Monday, November 10, 2014

Fynda på nätet

När jag bodde i Sverige fanns det knappt något internet att tala om. Inga nätbutiker och man handlade i affärerna eller via postorder. Minns de stora katalogerna från Ellos till exempel som kom via posten.

När jag kom till Kalifornien förstod jag att internet hade kommit litet längre här i USA. Michael berättade att han handlade vissa saker via nätet redan då. Vilket var nödvändigt då vi har så få affärer här i glesbygden.
Jag hade faktiskt aldrig varit ute på nätet innan jag kom till Kalifornien 1997. Låter nästan overkligt med tanke på dagens internet som omfattar i stort sett allting numera. Vi hade en långsam "dial-up" förbindelse, det vill säga den gick via telefonlinjen. Med dagens hemsidor skulle det inte fungera eftersom de har alldeles "för mycket" information och bilder jämfört med hur hemsidorna såg ut 1997. Visst tog det tid att ladda ner en sida men jag visste ju inte om något annat.

Tänkte dela med mig litet av hur jag handlar via nätet. För oss som bor i glesbygden är ju detta något som nästan är nödvändigt eftersom vi har så få affärer. Ni som bor i större städer i USA eller i Sverige har ju ett helt annat utbud och kan fynda direkt i affärerna.

När jag handlar via nätet nuförtiden brukar jag tillbringa en hel del tid att göra en första efterforskning. Jag har många hemsidor som jag går igenom och kollar vad de har och jämför deras priser. Ibland kanske jag även behöver lära mig något om det jag skall handla så då blir det ett extra steg. Och som jag skrivit om tidigare - alla varor tycks förändras så det man kanske trodde skulle bli en enkel beställning blir helt plötsligt ett mindre "forskningsprojekt". :)

En del av förarbetet innebär också att jag kontrollerar, för mig nya och obekanta företag, genom att läsa recensioner och kolla hos BBB (Better Business Bureau). Om ett företag har massor med klagomål stryker jag det givetvis från min lista.

När jag väl kommit fram till vad jag skall köpa och vilket eller vilka företag jag skall beställa hos gäller det att om möjligt hitta så kallade "discount coupons". Det finns oftast olika slags rabatter som man kan använda sig av för att få en vara billigare. Ett av de största jag hittat som listar väldigt många rabatter heter Retailmenot.com. Men det finns många andra och jag brukar jämföra dessa också eftersom man ibland kan hitta rabatter hos ett företag som inte de andra har.

Det jag också försöker undvika är företag som har antingen affärer eller kontor i Kalifornien. Eftersom Kalifornien har en "sales tax" får jag betala denna om företaget jag handlar hos har någon form av affär/kontor här. Numera tar Amazon.com ut en viss "sales tax" men inte för allt jag handlar. Måste erkänna att jag inte riktigt fattat hur det fungerar numera.

Eftersom jag oftast har väldigt speciella önskemål och krav kan allt det här ta litet tid. Just nu håller jag på att leta efter en vitlökspress i rostfritt stål som inte har en massa extra "whistles and bells" utan är en enkel press. Även vitlökspressar tycks ha förändrats sedan Michael och jag köpte den jag nu använder och som börjar bli utsliten. 10 år tycks ha förändrat vitlökspressarna. :)
Ebay.com har faktiskt en hel del bra saker och man kan verkligen göra fynd. De saker jag köpt där - köper aldrig genom budgivning utan bara genom direktköp ("buy it now") - har varit väldigt bra. Har sett en del vitlökspressar hos Ebay.

Jag har en känsla av att nätbutikerna fortfarande är fler här i USA jämfört med Sverige. Tycker mig se det när jag "surfar". Vi får se om det blir en skatt på all näthandel i USA vilket föreslagits. Då kommer nog många att få slå igen dörrarna tror jag.

Här är ett par av mina nätfynd från de senaste 2-3 månaderna.

Eftersom vi har så få skoaffärer där jag bor gjorde jag ett "djärvt" inköp hos Planetshoes.com. De här skorna fick jag "anpassa" med extra sulor men nu har jag använt dem under 1 månad ungefär och tycker de är riktigt bekväma och bra. Och de verkar vara välgjorda. De var inte billiga men jag fick en $20 rabatt hos Planetshoes.com och ingen "sales tax".De här strumporna med bland annat ull var ett fynd hos Ebay. De är helt nya och är tillverkade av ett företag i USA. Jag gillar att handla "Made in USA"-varor om jag kan. Numera är det ju väldigt svårt tyvärr eftersom det mesta är "Made in China". Carolina Hoisery som ligger i North Carolina tillverkar dessa ullstrumpor: http://carolinahosiery.com/wholesale/wise-blend.html


Hur handlar du via nätet? Har du några favoritaffärer? Eftersom inlägget redan är långt vill jag inte lista mina favoritaffärer men det kanske kan bli i ett annat inlägg.

