Wednesday, June 17, 2015

Lära sig simma

Hettan består här i nordligaste Kalifornien men det ser även mycket varmt ut i hela Kalifornien. I "the Southwest" (stora delar av Arizona och delar av sydligaste Kalifornien) har det till och med utfärdats en "excessive heat warning" som sträcker sig till början av nästa vecka. Där kan det komma att bli 115 grader Fahrenheit vilket motsvarar ungefär 45 grader Celsius. Även vi skall få det varmare under nästa vecka.

Vi har inte många platser där det enkelt går att bada och simma där jag bor. I Sverige hittar man väl en sjö eller tjärn i stort sett överallt men så är det inte här. Vi har få sjöar och de som finns har inte mycket vatten kvar på grund av torkan. Simbassänger finns det några få men de är inte tillgängliga för allmänheten som jag var van vid från Sverige. Det finns faktiskt en simbassäng bara ett stenkast från där jag bor - Weed Community Pool - men där är det mest barn som får tillgång för att lära sig simma och tydligen kan man hyra den för det "facila priset" av $150 för 2 timmar under helgerna under sommaren. Wow, så dyrt! http://weedrec.org/?page_id=56

Weeds simbassäng som ligger i Bel Air Park ett stenkast från min bostad.


Jag har egentligen varit en badkruka hela mitt liv men självklart lärde jag mig simma som liten. Vi brukade ta cyklarna (eftersom vi inte hade någon bil) till Rösjön. Det var en fin cykeltur genom skogen och sjön ligger väldigt vackert tycker jag. Där lärde jag mig simma på egen hand (jag gick aldrig i någon simskola) med litet hjälp till att börja med av korkdynor runt magen (minns ni dem?) som gav flythjälp. Finns korkdynor ens nuförtiden? Litet senare cyklade mamma, min kompis C och jag till Kvarnparksbadet i Danderyd. Det var en ordentlig cykeltur från Enebyberg så vi brukade vara där stor del av dagen innan vi cyklade hem igen. Vi måste ha varit i bra form på den tiden. :)

Hela mitt liv har jag haft en stor respekt för vatten och alltid varit litet rädd för att ge mig ut utan att bottna. Jag har faktiskt aldrig hoppat från en brygga eller dykt ner under vatten. När Michael och jag bodde på Hawaii gjorde jag dock något som jag fortfarande känner mig litet stolt över - jag gav mig ut i havet och simmade för att kunna se delfiner. Jag åkte själv till västra delen av the Big Island och fick snorkellektioner av en man som arbetar som guide för de som vill simma med delfiner. Han blev nog litet paff när han såg hur rädd jag var, men jag gav inte upp utan provade att ha ansiktet i vattnet och efter ett antal timmar ansåg Douglas (som mannen hette) att jag var redo, så redo som jag nu kunde bli på så kort tid.

Vi åkte ut med en grupp i en mindre båt och tillsammans med Douglas och en slags flythjälp - det här var ju Stilla Havet med ett otroligt djup - simmade jag med snorkel och fick se delfiner på nära håll. Det var en seger för mig att göra detta. Det är bra att utmana sina rädslor ibland och jag kan fortfarande känna att jag växte en hel del efter den upplevelsen. :)

Weeds simbassäng har en vägg med målade delfiner som fick mig att minnas mitt möte med dessa fantastiska djur på Hawaii.


Är ni badkrukor precis som jag?
Har ni några roliga simminnen?

Några kloka ord om att utmana sina rädslor som jag helt och fullt skriver under på.


Bilden lånad från nätet.

18 comments:

Marina said...

Härligt att du lyckades göra detta trots din rädsla för vatten! Det stärker alltid självkänslan om man övervinner sina rädslor. För egen del tycker jag vatten är ett härligt element att befinna mig i, även om jag har respekt för det. Det är så fantastiskt här i Sverige att alla barn får simundervisning i skolan, något som betyder väldigt mycket.

Channal said...

Tycker vi kunde få lite av er värme! Här blir det regn o 15 grader båd i luften o i vattnet! Mannen har redan badat två gånger! Vi har tre minuter ner till Bråviken. Flera fina sjöar runt om! Älskar havet och vatten. Som barn badade jag för att det var kul! Simmade hoppade o dök i! Sam under båten och fastnade en gång! En skräckupplevelse men jag har aldrig varit rädd för vatten efter det. Växte upp i skärgården som barn under mina sommarlov. Idag badar jag bara för att svalka mig! Hoppas på soliga och varma dagar! Annars har vi Grekland att se fram emot.

