Sunday, July 5, 2015

Det här med ålder

Det har varit dåligt med inlägg mycket beroende på hettan. Något svalare har det blivit men fortfarande ligger temperaturerna på eftermiddagen över +30. I torsdags när jag kom hem vid 16.30-tiden visade min utomhustermometer +38! Jag mådde nästan dåligt på kvällen och natten


Den här bloggen handlar bland annat om skillnader och likheter mellan USA och Sverige. En skillnad som är rätt påtaglig mellan länderna är det här med ålder och hur man ser på ålder i olika sammanhang.

Häromdagen kom jag via en länk till en artikel hos Aftonbladet som handlade om ett upprop som en nystartad nyhetshemsida, News55.se, gjort. Det var ett upprop som skrivits under av flera kända, svenska personer och det gemensamma för dessa personer är att de alla har fyllt 55 och tycker att man inte värdesätter erfarenheten lika mycket som ungdomen. News55.se är en nyhetssajt som alldeles nyligen startats av journalisterna Artur Ringart och Fredrik Lundberg.

Jag tyckte att deras hemsida och initiativ var så bra att jag skrev ett email till deras redaktion och tackade dem och berättade även om hur det är här i USA. Döm om min förvåning när jag blev kontaktad för en intervju. Jätteroligt! Vi tog intervjun via email på grund av tidsskillnaden och nu ligger den ute på News55-sidan. Om någon vill läsa är länken: http://www.news55.se/artiklar/man-ser-annorlunda-pa-alder-i-usa/

Även om jag inte bott i Sverige på 18 år har jag följt mycket av utvecklingen i mitt gamla hemland. Bland annat har jag märkt att man tycks ha blivit alltmer åldersfixerad och numera tycks värdesätta ung ålder mer än livserfarenhet i en hel del sammanhang, bland annat i arbetslivet. Visst är det bra att vara ung, entusiastisk och ha nya, fräscha idéer men är man bara 25-30 har man inte livserfarenhet vilket man bara kan få genom att ha levt längre.

I USA finns en annan attityd som genomsyrar hela samhället och även arbetsmarknaden. Här finns en större spridning på åldrar i till exempel arbetslivet och man tycks inte vara lika fixerad vid att människor "måste" vara unga för att vara värdefulla och att man skulle vara "förbrukad" när man är 40-50.
Mitt college anställer just nu till många olika positioner och det är en stor spridning på åldrarna på de som får anställning. Alla mina kollegor är i min ålder eller äldre.
När jag sökte jobb fick jag veta att det är olagligt att fråga om någons ålder och man ser heller inte alls på samma sätt hur gammal någon är eftersom våra "personnummer" (heter Social Security Number) inte består av födelsedatum utan är en kombination av andra siffror.

Jag tycker det är väldigt bra att en debatt kan komma igång om det här med ålder. Tydligen har Sverige en mycket ung regering och Artur Ringart pratade bland annat om just detta i ett program och jämförde med USA där möjligen Hillary Clinton blir landets nästa president. Hon är nu 67 och skulle, om hon blir vald till president, vara nästan 70 då. Artur Ringart ställde frågan om man i Sverige verkligen skulle kunna tänka sig att ha en så pass "gammal" person som statschef.

En annan skillnad mellan Sverige och USA är att man i USA sällan pratar om en persons ålder i olika nyhetssammanhang. I Sverige nämns personens ålder omedelbart i olika sammanhang även om det inte har någonting att göra med det man talar om. Det är något jag reagerar över numera.

Vad tycker ni som läser om att det här med ålder och hur man ser på äldre och yngre?


Ett passande citat :) - lånat från nätet.

28 comments:

Annika said...

Tycker det säger sig självt att ålder och kompetens inte är relaterade. Åt endera hållet egentligen. Jag har dålig koll på hur det skiljer sig mellan USA och Sverige däremot.

I mitt yrke har jag relativ tur i att när man väl fått sitt första jobb så är det inte överdrivet åldersdiskriminerande - där spelar andra faktorer större roll. Men på arbetsmarknaden är det annorlunda - jag har sett diskussioner på jobbsökforum av kvinnor som färgar håret för att dölja grått och se yngre och mer "dynamiska" ut.

Och det här med att det inte är lagligt att fråga om ålder, ja. Jag reagerade på det nyligen när jag blev intervjuad i den där tyska tidningen och journalisten uttryckligen frågade efter min ålder och sen dessutom skrev ut den i artikeln som om den på något sätt bidrog till innehållet (hade jag varit ovanligt ung eller ovanligt gammal hade jag kanske förstått det mer). Det kändes som om det inte skulle ha hänt i USA.

