Tuesday, March 4, 2014

Tandtvål

Jo det stämmer - tandtvål skall det stå. :)

En av mina favoritbutiker på nätet heter iHerb.com. De säljer olika slags tillskott, hud, hår- och tandvårdsprodukter och till och med viss mat. Deras produkter är mycket billigare än vad man får betala i affärerna och de är snabba. De skickar även internationellt - också till Sverige. Plus att jag inte ens behöver betala "sales tax" trots att de finns i Kalifornien. Häromdagen kom det ett litet paket med ett par tandvårdsprodukter som jag hade beställt. Bland annat tandtvål - "tooth soap".

Ända sedan jag var liten har jag haft olika tandrelaterade "problem". Jag hade tandställning under ca 10 år. Trots tandställning fick jag inga hål i tänderna. Jag har bara lagat 3 hål tror jag i hela mitt liv. Däremot har jag slitit mer på mina tänder än vad "normala" personer gör. Det gjorde även min pappa. Min tandläkare i Sverige har bekräftat att detta är ett känt "fenomen" men tydligen väldigt sällsynt.

Eftersom de flesta tandkrämer ofta har slipmedel och andra ämnen som inte är så bra för känsliga tänder har jag sedan många år slutat med vanlig tandkräm. De senaste 10 åren har jag använt ett tandpulver som jag har varit nöjd med - Eco-Dent tooth powder - men jag håller alltid ögonen öppna om jag ser andra bra produkter. För inte så länge sedan såg jag flera artiklar som berättade positivt om tandtvål. Den skulle vara ännu mera skonsam mot tänderna än mitt tandpulver.

Tooth Soap heter företaget och de har flera olika produkter som jag valde mellan. Dessutom innehåller denna tandtvål inga giftiga ämnen, inte fluor och den är ekologisk. Fler och fler vetenskapliga rapporter talar om att fluor inte alls är så bra som man trott. Jag använde tandkräm med fluor under många år men har undvikit fluor sedan jag gick över till tandpulvret. Fluor i dricksvatten - som man tyvärr har i stora delar i USA - återkommer jag nog till.

Hittills har jag varit riktigt nöjd med tandtvålen.


Eco-Dent har tandborstar där man kan behålla själva tandborsten och bara byta ut huvudet. Mycket praktiskt och man sparar resurser. Jag har haft min tandborste under många år och bara bytt ut tandborsthuvudena.


Eco-Dents tandpulver som jag fortfarande använder då och då. Och deras "munvänliga" tandtråd.


Alla mina blanketter rörande deklarationen är nu avklarade! De är nu ivägskickade med post eller avklarade via nätet. Det känns väldigt skönt att mitt helgprojekt blev klart. :)

19 comments:

Desiree said...

Vad spännande med tandtvålen. Det var nytt för mig. Låter dock bra. Jag har också haft tur med tändern och faktiskt aldrig haft ett hål. Däremot hade jag en spricka sist i en av mina tänder som jag fick laga. Inte så skönt. Annars har jag nog ganska bra kvalité på tänderna. Använder vanlig tandkräm. Mina favoritsorter av tandkräm köper jag i USA. TYcker att smaken på vissa sorter i USA är så mycket godare. Skulle gärna prova tandtvålen, blir nyfiken som sagt.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag blev glad att hitta den här tandtvålen. Och det känns litet lent efter det att man använt den, precis som tvål gör.
Jag gillar varken fluor eller olika typer av socker (märkligt nog finns socker i tandkräm) som finns i de vanliga tandkrämstyperna.
Tandpulvret är också bra men det känns som om tandtvålen är mer skonsam mot tänderna.
iHerb.com skickar till Europa så kanske du kan beställa från det företaget.
Kram!!

Mimmi said...

Och så har man lärt sig nåt nytt igen! ;o). Har aldrig hört talas om varken tandtl, eller pulver tidigare. Verkligen intressant. :o)

Mimmi said...

Tandtvål skulle det ju självklart vara och inte "tandtl" ;o)

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Vilka grejer det finns. Tandtvål!
Att det ens fanns ett alternativ till vanlig tandkräm visste jag inte. Mina tänder har alltid varit bra. Inga hål och aldrig några problem! Nu har jag slutat snusa efter 35 år (femte veckan, puh!) så nu lär det säkert bli problem, jag menar tidigare kunde ju inget överleva i käften!
Du e duktig du som besegrar alla blanketter ni har där borta! Det har man ju hört att amerikanare drunknar i blanketter!
Apropå tidigare inlägg om dialekter måste jag nämna att jag i helgen var i Mora. Där har du en härlig dialekt, dalmål! Jag var där för att se Vasaloppet vilket jag velat göra länge. Tänk att hela världen kommer till lilla Mora under några dagar! Det va en jätterolig upplevelse!
Ha det gött!
Mvh Perra.

Fullblodsekologen said...

Måste prova tandpulver, har ännu inte kommit till skott. Ska prova det märket när jag beställer från iHerb nästa gång. Får nog erkänna att jag är iHerb-beroende. Vilka kanonpriser och utbud de har!! Frakten till Europa kostar 4 Dollar, vet inte riktigt hur de lyckas frakta så billigt. Häromdagen ville jag beställa 20 gram meadow powder från ett annat amerikanskt företag men de skulle ha 22 Dollar i frakt!!
Kram/Annelie

Annika said...

