Sunday, March 11, 2012

Tidsomställning

I natt ställde vi om klockan i USA. Överallt utom i Hawaii och Arizona. Nu har vi fått Daylight Saving Time och fick sova en timme mindre. Men det kommer att bli ljusare i kväll i alla fall.

Jag minns fortfarande tiden då Sverige inte hade sommartid. Det var rätt skönt faktiskt att ha samma tid året runt. Sommarkvällarna och nätterna i Sverige är ju ljusa redan som de är.

I USA har vi numera bara ca 4 månader med vintertid och man kan ju faktiskt fråga sig varför man inte antingen har sommartid året runt eller har vintertid hela tiden. Jag berörs inte alls särskilt mycket av tidsomställningen mer än att jag tycker söndagen blir väldigt kort efter det att klockan ställts fram en timme. Andra vet jag känner av i kroppen att klockan ställts om.

Det kändes nästan litet ironiskt att vi ställde om till sommartid i natt eftersom vädret under överskådlig tid kommer att bli mer vinterlikt än vad det har varit under den senaste tiden. De närmaste 10-14 dagarna visar moln, blåst, regn och snö varje dag och bara några få plusgrader.

I och med sommartiden blir det den traditionella klockomställningen och man märker hur många klockor man faktiskt har. Här är några av de jag ställt om idag.
15 comments:

olgakatt said...

För mig får det gärna vara sommartid året om. Sedan jag slutade jobba spelar det egentligen ingen roll vilket men när jag fortfarande gjorde det var det stor skillnad vår och höst vad jag fick gjort efter jobbet utomhus. Då ville jag verkligen inte vara utan sommartid och ljust längre på kvällen.
Somliga klockor slipper vi ställa om eftersom de är radiostyrda, bl a väckarklockorna, vilket är jättebra. Då blir det rätt meddetsamma när omställningen är. De klockorna ställer om sig själva på natten.

Charlie sa ... said...

En tid, tack!

Visst är det skönt med ljusare dagar, men jag tycker det här är bökigt. Man hinner bara ställa om så ska man ändra igen ;)

Vi har superväder. Det är soligt och varmt, lite blåsigt. Vintern blev det verkligen ingenting av med i år!

Ha en fin vecka, hoppas ni inte får alltför mycket busväder.

Kram!

Annika said...

AVSKYR bytet. Inte för att jag blir trött,
men bara för att det är så tramsigt och ONÖDIGT med bytet två gånger om året.
Jag skulle vilja ha vintertid, standardtid, hela året.
Jag är tom med i en grupp på FB där man vill slopa sommartiden helt.
Nu blir det mörka morgnar igen.
Som Lotta säger har vi inte haft ngn vinter på östkusten iår.
OCH i veckan som kommer ska det bli 26 grader varmt, helt OTROLIGT!!

Kram!!

Äventyret framtiden said...

Jag skulle vara nöjd med en tid. Förstår faktiskt inte vitsen med bytet annat än att det blir bökigt att komma ihåg och att ställa om alla klockor..

ha en fin dag!
Kramar!

Desiree said...

Aha så ni har ställt om nu alltså. Här ställs om om ca två veckor men då är vi i USA. Bra att hålla rätt på att ni redan har ställt om nu när vi ska åka snart. Jag håller helt med dig om att det vore det bästa om man kunde skippa detta med sommar eller vintertid och bara köra med en tid året om.Det behövs verkligen inte ställas om så att det blir ljusare kvällar här. Sommarkvällarna är ju redan så otroligt ljusa som du säger. Kanske värt att vi ställer om våra klockor kvällen innan vi åker eftersom det kommer att vara sommartid här då vi kommer tillbaka.
Kram!

Marie Smith said...

Jag kan inte ställa om klockan i bilen men nu så tiden rätt igen...ha ha ha. Min säger alltid it is not like it is brain surgery att ställa om klockan. Och det är ju kul eftersom jag jobbar inom neuro kirurgi. Hur som helst, nu är tiden rätt!

Marie Smith
Skåning i Minneapolis

Marie Smith said...

och det skulle stå MIN MAN, men tydligen så skriver jag så snabbt...slarvig

Marie

Katarina said...

Det där med att ställa om klockan känns bara som problems,, men visst vill man väl ha det lite ljusare.. Vi har inte denna tidsomställning i Asien..

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag skulle nog föredra att ha vintertid året runt. Tycker inte om när det blir mörkt på morgnarna nu på våren när man ställt om till sommartid. Visst är det skönt att det är litet ljusare på kvällarna men det spelar inte mig så stor roll om det inte är ljust så länge.
Har inga av den typen klockor du talar om hemma hos mig men på skolan har vi den sortens klockor och de är väldigt svåra att ställa om. Av någon märklig anledning ställer de inte om sig själva utan vi får hjälpa till.

Anne-Marie said...

Lotta: Jamenvisst. En tid vore perfekt. Visst var det ljust länge igår kväll men väldigt mörkt när jag klev upp 6.20 i morse.

Här har busvädret redan satt igång. Det blåser något otroligt, regnar snöblandat regn och är kallt. De har hotat medd ca 1 m snö i Mt Shasta i natt och i morgon. Weed får nog inte fullt så mycket snö.

Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Skönt att det finns fler än jag som tycker det är tramsigt med detta byte och onödigt. Det var verkligen mörkt i morse igen. Jag hade njutit av litet ljusare morgnar under en tid.
Så FB har till och med en grupp. Fantastiskt!
Som jag skrev till Lotta har busvädret redan satt igång. Vi får se vad jag vaknar till i morgon.
Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: På 80-talet (i början i alla fall) fanns inte sommartid i Sverige. Man hade en tid året runt. Här i USA har man haft sommartid rätt länge har jag för mig.
Nuförtiden verkar det inte vara någon större vits med sommartiden. Mer än att förvilla och förvirra. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Just nu är det "bara" 8 timmar mellan USAs västkust och Sverige. Man kan ju också fråga sig varför man ställer om tiden vid olika tidpunkter i olika delar av världen och inte har samordnat det hela.
Jag skulle föredra "normaltid" (vintertid) året runt. Som det var när jag växte upp i Sverige. Och det gick ju hur bra som helst.
Smart att ställa om klockorna innan ni åker. En sak mindre att minnas när ni kommer tillbaka.
Kram!

Anne-Marie said...

Marie: Välkommen hit! Såg att du också bott länge i USA. Jag fick ta fram min manual för bilen idag för att se hur jag skulle ställa om klockan. Tycks glömma bort det mellan gångerna. :)

Anne-Marie said...

Katarina: Skönt att ni har en och samma tid - tycker jag. Igår kväll fick jag titta till flera gånger på klockan eftersom jag trodde att det var tidigare än det var pga omställningen till sommartid. :) Kram!