Friday, November 21, 2014

Julgranen

Häromdagen fick jag ett meddelande från en vän i San Antonio i Texas. Han hade sett ett nyhetsinslag där man berättade om den stora julgranen som kommit till Alamo Plaza i San Antonio. Den kommer från bergen där jag bor. :)
Inte konstigt kanske att julgranar huggs här eftersom vi har mycket vidsträckta skogsområden med stora, fina träd.

Här i USA brukar många ta in och dekorera sin julgran redan kring Thanksgiving. Det är om en vecka i år som Thanksgiving infaller.
I Sverige är det väl så fortfarande att de allra flesta pyntar julgranen antingen strax före julafton eller på själva julafton. Om det inte är så numera får ni berätta.
En annan skillnad mellan USA och Sverige är att man i Sverige ofta behåller sin julgran till julen dansas ut med Knut, det vill säga tjugondedag jul (13 januari), medan man i USA ofta slänger ut julgranen väldigt snart efter det att julen är över. Och i USA firar man ju egentligen bara juldagen. Det finns ingen annandag jul här.

Jag har inte haft en julgran på troligen mer än 20 år och saknar den faktiskt inte. Visst är det vackert och stämningsfullt men när man bor själv känns det litet onödigt "stort" med fullt dekorerad julgran. Michael var ingen julgransfantast heller så vi hade ingen under de år som vi levde tillsammans.
Min mamma tog in grenar från enar och satte i en fin kopparkittel. Där hängde hon några utvalda dekorationer som hon köpt i en stor julsaksaffär i Tyskland.

Men när jag var yngre var det spännande att dekorera julgranen, vilket jag brukade göra antingen dagen innan julafton eller på julaftons morgon. Då doftade det gott i huset och ibland var det en riktigt färsk gran som stod sig mycket bra medan andra gånger började den barra redan när den togs in.

Julgransminnen har vi nog alla. Hur ser era minnen ut?

Det här kommer inte att bli någon julblogg men litet juliga inslag kanske det blir under december. Vi får se.

Den här lilla videon med O, Christmas Tree / O Tannenbaum kanske passar i alla fall.Julgranen som fanns i Mt Shasta för ett par år sedan. Har inte sett årets julpyntade gran ännu. Den brukar finnas utanför polisstationen.

23 comments:

FREEDOMtravel said...

När jag var liten hade vi alltid julgran. Bland annat hade vi flaggor i den... De senaste tio åren har vi firat de flesta jular utomlands, så då blir det inga julgranar... ingen egen i alla fall. Vart vi firar jul i år vet jag inte, skulle gissa på Frankrike eller kanske Spanien eller Portugal. Om mindre än en vecka rullar vi med husbilen mot vårt livs äventyr: ett års oplanerad resa i Europa.

Anonymous said...

I UK är det inte så många som har äkta granar, utan plastgranar med färgade,blinknade lampo i. Har lite svårt för detta. När jag bodde i Sverige hade vi alltid äkta gran som vi huggit själva i skogen bakom huset. Numera satsar jag mer på andra juldekorationer.

Anonymous said...

Min sista jul i Sverige, innan jag reste till USA, är den jag kommer mest ihåg.
Jag var hemma fr Stockholm, där jag bodde. Mor bodde i ett f.d. torp cirka en halvmil utanför Ludvika. Det snöade på julafton, och jag beslutade mej för att åka skidor till tidiga julottan,
kl. 6, i kyrkan. Det var utförsbacke till stan. Det hade slutat snöa, och det var underbart vackert och tyst med skog på båda sidor av vägen.

Jag ställde mina skidor mot kyrkväggen och gick in. Där var det vackert med levande ljus, som gjorde att det blev varmt och skönt. Det dröjde inte länge förrän jag somnade sött. Vaknade när orgeln spelade julpsalmen.

Hemvägen var dryg. Uppförsbacke!
Mötte min bror och hans fru, som var på väg till kyrkan för andra ottan, med
spark. Väl hemkommen blev det en skinksmörgås och så sängen.

Skidturen ner var en intensiv upplevelse för mej. Så otroligt
vackert. Visste inte då, att följande julen skulle komma att firas i Worcester, Mass.

Ruth i Virginia

Marina said...

När barnen var små (eller i rätt många år faktiskt) tog vi alltid in och klädde den självhuggna granen kvällen före julafton. åren sedan vi flyttade till Singapore har det väl vRit SI och så med jultraditionerna, vi får väl se vad som händer när vi kommer hem "på riktigt".

Gunilla Nardin said...

