Monday, November 3, 2014

Kalifornien - här gör vi saker och ting litet annorlunda

Innan jag går in på Kalifornien hade jag en fråga till er som bor i Sverige. Jag visste faktiskt inte hur lägligt mitt inlägg om amerikaner som vill avsäga sig sitt medborgarskap var. Tydligen hade SvT sänt ett par inslag om de nya reglerna bara några dagar innan jag skrev mitt inlägg, och hur de påverkar de svenska bankerna. Om jag förstår det hela rätt kommer alla svenska bankkunder att få svara på frågor om de har anknytning till USA.
Är det någon som redan fått brev om detta? Vore intressant att höra.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/han-vill-inte-vara-amerikan-langre
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/svenska-banker-hjalper-usa-att-kartlagga-bankkunder

Som sagt, i Kalifornien är allt litet annorlunda.

Jag hade turen att kunna köpa min SleepNumber-madrass innan det var lag på att behandla de flesta madrasser med farliga kemikalier, så kallade "flame retardants". Visst kan dessa kemikalier fylla en viss funktion men jag vill faktiskt inte ligga på en madrass och andas in det som "utsöndras" varenda natt. Hade jag bott i Kalifornien när jag köpte madrassen hade jag varit tvungen att ha "flame retardants". Nu hade jag turen att jag bodde i Oregon (det var strax innan Michael gick bort) och där fanns inte det kravet då.

Dessutom får vi i Kalifornien betala mer än alla andra som köper en sådan här SleepNumber-madrass "Due to the cost of doing business in California, Performance and Innovation Series Twin and Full beds incur a $50 surcharge; Queen and King beds incur a $100 surcharge." Jag har skrivit det tidigare och jag skriver det igen - Kalifornien är en mycket dyr stat att bo i.

En annan grej som vi har här i "the golden state" är något som heter Proposition 65. Det är en lag som har att göra med: "Proposition 65 requires the State to publish a list of chemicals known to cause cancer or birth defects or other reproductive harm. Proposition 65 requires businesses to notify Californians about significant amounts of chemicals in the products they purchase, in their homes or workplaces, or that are released into the environment."

Små skyltar sitter uppsatta litet överallt i affärerna som talar om just denna lag. Den kan finnas i närheten av porslin till exempel. Rätt många personer och myndigheter ifrågasätter effektiviteten hos den här lagen och märkningen eftersom det knappt finns några studier som visar på om antalet cancerfall faktiskt gått ned. Eftersom skyltningen ibland tycks gå litet till överdrift kan man undra om folk verkligen bryr sig om att ens titta på vad som står.

Tydligen finns skyltarna även hos Disneyland. Man kan undra hur många som läser skylten när de kommer dit.


Bilden lånad från nätet.

Och för att återkomma till att ha amerikansk anknytning och ha svenska bankkonton - och dessutom bo i Kalifornien. Kring årsskiftet fick jag ett mycket långt brev från min bank som talade om allt de kan eller inte kan göra visavi mig. Och jag särbehandlas extra mycket bara för att jag bor i Kalifornien. Titta på de här exemplen! Jag frågade min personliga bankman om han visste varför, men det gjorde han inte. Fortfarande vet jag inte exakt vad dessa regler beror på. Klicka på bilden så att den blir större.


Ibland brukar en av lärarna som undervisar för oss komma med något bakverk till mig - helt enkelt för att han vill visa sin uppskattning. I morse fick jag en mycket stor kanelbulle. Här har kanelbullar oftast en "frosting" som är väldigt söt. Supersized helt enligt amerikansk "standard". :)

14 comments:

Annica said...

Nämen, pågår här något litet krig som man inte har hört talats om? Vad i alla tider har Nordea emot Kalifornien och kunder som bosätter sig där? Undrar om andra svenska banker har samma policy? Detta verkar ju helt galet.
Och så även det här att ni har mycket dyrare levnadsomkostnader i CA. Mycket märkligt. Har det alltid varit så eller är det något nytt? Visserligen bor det väl många rika människor i "the golden state", men jag antar att majoriteten av befolkningen är vanliga löntagare som kämpar på så gott det går. Och alla sjuka och arbetslösa, hur klarar de dessa höga priser och tokigheter?
Det känns nästan som CA börjar vara lite "på dekis". Kanske Nordea känner likadant? ;)

em said...

Nej, har inte fått något brev - inte än.
Mitt amerikanska bankkonto avslutade jag för länge sedan, eftersom jag tröttnade på alla byråkratiska formulär som skulle fyllas i varje år.
Margaretha

Gunnel said...

Håller verkligen med dig om att Californien är en dyr stat. Min son bodde där de första åren, men sen flyttade han till Texas. Det är en enorm skillnad ekonomiskt. Kram

Anonymous said...

Jag har ett konto hos Handelsbanken.
Har inte hört någonting från dem.

Kalifornien - Så helt annorlunda nu
mot vad det var, när vi bodde där,
1954-73. Universitetssystemet var
nr 1 i USA; lokala skolorna var utmärkta, det fanns jobb för de flesta. San Francisco hade inte hemlösa irrande omkring på gatorna el. sovande på gräsmattorna. 70-talet var när de s.k.
"flower children" började, och marijuana röktes. Haight-Ashbury området i San Francisco var högkvarter.
"Peaceniks" demonstrerade mot Vietnam-kriget. Sen kom alla immigranter fr Mexico och Mellan-America och fyllde skolorna i södra Kalif. med barn, som inte kunde språket. Det blev en helt annorlunda stat.

Norra Kalif. där du bor, har ju inte en rik befolkning, så jag kan tänka mej att många har det svårt dessa dagar.

