Wednesday, March 19, 2014

USAs många huvudstäder

Jodå, jag vet att Washington D.C. har varit USAs huvudstad under lång tid. ;) Men varje stat i USA har också sin egen huvudstad. Det blir rätt många plus huvudstäderna i USAs "territories".

Av någon anledning kom jag in på Wikipedia häromdagen och såg en lista över alla huvudstäder. Snabbt insåg jag att om någon skulle be mig att placera de olika städerna i rätt stat skulle jag inte göra särskilt bra ifrån mig. Troligen mycket beroende på att dessa huvudstäder inte är de mest kända i många stater. Några av städerna har jag dock besökt. Det får tyvärr bara bli lånade bilder eftersom jag inte har egna foton här i USA från mina besök. Fotona finns antingen i diaformat i Sverige eller som papperskort.

Jag har besökt Washington D.C. Det var 1986 under min och min pappas USA-turné ;) Vi besökte många miljöorganisationer, bland annat i USAs huvudstad, och hur konstigt det än låter såg vi aldrig det man troligen "skall" se i Washington DC. Vi hann inte men så här i efterhand undrar jag litet hur vi tänkte egentligen. Ett starkt minne var hettan och fukten när vi landade på flygplatsen. Som tur var slog vädret om och det blev perfekt med "svenska sommartemperaturer".

Metrorail i Washington D.C. som vi åkte.


Sacramento är Kaliforniens huvudstad. Troligen inte den mest kända staden i "the golden state" och inte den stad som har den största befolkningen. Jag har besökt Sacramento flera gånger under mina resor till och från Sverige och även då jag blev amerikansk medborgare. Staden har självklart regeringsbyggnader och många andra myndigheter har sin bas där.

Det närmaste svenska "moderskeppet" ;) för oss svenskar i norra Kalifornien ligger i Sacramento. IKEA och svenska köttbullar. C och jag besökte IKEA när hon följde med mig på en av mina resor dit.


Denver är Colorados huvudstad. Där har jag gjort en "fransysk visit" 1986 när min pappa och jag fick sitta under många timmar på flygplatsen. Kanske inte kan räknas som ett "riktigt" besök även om det kändes som en evighet när vi satt där timma ut och timma in i ett oväder som aldrig tycktes ta slut.

Honolulu är huvudstaden i Hawaii. Där har jag både mellanlandat på flygplatsen och besökt delar av staden när jag ansökte om mitt permanenta green card. Honolulu är en stad med många höga hus och höga priser.

Något som säljs på flygplatserna och i många affärer i Hawaii är blomsterkransar / "lei".


Boise i Idaho. Troligen den stad jag vill lägga bakom mig mest. Det var på sjukhuset i Boise jag tog avsked av Michael.

Santa Fe i New Mexico. En stad med mycket speciell arkitektur. Min pappa och jag var där 1986 och besökte en av hans vänner. Många hus i Santa Fe är byggda i så kallad "adobe style". En stil som är intressant tycker jag.


Och, som sagt, USA har några så kallade "territories". Som amerikansk medborgare eller om man har green card kan man bo inom dessa utan att behöva gå igenom immigration. Dessa öar (kallas också för "insular areas") är: American Samoa, Guam, Northern Mariana Islands, Puerto Rico och US Virgin Islands.

21 comments:

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Ja det är stort ditt land därborta. Mycket geografi att hålla reda på och lära sig för amerikanska skol ungdomar. Det finns ju dom som säger att amerikanare inte vet nåt om världen i övrigt men dom har ju en del att hålla reda på själva.
Det sa en kvinna därifrån till mig en gång, vad tycker du?
Att du också va i USA 1986! Då gjorde jag och min kompis vår resa dit! Vi va hårdrockare och hade ett band och skulle självklart bli världsberömda! Tiden vi hade i Los Angeles på dom idag mytomspunna klubbarna var fantastisk! Vi träffade faktiskt några som sedan blev ordentligt kända! Vilka minnen!
Ha det gött!
Mvh Perra.

Channal said...

Spännande! Miljöturne i USA med din pappa 1986!!

Se om jag kommer på några städer o stater. Men jag har ingen aning om det är huvudstaden! Atlanta Georgia, Dallas Texas, Miami Florida... Att jag kan dem beror inte på min skola utan mer OS och TV-serier :-) ska kolla in huvudstäder i USA. Gillar sånt!

KRAM Anna

Desiree said...

Ja det blir väldigt många huvudstäder om man ska ha koll på alla staters olika huvudstäder. Jag tycker sådant är rätt kul. Minns att jag och C försökte lära oss så många som möjligt då vi satt med karta i bilen på olika road trips. Extra klurigt med alla små stater längst med östkusten. AL huvudstad är ju Montgomery fast det inte är den största staden vilket Birmingham är. I schweiz är det många som tror att Zurich är huvudstad men det är Bern som är landets fjärde största stad.
Har varit i Washington DC och i Santa Fe, och i Honolulu samt på Puerto Rico av dessa du tar upp här.
Kram!

Louise said...

Åh, vad roligt! Kikade på listan på Wikipedia och kunde många fler än jag hade trott. Men sen älskar jag sånt här också, jag var tvungen att leta upp lite gamla roliga spel... Finns här om du vill prova ;)
http://www.sheppardsoftware.com/USA_Geography/USA_Caps_1_1024.html
http://www.sporcle.com/search/?p=1&s=us+state

Anonymous said...

Hej, trevlig information om usa.
Det finns många olika städer.
Och mycket olikheter. Ja att ,
konstatera i usa finns det mesta.
Har man tid, och lust skulle man
och ekonomi kunna åka runt. Men,
man skulle inte hinna runt allt.
På några få år. Hälsningar Stig...

Annika said...