Nar jag vaxte upp var julen fylld
av traditioner.Minns hur exalterad man var innan tomten (pappa) knackade pa dorren med julklappssacken. Min mamma gjorde julen sa fin med god
mat, och vi avslutade alltid med risgrynsgrot. Sedan blev det att jag overforde allt detta till min lille kille nar han vaxte upp.Men numera firar vi jul
i lugnt tempo,med franska inslag.
Kanner ingen direkt julstamning har, sa ofta blir det ostron och champagne pa franskt manér pa julafton.Inte samma sak!.
Pyntar inte heller sa mycket som jag brukade.

Nu ska jag iaf resa till Göteborg
och familjen dar runt Lucia, sa hoppas att fa atminstone lite julkansla da.

Ha en skon sondag AM
Stor Kram!!
Gunilla

Anonymous said...

Det var julen l950, då jag skidade till julottan. Fanns inga bilar, och vägen plogades inte.

Ruth i Virginia

Anonymous said...

Hej, julgranen ska ju vara klar
före lucia. Tror att det blir en
konstgjord gran i år. Efter att inte,
ha haft någon förut. På många år-
Hälsningar Stig....

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag minns att vi också hade "girlanger" med den svenska flaggan i granen.
Om man inte är hemma utan på resande fot blir det givetvis ett helt annat slags firande. Om man firar överhuvud taget.
Jodå, jag har sett att ni drar snart. Häftigt att vara ute och resa så lång tid och praktiskt att ha boendet löst. :)

Anne-Marie said...

Lena: Plastgranar är nog rätt vanligt även i USA tror jag. Och det finns nog en hel del numera som ser väldigt äkta ut. Men skall jag ha gran skall det vara en riktig gran.
Härligt att kunna hugga egen gran. Då är den färsk!

Anne-Marie said...

Ruth: Ytterligare en fin berättelse och historia som du har.
Det där med julottan och att kunna ta sig dit på snön vet jag att min mamma också har berättat. Minns inte om de åkte spark eller släde men det var också tyst och stilla och snö.
Den där skidturen måste verkligen ha gjort ett starkt intryck på dig eftersom du minns den så levande fortfarande. Låter fantastiskt fint och stämningsfullt.
Nej, tur är väl det kanske att man inte alltid vet vad som väntar härnäst. :)

Anne-Marie said...

Marina: Jag minns att jag tyckte det var väldigt stämningsfullt att klä granen och det var så vackert när man tände belysningen i mörkret.
Bor man i ett klimat som inte riktigt påminner om vinter känns en del traditioner litet malplacerade. Minns att jag tyckte det var konstigt att se julgranar utanför Walmart på Hawaii.

Anne-Marie said...

Gunilla: Låter som om du och din familj hade många trevliga och stämningsfulla traditioner. Risgrynsgröt hade vi också alltid. Det brukades även avnjutas julskinka, julkorv, köttbullar, rökt lax, inlagd sill, vörtbröd osv. Inget som egentligen finns där jag bor nu.
Ostron och champagne låter onekligen väldigt annorlunda jämfört med julskinka och risgrynsgröt. :)
Jag pyntar egentligen ingenting numera. Har knappt något pynt. Min elektriska adventsljusstake tar jag dock troget fram varje år. Den lyser så fint.
Mysigt med Lucia i Sverige. Det är ju en högtid som man verkligen kan fira i Sverige. Jag brukar titta på SvTs Luciatåg via nätet. Brukar vara väldigt vackert och stämningsfullt.
Ha en fin helg! Stor kram!

Anne-Marie said...

Stig: Det låter tidigt med julgran kring Lucia. Men varför inte. Det är ju mörkt och allt ljus behövs. Lucia är en fin svensk högtid tycker jag. Brukar se Luciafirandet hos SvT via nätet. Mycket vackert och stämningsfullt.
Konstgjorda granar numera ser väl nästan ut som äkta granar.

olgakatt said...

Ibland har vi gran, ibland inte. Det beror på var vi firar julafton.Jag är inte så mycket för pynt heller, kanske nån enstaka fin sak, inget överlastat. Klarar inte av det amerikanska sättet med alla kulörta ljus, det blir väldigt Kalle Anka. Jag vill ha vita lampor. Det är fint med vita lampor i träd i stadsmijlö och i trädgårdar.
Vi sätter ljusstakar i fönsterna till advent, annars är det sparsmakat hos oss.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Trevligare tycker jag också att ha några få fina saker som pryder hemmet. Vissa hus här i USA har alldeles för mycket ljus och pynt. Det ser bara billigt ut tycker jag. Adventsljusstakar tror jag inte finns direkt i USA. Tror nog att min svenska ljusstake är rätt unik i Weed. :)

Desiree said...

