Saturday, November 1, 2014

Nu blir det ljusare och mörkare

Igår trodde jag nästan att jag skulle få ta fram en båt. Så mycket regnade det. Men det är bra eftersom vi behöver varenda droppe. Prognosen för de närmaste 10 dagarna ser dock torr ut. Berget skymtade fram litet idag bland molnen och jag kunde se att det kommit en hel del snö däruppe. Och det har blivit mycket kallare. Idag syns "freeze warnings" och "frost advisories" på väderhemsidorna.

I natt ställer i stort sett hela USA om till vintertid. Det är bara Arizona och Hawaii som inte bryr sig om att ställa om klockorna. Smarta stater. :)
Att ha 25 timmar under ett dygn i stället för 24 har jag inget emot alls men nog föredrar jag att ha samma tid året runt. Det verkar som om de flesta känner så. Att alltid ha standardtid som det var när jag växte upp.

Det har varit kolsvart de senaste veckorna när jag stigit upp vid halvsjutiden. Nu kommer det att bli märkbart ljusare på morgnarna vilket skall bli skönt men det kommer att bli mörkt mycket tidigare på eftermiddagarna. Ändå är det stor skillnad mellan norra Kalifornien och Sverige just med tanke på vintermörkret. När vi ställt om till vintertid kommer det bara att bli ungefär 25 minuter kortare dag på eftermiddagen innan det vänder och blir ljusare igen. På morgonen kommer solen däremot att gå upp nästan 50 minuter senare innan det vänder.

I Stockholm kommer det att bli 1 timme och 45 minuter kortare dag på morgonen och på eftermiddagen litet drygt en timme innan vintersolståndet. Där ser man vilken stor skillnad det är beroende på vilken breddgrad man bor på. Stockholm ligger i jämnhöjd med södra Alaska medan Weed ligger på ungefär samma breddgrad som Rom i Italien.

Dags i kväll att ställa om alla klockor i huset. Tur att datorn och mobiltelefonen gör det automatiskt. Det känns rätt bra tycker jag att kunna få en timmes extra sömn. :)

Jag gillar uttrycket här i USA som gör att det aldrig är något tviel åt vilket håll klockan skall ställas - "Fall Back, Spring Forward". Jag minns att jag i Sverige alltid fick tänka till både en och två gånger hur det var.

Och av någon anledning uppmanar man i USA ofta också att byta batterierna i brandvarnarna samtidigt som klockorna ställs tillbaka.


Bilden lånad från nätet.

20 comments:

Äventyret framtiden said...

Så har du också vintertid! Vi har ju redan haft det en veckas tid. Allt detta är så onödigt, tycker jag, men man får vara nöjd och glad ändå och hänga med i att vrida tiden bakåt och framåt.
Här har vinden piskat på sedan igår kväll och regnet har smattrat mot rutorna hela natten. I grannkommunerna har de strömavbrott med jämna mellanrum, åskan dundrar söder om oss och november är sig inte alls lik:)
Detta väder som vi aldrig slutar fascineras av. Och tur är väl det:) Ha en fin dag Anne-Marie!
Kramar!

Annica said...

Det är skönt att ha normaltid igen. Jag gillar inte alls det här tramset med sommartid. Det är bara dumheter. Måste vara klokt folk som bestämmer över tiden i Arizona och Hawaii. ;)
Fiffigt med "Fall back" och "Spring forward". I Sverige har man börjat säga ungefär så här: "På våren ställer vi fram trädgårdsmöblerna - och på hösten ställer vi tillbaka dem."
Vad bra att ni fått regn! Det var/är behövligt. :)
Den 19 oktober fick vi första snön här, sedan blev det 8-9 grader varmt och regn, vilket - hurra! - resulterade i härlig halkfri barmark igen. Igår kväll (efter ett dygn med flera minusgrader) började det snöa och blåsa kraftigt, det var alldeles vitt. Men... nu är det återigen plusgrader och regn - och rena rama isbanan utanför fönstren.
Jag avskyr när det håller på så här - när snön har kommit SKA det vara minusgrader! Men helst ser jag att det inte kommer någon snö alls. Det är allra bäst med barmark! :D Tyvärr kan vintern ha svårt att bestämma sig.
Må väl! Kram från slaskhalkiga norr!

