Tuesday, March 6, 2012

Det kom ett orange kuvert

Idag låg det ett orange kuvert från Sverige i brevlådan. Ett kuvert som kommer en gång per år. Pensionsmyndighetens årliga pensionsbesked.

Eftersom jag inte jobbat i Sverige under många år har det inte blivit några stora ökningar av det belopp som jag har på mitt pensionskonto. Och här i USA har jag inte jobbat särskilt många år totalt eftersom jag pluggade under flera år. Byter man land och inte har fullt antal arbetsår i varken det ena eller andra landet kan det nog bli litet kärvt.

Jag vet att jag borde ha satt mig in mer i hur allt fungerar kring pensionen både i Sverige och i USA och det har jag inte gjort. Jag måste erkänna att jag för närvarande inte kan alls särskilt mycket om hur det kommer att fungera. Något jag dock tror är att pensionssystemen i både USA och Sverige troligen kommer att hinna förändras en hel del tills det är dags för mig att bli pensionär.

Möjligen kommer det att behövas en lotterivinst av större mått för att kunna få pengarna att räcka till. :)

Idag var det en "svenskdag" i brevlådan - min mamma hade skickat ett litet försenat namnsdagskort som dök upp idag. Trevligt att vi har namnsdagar i Sverige.

13 comments:

Charlie sa ... said...

Fint kort från din mamma!
Grattis i efterskott. Tycker också det är trevligt med namnsdagar som firas i Sverige.

Det finns bra information om pensionen på Min Pension
www.minpension.se
- du kan kontakta dem och få en personlig kod som ger dig möjlighet att se över din pension on line. De har bra allmän information hur pensionen i Sverige fungerar.

Kram!

Desiree said...

Det där med pansionen verkar vara ganska komplext. De hade en lång artikel om hela 9 sidor i DN här för någon vecka sedan då de skulle förklara pansionssystemet på ett enkelt sätt.Jag sparade artikeln men orkade inte läsa hela. Tycker att man oftast bara blir deppig då man öppnar oranga kuvertet för det ser alltid så fjuttigt ut och det känns oerhört svårt att förstå hur mycket pengar man kommer att ha ut. Jag tror du skulle kunna boka en tid med HR kontoret på din skola och få någon att gå igenom detta med pensionen. Vi fick en utförlig genomgång då vi kom till AL. Men nog är det ändå så att man förmodligen måste ha någon slags privat sparande också för att klara sig.
Fint kort du fick av din mamma.
Kram!

Annika said...

USCH ja...
Det där är en djungel, och för mig som inte yrkesarbetat utanför hemmet på 12 år känns det verkligen som ett träsk.
Peter har ju 401K och andra persniondfonder + att han får ut mer på social security för varje år som går (inför pensionen).
Men vi har privata försäkringar, och det är inte helt lätt att förstå alla turer där heller.
Min pension ifrån Sverige blir låg eftersom jag drog till USA då jag var 24 år, sen har jag inte jobbat mkt i Sve.
Håller med Desiree. boka en tid med HR på din skola och gå igenom det hela.
Det är en snårskog och en djungel.
Kram!

Anonymous said...

Jag som precis fått pension från Sverige kan tala om att de delar grundpensionen med 40 och sedan multipliceras denna siffra med de år man varit skriven i Sv. mellan 16 och 65 års ålder. Där har du din pension! Naturligtvis läggs sedan till denna summa din arbetade pensionspeng (eller hur jag ska säga)
Annalena

Katarina said...

Ja, pensionen. Även om man sparar extra tills in pension så säger det ju inget om vilken pension man har en dag.. Ingen vet hur framtiden blir,,, Jag försöker sätta mig ned 2 ggr. per år för att kola hur det ligger till med mina besparingar, systemet och om det är några förändringar man bör känna till,,för att..

Det är svårt..Jag ser flera av mina bekanta som flyttat runt i världen, med flera olika pensionsssytem, det är en djungel den dagen de ska börja kommunicera med 3 till 4 olika länders pensionsmyndigheter..