FREEDOMtravel said...

Roligt att det blev en artikel och intressant att läsa om hur man ser på ålder i USA! Jag märket den svenska åldersfixeringen i tidningar där ålder alltid anges. På jobbet märker jag det inte alls, tvärtom. Jag jobbar blanf annat i forskningsmiljö och då är det ju erfarenhet och kunskap som gäller. De mest kunniga och eftertraktade är nog i åldern 40-70...

Gunnel said...

Det citatet säger allt. I Sverige är åldersfixeringen stor. Minsta lilla notis som ska berätta om en person, sätts ut åldern efter, precis som om det säger något om hur människan är som person. En blandning borde helt klart vara det bästa. Ha det bra.

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Det va ett tag sen......
Jag har världens åldersnoja nu, fyller 50 i aug och tycker det känns för jävligt!
Hade inga problem med 30 eller 40 men nu är det jobbigt tycker jag.
Vet inte riktigt varför dock...känner mig ung i sinnet och får höra att jag inte ser ut som en 50 åring( hur nu en sån ser ut!!)men det känns ändå jobbigt.
Men va fan....jag har hälsan och mår prima så kom igen 50 bara!! Bring it on som ni säger!!!
Ha det gött!
Mvh Perra.

Desiree said...

Forstar précis hur du lider med hettan. Jag haller pa att smalta bort har I Basel. Vi har haft mellan 37 och 39 grader sedan borjan pa forra veckan. Uppe I Alperna var det tack och lov liiiite svalare men inte mycket fortfarande runt 30. Nar vi kom tillbaka till Basel Igar kvall fick jag nastan panic av hettan. Det finns ingenstanns att ta vagen eller fly. Vi valde att cykla ner till floden och simma igen. Det kandes lite batter en stund medan vi var dar men nar man kom hem igen var det lika outhardlig hett.

Vad kul och spannande med intevjuvn du fick till. Jag laste artikeln. Jattekul!
Jag haller helt med dig om att man ar valdigt mycket mer aldersfixerad I Sverige jamfort med USA. Ar man 50+ och ska hitta nytt jobb I Sverige ar det nog inte det allra lattaste.Jag fattar inte varfor man hela tiden maste fokusera sa vid en persons alder. Personlighet och erfarnhet tycker jag ar sa mycket mer relevanta.
Kram och stay cool.

Anonymous said...

Vad roligt med intervjun! Du är både om dig och kring dig och det gillar jag. Det här med ålder, ja. Har väl träffat 25-åringar som är kloka, eftertänksamma och empatiska och 50-plussare som är korkade, förnumstiga och självupptagna och vice versa. Allt hänger ju på vad man har för livserfarenheter och hur dessa har format en; motstånd eller räkmacka. Jag är medveten om att allt dock är mer komplicerat än så. Brukar säga att när jag vågar vara barnslig och larva mig utan att skämmas, då känner jag mig riktigt vuxen. :-) Det finns annat som är så mycket viktigare än den där siffran som anger ens ålder. Hoppas att du pallar hettan utan att bli skogstokig. I Sverige har det blivit svalare igen och det är så skönt. Har fått komma hem och satt en stund på balkongen inatt och njöt av de svala vindarna. Önskar att jag kunde skicka över litet till dig. :-)/Susanne

olgakatt said...

I mitt yrke (läkare) är ålder och erfarenhet oftast en plusfaktor men det är nog undantag. Det är skrämmande att så många kompetenta personer ratas pga ålder i Sverige. Men jag vet också att det i USA inte är fullt så enkelt som det kan tyckas. Folk färgar håret och sminkar upp sig vid jobbintervjuer för att verka yngre..... Sen är det ju i USA också, som du mycket riktigt påpekat, väldigt enkelt att ge folk sparken utan anledning. F ö finns det tyvärr många andra diskrimineringsfaktorer, både här och andra länder.

Annica said...

Ålder är ju bara en kombination av siffror. Säger ingenting annat om en människa än hur många födelsedagstårtor hon fått njuta av. :)
Kram från regniga norr!

Anne-Marie said...

Annika: Det stämmer säkert att ålder och kompetens inte är relaterade. Nu var det väl mest erfarenhet som man talade om till exempel hos News55-uppropet. Och erfarenhet är ju ofta relaterat till ålder.
Hos min skola finns det som sagt en stor spridning på åldrar inom olika jobbpositioner och en person som är litet äldre blir inte automatiskt bortsållad utan man går efter vad personen faktiskt kan.
Intressant att du blev tillfrågad om din ålder av den tyska tidskriften. Kanske det är mer vanligt i Europa av någon anledning.

Anne-Marie said...

