Monday, October 25, 2010

Politikerbesök

Höjdare inom politiken i USA är amerikanska "kungligheter". Alldeles nyligen hade vi besök av en "liten kunglighet" ;) i min byggnad - Wally Herger, en republikansk politiker i House of Representative som representerar norra Kalifornien.

United States Congress har två delar - The Senate och House of Representatives. I House of Representative har man att göra med lagar som oftast påverkar hela landet. Kalifornien som har den största befolkningen i USA har 53 representanter i denna del av Kongressen.

Eftersom det är "mid-election" i november kan jag tänka mig att Wally Herger besöker olika organisationer, skolor och företag för att ragga röster. Han hade uttryckt en önskan att få titta på vår avdelning plus ett par andra avdelningar inom skolan. En av våra kurser var igång så han och skolans chef och en av vicecheferna kom och var med under en del av kursen.
Min chef fick träffa Wally under några minuter - jag såg honom bara passera förbi.

USAs politiska system känns fortfarande väldigt främmande för mig. Jag kunde det svenska men här känns det som en främmande värld. Jag har heller inte ansträngt mig för att sätta mig in i det. Som "permanent resident" med grönt kort får man ju inte rösta så det har kanske bidragit.

Just nu finns det hur mycket reklam som helst på TV för olika politiker som vill bli invalda i Kongressen. Det är precis som i Sverige med TV-inslag och valskyltar ute på gatorna.

Här i Kalifornien är väl det val som kommer att få mest uppmärksamhet nu i november, valet av en ny guvernör. Arnold har som bekant gjort sitt - på många sätt. Eftersom det här inte är en politisk blogg går jag inte in vidare på detta men jag skulle vilja säga att det är en stat i stort sönderfall som han lämnar.

I USA skriver människor rätt ofta brev till sina olika politiska representanter för att påverka - eller i alla fall i förhoppningen att påverka. Tydligen är det här ett rätt effektivt sätt att få politiker att uppmärksamma olika frågor. Det finns till och med hemsidor som berättar om hur man skriver ett sådant brev:
http://www.ehow.com/how_2118434_write-proper-letter-legislators.html

Som avslutning ett förslag till ny flagga för Kalifornien. ;) - I o u (I owe you).

5 comments:

Johanna said...

Hej. Jag vet att det här kanske är lite offtopic men jag hittade din blogg pà Blogglista.se och jag har en fràga. Jag har nyligen flyttat fràn Sverige själv. Närmare bestämt till Frankrike och startat en blogg om mitt liv här. När jag började skriva var det självklart för mig att skriva pà svenska, men nu har jag börjat lära känna folk här som är intresserade av att läsa bloggen sà jag funderar pà att skriva pà engelska istället. Dock vet jag att mànga topplistor osv kräver att men skriver pà svenska för att vara medlem och sà vill jag ju inte heller tappa mina svenska läsare. Hur kommer det sig att du valde du att skriva din blogg pà svenska? Jag läste att du bott i USA länge och antar att du har en stor del av ditt liv och dina vänner där nu. Är de inte intresserade av att kunna läsa din blogg ocksà? Vad är för och nackdelarna med att skriva pà svenska?

Anne-Marie said...

Johanna: Välkommen hit! När jag startade min blogg 2006 bestämde jag mig för att skriva den för svenska läsare. Självklart kan de allra flesta läsa engelska helt utan besvär men det kändes rätt att ha den här bloggen på svenska eftersom jag är svensk och det är mina iakttagelser och erfarenheter jag delar med mig av ur svenskt perspektiv. Om jag flyttade tillbaka till Sverige kanske jag skulle skriva en blogg på engelska för de amerikaner som ville ta del av svenska "egenheter och konstigheter". :) Hoppas det klargör litet.

Jacob said...

Det är inte så mycket man behöver veta om det amerikanska politiska "systemet". Man har två ideologiska val: extremhöger (demokraterna), eller högeranarkism (republikanerna).

Det är också intressant att du nämner systemet i vilket man försöker få hjälp av sin lokala ledamot när man har problem. Det bygger alltså på att man är kompis med denna ledamot, antingen genom personlig kontakt eller pengadonationer. Med andra ord är systemet på ett strukturellt plan mycket likt Maffians Sicilien.

Jag får rösta i USA, men vad är det för mening? Jag sympatiserar varken med extremhögern eller högeranarkismen...

Anne-Marie said...

Jacob: Jag kan inte rösta i USA men skulle troligen inte heller göra det även om jag kunde. Skall inte gå in på vad som egentligen är på gång "bakom kulisserna" i USA eftersom det skulle bli alldeles för långt. Dessutom är det här ingen politisk blogg så det hör inte hemma här. Men jag tror att det amerikanska folket kommer att få en "rude awakening" under de närmaste åren. Ännu mer än vad som hittills skett.

Jacob said...

Jag förstår vad du menar med "rude awakening", men på mig verkar det som att ingenting biter på den amerikanska befolkningen, det verkar kunna gå hur långt som helst utan att några förändringar görs.

Det ser man inte minst på skolan. 4-dagars skolvecka i Minnesota och på Hawaii. Sådant har man bara hört talas om i U-länder förut. Jag jobbar på ett överdådigt kontor på Manhattan, och här går medarbetare som är föräldrar runt och tigger pengar för pennor, papper och t.o.m. städmateriel och toalettpapper till barnens skolor från sina kollegor (för detta tillhandahålls inte längre på skolorna).

Och vad gör amerikanerna åt det? De röstar in Republikanerna för att de vill "reduce spending". Lösningen som amerikanerna har kommit på tycks alltså vara samhällets upplösning. Anarki med andra ord.