Wednesday, August 10, 2011

Hobbygeolog

Aldrig hade jag väl kunnat föreställa mig att geologi kunde fånga intresset som det gjorde när pluggade här i USA.

Att komma från urberget i Sverige till en stat med jordbävningar och vulkaner gjorde att jag ville lära mig mer om hur allt det här fungerar och hänger ihop. Geologiläraren var entusiasmerande och inspirerande och jag lärde mig verkligen mycket.
Det skall inte bli någon "doktorsavhandling" i det här inlägget ;) men jag tror att många inte känner till hur många vulkaner det faktiskt finns här på USAs västkust. De finns i Kalifornien, Oregon och Washington. Anledningen till alla vulkaner är de två plattor som möts - USAs kontinentalplatta och Juan de Fuca-plattan som ligger ute i Stilla Havet. Havsplattan böjs ner under kontinentalplattan och det gör att bergskedjor bildas med vulkaner. Många av våra vulkaner anses fortfarande vara aktiva, även berget Mt Shasta. Så sent som 1980 hade Mt St Helens i Washington ett stort utbrott där flera människor omkom.

När jag skriver det här sitter jag och tittar ut på det enormt mäktiga berget Mt Shasta. Det är svårt att föreställa sig att det är en vulkan som, om den vaknade till liv, skulle göra det omöjligt att bo kvar här. De allra flesta vulkaner utmed USAs västkust, inklusive Mt Shasta, tillhör den allra våldsammaste typen av vulkaner. Filmen Dante's Peak ger litet en känsla för vad de här vulkanerna kan ställa till med.

Idag hade Yahoo News en nyhet som berättade att man upptäckt en undervattensvulkan alldeles utanför Oregons kust. Den ligger bara ca 40 mil utanför kusten och fick sitt första utbrott redan i april. Lavan är upp till 4 m tjock på vissa ställen. Den här upptäckten var tydligen en överraskning för forskarna.
http://news.yahoo.com/surprise-underwater-volcanic-eruption-
discovered-210202200.html


Man talar ofta om att Kalifornien kommer att få en mycket stor jordbävning och att det bara är en tidsfråga när den kommer. Det verkar alla vara överens om. En stor förkastningsspricka, San Andreas, går genom en stor av Kalifornien och utmed den skulle det kunna bli en stor jordbävning. Men det många inte känner till eller tänker på är att det område där de två plattorna (som orsakat alla vulkaner) möts är en ännu större risk. Där skulle det kunna bli en MYCKET stor jordbävning med en stor tsunami som följd. I Oregon finns skyltar utmed kusten som ger information om vart man skall ta vägen om det blir en tsunami.

Visst ser Mt Shasta stillsamt ut. Det var ett par hundra år sedan berget hade ett utbrott och det kan säkert vakna till liv igen. Den här bilden är från förra sommaren - tror att det var i juni när det fortfarande fanns en hel del snö kvar.

11 comments:

Äventyret framtiden said...

Intressant inlägg från dig, som vanligt:). Måste kännas märkligt att tänka tankarna, att där du sitter så kan vad som helst hända med kort förvarning. Naturens alla sidor kan vi inte förhindra, ibland är vi bara tvungna att vara med om vad som händer. Hoppas att Mt Shasta inte står där och bara är lugnet före stormen:). Allt gott!
kramar!

Desiree said...

Jag tycker det är spännande med geologi. Jag har ju fått en del från min pappa som är just geolog. Det är himla spännande när han berättar och man får lära sig. Jag minns att vi en sommar då jag var tonåring åkte och kollade på Mount St Helens. Helt otroligt. Alla träden låg som plockepinn i ett gigantiskt område. Ja det är väldigt läskigt att det bara är en tidsfråga innan nästa stora jordbävning kommer till Kaliforninen. De som bor i San Fransisco är otroligt utsatta. Ja det är ju faktiskt många riktigt stora städer längst med USAs västkust som skulle bli mycket påverkade och väldigt utsatta. Än så länge ser Mt Shasta rogivande och mycket vackert ut. Hoppas det får förbli så ett bra tag till.
Hur länge pluggade du geologi? Blev det en termin eller längre än så? Jag pluggade en fem veckors kurs när jag började på universitetet också.
Kram!

Anonymous said...

Mycket intressant ang jordbävningar och vulkaner.
Förra våren när vi besökte Las Vegas och Los Angeles inträffade en stor jordbävning i Mexico. Vi kände varken av första skalvet eller efterskalven trots att de kändes i båda städerna. Troligtvis satt vi i bilen vid de tillfällen då det skakade och därför inte kände av dem.
Tycker det är lite läskigt när trafken står still i LA och man hamnar under stora "flervånings" vägar. Tänk om det är just då det STORA skalvet kommer;-)
För några år sen hade vi ett litet jordskalv hemma i Sverige. Inget jättestort men tillräckligt för att sängen skulle skaka. Lite ironiskt att vi "missat" skalven i USA, men är med om ett hemma=)
Vulkaner är facinerande å skräckinjagande. (Filmen Dante's Peak är mycket bra!) Den enda erfarenheten av vulkaner jag har är när vi inte kunde ta oss hem från USA förra våren, utan blev fast fem dagar extra i Atlanta.
Allt pga en "rykande het" vulkan på Island.
Hoppas du slipper fly hals över huvud pga att Mt Shasta vaknar till liv!
Kram CC

em said...