Ruth i Virginia

My kids' Mom said...

Hej!

Angående dyra delstater så hörde jag ett nytt koncept på TV imorse som blir mer och mer verklighet för den amerikanska medelklassen som vill bo i dessa delstater "Renting the American Dream". Huspriserna i Kalifornien är nu så dyra att har man inte redan köpt för 15 - 20 är sedan kan det te sig en ren omöjlighet att någonsin ha råd att köpa ett hus.

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Annica: Troligen gäller detta alla svenska banker som har kunder i Kalifornien. Jag vet inte riktigt vem jag skulle kunna fråga betr. detta men det vore intressant att veta exakt varför Kalifornien som enda stat i USA har dessa specifika regler. Det är dags att utvandra, den saken är helt klar. :)
Det har nog länge varit mycket dyrare i Kalifornien än i många andra stater i USA. Har heller inte där den exakta bakgrunden men då vi har alla dessa mysko regler som bara tycks finnas här kostar det säkert mer överlag. Det är som med bensinen. Kalifornien har fler skatter än till exempel staten Oregon som ligger precis norr om mig. Där är bensinen mycket billigare.
De flesta människor i Kalifornien är inte rika och många har det mycket tufft ekonomiskt. Sedan har Kalifornien en mycket stor illegal befolkning som kommit från Mexiko och Central- och Sydamerika som säkert gör sitt till att påverka kostnader på olika sätt.
Kalifornien är inte litet på "dekis" faktiskt. Staten är i stort sett bankrutt. Det kan jag säga utan den minsta tvekan. Det är därför många utvandrar från Kalifornien.

Anne-Marie said...

Margaretha: Tror att Nordea är en av de första bankerna att skicka ut brev till sina kunder. Lagen har inte egentligen trätt i kraft ännu. Gör den det gäller den från nästa år, någon gång på våren. Går lagen inte igenom tror jag det blir omöjligt att ha kvar svenska bankkonton om man bor i USA. Och skulle man bo i Sverige och vara amerikansk medborgare blir det möjligen nödvändigt att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap.
USA har mer byråkrati än Sverige. De som säger annorlunda vet inte vad de pratar om. :)

Anne-Marie said...

Gunnel: Texas är den stat dit flest människor utvandrar som har bott i Kalifornien. Det är en mycket billigare stat på många sätt. Vet inte om jag skulle vilja bo i Dallas nu med tanke på ebolasmittan. Dallas har beställt 250,000 hazmat suits - det visar nog att de tror att det kommer att bli värre. Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Du bor ju inte i Sverige så den typen brev kommer du nog inte att få. Jag var mest intresserad av de som bor i Sverige och inte har anknytning till USA.
Du har säkert redan "kartlagts" av din bank som en "US person." Det vet jag Nordea har gjort med mig.
Kalifornien var en mycket bra stat för länge sedan. Nu har den i stort sett "ramlat nedför stupet". Staten är bankrutt skulle jag vilja säga. Och med alla illegala invandrare som kommit blir det säkert inte lätt att komma ur det "träsk" som råder i stora delar av Kalifornien.
Jag bor i en fattig glesbygd där folk har det väldigt tufft just nu. Folk som bor i Silicone Valley och i andra "bubblor" fattar inte alls hur vi har det.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Intressant att man har myntat ett uttryck som "renting the American dream".
Jag skulle vilja gå så långt som att säga att den amerikanska medelklassen egentligen inte finns längre. Den har tyvärr "utrotats" på olika sätt.
Att köpa hus i Kalifornien är rent löjligt dyrt. Det lilla huset jag hyrde tidigare (som gick in i konkurs) var till försäljning för $65,000! Jag skulle kunna köpa två villor i Småland för det priset. Större och i bättre skick.
Nej, hus i Sverige eller en RV eller tiny house i USA. Det är de alternativen jag väljer mellan.
Kram!

Channal said...

Tänk när asbest kom! Draperierna på biosalongen och hus täcktes med detta brandsäkra material. Sen fick vi reda på att det är cancerogent! Läskigt! Draperierna drogs ner och asbestplattor togs bort på husen. Inte skulle jag vilja ligga o sova på det!! Föredrar hästens naturmaterial med bomull o tagel.

Kramar Anna

Anne-Marie said...

Anna: Asbest finns i många hus i USA. När jag tittar på HGTV-kanalen där man bland annat renoverar hus ser man ibland att de har ett hus där det krävs asbestsanering.
Nej, asbest är verkligen inte något trevligt. Nu tror jag inte att det är detta material som finns i madrasser och andra möbler utan helt andra "flame retardants" (flamskyddsmedel skulle man kanske säga på svenska).
Den madrassen jag har skall inte ha den här typen kemikalier som tur är. Att sova på kemikalier tror jag inte alls är bra.
Kramar!!

Anonymous said...

Hej, flamskyddsmedel i madrasser
är ju inte bra. Ingen sängrökning,
så är problemet borta. Dom flesta,
flamskyddsmedel är hemska. Nu finns ett
speciellt salt som skyddar och är
ofarligt. Det, är ju många elektronik produkter som är brandskyddade. Men hur ofta brinner
dessa. Jo ganska sällan. All denna,
brandskydd. Skapar nog mer hälsorisker. Ingen brandskyddad madrass för mej hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Stig: Jag har aldrig rökt och kommer aldrig att röka. Har inte ens provsmakat en cigarett.
Det låter ju väldigt bra med ett ofarligt salt. Det finns säkert väldigt många olika slags kemikalier i alla möjliga produkter som vi omges av i vår vardag.
Nej tack, brandskyddad madrass avstår jag också från. :)