Thursday, March 20, 2014

När dag och natt blir lika långa

Det är vårdagjämningen idag eller First Day of Spring som man säger i USA. Vi har haft vår hela vintern känns det som. Har aldrig varit med om det under mina snart 17 år i USA.

Eftersom vi inte haft någon direkt vinter har inte någon pirrande vårkänsla infunnit sig. Den har vi ju haft i flera månader nu. Vårkänslan alltså. Östra USA längtar troligen väldigt mycket efter våren eftersom de möjligen har haft den kallaste och mest snörika vintern i minnaminne.

Ibland tänker jag på min barndoms vårar när det sakta, sakta blev vår och man tog av sig vinterplagg efter vinterplagg. Säkra vårtecken var tussilago, vitsippor och blåsippor. Blommor som inte ens finns där jag nu bor. Kan verkligen sakna dessa fina blommor ibland.

Trots vårtemperaturerna har våra träd inte slagit ut ännu. Även om vi mest har barrträd finns det en del lövträd som också blommar. Träd har en speciell plats i mitt hjärta. Jag nämnde igår att min pappa och jag var på en "miljöturné" 1986 i USA. Vi var väldigt engagerade i framför allt trädens situation. Då på 80-talet skrevs och talades det en hel del om den enorma skogsskövlingen på vår jord, framför allt i de tropiska regnskogarna. Vår resa till USA innebar bland annat att vi träffade många miljörganisationer, även inom FN.
Under min första resa till USA (1985) fick jag möjligheten att besöka en skog med redwoodträd. Dessa enorma träd som växer på olika platser utmed USAs västkust.

Nästa vecka har min skola Spring Break. Ett säkert vårtecken bara det. Jag kommer faktiskt att vara ledig hela veckan - får lov att återkomma till det.

Trots vårtemperaturerna ser jag nästan inga vårblommor här. Kan det bero på torkan? Omöjligt är det ju inte. Såg i alla fall några små krokusar utanför min skolbyggnad idag.
18 comments:

Desiree said...

Så fina krokusar Anne-Marie. Lite lustigt att det varit sådan varga vinter på östkusten medans det knappt då varit någon vinter alls på västkusten i USA. Här har vi heller knappt haft någon vinter i år. Inte mig något emot. Blir faktiskt ändå lika glad och pirrig då våren infinner sig. Älskar då solen skiner och kvällarna blir ljusare.
Det är ju så med träden att det inte bara är temperatur beroende utan också behöver en viss mängd med ljus för att de ska slå ut. Borde nog komma att slå ut hos dig snart nu när det varit vårdagjämning. Jag hoppas du får en skön helg och får njuta av lite härligt vårväder.
Kram!

Charlie sa ... said...

Krokusar är så fint! Jag har inte sett några här ännu. Våren känns i antågande men ännu är det inga blommor eller knoppar att tala om.
Solen känns varmare, mjukare iallafall.

Vad skönt med spring break!

Ha en skön helg Anne-Marie!

KRAM

Gunilla N said...

Krokusar ar ett ju ett palitligt vartecken.Fast mina blommar i october!.ja, jag vet..jattemystiskt! Har ingen aning om varfor.
Fick just ett MMS fran min syster
med varens forsta lilla vitsippa.
Sa i Sverige ar det pa gang dar ocksa.
Tank sa olika vaderforhallanden i vastra och ostra Usa det varit i ar.
Man far antagligen vanta sig mer
av detta i fortsattningen.
Spring break later bra.Skont att
vila upp sig litet.Det verkar ju som du jobbar ganska mycket.
Ha en riktigt go weekend.
Kram!!
Gunilla N

Maria said...

Vilket trevligt inlägg och fina bilder :) Du kommer att få se många gröna träd nästa vecka. Kram

Maria said...

Vilket trevligt inlägg och fina bilder :) Du kommer att få se många gröna träd nästa vecka. Kram

Maria said...

Vilket trevligt inlägg och fina bilder :) Du kommer att få se många gröna träd nästa vecka. Kram

Maria said...

Vilket trevligt inlägg och fina bilder :) Du kommer att få se många gröna träd nästa vecka. Kram

Maria said...

Vilket trevligt inlägg och fina bilder :) Du kommer att få se många gröna träd nästa vecka. Kram

Marina said...