25 comments:

FREEDOMtravel said...

Det har nog kommit en hel del nätbutiker här också. Men sen beställer man ju ibland från nätbutiker utomlands också (Sverige är ju inte världens största land)... Europa, USA, Asien... Världen har krympt ;)

Mrs Clapper said...

Jag handlar det allra mesta via nätet, även mat när vi bodde i Stockholm då det blev billigare.
Det går ju att hitta väldigt mycket billigare produkter på nätet, även när det är samma fabrikat. Plus att jag vill handla det som går ekologiskt och då är ju nätet toppen!
Iherb och ebay är favoriterna. Från iherb blir det mycket ekologisk pasta och annan mat och nu även ekologiska babyprodukter då vi väntar barn. Från ebay köper jag gärna använda kläder men även direktköp från företag.
Att handla via nätet är smidigt, plus att man inte gör impulsköp på samma sätt utan man gör sina efterforskningar.

Charlie sa ... said...

Intressant som alltid! Du tar mig tillbaka i tiden och jag minns också hur det var runt just på slutet av 90-talet. Jag fick min första emailadress 1997 ;-)

För mig tog det tid att bli en regelbunden internetkonsument. Numera känner jag mig mer eller mindre helt ok med det men måste erkänna att ibland har jag gjort köp som jag borde kollat upp bättre. Utbudet är enormt och det är skönt att kunna sitta hemma och göra beställningarna. Förstår att det är jättebra för dig!

KRAM

Annica said...

Som alltid ett intressant inlägg. Du är en mycket bra konsumentupplysare! Där har du en ny karriär! :)
Det tog tid innan jag vågade börja handla över nätet. Nu har jag blivit lite tuffare men jag kollar noggrant vilka företag jag gör affärer med. De ska vara välkända och ha gott renommé. Jag har också skaffat ett extra bankkort som jag bara använder när jag näthandlar. Jag sätter in summan som ska betalas och inget mer. På det sättet kan någon mindre ärlig inte lura till sig pengar. Det extra kortet kostar mig 250 SEK/år, men det är det värt för att känna sig trygg. Mitt "vanliga" bankkort har jag spärrat för utlands- och internethandel.

Över nätet handlar jag mest böcker, CD:s, DVD:s, bläck till mina skrivare och prenumererar på tidningar. Har också köpt te från Bigelow, USA och fina e-kort från Jacquie Lawson, England. Däremot har jag aldrig handlat kläder eller skor - sådana varor vill och måste jag alltid prova. Jag avundas alla som kan skicka efter kläder och skor. Det finns ju så mycket snyggt och till skapliga priser.
Jag har heller faktiskt aldrig handlat på Ebay, Blocket, Lokus eller liknande. Men där finns många bra och billiga saker.
Kram från norr!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Självklart finns det många nätbutiker även i Sverige numera. Men det verkar som om näthandeln fortfarande är mer utbredd i USA. Kanske delvis beroende på att många bor på landet precis som jag gör.

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Mat har jag inte handlat i särskilt stor utsträckninga via nätet. Litet grand men mest blir det andra saker.
Bor du i Sverige nu? Jag är litet nyfiken på hur det fungerar att handla från USA med leverans till Sverige. Blir det inte en tullsats när varorna kommer till Sverige?
iHerb gillar jag verkligen. Ett jättebra företag med många tillskott, mat och produkter för hud/hår/mun osv.
Nej, köper man via nätet blir det nog sällan impulsinköp.

Anne-Marie said...

Lotta: Ibland när jag tänker tillbaka på 90-talet fattar jag inte att så mycket hänt sedan dess. Jag skaffade min första emailadress troligen ett par år senare. En Hotmailadress som jag faktiskt fortfarande har kvar men aldrig använder.
Michael hade verkligen koll på att handla via nätet så jag hade en bra "lärare". :)
Antalet nätbutiker i USA är helt enormt och man måste verkligen kolla innan man handlar. Jämföra och kolla recensioner.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Tack! Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Det låter verkligen smart med ditt kort som du bara använder för nätinköp. Jag använder PayPal oftast nuförtiden. Det känns väldigt smidigt. Säkert vet jag inte om något egentligen är via nätet. Det finns nog alltid risker med det.
Det mesta jag handlar via nätet är olika slags tillskott (vitaminer och mineraler)och kläder. Skor köper jag nästan aldrig men kläder har jag köpt flera gånger. Hade vi fler affärer där jag bor skulle jag nog inte göra det.
Men ibland blir det även större inköp som min dator, möbler osv. Min älskade SleepNumber madrass köpte jag via nätet. Bor man på landet finns ju inga affärer som har sådant. Nu måste jag nog köpa ett batteri till min bärbara dator snart så då blir det att beställa det också via nätet.
Kram från andra sidan "pölen"! :)

Mrs Clapper said...

