Att förstå en kultur
För ett par veckor sedan startade en ny sitcom i en av de nationella amerikanska TV-kanalerna. "Outsourced" heter den - jag tittade på det första avsnittet men har inte tittat på fler (den var ingen höjdare ;). Den handlar om ett amerikanskt företag som utlokaliserar sin kundtjänst till Indien och de kulturella krockar som uppstår.
Att förstå en annan kultur är något jag "kämpat med" sedan jag flyttade till USA 1997. Trots att jag bott här mer än 13 år förstår jag fortfarande inte riktigt den amerikanska kulturen. Att bryta upp och flytta från en kultur som man vuxit upp med och som man kan och förstår bara för att man levt i landet är en mycket stor utmaning. Större än vad jag någonsin kunde föreställa mig. Troligen skulle jag uppleva något liknande om jag flyttade tillbaka till Sverige eftersom Sverige förändrats mycket undet de år jag inte bott där. Att flytta utomlands och att vara utlandsboende gör att man hamnar mitt emellan de två kulturerna och att man egentligen inte riktigt hör hemma i varken den ena eller den andra kulturen längre. Det här har jag hört från andra utlandsbloggare så det verkar vara ett "globalt fenomen".
Här kommer en lista med saker som jag ännu inte förstår efter 13 år här i USA (jag kommer att återkomma till en lista med saker som jag verkligen uppskattar här i USA och som skiljer sig från Sverige):
- Varför har man inte en hall i de flesta amerikanska hem? Att gå rakt in i huset, framför allt på vintern, är konstigt. Jag saknar den svenska hallen!
- Varför går amerikaner oftast in i sitt eget och andras hem med skorna på? Det är klart, har man ingen hall kanske det blir en följd. Jag har tyvärr, till viss del, tagit efter denna amerikanska vana - varför vet jag inte. Kanske för att jag inte har någon hall! :)
- Varför bygger man så dåliga hus i USA? Jag har skrivit mycket om det här på bloggen om dålig ljud- och värmeisolering. Och det verkar inte bara vara i Kalifornien utan i hela USA. Jag saknar de välbyggda svenska husen.
- Varför har man så dåliga tvättmaskiner i USA? Mina kläder har inte blivit riktigt rena sedan jag flyttade hit. När jag åker på besök till Sverige och tvättar kläderna i min mammas tvättmaskin blir de faktiskt rena.
- Varför har man så dålig matkultur i USA? Jag blir ledsen varje gång jag ser alla överviktiga människor som äter pommes frites, hamburgare, sliskiga doughnuts, drycker som är "sockerbomber", all färdigmat som innehåller så mycket som inte är nyttigt. Och varför är alla matportioner så enormt stora? Ytterligare en anledning till övervikten.
- Varför är amerikaner så spända på något sätt när det gäller sina hem. Det känns ibland som "fiendeland" med alla skyltar som säger "Keep out", "Private Property", "No trespassing". Jag saknar så den svenska allemansrätten.
- Varför har amerikaner så många skjutvapen? Som jag berättat om på bloggen är det mycket vanligt att privatpersoner har både ett eller flera skjutvapen hemma. Det lär finnas en del privata militärgrupper här i USA som rustar för krig gentemot regeringen.
- Varför verkar amerikaner vara sjukligt rädda för bakterier och virus? Det finns en uppsjö av produkter som skall döda bakterier och virus. Varför inte tvätta händerna med tvål och vatten?
- Varför är det svårt att riktigt lära känna amerikaner på djupet? Det här kan vara min erfarenhet och behöver egentligen inte vara generell men jag tycker det är svårare här i USA att få riktiga vänner på djupet om jag jämför med Sverige. Amerikaner är lätta att prata med om litet allt möjligt men när det sedan blir frågan om en djupare kontakt, då känns det svårare här.
- Varför har man så otroligt mycket reklam i amerikansk TV? Det är helt sjukt hur många reklaminslag som finns under en halvtimme.
- Varför är många amerikaner så ointresserade av kulturer utanför USA? Jag vet att USA är en hel kontinent som har allt man vill uppleva i fråga om natur och olika miljöer, men fortfarande är många amerikaner skrämmande okunniga om omvärlden. Det visar sig till exempel i hur många amerikaner som inte äger ett pass.
- Rasmotsättningarna mellan svarta och vita här i USA är svåra att verkligen ta till sig när man inte vuxit upp här. Självklart har slvariet en stor påverkan men det är mer än så känns det som. Weed har en rätt stor svart befolkning och jag ser hur många skillnader det finns till och med i en liten stad som Weed.
