvudet i fotänden av sängen ;) Der var väldigt vackert! Försökte ta bilder från balkongen, men jag är så darrig att det in blev något.

Välkommen till Sverige! Det verkar som det fina höstvädret vi har i Göteborg, ska fortsätta ett tag till :)

Anne-Marie said...

Lisbeth: Kul att du fick se det hela. Berget Mt Shasta var som sagt i vagen for manen i Weed.
Tack! Det har varit fint sedan jag kom i onsdags kvall. Nu skall det tydligen bli svalare.

Kattas Betraktelser said...

Roligt att få följa där från Sverige nu. Lycka till!

Anne-Marie said...

Katta: Kul att du tittar in. : Tack!