Ja vi bor i Sverige nu. Ibland blir det tull på varorna, ca 1/3 av gångerna. Det är de gånger jag beställer riktigt mycket som det "fastnar".
Iherb har otroligt billig frakt och leveranstid, förra veckan fick jag en låda stor som en flyttkartong fylld med matvaror och då kostade frakten 10 USD. Vilket är långt billigare än vad det kostar att frakta inrikes i Sverige. Dessutom slapp jag tullen denna gång OCH paketet levererades ända till dörren. Från beställning tills att jag har varorna tar det ca 3-4 dagar. Strålande service!

Annika said...

Vi fick internet 1998, Peter och jag. Men jag minns att jag var på Peters jobb och kollade in Aftonbladet och andra sajter 1994-95.
Min första mailadress fick jag också 1998, en AOL -adress. OCH jag minns forfarande ljudet då man tog sig ut på nätet, sprakandet, pipandet etc.
Jo, jag handlar också en del online. Främst från Amazon, Zappos, Garnett Hill.
Gillar lättheten med nätet, men visst ska man vara försiktig. Gillar också hur man här får paketen direkt till dörren!!
Love it!!
Kramar!!

Andra året i Hjo said...

Även i Sverige handlas det mycket på nätet numera. Vi köper lite av varje faktiskt. Hundmat t ex. Cykeln i somras tror jag hustrun tog via nätet. CD-skivor och böcker. I Göteborg finns Bengans skivaffär. Det är väl nästan den enda i sitt slag i hela landet. Finns även i Sthlm nu men knappast i den storleken. I Hjo finns ingen skivaffär. Ha.

Ann said...

Jag handlar väldigt mycket via nätet, oftast hittar jag bättre deals där. Jag går sedan genom en sida som heter ebates där man kan få ytterligare rabatt och även cashback. Jag lovar det är helt "legit" och funkar suveränt!

Marina said...

Skulle tro att näthandeln är väldigt stor idag oavsett var man bor. För egen del handlar jag dock inte så mycket över nätet, och när det händer handlar det oftast om elektriska tingestar.

Channal said...

Fina skor och strumpor! Åh, jag handlar en hel del kläder och skor på nätet. Så lätt att klicka hem! Lite farligt! Näthandel har blivit en stor konkurrent till butikerna inne i stan.

Fösta gången jag var ute och surfade minns jag inte. Men någon gång runt nittiotalet. Då fanns ingen nätshopping. Älskade de stora tjocka katalogerna... Brevbärarna är nog glada att slippa bära runt på dem. Nätshoppingen slog nog igenom för mindre än tio år sedan.

KRAM Anna

Mrs Clapper said...

Vill också tillägga att ur miljösynpunkt är detta klart inget bra alternativ, men jag handlar endast produkter som inte går att få tag på här i Sverige. (Har en strikt diet pga allergi.)

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Det där med tullen är ju litet trist men det är ett faktum man får ta med i beräkningarna.
$10 låter ju helt otroligt billigt. Jag tycker skillnaden i frakt mellan leveranser inom USA och utomlands inte tycks skilja sig så väldigt mycket av någon anledning.
Men hur kan det komma fram så snabbt? Låter otroligt. Det måste vara expresservice. Sverige är ju så otroligt begränsat när det gäller utbud av till exempel mer alternativ mat så det kan jag verkligen förstå om du vill köpa härifrån. Fortfarande fattar jag inte att det går så snabbt och inte kostar mer. Bra att veta!

Anne-Marie said...