Ja, visst är det svåret med huvudstäderna. OCH roligt.
Undrar hur många rätt jag skulle få i ett quiz?
Skulle vilja testa.
Richmond i Virginia, iaf! OCH Annapolis i Maryland.
Albany i NY. Som sagt, det är oftast inte de största städerna som är huvudstad i en stat.

DC ja, du får komma tillbaka snart och "se det man ska se" :-)
Fuktigt ja, det är vårt förnamn på sommaren! PUST!!
Idag det perfekta vårvädret här! Underbart!! OCh snart har vi metrorail hela vägen till Reston! Ja, det är klart allting, Nu testkörs bara tågen innan de öppnar. Försenat är det, men jag hoppas man börjar köra snart!!

Välkommen till DC :-)
Kramar!!

Fullblodsekologen said...

Fint det där huset i "adobe style", ser lite ut som ett familjen Flinta-hus.:)

Anonymous said...

Ja, det är förvånansvärt ibland, hur mindre städer blir statliga huvudstäder. Carson City, Nevada (ca 56,000 inv.)! Med Las Vegas och Reno.
Salem, Oregon! Med Portland.
Tallahassee, Florida! Med så många större städer. Dover, Delaware (ca 37,000 inv.) med stora Wilmington. Och vem skulle tro att Albany är New Yorks huvudstad? Det är intressant och så kul att tar upp ämnen som detta.

Ruth i Virginia

Anonymous said...

Fullblodsekologen.
Flinta-huset passar in i miljön.
Färgen blandas in med omgivningarna perfekt. Santa Fe med omgivning är väl värt ett besök.
Ruth i Virginia

Martina said...

Sa intressant! Jag har alltid älskat geografi sa jag tycker sant här är jättekul!
Kramar

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Visst är USA ett mycket stort land - en hel kontinent. Jag är egentligen rätt dålig på USAs geografi och kan tänka mig att många andra (amerikaner) också kan vara det. Som svensk är man ju van vid att lära sig mer om omvärlden än vad amrisarna gör. De internationella nyheterna på TV är rent löjliga här med ett par minuter bara.
Jaha, så du var hårdrockare. :) Kul att veta litet mer om sina läsare. Spännande att du och din kompis fick träffa musiker som nu är stora och kända.
USA kan ge bestående minnen.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Anna: Min pappa och jag hade en massa olika projekt på gång (ibland saknar jag min pappa - han gick bort redan 2001) och ett var trädplantering och miljöfokus. Vi hade kontakt med en hel del organisationer just i USA när vi kom hit. En mycket rolig och intressant resa.
De staterna du räknade upp har följande huvudstäder; Texas/Austin, Georgia/Atlanta och Florida/Tallahassee.
Det är roligt med geografi - det tyckte jag redan i skolan.
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Kul med litet frågesport kanske när man kör längre sträckor.
Jag kunde inte ens hälften av staternas huvudstäder - just pga att det är litet mer okända städer. Sacramento är ju inte alls lika känd som San Francisco och Los Angeles.
Minns dina fina bilder från Bern nyligen. Det måste finnas olika slags anledningar till hur man kommer fram till vilken stad som skall bli huvudstad.
Du är en berest kvinna Desiree! :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Louise: Visst är det kul att testa sina kunskaper ibland. Och att bli positivt överraskad. :)
Jag hade sett en av de länkar du angav. Sedan fanns det en annan länk som var en svensk länk som jag försökte hitta igen när jag skrev inlägget, men inte lyckades hitta av någon anledning.

Anne-Marie said...

Stig: Jag tycker det är roligt att lära mig nya saker och sedan dela med mig av det jag lärt mig här på bloggen.
Jag vet inte om man skulle hinna med att se alla stater och städer i USA under en livstid. Det finns nog hur mycket som helst att se här. Och jag har bara sett en bråkdel.

Anne-Marie said...

Annika: Det finns så många mindre stater på USAs östkust som jag inte alls kan mycket om. Jag har ju besökt några men jag kan rätt få städer egentligen. Washington D.C. och New York är ju enkla och självklart känner jag till Reston. :)
Jag hoppas att en resa till östkusten blir av. Har i alla fall hört mig för betr. semester på jobbet. Skall kolla en del nu på nätet under Spring Break som startar i och med helgen.
Trevligt att du får tåg ända till dig. Det behövs verkligen litet bättre kollektivtrafik i det här landet.
Tack för välkomsthälsningen. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anneli: Jag gillar de här adobe style-husen. Var inne i ett när pappa och jag var i Santa Fe. Och som Ruth så riktigt påpekar passar de verkligen in i omgivningarna.

Anne-Marie said...

Ruth: Visst är det intressant att så många städer är relativt okända. Innan jag kom till Kalifornien hade jag ingen aning om att Sacramento var Kaliforniens huvudstad. Jag visste nog inte ens om (för 17 år sedan) att det fanns huvudstäder i varje stat.
Jag blir i alla fall litet nyfiken hur man väljer huvudstäder - och säkert berättar Wikipedia om detta. Det gäller bara att ha tid att läsa. :)
Och som du mycket riktigt påpekade för Annelie (Fullblodsekologen) så passar verkligen de här "adobe-husen" in i New Mexico och Santa Fe. Det är en speciell natur där. Ingen jag skulle vilja leva med varje dag - alldeles för torrt. Men det är vackert på sitt sätt.

Anne-Marie said...

Martina: Geografi är roligt. Det tyckte jag redan när jag gick i skolan.
Kramar!!

Katta said...

Mina inlägg hos dig verkar som de inte fastnar... Konstigt..

Anne-Marie said...

Katta: Vet inte riktigt vad du avser. Har du skrivit och de inte finns där? Nu ser jag ditt inlägg.