Thursday, May 5, 2011

Att vara pre-approved

Utan en kredithistoria (credit history) står man sig slätt i USA. Kredithistorien används när man till exempel vill hyra en bostad, vill ta ett banklån, köpa en bostad eller en bil, osv.

Numera har jag en kredithistoria och får ständiga erbjudanden om att jag är pre-approved för kreditkort, TV-abonnemang och andra tjänster. För att få en kredithistoria måste man bo i USA. Det räcker oftast inte med att ha en kredithistoria från ett annat land. Har man ingen kredithistoria kan man inte göra särskilt mycket i det amerikanska samhället och kan man inte göra dessa saker kan man inte få en kredithistoria. Moment 22!

När man först flyttar hit är man en "outsider" och måste etablera sig. Det jag gjorde var att skaffa ett så kallat "secured credit card" (har skrivit om det här på bloggen för ett bra tag sedan). Detta kort har en kreditgräns som bestäms av hur mycket pengar man själv sätter in på ett konto. Sköter man sig och betalar av sin skuld brukar man oftast efter ett tag bli erbjuden ett "vanligt" kreditkort med mycket högre kreditgräns och kanske även andra förmåner.

Många, många människor i USA är fast i kreditkort"träsket" och kan inte betala av sina skulder. Mitt motto är: köp så litet som möjligt på kreditkortet och betala av hela skulden varje månad. Det har jag gjort nu i många år här i USA. Det verkar som om det bland annat bidrar till att man får en relativt hög "credit rating" OCH att man därmed blir pre-approved.

Antar att det är något liknande i Sverige om man flyttar tillbaka till Sverige efter att ha bott utomlands ett antal år. Då saknar man också en färsk kredithistoria och har kanske svårt att få lån, abonnemang osv.

Jag får mycket litet post nuförtiden men det jag får är oftast brev om att jag blivit pre-approved för det ena eller det andra. Senast igår kom det ett brev om att jag blivit pre-approved för ett slags TV-abonnemang.

13 comments:

Saltistjejen said...

Jag har sedan jag fick mitt kreditkort här använt det mycket. handlar nästan allt med kortet MEN betalar också av det regelbundet så att skulden på det inte blir så hög. Tycker det har fungerat bra.
:-)
Men visst är just kreditkort svårt för personer som inte riktigt kan "hålla i pengarna" att kunna handla med pengar man "inte har" gör ju att man lätt kan falla i en fälla.

Äventyret framtiden said...

Intressant. Ett kreditkort kräver förstås skötsel för att det skall fungera som det skall göra men alla klarar inte av det. Jag brukar följa med ett program i Sveriges tv som heter Lyxfällan och de flesta som har hamnat fel i sin ekonomi har ofta många olika kreditkort som de har använt helt huvudlöst..till slut går det inte ihop...räntorna har stigit skyhögt och till slut kan man inte betala ett jota.
En liten fundering så här i allmänhet.

kram!

olgakatt said...

Har samma princip, allt betalas samma månad. Annars kommer ju hutlös ränta till! Sen ska man inte bry sig om all reklam som följer med kortet som lockar till stora köp.
Att komma hem till Sverige efter flera år utomlands kan vara bökigt i början, det har några vänner vittnat om. Ett av knepen är nog att ha en bra bank att resonera med.

Jane said...

Det underliga är ju att man bara kan förbättra sin credit score genom att låna. vi har nu flyttat till södra Kalifornien, min man har ett secured credit card, tog ca tre månader för att få ett vanligt. Vi fick rådet att inte använda upp hela beloppet för att det då ger sämre credit score (extended use). För att få lägenheten behövde vi ingen credit score, inte heller för telefonabonnemanget. Det finns en massa tips att få hur man snabbt bättrar på sin credit score, t.ex. genom att skaffa 1-2 store cards. Man bör registrera sig med de tre stora credit score företagen och kolla ca 1 ggr om året vad man har.
Inte lätt! Ett tips jag kan ge är att skaffa ett American Express i Europa redan, jag fick ett genast i USA eftersom de överför kreditvärdigheten
I Sverige är det mest betalningsanmärkningar som de kollar efter, det fungerar inte med VISA/Mastercard.

Annika said...

Visst gäller det att sköta sin kredit, hela tiden!
Köper mest på debit, faktiskt. Men stora saker går ju på krediten, men betalas då av asap.
Inte kul att ligga med stora skulder.
Tycker Amex är bra med sitt fina pointsystem. Precis, detta med att vara pre.approved till höger och vänster kan nog vara farligt för många.
Kram!!