Annika: Ibland hisnar det litet när man tänker på så otroligt snabbt utvecklingen gått. Det är ju inte så väldigt länge sedan egentligen. Jag vet inte när Michael skaffade internet men det måste ha varit kring 96-97.
Visst var det något speciellt med "dial-up". ;) Inget jag skulle vilja ha idag men det känns litet nostalgiskt nästan att vi varit med om detta.
Jag köper bara saker när jag behöver. Även via nätet. Är man minimalist så är man. ;)
Beställde en almanacka idag faktiskt via Ebay som har vackra bilder från Sverige och har både svenska och amerikanska helger plus de svenska namnsdagarna. Den heter Splendor of Sweden. Mycket fin almanacka - har den för 2014.
Där jag bor nu levererar UPS inte till dörren såvida man inte är hemma eller kommit överens om tid. Där jag bodde tidigare satte de paketet bara vid dörren. Det skiljer sig beroende på var man bor. Tyvärr. Försöker numera bara beställa till min PO Box.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hans: Trevligt att det finns en hel del nätbutiker även i Sverige nuförtiden. Utbudet i USA är nästan litet överväldigande faktiskt med tanke på antalet nätbutiker. Visst - man kan beställa allt möjligt via nätet: cyklar, möbler, kläder, mat osv. Jättebra!

Anne-Marie said...

Ann: Visst är det suveränt att handla via nätet. Gillar't. ;)
Ebates har jag hört talas om men aldrig använt mig av. Tror att de till och med haft reklaminslag på TV.

Anne-Marie said...

Marina: Det finns säkert många nätbutiker i de flesta länder men USA verkar vara väldigt "långt framme" verkar det som.
Skall du handla elektronik är USA mycket, mycket billigare än till exempel Sverige. En dator kan kosta en bråkdel av vad man får betala i Svedala. Men sedan tillkommer självklart en frakt om det skickas internationellt.

Anne-Marie said...

Anna: Tack! Roligt att du tyckte om skorna och strumporna.
Minns att du skrev om dina köpstopp då och då. :) Jag handlar faktiskt bara när jag behöver.
Ja, internet har nog konkurrerat ut en hel del mindre affärer vilket ju är trist.
Nätshopping slog säkert igenom litet senare än andra hemsidor men jag tror att USA kanske låg längre fram än Sverige just betr. näthandel. Minns att jag tyckte det verkade finnas få svenska nätbutiker för ett antal år sedan. Nu har det säkert blivit fler.
Kram!!

Mimmi said...

Jag handlar nog mer på nätet än ute i affärer. Amazon är min absoluta favorit, och Ebay. Är jag ute och shoppar, och hittar nåt jag är intresserad av så letar jag alltid upp det på nätet för att se om jag kan få det billigare där - vilket nästan alltid är fallet. Ibland kostar saker detsamma online som ute i affärerna, men om det är free shipping så köper jag ofta online eftersom man slipper åka ut och trångas ute i en butik.

Jag kommer ihåg för länge länge sen, när jag fortfarande bodde i Sverige, det var säkert runt 25 år sen (om inte mer) och det var nåt program på TV där de pratade om att man inom snar framtid kunde sitta hemma och shoppa m.m. via en dator. Detta var innan jag ens hört talas om Internet, och jag tyckte det lät helt otroligt. Och... Look at us now!! ;)

Anne-Marie said...

Mimmi: Amazon har ju egentligen allting numera. Tidigare var det mest böcker och musik. Ebay har jag upptäckt mer och mer.
Vad bra att du kan titta i affärerna och sedan leta på nätet. Jag får bara titta på nätet.
Det är helt otroligt egentligen så fort internet egentligen "tagit över" våra liv. Om någon hade sagt att vi skulle komma att betala räkningar via internet hade vi nog inte trott på det.
Idag är det svårt att ens tänka sig en tillvaro utan tillgång till internet.

malix said...

det finns allt en del nätbutiker som jag handlar i för några åredan handlade jag någon salva från USA men det kostade lite väl mycket med shipping eller vad det kallades. Just nu handlar jag mycket på Nature made, vilket är ett företag som har helt naturliga krämer som är helt underbara att det sedan är en kompis till mig som har butiken gör ju det bara bättre. Hon åker ner till indien och handlar upp gör avtal med leverantörerna själv har något skolprojekt där ner som företaget skänker pengar till så det att handla av henne gör jag gärna. stumporna såg härliga ut behövs ju sånt nu när vintern kommer ha en fin dag :) och trevliga lediga dagar nu i november då :)

Anne-Marie said...

Malix: Att köpa från USA om man bor i Sverige blir säkert ofta rätt dyrt. Även om det tydligen också finns billiga leveransmöjligheter.
Trevligt med naturliga produkter och att det är en god vän som har butiken gör ju inte saken sämre. :)
Strumpor med ylle hör inte till vanligheterna nuförtiden så jag var glad att jag hittade dessa.
Ha en fin dag!