Saturday, March 1, 2014

Helg med blanketter

Efter ungefär ett dygn utan varken telefon eller internet hemma kom jag i kontakt med yttervärlden igen igår kväll.
AT&T Uverse (den telefon- och internet service som väldigt många har i USA) hade stora, stora problem som även påverkade mig och många andra här i Weed.

Eftersom jag bara bor ett stenkast från skolan kan jag faktiskt komma in på det trådlösa nätverk som finns där och på så sätt kunde jag även komma ut på nätet och ringa via Skype. Ingen perfekt förbindelse men det fungerar i nödfall. När Uverse ligger nere, ligger även telefonen nere eftersom den går via internet. Jag är gammaldags och tycker att separata linjer är det bästa. Det hade jag tidigare. Och min mobil är en telefon som är dyr att ringa med eftersom jag bara använder den i "nödfall". Den borde få ett eget inlägg eftersom den troligen anses som en antikvara vid det här laget. ;) Men den fungerar perfekt fortfarande och har ett batteri som räcker mycket länge.
Självklart har jag internet och telefon på jobbet men där befinner jag mig ju inte dygnet runt.

Hittade en bra länk för oss som bor i USA där man kan följa olika företag och hur deras service fungerar. Igår var kartan för AT&T väldigt röd, orange och gul (visar problem) i Kalifornien.
http://downdetector.com/
De tycks fortfarande ha stora problem i Kalifornien men just nu har jag i alla fall service.

Denna helgen går i blanketternas tecken. Och det är de årliga blanketterna som har med deklarationen att göra. Jag brukar försöka få min deklaration gjord i god tid. Sista dagen för deklarationen är 15 april. Och i USA skickas deklarationen dels till IRS (Internal Revenue Service) som gäller "federal tax" och dels till den stat där man bor. I Kalifornien heter den myndigheten State of California Franchise Tax Board.
I år är det inte bara min vanliga deklaration som skall fyllas i utan även ett par blanketter som har med mitt svenska arv att göra. Det kommer jag inte undan även om mina pengar befinner sig i Sverige. Även om det är en del att tänka på tror jag att jag klarar av detta på egen hand också i år.

Är man amerikansk medborgare eller har ett green card skall man också rapportera utländska bankkonton om de uppgår till en viss summa eller därutöver. Denna rapportering har jag gjort under många år. Den stora skillnaden i år dock är att man nu inte skall skicka in en blankett utan man gör rapporteringen via nätet. Man undrar vad de tror egentligen om folk med utländska bankkonton eftersom myndigheten heter Financial Crimes Enforcement Network. Men har man "rent mjöl i påsen" är det bara att fylla i det de vill veta.

Jag uppskattar verkligen blanketter i PDF-format som man kan fylla i via datorn. För IRS blir det blanketter som jag skickar via posten - eftersom inte alla finns elektroniskt tillgängliga som jag behöver i år. Men för Kalifornien kan jag göra min deklarationen direkt via deras hemsida.

Det känns alltid lika skönt när allt kring deklarationen är avklarad. Vi har det inte riktigt lika enkelt som det är i Sverige nuförtiden.

18 comments:

Charlie sa ... said...

Bra att det finns back-up nära! Man känner sig trots allt vilsen utan internet och telefon - ja, det vill jag ha utan krångel alls. Hoppas det fixar sig snart.

Lycka till med alla blanketter!

KRAM!
Lotta

My kids' Mom said...

Vad bra med skolans trådlösa nätverk. Haha…du kanske inte ens behöver stå och betala för eget :-)

Jag deklarerar också i USA med överlåter den uppgiften till en firma där de är proffs så att inget blir fel. Men jag skall försöka lära mig att göra det själv.

Kram Anneli

p.s Jag har stängt min Facebook ett tag p.g.a privacy issues, men det går bra att e-maila mig

Annica said...

Min bostadsrättsförening har ett avtal om telefon- och bredbandsuppkoppling via internet och det är väldigt förmånligt. Men envisa jag vill inte ha fasta telefonen via nätet så jag har Telia för både telefon och bredband. Det blir mycket dyrare, men jag kommer att kämpa för min vanliga fasta telefon så länge det bara går.

I Sverige är det numera väldigt lätt att deklarera, åtminstone om man är vanlig löntagare/pensionär. Det är bara att kolla igenom de förtryckta blanketterna och "skriva under", vilket kan ske på flera sätt. Det är toppen!

Varför ska USA bry sig om era tillgångar i andra länder? Man verkar krångla till det i onödan. ;)

olgakatt said...

Även i Sverige ska man deklarera tillgångar utomlands så det är inget unikt för USA. Dock är det vanligt att det fuskas med detta så jag tror man försöker få avtal med andra länder att rapportera.

Deklaration för privatpersoner i Sverige är ju busenkelt om man inte har några komplicerade affärer med aktier eller annat.

Katta said...

Kan förstå att det är jobbigt då man vill åt internet och det inte fungerar. Tur att du har back up. Man inser att nätet är bra då man söker efter speciell information. Kram

Anne-Marie said...

Lotta: Att ha varken internet eller telefon är litet bökigt nuförtiden. Verkligen tur med skolans wi-fi som jag kan komma in på även hemifrån.
Jag har avslutat mitt blankett"projekt" och gjort det som jag kunde via hemsidorna. Nu skall jag bara ta kopior och skicka iväg. Känns skönt!
Kram!!