Anonymous said...

I Europa ändrade vi för en vecka sedan. Tråkigt, så mörkt på kvällarna, även om jag är i Spanien där det är ljusare än i Sverige.

Andra året i Hjo said...

"Fall Back, Spring Forward" - bra uttryck!
Normaltid och sommartid är något vi har haft sedan åtskilliga år. Ödslar ingen energi på att tycka och tänka om det. Skönt på våren och väldigt tidigt mörker på hösten. Jaja, man får försöka leva med det.

Anonymous said...

Hej, är man född in i det nya systemet är det ju inga problem. Är
ju född i det gamla systemet. Fast,
dom har nog tänkt till. Innan dom,
införde detta. Mins, första året med.
Denna egenhet. Det var ju en stor,
omställning. Började 6 på morgonen.
Och skulle sedan börja, en timme tidigare det va tufft. Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Skönt att ni fått regn. Vänner i Los Altos, skrev att det duggregnade hos dom. (SF förort)

Har nog skrivit om det förut..
"På min tid" började vi jobbet kl 8
i stället för 9 och slutade 4 isf 5. Helt onödigt att ställa om klockan.

Att byta batterier på det datumet, gör det lätt att komma ihåg. Jag byter mina 4th of July; märker det på min kalender i januari.

Vi har frostvarning för natten. Det har blåst hela, långa dagen. Brrrr!

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Karin: Ja, nu är det "bara" de 9 timmarna igen mellan Sverige och Kalifornien. Antar att det kanske är 10 timmar mellan dig och mig.
Det gick ju hur bra som helst med normaltid fram till 80-talet. Ytterligare ett onödigt påhitt.
Hos oss verkar det som om det litet ostadigare vädret inte kommer att fortsätta på ett tag. De tror att det till och med kan bli uppemot +20 till veckan. Ur led är tiden. ;)
Ha det gott! Kramar!

Anne-Marie said...

Annica: Det är egentligen märkligt att man kan tillåta att olika stater inom USA har olika tider. Blir ju egentligen väldigt opraktiskt med tanke på flighter, busstider osv om man rör sig mellan olika stater.
Normaltid tycker jag skulle bli normen året runt.
Gillar uttrycket som finns här i USA så att man inte behöver tveka. Det uttrycket du nämner fanns inte i Sverige när jag bodde där vad jag vet. Då var vi mest bara förvirrade. ;)
Vilket märkligt väder som tycks råda över hela Jorden. Just de där snabba omslagen kan vara litet jobbiga. Solen tycks komma att dominera hos oss den närmaste tiden.
Jag föredrar också barmark numera efter den svåra stukningen för ett par år sedan. Gillar inte is och halka.
Ha det gott! Kram från ett soligt Weed!

Anne-Marie said...

Lena: Ja, Europa brukar ligga litet före USA när det gäller tidsomställningen.
Nej, att det blir mörkare på eftermiddagen och kvällen är inget kul men det skall bli skönt att inte kliva upp i becksvart mörker. Antar att Wales inte alls är lika ljust som norra Kalifornien.

Anne-Marie said...

Hans: Visst är det ett bra uttryck. Gillar't - som tycks vara det nya "modeordet" i Sverige. :)
Nej, jag går inte omkring och muttrar om sommar- och vintertiden men tycker nog att det känns rätt onödigt. Vet inte egentligen varför man numera har detta påfund.

Anne-Marie said...

Stig: Är man så gamla som vi är ;) minns man ju hur det var förr när samma tid rådde året runt.
Vet inte om det egentligen nuförtiden har några som helst vinster med sommar- och vintertid. Tidigare fyllde omställningen kanske någon funktion men jag tvivlar på att den behövs numera.
Ja, det verkar tidigt med start klockan 6 på morgonen och sedan ytterligare en timme tidigare.

Anne-Marie said...

