Monday, June 1, 2015

Juninätter

Tänk att det redan är juni. När jag vände blad i mina almanackor idag kändes det nästan litet overkligt att snart halva 2015 gått.
De senaste tre månaderna har jag levt i någon slags "twilight zone" när en stor del av min vakna tillvaro kretsat kring det som har haft med skatteverket att göra och jag har inte riktigt varit fullt närvarande känns det som.

Just nu är det den ljusaste tiden på året och jag minns att jag ville hålla kvar i den tiden när jag bodde i Sverige. Den gick så fort och sedan vände det igen och blev mörkare.
Efter 18 år på sydligare breddgrader har jag nästan glömt de ljusa nätterna i juni i Sverige och att det egentligen bara skymmer några timmar innan det blir ljust igen.

Här i nordligaste Kalifornien har vi becksvarta nätter även i juni - precis som det är i Medelhavsområdet. I början av mitt USA-liv tyckte jag det var konstigt och det kändes mörkt. Nu tänker jag inte så mycket på det längre och minns att jag reagerade över hur ljust det var när jag besökte min mamma i maj för några år sedan. Det var nästan litet svårt att sova trots persienner.

Efter en dag med mest moln och regn under en timme i kväll verkar det ha klarnat och månen lyser starkt och klart. Det lär vara fullmåne i morgon. Som tur är tycks min sömn inte påverkas av månen och dess olika faser. Hur sover du när det är fullmåne?

Det kändes uppfriskande med litet regn i kväll efter några dagar med mycket varmt väder. Jag läste i Dagens Nyheter att det var den blötaste maj på 200 år i Stockholmsområdet. Kanske Sverige kan exportera vatten till oss här i Kalifornien. ;)

Eftersom våren var rekordtidig här i nordligaste Kalifornien ser man inte alls lika många blommor som man brukar så här års. Rosorna har dock börjat slå ut och lyser upp här och var.


18 comments:

Desiree said...

Vilka vackra rosor. Har I Basel blommar ocksa rosorna just nu. Visst ar de ljusa sommarnatterna vackra I Norden men jag maste saga att jag gladeligen byter ut dem sa att jag slipper det dar vintermorkret som man har I Stockholm. Har I Basel ar det ljust fram till ca 22 och langre an sa kanner jag inte att det behover vara ljust eftersom jag oftast gar och lagger mig strax efter 22.
Kramar!

Äventyret framtiden said...

Ibland blir jag mångalen och i bland inte. Vet inte varför jag reagerar olika. Den här tiden sover jag som en stock. Men att månen är stor och rund såg jag igår kväll just innan sängdags. Fullmåne kan betyda kalla nätter så jag gick upp igen för att kolla temperaturen. Men ingen fara på taket. Frosten höll sig borta.
Den gula rosen påminner om den vi har på en av kattgravarna. Zorro ligger där och rosen har fått namn efter katten. Ha det gott!
Kramar!

Annika said...

Ja, de vita nätterna är underbara hemma. Men jag gillar sammetsnätterna här också. Älskar dem. När det är becksvart, varmt, grodor kväker och syrsor spelar högt hela nätterna. OCH för att inte tala om när eldflugorna börjar dansa i juni. DET är som en saga. Nu går solen ner klockan 20:30, och upp 5:45 hos mig.

De vita nätterna hemmavid är ljuvliga de med, men på ett annat sätt. Älskar dem! Speciellt vid vår sommarstuga där det aldrig blir mörkt. Ingen midnattssol, men så pass långt norrut att nätterna aldrig mörknar. Ganska stor skillnad mot Sthlm är det.
Fullmånen älskar jag, som du vet. Den ger mig noll problem, Sover tom bättre vid fullmåne.
Ja,våren i sverige är inget vidare iår...Men det ska väl ändra sig det med.
Kramar!

Marina said...

Tyvärr så känns det som om den ljusa fina tiden håller på att regna bort här hemma. Kallt, blåsigt och sååå blött och ja, du får väldigt gärna lite av den varan!

Gunilla Nardin said...

Sa nu far du koppla bort allt med deklarationer, och agna dig at roligare saker. Det ar du val vard.
Jag ska saga dig att jag sover jattedaligt nar jag ar i Sverige om sommaren.Visst ar de ljusa natterna vackra...men jag ar tvungen att tacka sovrumsfonstren med allt morkt.. ja svart, jag kan hitta. Annars vaknar jag ideligen av ljusspringor.
Antar det beror pa de tjocka fonsterluckor vi har har i Frankrike, som helt stanger ute ljuset. Jag minns inte att jag led av denna ljusskygghet nar jag bodde i Sverige, men efter att ha sovit nasta trettio ar i morka och "for det mesta" tysta sovrum, sa gillar jag inte dessa vita natter langre.
Vi har ju underbara sammetsnatter har under sommaren, da man kan sitta ute lange , for det ar sa svalt och skont da.

Fullmane eller ej...nej det marker jag inte av alls. Vet att nagra blir mangalna da, inte jag.