Kramar Anna

SweFlo said...

Värmebölja i nästan hela USA verkar det som! Vi hade 40C och tryckande luffuktighet här i FL i gär. Jag är uppvuxen på Gotland, och i och med att jag är en ömänniska har jag varit van att ha havet alltid nära. I skolan var simlektioner ett måste,del av idrotten. Jag simmade tom lite tävling. Älskade att dyka! Jag är dock rädd för mörkt vatten och vill helst kunna se botten. inga problem här i FL där vattnet är så klart. Var noga med att dottern blev bra på att simma och dyka tidigt, när vi bor med vatten överallt. Jag har dessutom sett till att lära henne hur hon ska hantera sk "rip currents" som kan finnas här i FL och andra ställen, starka underströmmar som kan dra ut en till havs. Flera dör varje år här, så det är viktigt att veta hur man ska agera. Dottern och jag planerar att ta dykcertifikat tillsammans om några år, och vi älskar att snorkla! Men så är jag ju vattuman också, ha ha! :-)

Gunnel said...

Strongt gjort att lära sig snorkla, tycker jag. Själv är jag en stor badkruka och går aldrig längre ut än jag kan bottna. Jag lärde mig också simma med de där korkdynorna och klarade faktiskt av simborgarmärket. Det skulle jag inte kunna göra om idag. Korkdynor ser man inte mer tycker jag. Nu är det mest plast och uppblåsbara puffar och ringar. Kram

Annika said...

Heja dig!
DET var modigt, Anne-Marie!! Hatten av!
Beundrar ditt mod. Stort.

Ja, värmebölja överallt. Vi har också enormt jobbig värme, men torka råder det inte. Vi får ju stora regnoväder som ofta kommer in framåt eftermiddagen i hettan och fukten. Ofta stora åskstormar.
Men det är fruktansvärt hett, och så väldigt fuktigt.
Tror det blir en grym sommar iår här.

Jag lärde mig simma i Mälaren, på sommarlovssimskola då jag var liten. Varje morgon fick man trava ner till badet och simma. Mamma var med som moraliskt stöd och vi åt väl också ngn picnic efteråt.
Jag är ganska bra på bröstsim, men kan knappt crawla. Inte alls. K är skitbra på det, eftersom det är det de lär ut här först och främst i simskolorna.

Jag är inte rädd för att simma i lugna hav och sjöar. MEN, jag tycker INTE om att simma i Atlanten där vågorna väller in och strömmarna är SÅ starka. Vad jag gör är att doppa mig och inte gå för långt ut.
Är livrädd för undercurrents och rip tides.
Karolina och Peter har fastnat i Rip Currents flera gånger. Men de vet hur det ska göra för att komma ur dem, inte kämpa emot. Och sen då det släppt simma längs med stranden innan man viker in. OTÄCKT. Dödsfall sker varje år längs kusten här pga rip tides och underströmmar etc. speciellt vid the OBX där golfströmmen viker av tvärt norrut och rätt ut i Altanten. Starka strömmar vid ffa Hatteras. Då jag var nere i The Keys var havet underbart, så LUGNT!!! Där var de en fröjd att simma, och bada.
Stilla Havet har jag simmat i ett par gånger också. Samma där, too chicken :-)
Sen är jag lite rädd för hajar också, I veckan var det två ungdomar som blev av med varsin arm i NC, samma strand. Bara med ngn timmes mellanrum. ÅNGEST!!!


Kramar!!

Annika said...

Underbart att simma med delfiner OCH att utmana en radsla - det ger en riktig kick nar man lyckas med det.

Jag alskar att simma och bada men tycker inte om kallt vatten. Det ska helst vara mer an 18 for att jag overhuvudtaget ska stoppa ner tarna i det.

Fruktansvart trist att det ar sa dyrt att simma dar du bor. Jag har alltid iallafall kunnat simma pa YMCA for 4-5 dollar.

Badminnen: Vi seglade ju nar jag var liten och det jag verkligen minns var nar det var varmebolja och vi var ute mitt i Ostersjon, utan nagot land i sikte, hur vi fick hoppade i fran baten (med en lina om det skulle blasa upp) och vi lag och flot dar mitt ute pa vattnet och det var bara vi och baten dar i hela varlden. Minns ocksa det traditionella iskalla nakenbaden pa midsommarnatten ;).