Helena: Jag hade absolut inte förväntat mig att de skulle vilja intervjua mig så det var en rolig överraskning. :)
När man har bott utomlands en längre tid blir det väldigt påtagligt hur åldersfixerad man tycks vara i Sverige i till exempel tidningar och TV.
Självklart finns det en del områden som har mer fokus på ålder och kompetens än vad som är "normen" i Sverige. Tur det. :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag tyckte också att citatet var riktigt bra.
Nej, ålder ger ju verkligen inte någon helhetsbild av en person utan är bara en liten del av det hela.
En bra blandning är nog det mest sunda.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Roligt att se dig här igen. :)
Jag minns att jag fick litet panik när jag skulle fylla 50 och att jag kände mig gammal helt plötsligt. Men det gick snabbt över och 50-årsdagen var (nästan) som vilken födelsedag som helst.
Men trots att man kanske känner sig ung och även ser ung ut tycks många i Sverige anse att det är gammalt att vara 50. Bra med ett sådant upprop tycker jag som man nu gjort från nyhetssajtens sida.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Desiree: Usch vad jobbigt med hettan hos er. Tänk att Basel kan bli så varmt. Visst kan man få panik av hetta. Tur att ni har floden där ni kan få svalka. De talar om att det gradvis skall bli svalare här och det är bara att hoppas att det stämmer.
Roligt att du tyckte artikeln var bra. :) Tack! Jag blev förvånad att de ville intervjua mig men det är alltid roligt att kunna dela med sig av hur det är här i USA.
Det är konstigt tycker jag att man blivit så fixerad vid åldern i Sverige. Minns inte att det var så till exempel på 80-talet. Kanske jag glömt hur det var men jag minns faktiskt inte att man talade och skrev så mycket om en persons ålder.
Hoppas att Basel får litet svalare snart. Kram!!

Anne-Marie said...

Susanne: Roligt att du tyckte om intervjun. Att visa sin uppskattning tycker jag är viktigt som det nu blev betr. den här nya sajten. Att de sedan skulle intervjua mig hade jag ju absolut inte förväntat mig.
Det finns alla varianter oavsett ålder men oftast verkar det väl ändå vara så att man har mer erfarenhet om man är litet äldre. Det blir ju så naturligt om man har levt längre. Och javisst, jag har också upplevt det du skriver ifråga om åldern. Jag har nog alltid varit litet barnslig vilket är helt okej. Sedan märker jag ju att jag har en helt annan erfarenhet idag än vad jag hade när jag var 25.
Låter härligt med svalkan. :) Jag hoppas att prognoserna som getts för vårt område stämmer och att det faktiskt blir litet svalare framöver.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Att vara läkare innebär ju ett otroligt ansvar och om man är yngre har man ju absolut inte samma erfarenhet av olika situationer som kan leda till olika beslut ifråga om behandling av en patient. Jag vet egentligen inte varför det blivit som det blivit i Sverige och "åldersnojan" som tycks råda ibland.
Visst har man en längtan efter att vara ung även i USA men min erfarenhet och upplevelse av det amerikanska samhället är att man är mer accepterande av olika åldrar.
Det finns mycket tokigt också i USA som det jag skrev om i förra inlägget betr. semester.

Anne-Marie said...

Annica: Så sant. Ålder är bara en siffra men samtidigt så tycks den högre siffran ofta innebär mer livserfarenhet. :) Och det verkar man inte alltid uppskatta i Sverige. Fram för en bra blandning på åldrar i alla sammanhang.
Kram från ett fortsatt varmt Weed!

Channal said...

Tack vilket bra inlägg! Jag är trött på att läsa personers ålder i alla sammanhang i tidningar. Åldern är bara en siffra! Det handlar met om hur man är som person! Ska läsa din intervju. Jättekul att du fick respons. Go Hillary Clinton for president! Snacka om Girl Power!

KRAMAR Anna

Anne-Marie said...

Anna: Roligt att du tyckte om inlägget - tack. :)
Visst är det konstigt att man blivit så väldigt åldersfixerade i Sverige. Som du säger så handlar det ju mycket mera om hur en person är. Jag blev verkligen förvånad att de ville intervjua mig. Jättebra att de ville ha en infallsvinkel från USA.
Kramar!!

Andra året i Hjo said...

Arbetsmarknaden i Sverige är märklig på många sätt nuförtiden. Det man läser, ser och hör är inte alls som när jag var ung. Då kunde man knalla in och fråga om det fanns plats. Nu går man tydligen kurs för att skriva ett CV.
Ska kolla n din intervju!

Carita Liljendahl said...

Ganska samma attityder råder tyvärr också i Finland vad gäller ålder... svårt för 50-plussare att få jobb. Så det var ett intressant inlägg det här!

