Thursday, August 25, 2011

Gå i konkurs

Det var mycket jag inte kände till om USA när jag först kom hit. Att gå i konkurs som privatperson var en sådan sak. Det här blir litet en fortsättning på inlägget från igår

Många, många människor i USA har så stora kreditkortsskulder att de inte kan betala av sina skulder. De kreditkort jag har använder jag bara för att kunna handla via nätet och skulden betalas av varje månad om jag har köpt något. Många gör inte så utan deras skuld växer varje månad. Och betalar man inte av skulden läggs det givetvis på extra avgifter och ränta.

Den person som först introducerade mig till att gå i konkurs som privatperson var Michael. Han var egenföretagare och hade haft det litet kärvt innan jag lärde känna honom. Hans kreditkortsskulder hade växt och han såg ingen annan utväg än att göra en personlig konkurs.

Detta innebar inte att han inte hade pengar eller att det kom folk och tog hans och våra tillhörigheter utan helt enkelt att genom konkursen raderades skulden ut och hans kreditvärdighet sänktes till den lägsta. Han kunde sedan ansöka om den typen kreditkort som bara hade en viss högsta gräns - en rätt låg summa jämfört med ett "riktigt" kreditkort. Efter ca 1 år hade hans kreditvärdighet återigen höjts och han började få erbjudanden (som jag skrev om igår) om vanliga kreditkort. USA är ett land med en stor fokusering på kreditkort och konsumtion.

Vad jag vet har det blivit svårare att som privatperson gå igenom en sådan här konkurs under senare år. Den person jag bodde hos när jag kom tillbaka från Hawaii hade mycket stora kreditkortsskulder och hon gick igenom en process som tog ett par år och till och med involverade polisen och rättegångar. Det var efter det att det blivit svårare. Men hennes skuld blev helt avskriven till slut.

Det bokförlag som gett ut boken jag har nämnt flera gånger på bloggen om giftermål med en amerikan har också böcker om att gå i konkurs. Den här delen av deras hemsida berättar omolika sätt att gå i konkurs:
http://www.nolo.com/legal-encyclopedia/bankruptcy/

Bilden från http://www.informationonbankruptcy.net/

12 comments:

Mimmi said...

Ja, det är många som verkar utnyttja bankruptcy som en utväg ur sina skulder. Jag har hört att det är svårare nu än förr, men jag har aldrig hört talas om att polisen har varit inblandad. På vilket sätt var polisen inblandad? Det låter lite skumt tycker jag.

Jag har ett par stycken kreditkort, och använder dem mest för onlineköp, det händer att jag har lite balance nån månad, men målet är alltid att få ner det till noll så fort som möjligt - man vill ju undvika räntan ;o)

Äventyret framtiden said...

Det där låter nästan som att bikta sig. Man kan göra vad som helst men biktar man sig och får välsignande förlåtelse så är allt raderat och man kan fortsätta på nytt. Behändigt!:)

Kram

Jane said...

Även i Sverige kan du gå i konkurs som privatperson, det tar dock längre tid att återhämta sig.

olgakatt said...

Personlig konkurs i Sverige innebär att alla ens tillgångar säljs och man får bara behålla ett existensminimum. De skulder som blir kvar försvinner inte utan man kan få betala dem senare när man förhoppningsvis har råd.
Däremot kan man ansöka om skuldsanering vilket inte blir mindre tufft om jag förstått saken rätt. Men då ska skulderna i alla fall försvinna efter en viss tid - ett antal år!

Desiree said...

Jag tycker att det är positivt att de gjort det svårare att gå i personlig konkurs. Det ska ju vara en nödåtgärd och inget som man kan göra gång efter gång. Man måste nog se till att det blir förändring och motprestation så att det inte händer samma person flera gånger. Samma sak med skuldsannering här i Sverige som Olgakatt tar upp.
Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag ville absolut inte framställa det som att Michael ville komma undan. Han gjorde nog så gott han kunde. Eftersom jag inte kunde särskilt mycket om USA och det här var innan vi var gifta var jag inte så insatt i allt på den tiden. Polisen kom med papper till kvinnan jag bodde hos om att hon var tvungen att infinna sig i domstolen. Jag var den enda personen där så jag fick ta emot det hela vilket kändes litet olustigt eftersom jag inte alls var inblandad.

Anne-Marie said...

Karin: Som jag skrev till Mimmi ville jag inte alls framställa det som om Michael inte ville göra rätt för sig. Nu ångrar jag att jag ens nämnde Michael. Bloggvärlden är litet väl synlig ibland. Kanske jag tar bort hela inlägget, vi får se. Kram!

Jane: Jag kan inte alls vilka regler som gäller för Sverige betr. konkurser eftersom jag aldrig varit i den situationen eller känt någon som varit i den situationen.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack för mer information om vad som gäller i Sverige. Jag kan ingenting om de reglerna.

Desiree: Jag tycker också det är bra att det blivit svårare. Som du skriver skall man ju inte använda det som en "medicin" man kan ta till flera gånger. Jag minns att Michael mådde väldigt dåligt när han gick igenom det hela. Kramar!

Mimmi said...

Min kommentar var inte på något sätt riktad mot vad Michael gjorde, inte alls! Vad jag menade var mer folk som inte ens försöker göra rätt för sig, utan använder bankruptcy som en "get away with it" card.

Fråga ang. att polisen kom med papper om att hon skulle infinna sig i domstol - för vad? Blev hon stämd, eller? Är bara nyfiken, för som jag sa innan så har jag aldrig hört om att polisen varit inblandad. En som jag känner gjorde bankruptcy, och han gjorde det med hjälp av en advokat, och de gick till domstol - för det var där de "gjorde upp" med hans creditors. Det var alltså del av själva processen, med det var ingen polis som kom med en kallelse till domstol.

:o)

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag missförstod tydligen det du skrev. Sorry. Jag vet faktiskt inte varför polisen kom med kallelsen till domstol. Jag tyckte det hela var obehagligt eftersom jag inte hade något alls att göra med det hela.

Josefina said...

Låter lite som skuldsanering.
Har man det riktigt kris, mkt skulder och mkt svårt att betala dom, så man kan ansöka om en skuldsanering. Är inte 100% insatt i det, men skulder regleras på nått sätt. Sen efter 5 år så är betalnings prickarna borta och då kan man ta lån å sånt igen.
Men en skuldsanering kan bara göras EN gång i livet, så man får sen vara försiktig för att hamna i skulder igen, om man fått en skuldsanering

Anonymous said...

Ska inte skuldsätta sig igen efter en beviljad skuldsanering. Det är liksom hela grejen, att förstå att man inte ska skuldsätta sig igen efter de fem åren.