Anne-Marie said...

Lotta: Tyckte om de där röda vinbären. Kändes svenskt på något sätt. Tack!
Bra med tips. :) Skall kolla upp den hemsidan. Måste erkänna att jag tycker det här med pensioner är litet förvirrande. Men, som sagt, mycket kan nog hända på den här fronten tills jag är pensionär. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Tycker som du att det hela känns något förvirrande. Bra med artiklar som kan förklara. Sedan är det ju också så att saker och ting ändras successivt. Vår HR-avdelning är underbemannad men kanske de skulle ha tid för ett litet samtal vid tillfälle. Jag har en vilande privat pensionsförsäkring i Sverige där det finns en del pengar men den har jag inte satt in på under många år. Tyckte också om kortet från min mamma. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Att ha bott i två länder gör det hela mer komplicerat tror jag. Vet att jag läste en hel del hos Svenskar i Världen om folk som fick pensioner från mer än ett land och tyckte det var förvirrande. Har ingen privat pensionsförsäkring här i USA eftersom jag aldrig haft råd att sätta av pengar. Den svenska har vilat i många år. Ja, snårskog och djungel är rätt beskrivning. Kramar!

Anne-Marie said...

Annalena: Välkommen hit! På årsbeskedet står det summor så antar att det är de siffror som du talar om. Får ta och gå igenom vid tillfälle och se vad jag kan lära mig. Eftersom det är många år kvar för mig till pensionen tror jag att det kommer att se annorlunda ut men det är ju aldrig fel att veta litet mer. :)

Anne-Marie said...

Katarina: Säger som du - hur det ser ut framöver är nog omöjligt att säga. Sverige har ju änrat sitt system och med tanke på hur USAs ekonomi ser ut kommer det säkert att bli stora förändringar här också. Tror att man får ha litet besparingar på banken och försöka hålla sig uppdaterad (som du gör) allteftersom åren går. Kram!

Liza said...

Jag läste en artikel om det orangea kuvertet på aftonbladet.se nyligen och insåg att jag kanske har fått ETT av dem breven sen jag flyttade till USA för 10 år sen. Vet inte varför jag inte fått det igen, inte i år heller. Jag har en extremt liten summa eftersom jag var 23 när jag flyttade men det var nånting iallafall. Jag ansökte om en kod på minpesion för minst ett par veckor sen men har inte fått nån. Jag antar att det skulle ha kommit på den adress jag är skriven på, alltså här. Vet itne vem jag ska kontakta nu?? Bra att du påminde mig om det!

Anne-Marie said...

Liza: Vad konstigt att du inte fått det här kuvertet. Har du meddelat dem din aktuella USA-adress? Jag har alltid fått meddela dem min nya adress om jag flyttat. Det blir nog läge för lotto-vinst eller liknande framöver för min del. ;)

Liza said...

Jag skrev till minpesion och fick ett svar idag. De uppdaterar visst inte adresser utan man måste meddela dem ny adress när man flyttar. Det skulle jag aldrig ha tänkt på. De hade en väldigt gammal svensk adress på mig. Det var förmodligen eftersändning den enda gången jag fick ett brev. Nu måste jag skriva ett brev till dem och meddela min nuvarande adress och säga till att jag vill ha kod och kuvert. Bökigt värre. Konstigt att de inte kan uppdatera med skatteverket. Det var en liknande situation när jag skaffade nytt körkort sist jag var hem för fyra år sen. När jag skrev namnteckning på körkortet så märkte jag inte att det stod mitt flicknamn istället för mitt nuvarande efternamn. Så det står mitt flicknamn på kortet och så min underteckning med det nya efternamnet (som jag bokförde för typ tio år sen). Lyckat men jag hade inte tid att skaffa ett nytt körkort, hade fått betala för det. Det är mycket man ska tänka på!