- Varför har så många amerikaner så stora bilar? Här i Kalifornien älskar folk sina "pick up trucks" som är enormt stora och slukar massor med bensin.
- Varför har man en sådan dubbelmoral i USA med tanke på sex och hur man relaterar till sex? Sverige fick ju ett felaktigt rykte egentligen på 60- och 70-talen men jag måste säga att svenskar har oftast en mycket mer sund inställning till sex.
- Amerikaners religösa sida har jag litet svårt att relatera till eftersom vi svenskar ofta är mer "privatandliga" och inte alls går i kyrkan lika mycket som amerikaner gör.
- Amerikaner har ofta mer traditionella kvinno- och mansroller vilket jag tycker känns gammalmodigt och litet "antikt".
28 comments:
Intressant att läsa om dina funderingar. Jag känner i stort sett som du på alla dina punkter trots att jag bara bott här i 5 år och då i NYC som ju är en väldigt liberal stad. Men det finns mycket med det amerikanska samhället och kulturen som jag tror att jag som svensk aldrig kommer att riktigt kunna förstå eller ens förlika mig med. Dödstraffet är en sådan sak. De fundamentalistiska relgiösa också. Svårt.
Vissa saker har man kanske accepterat men itne "tagit till sig". Man inser att man inte kan förändra en hel kultur och det är heller inget man vill. Även i Sverige finns ju saker och synsätt som man kan ha svårt för eller inte riktigt kan förstå. Särskilt som icke-svensk eller som nu utlandssvensk som bott borta från Sverige en längre tid.
Kram!
Haha - du bekräftade nyss alla mina fördomar mot amerikaner! (Förutom det med att ha skor på sig inomhus då - det är ju självklart att man inte går runt i strumplästen i främmande folks hem ;-))
/Uora
Oj, det var en lång lista - som är nästan omöjlig att svara på. En lista lämpad för långa kvällar med vänner kring köksbordet. Då fram på småtimmarna brukar man lösa de flesta världsproblem.
Men det är väl så att det man lär sig som barn sitter i - och så för man det vidare till nästa generation. Då tänker jag främst på religion, mat(o)kultur, rasism och alla andra frågor som har med värderingar att göra.
Man tog faktiskt inte av sig skorna i Sverige förr i tiden heller - möjligtvis ändrades det när det blev ont om hemmafruar.
Det som jag inte alls håller med om är att det är svårt att lära känna amerikaner på djupet. Många av mina bästa vänner är amerikaner, och trognare och bättre vänner får man leta efter.
Margaretha
You nailed it again..alla dessa frågor man har. nu håller jag utkik efter svar på dem också, det måste ju finnas logiska förklaringar!
Kram
Hm. Jag har ungefär samma iakttagelse som du när det gäller amerikaner även om jag inte bott längre tid utan bara rest till USA. Svårt att svara med ett därför! Men generellt sett så verkar rikedom och yta vara viktigt, vilket kanske härrör till alla immigranter som kom till det förlovade landet? Status blev viktigt? Svenskar kanske är mer lika tyskar i sin nitiskhet, gedigna hus och varor. Vilket amerikanerna borde ta till vara på eftersom de verkar kunna stämma varandra för ditten och datten.
De flesta av dina frågor instämmer jag också i men inte alla. Amerikanska vänner har jag som är mycket trogna!
I Sverige tog man förr av sig skorna på landet men inte i stan. Det var "bonnigt" att göra det! Tack och lov har det ändrats, kanske för att de flesta bönder har flyttat till städer?
Eller att hemmaslaveriet för kvinnor har förändrats och t o m män begriper att det blir mindre städjobb om man tar av sig om fötterna. Går man planerat hem till nån tar man med sig inneskor, tycker jag. Annars får det bli strumplästen om folk inte, som jag, har gästtofflor! Förresten, de amerikaner jag hyrde in mig hos härom veckan tog av sig skorna! Och har hall!
Men varför man inte vill ha tvätten ren i USA är obegripligt!Min mor fick en chock när jag kom efter ett år i USA och efter en längre resa för några år sedan där min rara väninna tvättat åt mig var det allt annat än rent.
Trist nog tar Europa efter en hel del av USA:s dåliga exempel vad beträffar matvanor, TV-reklam.
TV-kocken Jamie Oliver har ju gjort en resa i USA för att försöka förbättra skolbarnens matvanor men blev på sina håll hatad för att han la sig i!
