Sunday, May 8, 2011

Positiv choklad

Tidigare har jag berättat här på bloggen om amerikansk choklad, som för det mesta inte alls är lika god som den svenska. Men om man betalar litet mer och köper helt andra märken går det faktiskt att hitta riktigt bra choklad som är tillverkad i USA.

En av hälsokostaffärerna i Mt Shasta hade rea på ett av de märken de säljer och jag slog till och blev biten. Märket heter "Endangered Species" och de har verkligen gått in för att "lyfta" det här med chokladtillverkning en bra bit.

De får sin kakao från odlare som ägnar sig åt hållbart jordbruk (sustainable farming) och de använder bara ekologiska och "all-natural" (vet inte exakt vad det är i det här sammanhanget) ingredienser i sin choklad. Dessutom skänker de 10% av sina inkomster till projekt som arbetar med att bevara naturområden och olika djurarter.

Hälsokostaffären i Mt Shasta säljer inte den ekologiska chokladen utan den som kallas "all-natural". I den serien finns det många varianter, bland annat: Dark Chocolate with Cranberries and Almonds, Dark Chocolate with Blueberries, Dark Chocolate with Raspberries, Smooth Milk Chocolate och många fler. Den jag fastnat för heter Supreme Dark Chocolate och innehåller 72% kakao och är inte alls så söt som annan choklad jag provat. Tyvärr säljs väl inte den här chokladen i Sverige men befinner man sig i USA kan jag verkligen rekommendera att prova det här märket.

10 comments:

Äventyret framtiden said...

Choklad är ett stort och intressant område. Vi köper ekologisk choklad till vårt bageri och café. Bara det är som att leta nålar i en höstack. Jag fick tag på en schweizisk ekochoklad som jag verkligen var nöjd med men plöstligt så går den inte att få tag på.....men det gäller att söka vidare...det finns många sorter men de skall passa bra in i bakverk.
Våra nordiska chokladfabriker bryr sig inte särskilt mycket om ekologin, så man får vända ansiktet mot dem som tar in ekologiska produkter, som t.ex Bio Food.
Ha det bra!
Kramar!

Katarina said...

Chocklad är gott, om det är rätt sorts chocklad vill säga. Jag provade lite olika nya cocklader för mig då vi var i Indonesien, då vår vän har plantager med kakao och kaffe. Några var mycket starka och man ville bara ha en liten en.

Jag ska nu kolla om jag ser ekologisk chocklad nästa gång jag får chocklad begär.

Du har en utmaning att hämta hos mig.

Desiree said...

Jag älskar mörk choklad så detta hade passat mig perfekt. Det verkar som om chokladutbudet hela tiden fortsätter att öka både här och i USA. Extra positivt att denna är ekologisk.
Ska försöka prova den nästa gång jag är i USA.
Kram!

Annika said...

Är lite barnslig och har nog ännu inte lärt mig uppskatta mörk choklad, om det inte är Godiva, för de lyckas göra mörk choklad så god också.
Godiva tycker jag är den godaste chokladen man kan äta. marabou kan slänga sig i väggen. Godast chokladen i sverige tycker jag nog är Fazer, den är finsk föralldel, men säljs ju över hela sve också.
Ekologisk choklad låter spännande och jag är glad att du hittat en bra sort.
Kram!

Cari said...

Mörk choklad med blåbär är gott. Och choklad och hallon är verkligen en bra kombo. Mums.
När du kommer till Sverige så hoppas jag att du går till Chokladfabriken, http://www.chokladfabriken.com/ och köper deras choklad med lakrits. Jättegod. Med salt ovanpå pralinerna.
De har flera butiker i Stockholm och en bra hemsida.
Lycka till.

Anne-Marie said...

Karin: Kanske ekologisk choklad är litet vanligare här i USA än vad det är i Sverige och Norden. Den här typen som jag köpt finns faktiskt även i den vanliga mataffären. Nu har jag ju inte hittat den helt ekologiska varianten utan den jag köpt är den som heter "all-natural" vilket kanske inte är lika "bra". Kan tänka mig att du har koll på det hela med tanke på din/er verksamhet. :) Kramar!

Katarina: Dina trakter måste väl ha helt andra slags chokladtyper än vad vi är vana vid i USA och i Sverige. Den typen som jag provat har så kallad "bittersweet" choklad som inte alls är lika söt som den vanliga sorten. Får kanske tänka till litet betr. din utmaning. :) Skrev en liknande lista för litet drygt ett år sedan där det var 7 saker man skulle berätta om sig själv. Hmmm. Får se vad jag kan komma på. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Det mesta av den choklad som finns här i USA och som är inhemsk är väldigt söt tycker jag. Nästan litet sliskig. Det här är en helt annan sorts smak. Som jag skrev till Katarina säger paketet "bittersweet" smak och det kan jag nog hålla med honom. Svenskarna lär ju vara världens mest godisätande folk. Vet inte hur mycket choklad de äter. Undras just om man kan hitta ekologisk choklad i Stockholm? Kramar!

Annika: Godiva tror jag inte ens säljs i mina trakter. Den är säkert sötare än den här. Jag gillar verkligen att den är mindre söt. Tror att den här chokladen smakar litet mer som "naturlig" kakao. Fazer har jag ätit men minns inte nu hur den smakar - får ta och prova när jag är i Sverige. :) Jag blev verkligen positivt överraskad av den här chokladen som också stödjer natur och djur. Kramar!

Anne-Marie said...

Cari: Tack för tipset! De fanns nog inte i Stockholm när jag bodde där eftersom jag inte minns det namnet. Skall se om jag kan ta en tur till någon av deras butiker. Lakrits gillar jag inte så förhoppningsvis har de även andra trevliga varianter.

Magdalena and Co in US said...

Å jag älskar choklad, men är väldigt petig med vad jag gillar och inte. Men det kan vara allt från mörkt till ljust och med goda saker i, bara det är i harmoni med mina smaklökar Mesta chokladen här typ Hersheys är så äcklig att jag inte äter den. Kul med tips på den där, ska kolla och se om den finns i någon av våra butiker. Om den är god och ekologiskt så är det superplus win-win. Kramar till dig tjejen. Jag börjar nästan få lite resfeber åt din nu ;)

Anne-Marie said...

Magdalena: Ja, kolla och se om du har den här typen. Den är annorlunda genom att chokladen inte alls är så söt. Hershey's är inte god. Jag tror att alla vi USA-bloggare är eniga om det. Hade ett inlägg för några månader sedan där jag skrev om choklad och jag tror att alla tyckte att Hersheys var rent äcklig. :) Kramar till dig också! Skulle vara kul att ha sällskap på resan - men antar att det är litet kort varsel. ;)