Saturday, July 18, 2015

Handdukar och att sy för hand

Min mamma brukade alltid sy i hängare/öglor i handdukarna om det inte redan fanns. Minns att hon hade ett lager av små hängare som var avsedda för just handdukarna.
Nu var det länge sedan jag köpte några handdukar och en del av de jag använder här i USA är faktiskt några som jag hade redan i Sverige. De måste vara av mycket bra kvalitet eftersom de inte är särskilt slitna, men öglorna som jag hänger handdukarna i är slitna efter alla år.


Det är verkligen dags att sy i nya hängare eller hur! :) Jag har inte den typen hängare som min mamma hade så jag får ta det jag har men det går nog också bra.


Eftersom jag aldrig ägt någon symaskin syr jag för hand vilket går bra om det inte är alltför stora syjobb. Vi hade en symaskin i mitt barndomshem men den var gammal och inte särskilt "användarvänlig". Det var ingen trampsymaskin men man använde ena benet för att skjuta en "spak" åt sidan som gjorde att symaskinen satte igång.
Jag sydde en del enklare kläder på den här maskinen men blev aldrig riktigt duktig.
Så här såg den ut - bilden lånad från nätet.


Något annat som jag gör är att lägga upp långbyxor om de är för långa. Det gör jag också för hand med en systil som min mamma lärde mig. Den håller bra och man ser inte på utsidan av byxan att den har stygn.

När jag bodde i Sverige har jag för mig att det vanligaste var att man hängde handdukar på krokar. Det kanske man inte gör nuförtiden. IKEA verkar i alla fall ha en del handdukar med hängare.
I Michaels hem fanns inga handdukar med hängare utan alla hängdes på den "stång" som verkar vara väldigt vanlig i alla fall där jag bor. Alla bostäder jag hyrt har haft de här "stängerna" som är avsedda att hänga handdukar på. Är de vanliga även i Sverige numera?


Eftersom jag tycker om att även hänga mina handdukar på krok har jag "Command hooks" som är krokar man fäster med en klistrig remsa. De är perfekta när man hyr bostaden och inte vill göra stora hål i väggarna. Jag har flera krokar som jag använder. Såg nu att bland annat Clas Ohlson också säljer dessa.


Kvällen är varm och de närmaste dagarna skall återigen bli heta och inget regn tycks vara i sikte enligt prognoserna. Har läst att det regnar en hel del i Sverige denna sommar. Kanske Sverige kunde börja exportera regnvatten till Kalifornien. :)

20 comments:

Anonymous said...

Hej, kul att du fixar och syr. Den bild på singer, är är
säkert 100 år. Jag har en fin singer från 20 talets början.

Jag brukar handsy. Kul att fixa och laga saker. Jag handsyr.
Lite allt möjligt. Många är ju för slit och släng. Det roliga,
är ju att åldras med sina saker. Vissa saker, tycker man mycket om.

Hälsningar Stig

Desiree said...

Jag skulle nog också behöva byta öglorna på flera av våra handdukar. Vad är det för slags öglor du hittat som du syr på? Vi har en symaskin. Calle fick en av sin mamma i julklapp för ca 10 år sedan. Jag är inte så duktig på att sy på maskin utan det jag kan är det som Calle lärt mig. Eftersom vi båda är korta så blir det till att lägga upp de flesta nya byxor som man köper. Att lägga upp jeans som har tjockt tyg är väldigt praktiskt på maskin. Tror nog att både krokar och stänger är lika vanligt för att hänga upp handdukar. Vi har båda varianterna i vårt badum här.
Kram!

Tant Gröns Lilla Bod said...

Jag kan säga en sak, och det är att frotté är inte vad det har varit! Det är en av de saker som faktiskt var bättre förr än vad det är idag. Men hängarna slits, precis som du skriver. I mitt hem, och i de som våra vänner och släktingar bor, har vi hängare likt den du visar, eller en typ av list med flera krokar på. Stänger blir kanske adopterade från USA likt mycket annat som vi anammat. Men än tycker jag inte att jag kan skönja någon trend på det området. Krokar är praktiskt. Jag tycker handdukar och badlakan torkar snabbt hängda på det viset. Men alternativet med stång kanske också är bra. På våra krokar i familjens badrum blir gärna annat hängande också, såsom koftor eller necessären. Då blir det trångt för handdukarna som kroken egentligen var avsedd för :).