Ja, det finns många ting att reta sig på eller i alla fall förundras över - på bägge håll. Ska bli intressant att se din motsatta lista!!
Jadu, A-M!
DU slar huvudet pa spiken pa mkt har. Jag har bott har i 17 ar pa heltid och kan fortfarande kanna att jag aldrig riktigt kommer att landa vad galler vissa delar. Religionen ar en, dubbelmoralen en annan.
Matkulturen ar faktiskt ratt OK i den delen av landet dar jag bor. Folk ar ratt medvetna, maste jag saga. De dar diffar ju over hela USA, mellan stad och landet, stat till stat.
OCH ja, AM, haller med dig om amerikanskor, faktiskt. latta att snacka med och ha kul med. Men att komma in p[ livet? Inte latt alls.
Statusen tycker jag ar minst lika hektiskt i svedala, om inte varre. Dar ar ju statusjakten och det ha det RATTA sa tydlig. men har finns det anda sa manga som gar sin egen vag. Manga manga fler an hemma.
Husen.Ja och amen till det du skriver. VARFOR ar sa manga av em sa daliga. Jag bor i ett hus fran 76, och det ar bade snett och vint...
Skorna pa inomhus har jag anammat...No big deal for mig langre. Kraver inte att ngn ska ta av sig da de kommer hit. OCH inte heller tar jag av mig hos andra. It is what it is. Bekommer mig inte.
SER verkligen fram emot din svennelista nu ocksa!
Vissa fordommar som svennar har emot amrisar stammer ju inte alls. Medan en hel del gor det...Ibland tycker jag sve och USA ar s[ lika. Speciellt da det kommer till mentaliteten. Bagge landerna anser sig sa ofta vara bast i varlden...
Lika goda kalsupare bagge tva, skulle jag vilja saga...
KRAM!!
Intressant att läsa denna lista, men måste säga att det mesta stämde ganska väl överens med mina förutfattade meningar... ;)
Ska bli intressant att också läsa din lista över saker du uppskattar i USA!
Hej, vilken fin och intressant blogg du har! Det var ett roligt inlägg om amerikansk kultur :)
hälsningar Anna
Jag har bott hela mitt liv i Sverige och jag förstår mig fortfarande inte på den här kulturen. :)
Saltis: Jag glömde helt bort det där med dödsstraff. Håller helt med dig om det plus det religiösa. Och abortmotståndarna skall vi bara inte prata om. De är läskiga. Självklart skall man inte försöka förändra en kultur men det är intressant att se på vad som skiljer sig åt och hur man själv relaterar till olika saker. Vissa saker har man lättare att ta till sig än andra. Som utlandssvensk tror jag att man får en helt annan syn på vissa svenska företeelser som man kanske inte alltid tänkte på när man bodde där. Kram!
Uora: I Sverige trodde jag att man oftast tog av sig skorna eller hade inneskor med sig. Det var i alla fall vad jag hade som erfarenhet när jag bodde där. Det finns nog många fördomar om amerikaner - och svenskar. ;)
Margaretha: Jag förväntar mig nog inga svar på mina frågor. Om någon har svar vore det givetvis kul. Hemmafruarna är vanligare här i USA så det kanske är en anledning. ;) Jag vet att du skrivit tidigare om dina amerikanska vänner. Det låter ju kanon att du fått sådana djupa vänskaper. Var bor de i USA? Vore kul att höra.
Marie: Jag tror inte att det finns några logiska svar - tyvärr. Lika litet till att det finns logiska svar på varför vi gör på ett visst sätt i Sverige. Jag hoppas någon kan "upplysa" oss. ;) Kram!
Signe: Kul att du verkar ha samma sorts upplevelser även om du inte bott i USA. Amerikaner vill gärna ha fina hus (även om de är dåligt byggda) och pengar har nog varit viktigt. Nuförtiden lever fler och fler i fattigdom så det faller sönder mer och mer när det gäller pengabiten. Att stämma varandra verkar vara "vardagsmat" här i USA. Telefonkatalogen har många sidor med advokater.
Olgakatt: Intressant att läsa om hur det var förr i Sverige med skor och att det ändrats. Jag gick aldrig in med ytterskor varken hemma hos mig eller hos någon annan. Det var strumplästen som gällde eller inneskor/tofflor. Vilka trevliga amerikanska vänner du har - kanske de tog av sig skorna eftersom de hade hall! :) Nej, tvättmaskinerna förstår jag inte - i total tid skiljer det sig troligen en hel timme om man jämför svenska och amerikansk maskiner. Sverige verkar apa efter USA något helt otroligt. Vad härligt det vore om svenskar kunde finna mer av sin egen identitet.
