Sunday, June 21, 2015

Midsommar och sommarsolstånd

Midsommar, kanske den helg som ligger svenskarna allra närmast om hjärtat, har firats den gångna helgen.
Jag har sett bilder på inlagd sill, lax och jordgubbstårtor hos Facebook. Och många svenskar här i USA har undrat var man kan fira midsommar tillsammans med andra svenskar.
Tydligen har både New York och San Francisco en hel del firande just kring midsommar.
I Weed och Mt Shasta däremot är det nog inte så många som vet vad midsommar är.

Det var länge sedan jag firade midsommar. Mamma, pappa och jag brukade ta bussen till Danderyd och sedan gå en bra bit till Kvarnparksbadet där det var resning av midsommarstången och dans och sång.
En midsommar hade jag haft mässling bara ett par veckor tidigare och fick inte anstränga mig enligt doktorns order så då blev det att titta på de andra som dansade.

Sommarsolståndet - eller First Day of Summer som det heter i USA - infaller idag den 21 juni. Jag har alltid tyckt att det är en sådan underlig beteckning på denna dag eftersom sommaren ofta varit i full gång ett bra tag åtminstone här i norra Kalifornien.
Jag minns att jag alltid blev litet vemodig när jag bodde i Sverige eftersom dygnet successivt blev kortare igen efter sommarsolståndet. Mörkret är ju inte lika påtagligt och kompakt på många platser i USA.

Inte nog med att det var sommarstolståndet idag, dessutom inföll Father's Day just idag i USA. I Sverige dröjer det ju ända till november innan alla pappor firas. Eftersom jag föddes på fars dag var det alltid en litet speciell dag för både mig och min pappa. :)

Jag tycker att The Real Group fångat den svenska sommaren fint i "Den blomstertid nu kommer" och nog är just den svenska sommaren med sin grönska och alla blommor bland det allra finaste.Några blommor i Mt Shasta för några dagar sedan.
20 comments:

Tant Gröns Lilla Bod said...

Vilken blomsterprakt! Jo, visst är midsommar stort i Sverige. Jag förstår att emigranter vill fortsätta att fira och hålla kvar i sina traditioner. Där jag befann mig på midsommarafton bjöds på en svensk sommatradition, nämligen växlande sol och regn.

Ha en fin ny vecka!
~ Maria ~

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Jag ser också att midsommar firas på många platser i USA och resten av världen där det finns svenskar då det kan vara lite extra viktigt för utlandssvenskar med alla svenska traditioner. Jag har alltid haft midsommarfest och det har uppskattats alldeles enormt av mina vänner runt om i världen. Det har känts extra kul att få dela med mig av det svenska utomlands, där vi alla blir lite extra svenska vid tillfälle.

Fina blommor. Hoppas du får en fin sommar!

Kram, Anneli

Åsa said...

Här i Portugal var det också "Första Sommardagen" den 21 Juni. Konstigt.

Äventyret framtiden said...

Härliga stockrosor och andra blomster!
Jag är en dålig midsommarfirare, säkert för att vi alltid jobbar då
och inte är särskilt traditionsbundna men att sitta ute vid midnatt och se på ljuset räcker gott och väl för min del. Det är midsommar när den är som allra bäst.

Kram

Annika said...

Jag är inte så förtjust i midsommaren, och har egentligen aldrig saknat den sedan jag flyttade från Sverige. Men, med åren tycker jag det är lite roligt att fira här i NoVA. Firar ju alltid med mina svenska vänner hemma hos ngn.
Midsommaren är verkligen en traditionstyngd helg.
Samma här, man kan inte säga att The First Day of Summer är det här heller. Det har varit sommar sedan i början av maj. Nu är det högsommar, verkligen.
Men det är väl helt enkelt ett annat namn för sommarsolståndet, även om man ju talar om Summer Solstice hör också. Hörde att meteorologerna räknar sommaren från den 1 juni. Det gör jag också.
Vilka UNDERBARA stockrosor du visar. Jag vill plantera sådana. Love them!!!
Kramar!!

Marina said...

Det är underligt, men midsommar är något speciellt...och till stor del beror det nog på ljuset.

Anonymous said...

Åh, vilka blommor! Önskar att jag haft gröna fingrar, för då skulle jag ha odlat stockrosor. Midsommarafton har jag alltid firat i ett ganska stort sällskap men i år samlade jag fyra personer hemma hos mig och det blev en jättefin midsommar med mycket prat och skratt och mitt i natten gick vi ut och satte oss under taket på min balkong och lyssnade på regnet. Det var på snudden magiskt. :-)/Susanne

Anne-Marie said...

Maria: Om man firar olika helgdagar (vilket jag egentligen inte gör numera) är det givetvis trevligt att kunna vara med om traditioner och festligheter.
Det låter som typiskt svenskt sommarväder där du var. :)
Ha en fin vecka du också!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Du som bott på platser där det finns en hel del svenskar har kanske haft mer anledning att fira svenska helger och upprätthålla svenska traditioner jämfört med vad det blir när man bor som jag gör. Det blir liksom inte riktigt samma sak när man är själv.
Det måste vara litet exotiskt för de som inte är svenskar att få vara med om ett riktigt midsommarfirande.
Ha det bra! Kram!!

Anne-Marie said...

Åsa: Visst låter det litet konstigt med "första sommardagen" när det varit sommar en längre tid men det har väl att göra med sommarsolståndet vad jag förstått och hur solen står i relation till Jorden.

Anne-Marie said...

