Wednesday, March 28, 2012

Ringa till Sverige från Kalifornien

Att bo i ett land som ligger på andra sidan av jordklotet har sina utmaningar när man skall ha kontakt med Sverige. De som bor på USAs östkust har det litet lättare än vad vi har här på västkusten.
Efter det att Sverige ställde om till sommartid är det 9 timmar återigen som gäller.

Var inne på min bank idag här i Weed för att föra över litet pengar från mitt svenska bankkonto. Med ett svenskt bankkort kan man göra en så kallad "cash advance" inne på banken och det har alltid fungerat hur bra som helst.

Idag gick det inte av någon anledning. Nästan alla i banken blev inblandade i mitt problem och försäkrade mig att inga pengar hade tagits ut från mitt svenska konto. Jag kände på mig att något hade hänt trots allt så när jag kom hem loggade jag in via nätet på mitt konto och såg att pengarna tagits ut och var i någon slags "reservation".

Nu måste jag ringa banken i Sverige eller deras kortavdelning. Kommer inte att stanna uppe till midnatt utan kommer att prova i morgon bitti amerikansk tid - det är svensk eftermiddag. När jag berättade för bankchefen, som ringde upp mig, att det var 9 timmars tidsskillnad blev hon litet ställd ett tag. Jag påpekade att om någon från banken här i Weed skulle vara tvungen att prata med banken i Sverige skulle man få göra det antingen mitt i natten eller mycket tidig morgon.

Tekniken har gjort att det är mycket lättare att göra saker utan att behöva prata med människor men ibland behöver man få tag på en "levande" person. Förhoppningsvis ramlar pengarna snart in på mitt svenska konto utan problem.


Bilden från Artisticclocks.com.

14 comments:

Äventyret framtiden said...

Det är inte så enkelt alla gånger fastän tekniken är ett under. Man måste ta till mänsklig hjälp ibland. Så är det ofta när det gäller myndigheter också, inte bara banker. Skatteverket är ett typiskt exempel som det kan krångla länge och väl med innan allt sitter där det skall sitta.

Lycka till med bankaffären!
Kramar!

Charlie sa ... said...

Det är skönt att slippa tidsskillnaden på ett tag! Både när det gäller praktiska saker och att kunna ringa och prata med familj och vänner på ett enklare sätt...

Kram från Sverige där klockan nu är 9:57 på morgonen ;)

Annika said...

Nej, det är inte lätt det där.
Hoppas att det ordnade sig för dig.
Alltid jobbigt när man måste hålla på och böka med sånt.
Lycka till!
Kram!

Ms Spider said...

Svenska internetbanker har som regel öppet väldigt sent, jag ringer alltid min bank efter 8 på kvällen och ofta senare (inte för att jag ringer speciellt sent eftersom det mesta kan göras över nätet), så det är inte ett jätteproblem normalt. Värre är att hålla igång de sociala kontaktera, jag ringer som regel min tidiga morgon när de har kväll...
/Ann-Katrin

Desiree said...

Hoppas det ordnar sig med banken och pengarna du ska föra över. Ja ibland strular det tyvärr. Tidskilnnaden ställer ju till det lite också. Det är stor skilnnad ändå på nio eller sex timmar mellan USAs kuster beroende på vart man bor när det gäller praktiska saker som dessa.
Hoppas det ordnar sig så att ni slipper ringa Sverige banken.
Kram!

Anonymous said...

Har du inget amerikanst bankkonto?

Katarina said...

Det där med tidsskillnad känner man ju till,, vi har två tidsskillnader, dels den till Sverige dels den till USA. Jag tycker nog att det är knöligare att ringa våra familjer i USA då de bor både på öst- resp västkusten, det går liksom inte att lägga på luren för att sedan ringa den nästa brodern på den andra sidan..

Hoppas det löser sig snabbt och enkelt för dig ang. överföringen av medel. Jag har märkt att det är nya regler eller kanske mer en uppföljning av reglen, då de ofta kontaktar mig för att fråga om vart pengarna kommer ifrån vid in resp. införsel av medel i Sverige.

Hoppas värmen kommit till dig nu! Kram

Anne-Marie said...

Karin: Tack! Eftersom jag måste planera mina samtal till Sverige blir det litet extra bökigt. Nu ringde jag i morse och pratade med en person på bankens kortavdelning och tydligen skall mina pengar ramla in på mitt svenska konto igen efter 5 dagar.
Tekniken är bra när den fungerar men det är ju inte alltid den gör det.
Nu är det bara att hålla tummarna att allt löser sig på bästa sätt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Visst är det skönt att vara i samma tidszone som släkt och vänner och om man behöver ringa något företag.
Tur att så mycket går att lösa via nätet idag. Men, som sagt, ibland måste man prata med en "riktig person".
Nu är klockan 17.22 här. ;)
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Som jag skrev till Karin kommer det tydligen att ta 5 dagar innan pengarna "släpps".
Lång tid tycker jag men bankerna har sin egen lilla värld - precis som flygbolagen.
Kramar!

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Hade nog kunnat ringa min internetbank eftersom jag har personlig service men den telefonservice jag har för "long distance calls" här i USA betraktar 0771 nummer i Sverige som mobilnummer och det blir otroligt dyrt. De allra flesta företag i Sverige har ju de där numren som startar med 07.
Ringde till kortavdelningen idag - det var ett "vanligt" telefonnummer och fick litet mera besked. Får förhoppningsvis se mina pengar igen om 5 dagar.

Anne-Marie said...

Desiree: Som jag skrivit till andra fick jag beskedet att det kommer att ta 5 dagar innan pengarna släpps.
Det är stor skillnad på 6 och 9 timmar.
När Michael och jag bodde på Hawaii var det ännu "värre" eftersom det var 12 timmars tidsskillnad.
Det verkar inte som om min bank här i Weed måste kontakta min bank i Sverige.
Kram!!

Anne-Marie said...

Anonym: Självklart har jag ett amerikanskt bankkonto.
Det här var en speciell transaktion jag skulle göra från Sverige.

Anne-Marie said...

Katarina: Ja, skall man ringa till de olika delarna av USA gäller det att hålla reda på vilken tidszon det är.
Fem dagar kommer det tydligen att ta innan pengarna släpps. Verkar länge tycker jag.
Det här var ett fel som ingen verkar förstå hur det uppstod. När jag pratade med bankchefen här i Weed idag sade hon att hon pratat med någon som var kopplad till banken just gällande korttransaktioner och den personen hade ingen som helst förklaring. Ett mysterium antar jag.
Nej, ingen värme här. Fortsatt kallt, blåsigt, regn och snö.
Kram!