Annika: Du som bott här så länge borde ju vara "expert" på de här skillnaderna. :) Intressant att du också tycker att det är svårt att lära känna folk riktigt på djupet. Undras just var Margaretha och Olgakatt hittar sin vänner? Status verkar viktigt i Sverige och visst finns det mer individualitet i USA än i Sverige. Det gillar jag. Instämmer i din sista kommentar. Jag tror svenskar verkar tycka att de är "världsbäst" på att veta hur det skall vara och likadant med amrisarna. Som utlandssvensk kan bli litet lätt splittrad. Kram!
Freedomtravel: Självklart är det jag skrev om sådant som folk känner till. De där fördomarna kanske inte är fördomar egentligen utan mer fakta. Återkommer som sagt med en plus-USA lista.
Anna: Välkommen hit! Kul att du gillade min "kulturlista".
El Sueco: Nej, det är kanske inte det lättaste det heller. :)
Jag var nog lite otydlig i min tidigare kommentar om att ta av sig skor men förklaringen är enkel: jag är inte svensk :-)
Andra konstiga svenska vanor är att visa runt gäster i hela huset inkl. sovrum och privata badrum. Väldans konstigt det där.
Eller att svara ja når man menar nej. Också mycket konstigt. Det tog lång tid innan jag förstod att det bara betydde "ja jag har förstått frågan" och inte alls var något svar man skulle ta på allvar...
/Uora
Anne-Marie,
Får nog göra ett eget inlägg om det här med vänskap — känner att det blir alldeles för långt att redogöra för. Jag har en känsla av att vi alla har aningen olika uppfattning om vad vänskap är...
Men ett kort svar är att jag har mina vänner utspridda över Staterna. Flera av dem i New England, den allra närmaste vännen, som jag känt i över 30 år, bor i N.H.
Ska vi räkna in Kanada så har jag en kompis där som jag känt se'n vi var 15 år.
Chris träffade jag i övre tonåren när vi både jagade efter samma buss på en busstation i L.A. Då bodde hon i Kalifornien.
Naomi, min Amish väninna bodde i Pennsylvania när jag lärde känna henne för ungefär 30 år sedan — nu bor hon i Indiana.
Dessutom har jag under de senaste15 åren fått några verkligt goda e-vänner, som jag aldrig träffat. Men det är vänner som jag delar såväl glädje som sorg med. De kommer från Arizona, Michigan och Massachusetts.
Ja, så kort blev det förstås inte!
Margaretha
Vad är det som irriterar er med religiösa amerikaner? Jag tycker att USA verkar ha en bättre blandning på sina religiösa. Här i Sverige är det så tabu att vettiga personer undviker att offentlig visa sin tro. I USA verkar folk omnämna Gud i var och varannan mening, även om de har båda fötterna på jorden.
Uuora: Det där med att visa folk runt är nog väldigt svenskt. Har aldrig varit med om att amerikaner gör det i samma utsträckning. Haha, där sade du något sant om att svara ja när det egentligen borde vara nej. En sak som jag inte tänkte på när jag bodde i Sverige men tänker på nu när jag i stort sett bara pratar engelska.
Margaretha: Självklart har vi alla olika uppfattningar om vänskap men jag har hört samma upplevelse som jag har från andra svenska USA-bloggare. Vad trevligt att du hittat så många vänner över hela USA. Du får lära ut hur du bär dig åt. :)
El Sueco: Jag tror inte jag är irriterad på religiositeten i USA. Den är bara litet främmande för mig eftersom jag själv är mer privatandlig och inte har någon dragning alls till kyrkan. Förvånar mig inte alls att det är tabu i Sverige och att man inte vågar visa vad man tror på.
Hej! Intressant lista! Jag klickade in på din blogg då jag skriver ett eget skolarbet i kursen Samhäll C (jag går på gymnasiet). Min uppgift är att skriva om hur hälsosam USA är om 50 år. Det är lite klurigt då jag får blicka tillbaka och se hur matkulturen var för 50 år sedan i USA. Då var inte lika många barn så extremt feta som så många är idag. Om inget händer/ändras så kommer det att bli katastrofalt eftersom det nu redan är kris. Det är svårt att skriva om. =) Kram
Viktoria: Det verkar vara en rätt svår uppgift. Att övervikten inte var så utbredd, det är helt klart. Men hur folk åt då? Det vet jag faktiskt inte. Det fanns ju alls lika många tillsatser i maten - precis som det inte fanns så många i Sverige. Lycka till! Ledsen att jag inte kan hjälpa dig.