Vad gäller regnet så skulle jag gladeligen ha exporterat en hel del av det som besvärade oss i början av sommaren. Nu kommer det alldeles lagom mycket så att potatisen frodas i åkern. Hoppas ni snart får det ni behöver på din sida jorden. Jag läser om flera plaster i USA där man upplever svår torka och vilka konsekvenser det kommer att få för exempelvis jordbruk och djurhållning framöver. Det ser inte bra ut.

Ha en fin söndag!
~ Maria ~

Annica said...

Min symaskin (elektrisk) används inte så ofta numera, jag sydde mycket mer förr. Men jag kan inte vara utan den. :)
I mitt hem är det krokar som gäller för upphängning. Jag har köpt handdukshängare i plast (finns i olika färger) som är toppen att bara haka fast i handdukar, dammtrasor, m.m. Det finns olika sorter av plasthängare, en sort fungerar på samma sätt som de man knäppte fast strumporna med förr. Minns någon dem? Mycket användarvänliga. :)

Här har det ösregnat hela natten (just nu också!) så vi har vattenmassor för omedelbar leverans. Hur många kubik får det lov att vara? ;)
Kram från AB Blött & Vått! ;)

Stina said...

Vad duktig du är.:)
Jag har också funderat kring det här med amerikanarnas förkärlek till stänger istället för krokar. Tror aldrig jag har sett krokar i badrummen här utan det är alltid stänger. Jag föredrar nog faktiskt krokar, för på stänger så blir det att handdukarna glider och halkar omkring och man måste alltid dit och rätta till dem om man vill att det ska se “perfekt” ut. Måste vara en mardröm för personer med OCD!

Anne-Marie said...

Stig: Jag syr mest av nödvändighet. :) Inget jag egentligen gillar att göra men ibland måste man sy. Håller på nu att sy i hängarna i min handduk.
Oj, så gammal tror jag inte alls att den är. Såg på ett par hemsidor att den tillverkades under 50-talet. Ebay här i USA tycks sälja den modellen för mellan $300-400.
Kul att du också tycker om att fixa dina saker. Men det vet jag ju att du gör. :)
Mina saker är så gamla överlag att jag inte knappt vågar berätta om allt gammalt jag har. :) Men jag tycks inte slita ut saker särskilt fort så då fungerar det bra.

Anne-Marie said...

Desiree: Håller på att sy hängen i handduken just nu. :) Jag har sparat en del små "band" som kommit med presenter och liknande. Hittade en som var litet glatt men som verkar fungera riktigt bra. Har inget som är avsett för handdukshängare.
Din Calle verkar kunna både det ena och det andra :) - odla saker, fixa med din cykel och sy. Vad roligt!
Mina långbyxor är i stort sett alltid för långa så jag får alltid lägga upp dem.
Det har nog kommit mer av stänger överallt under årens lopp. Jag minns dock inte handduksstänger från Sverige när jag bodde där.
Kram!!

Anne-Marie said...

Maria: Jag tycker rätt många saker blivit sämre i kvalitet nuförtiden. Frottéhanddukar är säkert en av dessa. De jag har är nog runt 30 år gamla tror jag. Och fortfarande "still going strong". :)
Eftersom Sverige tycks ta efter mycket som finns i USA kanske även handduksstänger "importerats". Minns inga från 18 år tillbaka i Sverige. De kanske fanns men jag minns inte att jag såg några.
Krokar är mer praktiskt egentligen tycker jag men jag undrar om inte en handduk egentligen torkar snabbare på en stång.
Torkan är ordentligt påtaglig på många håll i Kalifornien, dvs folk får spara mycket på vattnet, det kanske inte ens finns rinnande vatten och vattenpriserna stiger. Jag tror att torkan kommer att bli långvarig och att människor kanske till slut måste flytta från vissa delar av Kalifornien.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Annica: Jag syr väldigt litet och har klarat mig under många, många år utan symaskin men man blir också onekligen litet begränsad.
Kan inte se framför mig den typen krokar du pratar om som liknar de för strumpor. Har du något inlägg hos dig så jag kan kolla? Eller så får du skriva och visa dina krokar. ;)
Min mamma hade även krokar som sög sig fast på kakel till exempel. De var för lätta saker och inte handdukar.
Du kan leverera allt överflöd av vatten som bara går. :) Här skulle det troligen kunna regna som det gjorde under bibliska tider utan att det skulle bli för mycket. Tänker nu på Noahs Ark. :)
Kram från ett hett Weed!

