Friday, May 6, 2011

Konsten att flyga

Det vore inte helt fel att kunna flyga som en fågel. :) Att flyga med vanliga flygplan nuförtiden kräver en stor portion tålamod, kunskap och villighet att bli undersökt på alla möjliga sätt.

Idag kom ett mejl från flygbolaget United Airlines med information innan min flight nästa vecka. Med tanke på vad som hänt den gångna veckan och hur det kan påverka vad som sker på flygplatserna gick jag in på TSAs hemsida (Transportation Security Adminstration som lyder under U.S. Department of Homeland Security). Jag såg inget speciellt som ytterligare lagts till men det fanns mycket detaljerade beskrivningar av hur man bör packa och hur man bör klä sig.

  • Man bör packa det man har i sitt handbaggage i lager: kläder i ett lager, elektronik i ett annat och andra föremål i ytterligare ett lager.
  • Givetvis bör man ha förberett sina små vätskeflaskor innan man kommer till flygplatsen - alla kan väl "mantrat" 3-1-1. ;)
  • Presenter skall inte slås in utan det får man vänta med tills man kommer fram.
  • Och självklart finns det en lista över saker man inte får ta med sig i sitt handbaggage som köttyxor, sablar, ninjastjärnor och andra förmål som gemene man brukar resa med. ;) Litet ironi får man ha!
Självklart skall man också klä sig lämpligt och inte ha en massa metall som kan få utrustningen att få spader. Efter förra höstens ökade säkerhetskrav i USA med "body scanners" och "body pat downs" skall man nog helst inte ha säckiga kläder. En litet kanske väl extrem variant är bikini som en kvinna hade på sig när hon skulle flyga.
Och SJÄLVKLART skall man ta av sig skorna. Jag kommer att tänka på Povel Ramels klassiker "Ta av dig skorna".

Jag ser faktiskt inte fram emot att behöva hålla på med allt det här men skall man ta sig till Sverige är det helt klart enklare att flyga än att åka båt. Och jag är inte så övertygad om att det blivit mycket säkrare trots alla kontroller. Fortfarande lär folk få med sig allt konstigt ombord på planen. PLUS att den ytterligare last som går med flygplanen oftast inte alls kontrolleras.

På TSAs hemsida berättar man också vilka sorters ID-handlingar som är godkända. Flyger man inrikes i USA kan man bland annat använda sitt körkort. Flyger man internationellt måste man självklart ha ett pass. Att tro att man skall flyga med de här två sortens handlingar går inte. :)Fishing license och Library Card!Godkända och icke-godkända ID-handlingar: http://www.tsa.gov/assets/pdf/apis_documents.pdf

Jag saknar hur det var på 80- och 90-talen här i USA när man kunde hämta upp en kompis vid gaten. Inget krångligt utan kul och enkelt.

14 comments:

Saltistjejen said...

Hm vad är "föremål"?? Allt som inte är kläder eller elektronik?
Och ja det ÄR bökigt att flyga. Numer känner jag dock att så länge man flyger utan barn är det rätt enkelt ändå. Det jobbigaste är att flyga ensam med barn och barnvagnar och allt man måste ha i handbaggaget till barnet/barnen. Hu!
Hopps det går bra för dig nästa vecka när det är dags!
kram!

Desiree said...

Jag håller med om att det är bökigt att flyga och inte speciellt kul. Man känner sig som en urvriden disktrasa då man kommer fram. Ha ha lite lustigt att folk försökt flyga med library card eller fishing card som id handling.
Kram och hoppas din flygresa nästa vecka går bra.

Magdalena and Co in US said...

Jag är lite kluven inför kontrollerna. Å ena sidan är det tidskrävande, men å andra sidan är det skönt. Jag flög fram och tillbaka så mycket förra året att det blev rätt rutin efter ett tag. Jag skrev tom lapp till TSA att vara rädda om fingrarna om de skulle gå in i mitt incheckade bagage med köksknivar. Men just den gången bröt de inte upp väskan. Men det är alltid något nytt. Senaste resan gjorde jag med mitt green card och då var det lite annorlunda rutiner. Mest krångligt tycker jag resan från Sverige till USA är. Men som US citizen får du förhoppningsvis enklare. Tror du man kan flyga på dykcertet ;)Kram

olgakatt said...

Ja, suck, amerikanarna är krångligast när man flyger. Jag är ändå inte säker på att dom fångar allt farligt gods!

em said...

Allt var inte bättre förr, men det var 17 så mycket enklare att flyga.
Det var ju inte förrän på 70-talet de byggde ut Arlanda - jag minns när flygplatsen såg ut som en stor lada på ett gärde. Då kunde man gå ut och prata med de mötande medan man väntade på bagaget eftersom det bara var ett räcke mellan rullbandet och ankomsthallen.
Det är bara att finna sig i tingens ordning.
Margaretha

Anne-Marie said...

Saltis: TSA specificerade inte vad "föremål" var - kanske det kan vara böcker, papper osv. Inte vet jag. Kan tänka mig att det blir mycket svårare och bökigare att flyga med barn. Hur gör man om man har en baby? Måste de antingen gå genom scannern eller bli kroppsundersökta. Troligen har de allra flesta inga problem men det har ju framkommit att det funnits några "skräckhistorier". O'Hare vet jag har scanners så där kommer man inte undan. Sacramento tror jag inte har några ännu. Jag hoppas på en smidig resa. Kramar!