Ännu en intressant lista. Såg att du nämnde detta med svårigheten att lära känna amerikaner på djupet som jag nämnde på ditt svenskar-inlägg.
Jag har nog svårast med detta kring religion, sex och könsroller, där föredra jag definitivt Sverige!
När jag läste vad du skrev om övervikt tänkte jag på vad en brittisk kollega sa idag: "jag har nog aldrig ätit så mycket kakor och bakverk sedan jag kom till Sverige" Men jag förstår inte hur ni kan vara så smala och friska (de flesta, inte alla givetvis) trots allt fikande?!"
Ja, det kan man faktiskt fråga sig! :)
Anna: Eftersom så många svenskar i USA har denna känsla att amrisarna är svåra att lära känna måste det ligga något i det. Håller med dig om att Sverige ligger "före" inom de områdena. Där känner jag mig verkligen svensk. Undras just vad det beror på att svenskar är så smärta trots allt fikande? Kanske mindre socker och high fructose corn syrup? All möjlig mat i USA har alldeles för mycket sockar och HFCS som verkar bidra till övervikten.
Intressant blogg...
Du kanske borde gå med i någon religion då, jag brukar besöka s.k kingdom halls vart jag än åker i världen och där blir man alltid trevligt bemött. Kanske är så att kyrkor i usa är en del av den sociala gemenskapen.=)
Anonym: Nej tack! :) Jag står utanför allt vad kyrkor heter. Jag tror på att det finns något större, visare och kärleksfullare än vi "små" människor men det kan jag tro på utan en kyrka.
Hittade din blogg av en slump och här fanns så mycket spännande att läsa! Jag är ytterligare en av de som fascineras av landet i väst och har rest runt en del i landet men aldrig bott där egentligen. Till hösten blir det en termin på amerikanskt universitet och det har väl trots allt varit en dröm att någon gång få testa att vara "vanlig" människa i USA och inte bara turista runt.
Jag instämmer verkligen helt och totalt i allt du tar upp i dina två listor, dels det negativa i USA och det negativa i USA. Vissa saker med USA och amerikanerna har jag så svårt för att jag därför aldrig, som du, skulle klara av att bosätta mig där permanent. Framförallt amerikanarnas storhetsvansinne, ytlighet och dubbelmoral. Under alla den tid jag spenderat i USA och varit nyfiken på deras kultur och land har jag inte fått en enda fråga tillbaka om Sverige. Total nonchalans och ointresse. När jag tänker efter har jag nog knappt fått en fråga om någonting över huvud taget.
De är bättre på kallprat och trevlig ytlighet men det känns bara falsk när de sedan är totalt ointresserade men gärna pratar länge och väl om sig själva och sitt fantastiska land.
Dubbelmoralen är också löjlig. Alla har de sex och festar innan laglig ålder men ooh så man ska skydda sina barn. Löjligt överbeskyddande istället för som svenska föräldrar som kommit till insikt om att det ändå kommer att ske och att det då är bättre att förbereda barnen.
Därav skulle jag inte klara av det under längre tid. Jag skulle sakna den svenska down-to-earth stilen men vissa saker önskar man bara att man kunna föra över rakt av. Vi svenskar måste verkligen öppna upp oss mer - där ligger hela bristen. Men jag hoppas att i takt med att vi 80-talister och 90-talister reser så mycket som vi gör redan i ung ålder anammar den livsstilen och tar med den hem till Sverige. Jag känner absolut att mina resor har fått mig till den insikten och trots att det är svårt i dagens Stockholm så försöker jag dra mitt strå till stacken för att öka artigheten och öppenheten mellan oss.
Sista frågan är vart på Hawaii du bodde? Möjligtvis nära Hilo?
Tack för en väldigt intressant blogg! Imorgon ska jag ta mig tid till att läsa den i sin helhet!
Annika: Välkommen hit och tack för din långa och intressanta kommentar! :) Det verkar som om vi svenskar har ungefär samma upplevelse av USA och hur man absolut inte kan förstå vissa saker. Ja, det var i närheten av Hilo jag och min man (som gick bort för några år sedan) bodde. Har du varit där? Får ta och kolla in din blogg också!
Post a Comment