Anne-Marie said...

Stina: Tack - jag gör så gott jag kan. :)
Det ligger mycket i det du skriver om att handdukarna hamnar på sned på stängerna. Jag har faktiskt aldrig sett krokar här i mina trakter.
Har du sett filmen "Sleeping with the Enemy" med Julia Roberts? http://www.imdb.com/title/tt0102945/
Där finns en scen i slutet av filmen där handdukar på stänger hängts oordnat vilket har en stor betydelse för Julia. Bra film och thriller.
Kram!

Anonymous said...

Hej!
Gammal frotté är ju bäst. Handdukarna min mamma sparat här på sommarlandet slurpar i sig vattnet på nolltid när man tvättat håret och sånt!
Bra att köpa nån decimeter bomullsband att ha till att sy i när banden i handdukarna tar slut.
Jag syr gärna för hand, men blir galen av symaskiner... Svåra uppläggningar på jackärmar och sånt lämnar jag gärna till skräddaren. Finns många skickliga skräddare i stockholm med rötterna i andra länder.
Kram från kallt o blåsigt sommarland på slätta!
Kram Anna N

Anne-Marie said...

Hej Anna,
De handdukarna jag har är gamla men jättebra fortfarande. Som du säger suger de upp mycket vatten.
Bomullsband fungerar nog bra. Jag fick ta till ett annat band eftersom jag ville bli klar med mitt syende. :)
Jag har fått lämna bort ett par jackor där blixtlåsen pajat och då har det blivit proffsigt gjort.
Man måste inse sina begränsningar.
Kram från ett hett Weed!

Gunnel said...

Jag syr alltid i hängare i mina handdukar för hand när de blir uppslitna eller lossnar...då oftast bara i en sida. Mindre handdukar vill jag hänga på krokar, men badlakan tycker jag är praktiskt att hänga över en stång. Uppläggning av kläder gör jag ofta för hand, men det beror förståss på vad slags plagg det är. Jeans t.ex. måste nästan sys på maskin.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag sydde i hängarna igår och det gick bra och fungerar som det skall nu. Jag tror att handdukar egentligen torkar snabbare på stång men krok är nog egentligen mera praktiskt.
Jag brukar faktiskt lägga upp mina jeans för hand. Självklart kan det inte vara alltför tjockt tyg.

Maria said...

Visst känns det bra när man slutfört ett projekt som faktiskt lyfter hela hemmet en aning :) ...kommer att tänka på ett antal som jag borde ta itu med.. kram

Anne-Marie said...

Maria: Det här var av nödvändighet. :) Handduken ramlade ner. ;)
Det finns alltid saker att göra när man har saker.
Kram!

Ninna said...

Stänger har nog kommit mer och mer och så handdukstorkarna som är uppvärmda. Hand handdukar brukar nog hänga på krok men ett badlakan är vanligare på stång eller handdukstorken, det går väl an med ett badlakan på kroklisten men säg 4 stora badlakan bredvid varandra på en kroklist som är max 20 cm lång - som den var när jag växte upp - blir rätt så kompakt när det ska torka.

Jag har en blandning av nyare och äldre frotte, en del är nog från 50-talet och 60-talet och från min mamma. Kökshanddukar har jag också en massa gamla och av fin kvalitét. Diskhanddukarna i tunnare tyg har blivit mer slitna men jag kommer inte att behöva köpa handdukar på väldigt många år - om jag alls behöver göra det.

Petteri said...

Jag har frottéhandukar från min barndom på 70 talet som är i bättre skick än de jag köpte förr typ 2 år sedan ��

www.svenskaresebloggen.wordpress.com

Anne-Marie said...

Ninna: Välkommen hit! :) Eftersom jag inte bott i Sverige under så lång tid vet jag knappt vad som gäller nuförtiden. Det låter ju onekligen litet trångt med så många handdukar på en stång.
Det är tydligen bara att konstatera att handdukar som tillverkades för länge sedan var av mycket bra kvalitet. Min mamma hade också fullt användbara handdukar från 50- och 60-talen. Troligen sålde man inte tillräckligt och så blev kvaliteten sämre.

Anne-Marie said...

Petteri: Välkommen hit! Roligt med nya kommentatorer. :)
Jag är inte alls förvånad att dina äldre handdukar är av bättre kvalitet än de som säljs idag. Det verkar vara en allmän trend. Det är klart, håller handdukarna i kanske 30-40 år blir det inte mycket till försäljning.