Ruth: Ja, berget har lyst så vitt och vackert de senaste 2-3 veckorna. Men nu verkar det bli torrt igen under en period. Läste att även Los Angeles och San Diego fått regn.
Där jag jobbar inom skolan börjar de allra flesta klockan 8 och slutar 5. Mycket långa dagar egentligen. Och ja, alldeles onödigt att ställa om klockan.
Jag borde kontrollera mina batterier i brandvarna. Kommer inte alltid ihåg att göra det.
Det var riktigt kallt den gångna natten hos oss. Och det kommer nog att bli kallt i natt igen.

Desiree said...

Ja just det ni ställde om till vinterntid i USA denna helg. Smart idé faktiskt att uppmanna folk att även byta batterierna till brandvarnare i samband med detta. Bra att ni fått en hel del regn även om ni får ytterligare en torr period nu. Ni verkar behöva alla droppar ni kan få.
Jag är verkligen glad att jag bor på sydligare bredgrader än Stockholm. Blir lite lika mörkt här på vintern vilket är jätteskönt. Det var alldeles för mörkt alldeles för länge i Stockholm för min smak.
Kram!

Katta said...

Ja då har vi båda vintertid. Här är det mörkt ute just nu och mörkt när jag går hem. dock så ger snön det ljusare på gatorna och längs vägarna. Men jag tycker faktistk det är för mörkt. Däremot så är våren och somrarna verkligen ljus här i norr. Ha de gott.

Gunilla Nardin said...

Har for mig att det har med sommartid skulle inbringa stora
elbesparingar.Sa var det visst tankt ifran borjan.Men det visade sig bli valdigt sma ekonomiska vinster. Trots det sa fortsatter man att vrida klockan fram och tillbaka. Och ingen gor nagot at det.

En amerikansk arbetskollega larde
mig det uttrycket,"Spring forward Fall back.
Efter det inga problem langre.

Ha en fin dag!
Stor Kram!
Gunilla

Annika said...

Vill bara skrota sommartiden. Jag vill ha normaltid året runt.
Avskyr tramset med sommartid.
Fattar inte att vi ställer upp på det här bytet.
Skönt att det är vintertid igen nu, eller normaltid då.
Spring forward, Fall back lever jag också efter, då är det lätt att veta hur man ska göra.
Som Ruth säger har vi det lite småkyligt nu. Skönt.
Bra att det regnar hos er. Har faktiskt Weed som ett av mina väderställen på min iPhone, så jag kan spana in ditt väder, lite kul!!
Ljust imorse var det iaf, och mörkt igår em, men det bekommer inte mig ett enda dugg. Mörkret.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag vet egentligen inte varför USA ställer om senare än Europa. Det måste ju bli litet bökigt om man reser till exempel. Normaltid vore så mycket enklare.
Den instundande veckan tycks det bli uppemot +15-20 vilket ju är ovanligt varmt här hos oss i november. Jag hoppas att det inte blir torrt igen nu under flera månader.
Sverige är väldigt mörkt på vintern. Håller helt med dig. Ljus är viktigt för välbefinnandet.
Kram!!

Anne-Marie said...

Katta: Eftersom du bor så långt norrut måste det vara väldigt mörkt under vintern. Men som du skriver, så lyser snön upp en del i alla fall.
Ni har ju i gengäld mycket ljus under en period vilket kanske uppväger en del.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Gunilla: Har också ett minne av att det skulle spara el. Tror inte att det egentligen har någon betydelse numera. Kanske vi skulle starta en Facebookgrupp emot tidsomställningen. :) Precis som det finns en grupp mot särskrivningar i Sverige.
Visst är det ett bra uttryck som gör att man verkligen minns åt vilket hålls klockan skall ställas.
Ha en fin vecka! Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag ser den nya Facebookgruppen formas - Svenskar mot sommartid. ;)
Normaltiden har ju blivit mycket kortare än vad den var från början. Till och med sedan jag kom till USA har det blivit kortare tid då vi har vintertid.
Vi hade det väldigt kyligt i morse. Bara några få plusgrader.
Kul att lilla Weed finns hos dig som en vädersajt. :)
Nej, mörkret på eftermiddagarna tycker jag är lättare att förlika sig med än mörkret på morgnarna. Det var underbart att stiga upp och det var ljust i morse.
Kramar!!