Anne-Marie said...

Hans: Jag tycker det verkar litet underligt hur man ser på ålder inom arbetslivet i Sverige. Visst var det annorlunda för ett antal år sedan. På 80-talet fick jag sommarjobb bara genom att gå in i en bokhandel. Numera krävs det kontakter vad jag förstått till och med för sommarjobb. Det är en konst att skriva CV - även i USA tror jag.

Anne-Marie said...

Carita: Verkligen trist att det blivit så åldersfixerat numera. Vad skall alla dessa människor som är över 40-50 göra? Ättestupan kanske skulle användas igen. ;) Roligt att du tyckte om inlägget.

Mimmi i MA said...

Svenskar är nog det mest åldersfixerade folket på denna planet. Ålder skall ALLTID vara med, vad det än gäller. Skrivs det någon om någon så är det namn och ålder som gäller - Sara, 27 - inte en chans att det bara skulle skrivas "Sara". Jag vet inte hur gamla de flesta av mina arbetskamrater är. Häromdagen så frågade jag (pga. att hon själv sa "...at my age"), och gissa om jag blev chockad - en som jag trodde var typ 50 var faktiskt 60. Nä, här i USA bedöms en person efter egenskaper/kunskap m.m. och INTE ålder. Helt suveränt. :)

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag vet inte varför det blivit så åldersfixerat i Sverige. Minns inte att det alls var lika absurt när jag bodde där. Visst angavs åldern men inte alls på samma sätt som nu. Jag kan gå in i en databas på jobbet där alla elever och anställda finns och se hur gamla folk är. ;) Gjorde det på kul en gång och fick några överraskningar.

Rebekah M said...

Har läst artikeln på new55. Den var bra och kul att se Dig där. Hade redan new55 som en av mina "bokmärken" sedan tidigare. Jag tyckte det var ett bra initiativ av Artur Ringart.

En sak som slog mig som en väldigt stor skillnad mellan Sverige och Nordamerika, när jag just flyttat hit (nu har jag vant mig), var att jag såg så många äldre jobba fortfarande, på t. ex. Walmart eller Costco. Små tanter som såg ut att vara närmare 80 utförde alla möjliga jobb på Walmart ... på Costco var det ofta 'food sampling'.

Det här tyckte ju jag (som svensk), var jättemärkligt, eftersom de flesta hemma knappt kan vänta tills de får pension. Knappast någon inom de lågavlönade yrkena identifierar sig väl med sin "karriär" i Sverige ... det är väl mera så att jobbet är något som ger mat på bordet, och man ser enbart fram emot fredag/semestern/pensioneringen.

Egentligen har inte det här nå't med Din post att göra ... det var bara något som slog mig som åldersrelaterat, och som jag tyckte var en stor skillnad ... jag tyckte nästan det var lite sorgligt när jag såg de små tanterna ... att de gärna kunnat få spendera sina "golden years" på något annat sätt än kassan på Walmart ...

Anne-Marie said...

Rebekah: Roligt att du tyckte om artikeln hos News55. Visst är den sajten ett bra initiativ och att någon/några tar upp det här med åldersfixeringen och även åldersdiskrimineringen i Sverige. Hur är det i Kanada betr. ålder?
Ja, det finns många fler äldre som arbetar i det amerikanska samhället jämfört med Sverige.
Man tycks ha rätt olika värderingar och uppfattningar om arbete resp ledighet/pensionering om man jämför USA och Sverige. Jag kan ju ingenting om Kanada så kan inte uttala mig om hur det är där.
Att inte ha råd att vara ledig/gå i pension är nog väldigt vanligt i USA/Nordamerika. Människor i Sverige tror jag inte ens vet hur bra de har det.

Rebekah M said...

I många stycken är Kanada och USA likadant ... i andra skiljer det sig stort. När det gäller det här med arbete-/pensioner är det samma sak. De har inte råd att ta pension ... de måste gå till Walmart för att klara sig, inte för att det är så himla KUL. Jag brukar berätta sån't här för folk hemma som vill höra på, men jag märker att det inte sjunker in alls ...

Saker som skiljer mellan USA och Kanada, tycker jag är mera på ett mentalt plan. Patriotismen, till exempel. Det är mycket mindre av det här ... ingen som säger att "we're the greatest nation in the world/leader of the free world" och sån't ...

Anne-Marie said...

Rebekah: Jag tror inte att man kan fatta hur kärvt folk har det i USA innan man kanske sett det själv. Många svenskar är väldigt bortskämda tycker jag.
Amerikaner har litet storhetsvansinne, den saken är klar. ;)