Geologi är spännande! Var man än bor.
Tänk vilken stor betydelse läraren har för om man fångas av ett ämne eller ej!
Jag nuddade vid ämnet på den tiden jag slipade stenar - men se'n dess har jag lyckats glömma det mesta.

Även om vulkanutbrotten inte är jättestora så blir ju förödelsen enorm för långa tider. Minns ett ställe i bergen i Oregon, där det fortfarande var tämligen sterilt med döda trädstammar, och bara lite buskvegetation, efter nästan ett sekel. Vackert, men lite otäckt.
Margaretha

Taina said...

Kul att du gillar geologi! Själv studerade jag just geoteknologi med mineralteknik som min inriktning. Vid varje flytt blir jag lika förskräckt över min stensamling. Tungt.

Det här med vulkaner är intressant, men också skrämmande med tanke på de krafter som finns där. Trots all teknik vi har idag så kommer de ibland utan förvarning...

Charlie sa ... said...

Men, vilka geologibegåvade tjejer det finns här! Taina, geoteknologi med mineralteknik alltså.

Vulkaner har jag respekt för!

Kram

Anne-Marie said...

Karin: Vad roligt att du gillade inlägget. :) Som tur är brukar vulkaner ge en förvarning. De uppför sig inte som jordbävningar. Jordbävningar bara sker, men vulkaner brukar "huff and puff" ;) ett tag innan det hela sätter igång. Ingen vet nog om Mt Shasta kommer att få ett utbrott men den anses fortfarande vara aktiv. Kramar!

Desiree: Vad roligt att du också är en geologi-"gillare". :) Jag har aldrig besökt Mt St Helens men har förstått att det var stor förödelse kring vulkanen i ett rätt stort område. Tror att många människor inte alls är förberedda för en jordbävning även om det talas om att ha ett jordbävnings"kit" hemma. Vi har inte direkt jordbävningar i mina trakter men man vet aldrig. Jag har för mig att jag gick fyra eller fem terminslånga kurser i olika slags geologiområden så det blev en hel del inom det området. En kurs hette "oceanography" och den var också väldigt intressant. Kramar!

Anne-Marie said...

CC: Jag tror mycket beror på om det är en ytlig eller djupare jordbävning och hur mycket man känner. Vet att jordbävningarna man haft i Nya Zealand under det senaste året har varit ytligare men inte så väldigt stora men de har orsakat stora skador. Jag har också upplevt det som litet otrevligt när jag åkt på "dubbeldäckade" broar i San Francisco. Man vet aldrig vad som kan hända. I Sverige lär jordbävningarna bero till stor del på att landet fortfarande höjs efter den senaste istiden. Ja du, vulkaner finns rätt nära Sverige. När jag var i Sverige i maj började en vulkan vakna till liv men som tur var somnade den om. :) Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Visst är det fascinerande att veta litet om hur vår Jord fungerar. Geografi och meteorologi tycker jag också är väldigt intressant. Jaha, du är en stenslipare. Har du också tillverkat fina smycken? Självklart räcker det med ett mindre våldsamt utbrott för att det skall bli skador för lång tid framöver. Crater Lake heter en vacker sjö i en vulkankrater i södra Oregon. Det var en vulkan som fick ett enormt utbrott för mycket länge sedan - samma typ vulkan som supervulkanen Yellowstone (får den utbrott blir nog stora delar av USA påverkat). Jag har besökt Crater Lake ett par gånger och det var ett fascinerande område. Geologiläraren är faktiskt min chefs man men det visste jag inte när jag var elev eftersom jag inte hade haft kontakt med N som nu är min chef.

Anne-Marie said...

Taina: Du ligger en hel del före mig i kunskaper. :) Imponerande med din utbildning. Stenar är tungt, men jag antar att du är fäst vid din stensamling. Vulkaner ger för det mesta en viss förvarning som tur är. Började jag se ånga från Mt Shasta skulle jag nog ta ett snabbt samtal med min geologilärare eftesom vi jobbar på samma skola och fråga om råd. Kram!

Lotta: Kul att det finns fler än jag som gillar geologi. :) Vulkaner skall man ha respekt för. Jag går givetvis inte omkring och hela tiden tänker på att det är en vulkan men eftersom jag ser berget från huset där jag bor och ser det så fort jag beger mig utomhus är det en ständig påminnelse. Vulkanen på Hawaii som vi också bodde nära var litet stillsammare - fortfarande respektingivande men lavan rinner fram litet långsammare. Kramar!

em said...

Ja, jag använde stenarna i silverarbeten. Stenar som jag plockat själv - inga köpestenar.
M