Tuesday, October 5, 2010

Adressändring i Sverige

Att göra adressändring i Sverige när man bor utomlands är helt klart inte lika enkelt som när man bor i Sverige. Är man folkbokförd i Sverige skickar man in sin adressändring till Svensk Adressändring. Det kan man inte göra när man bor utomlands.

Jag har varit slö med att meddela min senaste adressändring i början av augsti till de svenska företag och myndigheter som bör veta att jag har en ny adress men nu har jag tagit tag i det. Häromdagen ringde jag till den bank där jag fortfarande har bankkonton och där kunde jag inte bara meddela den nya adressen (vilket gick för några år sedan) utan jag fick ta fram den kortdosa jag har och uppge säkerhetskod osv. Jag förstår att man blivit hårdare med tanke på allt fiffel och båg men litet omständligt är det.

Ett par andra företag där jag har pensionspengar måste jag skriva brev. Det går inte att faxa eller skicka epost utan det måste vara ett gammalt, hederligt brev. Skatteverket har faktiskt en blankett som man kan fylla i och skicka som en bilaga till ett epostmeddelande.

Här i USA finns inget centralt adressändringsföretag men man kan adressändra via internet till de flesta företag. Jag gör det till exempel för mina kreditkort och även andra företag som telefon- och el-bolagen kan man göra det via internet. Skattemyndigheten IRS däremot har en blankett som skall skickas med vanlig post.
Jag börjar bli proffs på att ändra min adress ;) men litet tjatigt måste jag erkänna att det är.

Något som har att göra med att vara utvandrad från Sverige (vilket jag är) är att man skall meddela folkbokföringen att man inte bor i Sverige. Jag har läst en hel del på en hemsida för utlandssvenskar (Svenskar i Världen) om att en hel del svenskar står kvar som boende i Sverige trots att de bor utomlands. Enligt svensk lag skall man meddela utflyttning om man kommer att befinner sig utomlands under mer än ett år. Att påstå att man bor i Sverige gör att man kan ta del av de förmåner och bidrag som man har rätt till som boende i Sverige. Bor man inte i landet tycker inte jag att man skall ha rätt till dessa förmåner. Jag betalar ju ingen skatt i Sverige. Flyttar man tillbaka till Sverige meddelar man bara Skatteverket och blir på så sätt upptagen i systemet igen.

Skall bli skönt att ha den här adressändringen ur världen.

7 comments:

Katarina said...

A.M, och du som har flyttat ett antal gånger under det senaste året!

El Sueco said...

Är det för att du bor i USA som du måste kontakta pensionsföretagen? Jag trodde att pensionspengarna hittade fram via folkbokföringen.

Anne-Marie said...

Katarina: Ja, jag har ju det. ;)

El Sueco: Jag vet inte hur själva utbetalningen fungerar - så gammal är jag inte ;) men jag får ibland årsbesked och annan information. Har de inte min korrekta adress får jag inte deras brev.

Anna - Man ser floden said...

Min man har pension från Sverige. Enligt dubbelbeskattningsavtalet ska pensionen från Sverige beskattas med SINK i Sverige. Sverige ersätter sedan Portugal för vår sjukvård. Enligt nya regler maj i år(gäller inom EU) har pensionärer rätt till sjukvård i Sverige på lika villkor som svenskar skrivna i Sverige. Men detta gäller bara pensionärer och bosatta inom EU. Varje år måste min man också få ett sk levandsintyg ifyllt av någon myndighet i Portugal eller Sverige.

Jag tror allt är mycket lättare när man uppnått pensionsåldern, i alla fall inom EU.

Anna - Man ser floden said...

En sak till. Har du anmält dig till Min pension. https://www.minpension.se/Startsida.aspx?. Jag får mejl från dem när något med mina pensionsbesked uppdaterats. Jag har ännu inte själv uppnått pensionsåldern.

Anne-Marie said...

Anna: Tack för den informationen. Har läst litet på hemsidan Svenskar i Världen om just det här med SINK men kan i stort sett ingenting om detta. Det har känts så avlägset med pension och det är ju många år kvar fortfarande men självklart skall man fundera på allt detta. Nej, har inte hört talas om Min Pension. Skall ta och kolla in deras hemsida. Tack för tipset!

Anna - Man ser floden said...

Ett förtydligande angående dubbelbeskattningsavtal. Det avtal jag beskrev gäller mellan Sverige och Portugal. Varje land har sitt eget avtal med Sverige. Jag vet tex att det ser inte likadant ut i Portugal och Spanien. På svenska skatteverkets sida finns alla dubbelbeskattningsavtal att läsa för dem som är intresserade. http://www.skatteverket.se/skatter/internationellt/avtal.4.2132aba31199fa6713e80006951.html