Vackra rosor har du fangat pa bild. Sa de ar sena i ar da. Allt ar visst upp och ned nu for tiden.
Ha en go dag , det ar val bara morgon hos dig nu.
Stor Kram
Gunilla

Andra året i Hjo said...

Hustrun påstår att hon ligger vaken vid fullmåne. Jag vägrar tro på sådant, dock har det hänt att även jag har sovit dåligt. Vi lider brist på mycket här i landet men knappast på vatten. Och vi har gott om mörker och ljus. Det blir nästan för mycket av de två varorna beroende på årstiden.

Anne-Marie said...

Deisree: Som jag skrev i min kommentar hos dig tycker jag nog att rosorna är minst lika vackra hos dig.
De där extrema svängningarna i ljuset/mörkret i Sverige är onekligen litet påfrestande tycker jag också. Vi har ett mer jämnt ljus/mörker hos oss. Du har ljust längre på kvällarna än vad vi har. Här är det helt mörkt vid 21.30-tiden.
Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Mångalen har jag aldrig blivit :) men jag vet ju att en del inte sover så bra när det är fullmåne.
Jag läste precis att denna fullmåne vi har idag kallas "Strawberry Moon". Intressant med de olika namnen som finns på fullmånen.
Vi har haft ovanligt varma nätter på sista tiden. Annars brukar det bara vara kanske +8-10 grader på nätterna men det har varit bra mycket varmare än så den senaste veckan.
Fint att Zorro har en vacker ros på sin plats.
Ha det gott Karin! Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Jag har nog nästan helt "vant mig av" med de ljusa, svenska nätterna. Visst är de underbara men som jag skrev till Desiree tror jag nog att jag faktiskt föredrar det litet mer jämnt fördelade ljuset/mörkret under året.
Eldflugor har jag aldrig sett faktiskt. Vet att du skrivit om att du har dessa hos dig. Låter vackert.
Det är intressant att månen har så olika påverkan på oss människor. Det jag kan känna av att det ibland blir väldigt ljust utomhus när det är fullmåne men det brukar inte påverka hur jag sover.
Sommaren brukar komma med dig Annika eller hur!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Marina: Bara skicka allt du kan till Kalifornien. :)
Trist när den korta svenska sommaren regnar bort. Minns ju hur mycket jag uppskattade solen och värmen när jag bodde i Sverige.

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag håller tummarna att skatteverket inte skall komma tillbaka med några krav på ytterligare information eller mer pengar. Eftersom det inte kommer något "slutbrev" vet man ju inte.
Jag har nog också numera vant mig vid att det faktiskt är mörkt under natten. Sov inte alls bra i Sverige när jag var där i maj för några år sedan. Det kändes väldigt ljust. Som du säger man får ju nästan "mörklägga" fönstren. ;)
Efter många år med mörka nätter vänjer man sig helt klart vid mörkret.
Nej, mångalen har jag aldrig blivit. Kanske galen på andra sätt. ;)
Rosorna tror jag har börjat komma nu men väldigt mycket blommade över tidigat pga värmen.
Ha en fin dag och vecka! Stor kram!

Anne-Marie said...

Hans: Jag vet att vissa personer "lider" av fullmånen och får svårt att sova. Dock har jag inte direkt märkt av detta fenomen.
Det låter bra att Sverige har gott om både det ena och det andra. :)

Mrs Clapper said...

Jag blir knäpp på ljuset under sommaren! Det borde vara lite bättre fördelat under året :) jag känner mig helt vilsen då min inre klocka "förstörs" av allt ljus. Har lameller OCH mörkläggningsgardiner.
Vilka vackra rosor!
Här väntar en resa till Chico i oktober, det ska bli spännande.

Anne-Marie said...

Malin: När jag bodde i Sverige var det inget konstigt alls med ljuset tyckte jag men nu, efter 18 år i Kalifornien, är det väldigt ljust. ;) Litet mer balans vore nog bra i Sverige tror jag. Alla skulle troligen må bättre av det. Ekvatorn är mer balanserat helt klart. :)
Roligt att du tyckte om rosorna!
Har faktiskt aldrig varit i Chico även om staden inte ligger så långt från Weed.

Anonymous said...

Vi har ju mörkare här än i Sverige på nätterna, men de är sommartid ganska korta.
Visst är det speciellt i Sverige kring midsommar!
Skönt att du börjar komma över skatteproblemen!
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: England ligger längre söderut än Sverige så litet mörkare blir det. Fortfarande ligger ni en bra bit längre norrut än hela kontinentala USA.
Sverige lever upp väldigt mycket under sommaren.
Jag håller tummarna nu att skatteverket inte skall bli besvärliga.
Ha det gott!

Maire said...

Hittade detta idag. Kanske intressant att läsa: http://swedenreport.org/2015/06/02/goodbye-sweden/

Anne-Marie said...

Maire: Tack för länken. Jag hade redan sett den och det är rent bedrövligt hur det har blivit i Sverige. Jag planerar nog inte att stanna i Sverige men måste ta tag i vissa saker som jag måste göra på plats så att säga. Utvecklingen i USA är precis lika bedrövlig plus den är farligare. Skulle kunna skriva om det på bloggen men avstår av "säkerhetsskäl".