Anne-Marie said...

Anneli: Det är jättebra att jag kan använda skolans wi-fi i nödfall, men det är ju ingen perfekt förbindelse på något sätt så jag måste nog ha egen telefon och internet. Men det är en bra tanke du har. :)
Jag har klarat av blanketterna nu och gjort min rapportering via de hemsidor där jag kunde. Känns väldigt skönt när man blir klar med projekt.
Okej, då skriver jag troligen ett mail snart.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Vad skönt att höra att det finns fler som inte vill ha sin telefon via internet. Jag tycker mycket bättre om den "vanliga" telefonlinjen som fungerar oberoende av internet. Heja dig! :)
Jag vet hur enkelt det är i Sverige eftersom jag också hade förtryckta deklarationer innan jag kom till USA.
USA har en så kallad "global taxation" av sina medborgare vilket Sverige inte har. Och numera skall "storebror" i USA veta allt om alla. Har du läst boken "1984"? Vi har passerat den med råge.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag känner inte till det du talar om betr. rapportering av tillgångar utomlands men jag vet att Sverige inte har "global taxation" som USA har. Jag har aldrig behövt rapportera till Sverige vad jag tjänar i USA. Däremot - om jag flyttade tillbaka till Sverige - skulle jag vara tvungen att deklarera till USA vad jag tjänade i Sverige. Har man blivit amerikansk medborgare och bor utomlands får man vackert göra sin deklaration varje år.
Deklarationer i Sverige är busenkla. USA har ett av världens mest komplicerade skattesystem.

Anne-Marie said...

Katta: Man blir väldigt beroende av internet och märker snabbt hur ofta man använder sig av nätet.
Som tur är har både internet och telefon fungerat under helgen.
Kram!!

Anonymous said...

Hej, om du vill ha mobiltelefon lösning som inte är så dyr föreslår jag Go Red Pocket som numera ägs av AT&T men har lägre priser. Det är kontrakts-löst och man köper refill minutes. Mikro-simkort används I telefonen och det fungerar bra för mig.
Maria Gustafsson Grant

Anne-Marie said...

Maria: Tack för tipset.
En anledning till att jag använder min mobil så litet är att jag inte mår bra av mobil- och trådlösa telefoner. Så jag föredrar vanliga "corded phones" när jag är hemma.
Och om jag behöver ringa när jag inte är hemma fungerar min mobil ännu så länge bra. Men det är bra att få tips.

Desiree said...

Jag hoppas att du inte kommer behöva skatta allt för mycket på arvet i USA. Deklarationstider är inte så kul men tyvärr något man måste göra. Hoppas att det inte blir allt för komplicerat heller.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Nej, jag behöver inte skatta på arvet i USA som tur är. Så mycket pengar blev det inte.
Jag lyckades klara av mitt projekt under helgen och det känns väldigt skönt.
Kram!!

Äventyret framtiden said...

Även här måste man deklarera utländska bankkonton om man har sådana. Vi lever i en blankettvärld utan like, men jag upplever ändå att det har förenklats en hel del när det handlar om skattedeklarationer och liknande. Dessutom upplever jag att Staten har förbättrat sina hemsidor rejält.
Ser att du klarade av projektet och har det undan. Grattis!
Kram

Anne-Marie said...

Karin: USA är nog litet av "världsmästare" på blanketter just betr. deklarationen. Det är den största anledningen till att det finns en uppsjö av företag som hjälper privatpersoner med deras deklarationer.
Jag hoppas att jag gjort allt korrekt betr. mina formulär i år. Tror inte att vi knappt har några företag/personer här som kan internationella regler. Inte ens den mycket erfarna mannen som jag träffade i höstas betr. detta (han startade ett företag här i Mt Shasta för länge sedan som hjälper människor med deklarationer) visste allt jag visste.
Tack! Det kändes skönt att klara av detta den gångna helgen.
Kramar!!

Anonymous said...

15 april närmar sej med stormsteg, och jag har inte ens börjat sortera mina papper. USAs skatteregler måste var de mest komplexa av alla. Min make gjorde allt sånt, men det var lättare för 13-14 år sedan. Nu anlitar jag hjälp; inte en chans att jag kan göra det själv.

Synd att ni inte fick mer snö och tråkigt att regnet i södra Calif. blev orsaken till jordskrev, men så går det, när det skogen har förstörts av bränder.
Gov. Brown tror att han kan fixa Calif.s problem. Good luck, I say!

Ruth i Virginia
(där det är BRRRRRR-kallt idag)

Anne-Marie said...

Ruth: Visst är USAs skatteregler bland de mest komplexa och svårnavigerade. Du är i gott sällskap bland alla andra som anlitar hjälp.
Jag såg bergets topp idag för första gången på flera dagar och det hade faktiskt kommit en del snö däruppe. På marknivå har vi inte fått snö sedan början av december.
Och visst blir det jordskred när skogen försvunnit/förstörts.
Gov. Brown är ungefär lika inkompetent som Arnold. Good luck är helt rätt. ;)
Jag har sett hur kallt ni har det. Helt otroligt.