Jag var tvungen att läsa rubriken flera gånger; tandtvål? Tandtvål??!!
HAHA, men där ser man. Nytt ord och ny produkt för mig!
kram

Min plats i solen said...

Det är ju det jag säger, jag lär mig ständigt nya saker här hos dig Anne-Marie. Jag hade aldrig hört talas om tandtvål innan. Helt nytt för mig.

Det där med tänder är klurigt eftersom en hel del beror på arv. Jag har ärvt mina föräldrars dåliga tänder och får lätt hål. Oavsett vad jag gör. Döttrarna har tack och lov ärvt makens tandgener och har aldrig haft ett endaste hål.

Skönt att ha deklarationen klar. Bra jobbat!

Ta hand om dig vännen!♥

Kram Lotta

Charlie sa ... said...

Ja, nytt ord och ny produkt för mig med! Du hittar så bra grejer. Bra att det finns alternativ. Jag kör på den vanliga sorten - borde kanske vara lite mer engagerad i det här med tandkräm! Ekologiskt låter mycket bra.

KRAM!
Lotta

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag klurade ut din förkortning av tandtvål. ;)
Det är alltid roligt att prova nya produkter som faktiskt är bra för oss dessutom.

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Har aldrig snusat - inte rökt heller - men kan tänka mig att bakteriefloran i munnan måste förändras dramatiskt när man slutar med snus.
Det finns mycket mer här i USA av alternativa produkter. Det gillar jag verkligen med USA. Sverige har en hel del också men inte alls samma utbud.
Ja, dessa blanketter som vi har blir litet övermäktiga ibland. Jag har ju gått igenom "blankettdjungeln" när jag immigrerade och det är samma sak där. Otaliga blanketter som skall veta allt om oss.
Dalmål är en jättefin dialekt. Kul att du fick vara med om Vasaloppet! Synd bara att ingen svensk vann.
Have a good one! Får skriva litet engelska också ibland. ;)

Anne-Marie said...

Annelie: Det kanske blir en recension av tandpulvret hos dig. :)
iHerb är helt otroliga egentligen. Den frakten du nämner låter nästan overkligt låg.
De har väldigt många produkter till mycket bra priser.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Ja du, tandtvål skulle det stå. :) Tooth soap låter litet bättre tycker jag men jag vill ju hålla stilen med så mycket svenska som möjligt.
Alltid roligt att kunna dela med sig av något bra tips. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag tycker det är roligt att dela med mig av bra saker som man faktiskt också kan få tag på i till exempel Sverige - med import kanske. Mycket finns ju bara här i USA med detta otroliga utbud vi har av olika slags alternativa produkter.
Jag vet att tandläkaren som jag och mina föräldrar gick till (hans son har nu tagit över) sade att min pappa och jag hade nästan exakt samma slags slitage på våra tänder. Det är märkligt det där med gener. Vilken tur för dina döttrar att de ärvt din makes gener. :)
Mycket skönt att ha klarat av deklarationsblanketterna.
Sköt om dig Lotta och kram!!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag har nog blivit påverkad av Michael och hans ständiga sökande efter bra produkter. Jag var inte alls så här när jag kom till USA.
Tycker verkligen om de varor som är ekologiska. Och det där med fluor håller jag mig helst borta från.
Alltid kul när man hittar nya saker som man kan dela med sig av. :)
Kram!!

Marina said...

Spännande! Tandstvål är en produkt jag aldrig hört talas om. Frågan är när den dyker upp på den svenska marknaden. (Om den inte redan finns och jag har missat den)

Gunilla N said...

Skont va? Att pappersexercisen
ar avklarad for denna gangen.
Har i Frankrike har vi numera ochsa
forenklade deklarationer,precis som i Sverige.Forutom det sa ar
administrationen har en kvarn som mal laaangsamt och trogt skulle man kunna saga..de ska alltid skickas
massor av olika kopior och original pa precis allt om du vill ha nagot administrativt utfort ,och da jag inte ar speciellt fortjust
i blankettifyllning sa blir det ganska sa frustrerande ibland.

Tandtval!..har inte sett det har..
later bra om man har kansliga tander.Sjalv har jag klarat mig hyfsat, fast nagra karies har man ju haft.Har last att det beror mer
pa en bakterie an socker och gener.Men man vet inte sa noga,
det kommer upp nya forskningsresultat hela tiden.
Ha det bra, Kram!
Gunilla N

Anne-Marie said...

Marina: Jag har en känsla av att den kanske inte finns i Sverige, men jag vet inte säkert.
I USA har vi ett enormt utbud av litet mer alternativa produkter som inte tycks finnas på andra håll.

Anne-Marie said...

Gunilla: Byråkratins kvarnar tycks mala långsamt i många länder.
Nej, blankettifyllande är nog inte bland det roligaste jag vet heller men det måste ju göras - såvida man inte går under jorden. ;)
Jag alternerar mellan tandtvålen och tandpulvret och tycker om båda.
Vad jag har förstått beror karies mest på salivens sammansättning. Det kanske kan vara genetiskt kopplat? Vet inte säkert. Mina föräldrar hade mycket hål men så växte de ju också upp under en tid när tandhygien inte var lika utvecklad som nuförtiden.
Ha det bra! Kram!!