Charlie sa ... said...

Jag slänger det mesta av sådana där erbjudanden och precis som Annika och Saltis bland annat skriver, gör man bäst i att ta det lugnt med kreditkorten och betala av eller ta det på debit. Amrisarna är en fena på databaser!

Kram!

Desiree said...

Det där med att inte ha en credit score när man flyttar till USA är verkligen ett gissel. Det blir lite moment 22 av det hela. Men man får skaffa sig en bra score genom att ta lån och visa att man kan betala av dem. Det är trixit också när man flyttar tillbaka till Sverige för även här måste man ju i början bygga på ett nytt credit score. Vi hadlade på våra kreditkort i USA men såg alltid till att betala av hela beloppet varje månad.
KRamis!

Anne-Marie said...

Saltis: Om man är medveten om att inte bara köpa mer och mer på kredit fungerar ett kort bra. Många tror jag emellertid inte har den "inbyggda spärren" utan bara handlar och sedan har de svårt att betala av skulden. Läste, innan jag skrev inlägget, att otroligt många amerikaner är 3 lönecheckar från konkurs eftersom de har så stora skulder. Skrämmande egentligen. Försökte hitta en länk till en DVD (men den verkar inte finnas längre) som är en dokumentär och som tydligen berättar väldigt ingående om allt kring kreditkort och hur lätt det är att skuldsätta sig. Kram!

Karin: Har sett det programmet när jag var på besök i Sverige. Det jag inte riktigt förstår är hur man kan skuldsätta sig så utan att man ser att det är det som händer. Kanske en inre förnekelse av att man inte klarar av att ta hand om sin ekonomi. Litet funderingar från min sida. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag vill inte ge kreditkortsföretagen mer än vad jag behöver. De tjänar så stora pengar ändå. Det känns bra att kunna betala av skulden varje månad men då får man självklart begränsa sina inköp. Det stämmer säkert att om man har en bra bank, kan man komma långt.

Jane: Tydligen räknas ens credit score lägre om man inte har direkt några lån. Jag skulle troligen kunna få ännu högre credit rating om jag hade lån här i USA. Förra årte hittade jag en bra hemsida där man enkelt kan kolla sitt credit score - CreditKarma tror jag de heter. De är gratis och de verkar helt seriösa. Intressant att American Express har "transatlantiska" samarbeten. Har aldrig haft AE utan bara Visa.

Anne-Marie said...

Annika: Jag måste vara otroligt gammaldags eftersom jag betalar en hel del kontant eller med check. Blir alltid lika förvånad när folk betalar något som kostar $3 med ett kort. Debetkort använder jag faktiskt aldrig. Michael råkade in i kreditkorts"fällan" och fick problem att betala tillbaka. Det är säkert väldigt lätt att hamna i den situation, besvärligare att ta sig ur den. KRAM!

Lotta: Jag kastar alla erbjudanden jag får. Har aldrig tackat ja till något. Har märkt att efter det att jag flyttat har det tagit ett bra tag innan de där erbjudandena sätter igång igen. Någon slags central databas har de, som jag nu inte minns vad den heter, som kanske tar ett tag att uppdatera. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: När jag bodde i Sverige visste jag inte ens om hur knepigt det var att skaffa sig en kredithistoria i USA. Och när jag skrev inlägget började jag inse att det ju måste vara samma sak när man flyttar tillbaka till Sverige. Man har kanske en gammal kredithistoria men inte någon färsk. Du kan väl allt om det efter er flytt tillbaka. :) Kramar!

Magdalena and Co in US said...

Jag tycker det suger! Ursäkta språket, men det gör det. Jag gillar inte kreditkort. Men här kan jag inte göra ett dugg för jag inte har några scores. Försökte ansöka om kreditkort bara för att komma in i systemet och visa att jag betalade. Men det gick inte. Inga score-inga kort. Och scores får man med kortet. Jag vet en del andra vägar att gå, men jag ledsnade och öppnade bankkonto med bara debit som jag använder. Förutom när jag tar makens kort, det är ett sätt som funkar utmärkt oxå ;)

Anne-Marie said...

Magdalena: Visst suger det om man inte har någon kredithistoria här i USA. Provade du ett "secure credit card"? Det verkar ofta vara vägen till ett "riktigt" kreditkort och sedan en kredithistoria och ett "credit score". Makens kort verkar också vara en helt okej väg. ;) Kramar!