Desiree: Det börjar nästan kännas som om man hela tiden måste bevisa sin oskuld när man flyger. Det känns inget kul. Hur gick det för er under er resa i USA nyligen? Var ni på flygplatser med scanners? Hur man kan komma på tanken att försöka flyga med ett bibliotekskort är för mig ett mysterium. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Magdalena: Jag tror att kontrollerna egentligen inte gör det så mycket säkrare, men det är min personliga uppfattning. Såg ett TV-program för inte så länge sedan där det framkom att all "cargo", dvs gods/material som skickas med planet men som inte hör till passagerna inte kontrolleras. Där kan man ju lägga med vad som helst som kan vara farligt. Jag trodde att man inte fick ha sin incheckade väska låst nuförtiden. Jag lämnar den alltid olåst. Jag tror faktiskt att det inte spelar någon roll om man är amerikansk medborgare när det gäller de här kontrollerna. Där är alla lika. Dykcert? Hmmm. Troligen inte. ;) Kram!

Olgakatt: Instämmer - suck! Tror som du att det finns mycket och många som slinker igenom. Och det vi passagerare får gå igenom kanske inte alls är nödvändigt i en sådan utsträckning som det nu blivit.

Anne-Marie said...

Margaretha: Nej, självklart var allt inte bättre förr men det var verkligen mycket enklare att flyga i alla fall. Tänk det minns inte jag att Arlanda var en sådan lantlig idyll. Inte nu längre. Nu är det en stor flygplats. Jag förundras alltid över hur stor den blivit och hur långt man får gå.

Äventyret framtiden said...

Jag flyger i stort sett bara utomland i januari-februari varje år.. det som upprepar sig, alltid, är att jag frågar om jag skall ta av mig mina kängor innan kontrollen, jag får veta att det inte behövs och går igenom med påföljande pipalarm, får gå tillbaka, ta av mig kängorna och gå igenom utan pip. I fortsättningen har jag bestämt mig att ta av kängorna innan och inte fråga alls.
Världen har blivit krångligare, när det gäller kontrollen men ibland tycks det som om de verkliga marodörerna ändå slinker igenom och vi vanliga små blir onödigt kontrollerade

Karinkram!

Anonymous said...

Vid alla våra semesterresor till Usa har TSA varit i någon av våra väskor och spanat. Denna gången hade de inför utresa från Vegas till Kastrup kollat igenom alla våra väskor. Kan det kanske bero på bildelar som låg nerstuvat bland övriga nyinköpta grejer som tex kläder? =) (I vanliga fall brukar vi skeppa mycket med båt.)
De brukar alltid skrynkla ihop ansiktet när väskorna går igenom röntgen, men vi har aldrig haft med några otillåtna grejer=) Bara "udda" saker. Haha.
Hoppas du får en härlig resa till Sverige. Just nu är här ljuvligt, åtminstone i Småland. Det mesta är sådär vackert vårgrönt och härligt.
Men vi blev lite snuvade på våren i år. Det mesta gröna kom på ett par dagar då vi befann oss i Vegas.
MVH CC

Anne-Marie said...

Karin: Jag minns att jag blev förvånad förra året när jag åkte från Stockholm att man fortfarande inte behövde ta av sig skorna. Här i USA har man tagit av sig skorna sedan 2001. Tror som du att de "riktiga" skummisarna lyckas ta sig igenom trots allt. Nu har det föreslagits att TSA skall börja göra kroppsundersökningar och kontroller också vid museer, idrottsarenor, mataffärer! osv. USA håller på att bli en riktig polisstat. En mycket trist utveckling tyvärr. Kramar!

CC: Våren här i västra USA har varit seg så är inte allls förvånad att ni inte fick mycket av vår i Vegas. Det var egentligen först förra veckan som vi hade över +20. Bildelar och andra mystiska föremål ;) kan nog verka litet utmanande för TSA-personalen. Förr i tiden låste jag alltid min resväska men det har jag inte gjort på flera år. Man vill ju inte att väskan skall bli förstörd om de får för sig att kontrollera. Låter bra med skir vårgrönska. :)

Annika said...

Ja, det är tamejtusan en pärs att flyga!
Usch, vilken nervanspänning det kan vara. OCH nu lär det väl vara etter värre?
Snart ska du upp och iväg. Hoppas det går smärtfritt!

Steel City Anna said...

Det har jag alltid tänkt på i amerikanska filmer, att de följer med till gaten :) Det ser himla mysigt ut!

Lollo said...

Vad menar du med vad som hänt den gångna veckan? Vad har jag missat nu? Jag kom hem från Vegas imorse och där gick jag igenom den snabbaste säkerhetskontrollen ever tror jag. Jag tror det tog 20min från att jag kom till flygplatsen tills att jag var vid gaten. Flyger själv hem till Sverige nästa vecka också, så det vore ju kul om man vore lite förberedd kanske :P