Karin: Att leva som ni gör med naturen inpå knutarna och "anarki i landet" ;) är inte dumt det. Naturen och midsommar tycker jag nästan är synonymt.
Jag har nästan glömt hur ljust det är i Norden kring midsommar.
Det finns fortfarande en del blommor men det blir torrare för varje dag som går.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Har man svenskar omkring sig blir det säkert helt annorlunda. Att fira själv känns inte särskilt intressant tycker jag.
Det där med first day of summer har väl mest att göra med hur solen står i förhållande till Jorden men nog låter det litet konstigt. Vi har nog egentligen haft sommar sedan april eller kanske ännu tidigare. Eftersom vi inte har riktiga vintrar numera blir det ju litet märkligt med årstiderna.
De där stockrosorna stod utanför en affär i Mt Shasta. Vi har fortfarande en del blommor men det blir torrare och torrare för varje dag som går. Och efter den stundande hettan kommer det väl att inte finnas kvar knappt någonting i fråga om blommor.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Marina: Du som varit två somrar i Sverige har ju upplevt midsommar på plats. Och nog är ljuset väldigt speciellt i Sverige just vid den tiden.

Anne-Marie said...

Susanne: Stockrosorna stod utanför en affär i Mt Shasta och lyste upp så fint. Hoppas att de klarar den enorma värmebölja som vi skall få snart.
Vilken fin midsommar du fick där i regnet. :) Hoppas att du fick en krans också!
Ha det fint!

Annica said...

Midsommar kanske kallas så för att det är "i mitten på sommaren". Men det stämmer inte här, men hur som helst så är det i alla fall mitten av året. Och sommar är det ju. Plus att ljuset vänder. :)
Idag har vi haft sol och 22 efterlängtade, varma grader. Varmaste dagen, än så länge. Men femdygnsprognosen hotar igen med ostadigt väder, regn och rusk i stora delar av landet.
Midsommar 1989 hade jag besök av släktingar från USA (Kalifornien) och de talar fortfarande om hur fantastiskt det var med folkdans, midsommarstång och "nattugglande" sol. Undrar vad jag kan bjuda dem på i år när de kommer hit i slutet av augusti... surströmming och vilsamt sensommarmörker? ;)
Fina bilder av fina blommor! Stockrosor är så vackra.

Reportage om midsommar:
http://www.aftonbladet.se/sommar/article20990466.ab

Anonymous said...

Trevliga blom bilder. Det är ju midsommar man har dom största,
förutsättningarna till en varm helg. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Annica: Midsommar kan jag kanske förstå mer av namnet men First day of summer låter konstigt i mina öron.
Ja, nu vänder det igen och blir mörkare. Det tar ett tag givetvis innan det märks men nu har vi haft den längsta dagen på året.
För mig låter 22 plusgrader väldigt behagligt. Jag tittade på väderleksrapporten i kväll från de lokala nyheterna i södra Oregon och där visade de temperaturer på uppemot +35-40 från torsdag/fredag. Och det jag inte tyckte om var när meteorologen sade "And I cannot give you any clear information when these high temperatures will start to subside." Inte bra med tanke på torkan och möjliga åskoväder som också hotades med.
Tror nog att svenskt midsommarfirande är väldigt exotiskt i många utlänningars ögon. Surströmming har jag aldrig smakat men tror nog att det kanske blir litet magstarkt. ;)
Intressanta fakta om midsommar. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Roligt att du tyckte om blombilderna.
Brukar midsommar vara varm? Har fått för mig att det verkligen kan variera från år till år.

Gunilla Nardin said...

Midsommarhelgen har i sodra Frankrike gick omarkligt forbi. Inte ens en sillbit at jag.Tidigare brukade jag ta med mig burkar ifran Sveige. Men jag vet inte hur manga, som jag sedan kastatbort, for vi at dem inte.Tycker inte det smakar lika gott som i Sverige. Midsommarmat ska atas pa ratta stallet; dvs pa en altan eller ute pa grasmattan i sommarsverige.Det gor mig ingenting om vadret ar daligt.Det ar det ju nastan alltid anda runt midsommar.

Fina blomster i Weed. Sa de fortsatter att vattna?
Vackert ar det iaf.
Vilken varme ni ska fa. Dar lider jag med dig, for jag vet hur jobbigt de ar sova och att visstas i
varmeboljor,nastan outhardligt!
Just nu ar har ca 26 gr. men ska bli varmare under veckan.
Som tur ar for mig, da jag drar till Göteborg snart. Ser fram emot det. Att fa traffa mina systrar med familjer.Det blir mysigt.

Onskar dig en inte alltfor varm vecka.
Far du lite ledigt i sommar? Det kan du behova efter alla turer med skatteverket.Att fa pusta ut ordentligt och aterhamta sig.
Stor Kram
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Synd att du kastat sill tidigare. Vi har ingen inlagd sill alls att köpa där jag bor men jag har faktiskt köpt via nätet ett par gånger och det smakade gott även om jag satt här i Mt Shasta-området. :)
De blommorna jag tagit kort på nu senast fanns i Mt Shasta i anslutning till privata tomter så de vattnas säkert i alla fall då och då. Skolan vattnar som tokiga och jag ringde precis till City of Weed och fick den senaste informationen som skolan inte alls följer. De sade att denna information skickas ut först den 1 juli så jag avvaktar tills dess. Kanske det vore dags att göra sig riktigt impopulär och helt enkelt rapportera skolan till polisen om de inte följer restriktionerna. Jag kommer ju inte att stanna kvar så "what the heck". ;) I'll go out with a bang. ;)
Här kommer det att bli +35-40 under en längre tid. Kanske jag får flytta in hos skolan eftersom vi har luftkonditionering här i mitt rum.
Jag kommer troligen inte att ta ledigt eftersom jag planerar att lämna Weed och USA relativt snart. Har dock inga datum ännu.
Stor kram!!