Nu ar det ju stranderna och Stilla Havet som galler (men det ar ofta lite val kallt for mig - da badar jag bara fotterna...) och sa har jag just borjat ga till universitetets utomhuspoolanlaggning och simma. Ocksa skont.

Anne-Marie said...

Marina: Jag var faktiskt rätt stolt att jag vågade göra min resa till delfinerna och ge mig ut i Stilla Havet. Det var en sådan där "magkänsla" att jag var "tvungen" att göra det.
Jag gick i simundervisning i skolan men jag hade nog egentligen lärt mig att simma innan dess. Tyckte dock inte om kloret i bassängen där vi lärde oss att simma.

Anne-Marie said...

Anna: Vi delar så gärna med oss av värmen. Tänk om vi kunde få litet mer fördelning på värme, regn, sol, moln osv.
Du bor verkligen med vatten inpå knuten. Måste vara härligt att ha så nära. Tycker att Sverige har ett så fint landskap med alla sjöar och tjärnar som vi absolut inte har här. I stort sett alla sjöar i Kalifornien är konstgjorda. Vi har ju inte haft någon istid som Sverige.
Då antar jag att det blir fler fina Greklandsbilder framöver. :) Läste hos DN att man nu bör ta med sig en hel del kontanter till Grekland pga deras ekonomiska kris.
Kramar!!

Malin said...

När jag gick på grundskolan i Sverige var alla tvugna att kunna simma i trean. 200 m tror jag, samt 25 m rygg och 25 m med kläder. De som inte kunde klara det fick gå på simskola och hämtades med buss en gång i veckan. I Sverige finns ju dessutom olika simborgarmärken man kan ta. Tom på dagis fick vi gå och simma, både i pool och på stranden(Jag växte upp vid Mälaren i Mälarhöjden i södra Stockholm) Nu i efterhand förstår man ju vilket ansvar personalen hade!
Här i Maryland så går de flesta barn vi känner på simlektioner, antingen tillhör de en pool eller så finns lektioner att ta på allmänna pooler. Många går även på swimteam under sommaren. Vi bor i ett county som är överväldigande minoriteter och traditionellt så kan föräldrarna inte simma, men de vill att barnen skall lära sig och sätter dem i simskola. Att vara medlem i en pool är ofta dyrt och vi brukar hoppa över eftersom vi är i Sverige under en månad på sommaren ändå. Istället besöker vi alla klasskompisar som tillhör en pool och får vara gäst där.
Mina barn tycker inte alls om att bada i havet, tyvärr. Men de gillar stränder. Vi har tillgång till det i Sverige på somrarna.

Anne-Marie said...

Katrin: 40 grader och hög luftfuktighet är verkligen tufft. Antar att de allra flesta har luftkonditionering där du bor.
Du växte verkligen upp med vatten och simning på ett naturligt sätt. Det tror jag är det bästa.
Att dyka låter spännande men jag tror att jag fortfarande är litet för rädd för djupt vatten för att våga.
Michael och jag åkte till västra Hawaii (the Big Island) ett par gånger där de bästa stränderna finns och där fanns det också rip currents som man fick se upp med. Jag höll mig väldigt nära strandkanten.
Roligt att du och din dotter har samma intresse och kan dyka tillsammans. :)
Ja, du har kanske litet att leva upp till med ditt tecken. ;)

Anne-Marie said...