Jag håller med, våren är speciell, men på något vis känns det som om det var "mer vår" när jag var liten...

Anne-Marie said...

Desiree: Visst är det en underlig vinter som verkar ha varit i både USA och Europa.
Det har blivit stor skillnad med ljuset på kvällarna efter det att vi ställde om till sommartid. Men morgnarna är mörka fortfarande när jag kliver upp vid 6.30-tiden.
Självklart har trädens blad och blommor också med ljuset att göra. Nästa vecka skall det tydligen bli litet mer "normala" temperaturer igen under några dagar.
Mysko väder är det i alla fall.
Jag ser fram emot litet ledighet och att kunna sova litet längre.
Kram!!

Anne-Marie said...

Lotta: Ni har ju verkligen haft en vargavinter som är mycket ovanlig. Jag har inget minne av att det varit så kallt sedan jag kom till USA 1997. Och vi har, som sagt, alltid haft vinter här sedan jag kom hit.
Snart kommer säkert våren och det blir så där härligt lummigt hos dig. :) Och alla vackra blommor som ni har.
Inte dumt alls med Spring Break. :)
Ha en fin helg! Kram!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Det låter mysko med krokusar som blommar i oktober. Hmmm. Franska krokusar. ;)
Jag saknar de svenska vårblommorna. De man vuxit upp med och plockat som barn. Ja, inte blåsipporna eftersom de ju varit (och väl fortfarande är) fridlysta.
När man jobbar 40 timmar/vecka behövs litet ledigt ibland. Nu är det litet speciell ledighet vi har inom skolan detta "spring break" som jag nog kommer att berätta om på bloggen.
Ha en fin helg du också!
Kram!!

Anne-Marie said...

Maria: Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Vad trevligt med utslagna träd. Ser fram emot det. Kommer absolut att ta med mig kameran.
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Visst kändes det som "mer vår" när man var liten.
Men just det där att det så gradvis blev varmare - och inte på ett par dagar som nu - tror jag att det helt enkelt var "mer vår". En längre vår helt enkelt.

Martina said...

Nej visst är det sa att ju mildare vinter man har desto mindre uppskattar man kanske varen. Även om det ju alltid är härligt med var!!
Härligt med spring break och ledighet! Har du nagot speciellt inplanerat, eller tar du dagen som den kommer?
Kramar

Anne-Marie said...

Martina: Visst är det härligt med våren. Men denna vinter (eller vad man nu skall kalla den) har varit så vårlik att jag inte upplevt den som vinter. Litet underlig känsla.
Nej, inga stora planer. Tar nog dagen mycket som den kommer. En dag kommer jag att åka till en stad söderut och hälsa på en svensk bloggare. Det skall bli trevligt. :)
Kramar!

Annica said...

Vilka fina krokusar! Man blir glad och vår-yr när man ser dem. :)
Här har det fallit drygt 15 cm snö till och från under de senaste två dygnen, så nu är det nästan mer vintrigt än vi haft tidigare. Men snöoväder är alldeles normalt för årstiden - det är det konstiga vårvädret som inte alls varit normalt. Och snön som kommer nu och i april blir ju inte särskilt långvarig. Alltid något att vara tacksam över!

Underbart - även om det var väntat! - att vårljuset även detta år besegrade vintermörkret till slut. ;) Nästa helg, natt mot söndag, ställer Sverige om till sommartid. Detta fåniga påhitt som de flesta ogillar och inte ser vitsen med.

Anne-Marie, ha en skön lördagskväll, söndag och - naturligtvis! - en härlig spring break!

Anne-Marie said...

Annica: Det märkliga är att jag knappt ser några vårblommor här. Jag har en misstanke att det kan vara torkan.
Mars kan ju fortfarande vara vintrig i Sverige - och även här i nordligaste Kalifornien. För 3 år sedan hade vi en otrolig snöstorm som gav oss ca 1 meter snö kring den 22/23 mars.
Just det ja, nu går Sverige även över till detta onödiga "trams" med sommartiden. Helt onödigt tycker jag. Det gick ju bra innan 80-talet - jag minns fortfarande året runt med "normaltid".
Tack detsamma Annica! Och jag tar nog inte ledigt från bloggen men från jobbet. :)