I år ska vi verkligen se till att plocka upp vår gran från USA och pynta den. Vi firar ju jul hemma på egen hand det här året så då känns det rätt att kosta på sig att pynta lite mer.
Jag föredrar det amerikanska sättet att njuta av julen och granen från första advent och fram till juldagen och sedan städa bort julen. Gillar inte att ha kvar pynt fram till trettondagen.
Pyntar inte jättemycket. Blir adventsljusstake och lite julstjärnor i fönstrena och så blir det då granen i år.
Kram!

Andra året i Hjo said...

Jul och julgran är för barnen - om man inte firar den religiösa högtiden. Nu har vi julgran på altanen med ljus och röda äpplen, det får räcka. Och rätt fint. Den kommer på plats dagarna innan jul.

Carita Liljendahl said...

Intressant med alla traditioner och verkligen ståtlig gran på bilden!

Anne-Marie said...

Desiree: Låter som en bra plan att ha litet extra juligt hemma eftersom ni inte skall åka iväg förrän litet senare.
Tänk jag har ännu inte kommit in i det amerikanska sättet att ha julpynt från 1:a advent till och med julen. Tycks vara "programmerad" med det svenska sättet. :) Min adventsljusstake tar jag givetvis fram och nu ser jag att det redan är nästa söndag. Oj, så fort tiden går.
Minns dina fina adventsstjärnor du brukar ta fram.
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Visst är julen mest för barn men kanske ledigheten är mer för oss vuxna. :)
Det låter vackert med ljus och äpplen i utomhusgranen. Hoppas att du visar hos dig på bloggen.

Anne-Marie said...

Carita: Välkommen hit! Tror inte att jag sett dig kommentera tidigare. Såg att du skrivit böcker och gett ut på eget bokförlag. Kul! Skall kolla in din blogg litet mer. Min pappa och jag översatte böcker från engelska till svenska och gav ut på eget förlag. Tyvärr fick jag ge upp förlaget när min pappa gick bort 2001 och jag då bodde i USA.
I USA har man ofta stora granar och mycket pynt och ljus.

Annika said...

Har jag missat detta juliga inlägg!!??
OJ oj!!
Vad jag ser, på social media, bloggar, instagram, FB etc tar svenskarna in julen mkt tidigare nu än förr. Här i USA har vi Thanksgiving som bromskloss. Tror de är rätt få som börjar "jula" innan Thanksgiving. Men igår såg jag ett hus där man tagit in granen. men de flesta väntar nog tills på fredag, eller till helgen.
Sant, julen är slut efter juldagen här. Ngn trettonghelg finns inte, och inte heller ngn tjugondagknut. Jag tar ner julen på nyårsdagen. Tycker det är allra mysigast innan jul, som jag skriver om på min blogg idag. DÅ är det bäst, och jag förstår därför numera att man börjar pynta direkt efter Thanksgiving.
Tror att det är 50/50 vad gäller äkta gran vs fejk. Vi har äkta. Det som slår mig här är hur otroligt bra kvalitet det är på granarna man köper. De barrar ju inte!! OCH de är SÅÅÅ vackra. Det går knappt att få tag på en ful gran heller. Alla vackra.
Jag blandar friskt under jul. Blandar svenskt med amerikanskt. Har också 7-armade elljustakar i fönsterna. Det har min amerikanska granne också, inspo fr mig!!
Njuter åt många amerikanskers galenskap under julen. Tycker det är så kul då folk blir julgalna!!
Only once a year!
Jag lever också efter mottot more is more i juletid :-)
Kramar!!!

Anne-Marie said...

Annika: Du såg det kanske inte förrän idag eftersom jag skrev det i fredags eftermiddag. No problem. ;)
Jaha, så svenskarna skall "härma" USA kanske även när det gäller julpynt. Synd att man inte håller litet mera på "det svenska" tycker jag.
Nej, julen i USA är ju inte alls lika stor och omfattande som i Sverige. Tror nog att Thanksgiving kanske är den största helgen i USA.
Det märkliga är att granarna som säljs här inte alls är särskilt fina trots att vi har så stora skogar. Kanske man skickar iväg de fina granarna till andra områden.
Jodå, Queen of Halloween är även Queen of Christmas. ;) More the merrier är kanske ett bra motto! Antar att Annikas blogg snart blir mest en julblogg som sig brukar.
Kramar!!