Gunnel: Nu tror jag att jag glömt hur man snorklar eftersom det var en engångshändelse men nog kände jag mig stolt att jag vågade utmana min rädsla.
Simborgarmärket tog jag också plus ett par andra. Minns inte nu vad de hette.
Jag försökte "googla" korkdynorna för att se om jag hittade en bild men jag såg inga alls faktiskt.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Tack snälla du! :) Jag växte en del faktiskt efter den upplevelsen.
Problemet hos oss är att en hel del av åskovädren numera är "torra", dvs det regnar knappt vilket givetvis gör att skogsbränder sätts igång. Min första sommar här hade vi ett enda åskoväder och då bara vräkte regnet ner.
Fuktighet och hetta är inte roligt. Ingen bra kombination.
Jag kan bara simma bröstsim, ingenting annat. Och jag har inte simmat på så många år att jag undrar om jag skulle klara mig nu utan flythjälp. ;) Men det kanske är som att cykla - har man väl lärt sig så kan man.
Som jag skrev till Katrin så var Michael och jag ute i havet på västra Hawaii ett par gånger och det var också så att man fick passa sig för strömmar.
Skulle jag fastna i en rip current skulle jag helt klart få panik och kanske råka riktigt illa ut.
Jag vill ha varmt vatten och lugnt. :) Låter perfekt i The Keys-området som ni hade det.
Jag hörde också talas om hajattackerna. Fy så hemskt. Hör nästan den "maniska" musiken inombords från Jaws när jag skriver detta. ;)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Delfinerna var fantastiska att få se. Det var vilda delfiner så de simmade på avstånd men känslan var härlig.
Rädslor är till för att arbeta med. :)
Jag håller helt med dig om att det är mycket mera behagligt att vara i vatten som är varmt. Jag mår inte bra i kallt vatten.
När jag läste kostnaden för denna simbassäng som finns i närheten av mig trodde jag knappt mina ögon. Det kanske finns billigare alternativ men har inte undersökt dessa. Jag är ju egentligen fortfarande en badkruka. ;)
Låter som fina badminnen du har när du växte upp. Jag blir otroligt lätt sjösjuk så är ingen båtperson.
Efter det som hände i Japan för fyra år sedan skulle jag aldrig (inte ens om någon gav mig pengar) ge mig ut i Stilla Havet nu med tanke på all radioaktivitet som spritts även till västra USA. Allt fler människor säger att havet blir mer och mer "dött" och hela västra USA (land och hav) drabbades mycket hårt av det som kom från Japan. Tycker utomhuspoolen låter som ett bättre alternativ.

Anne-Marie said...

Malin: Vilken tur att vi inte var tvungna att simma ryggsim när jag var liten. Det hade jag inte klarat av tror jag. Simma med kläder har jag något svagt minne av men troligen har jag förträngt det mesta pga min rädsla för vatten.
Jag tog simborgarmärket för 25 meter men även ett par andra märken som krävde längre avstånd. Tror att det längsta var 200 m.
Tror också att det är bra att man lär sig redan som liten att både ha respekt för vatten och bli "bekväm" med att vara i vatten och simma.
Låter bra i alla fall tycker jag att så många barn får lära sig att simma där du bor. Att inte kunna simma måste vara litet av ett "handikapp".
I Sverige finns nog fler tillfällen rent allmänt att kunna simma eftersom det finns så många sjöar.

Anonymous said...

Jag lärde mig också att simma på egen hand. Jag sprattlade med armar och ben och det måste ha sett mycket roligt ut, men jag flöt och lyckades förflytta mig i vattnet. :-) Fick ändå gå i simskola för att lära mig riktiga arm- och bentag. Simma med delfiner låter fantastiskt. Det hade jag velat göra! Har inte badat alls utomhus i år. Det måste vara varmare i luften och vattnet för att jag ska hoppa i plurret ute. Och idag är det midsommarafton och kyligt och grått. Inget festande för min del, men får besök av några vänner och jag har beordrat dem att knyta en blomsterkrans åt mig. :-) :-)/Susanne

Anne-Marie said...

Susanne: Man kan lära sig mycket på egen hand. Jag lärde mig också att spela piano och tvärflöjt på egen hand. Du simmade i alla fall och alla sätt är bra utom de dåliga. ;)
Delfinerna var en upplevelse även om det var läskigt att vara ute i havet med snorkel.
Det verkar ha varit en rätt kylslagen och regnig sommar hittills i Sverige. Skall man bada utomhus krävs det varmt och soligt väder tycker jag.
Hoppas att du fick en riktigt fin blomsterkrans! Ha en fortsatt fin midsommar!

Anonymous said...

Det där med delfiner lät väldigt spännande. Jag ska till Big island 2 veckor nästa sommar och det blir defenitivt en aktivitet på min bucketlist. Här i New York har vi tydligen varannandagsväder. Regn sol omvartannat.

www.svenskaresebloggen.wordpress.com

Anne-Marie said...

Anonym: Delfiner är fantastiska djur. Om du åker till the Big Island är den västra delen den där man mest troligt kan träffa på flest delfiner. Det var där jag var. Hoppas att du får se och simma med delfiner. :)