Sunday, October 31, 2010

Höstshopping

Förra veckan kom hösten och vintern, varma kläder fick tas fram och jag drabbades av "bloggtorka" - kanske på grund av den snabba omställningen från sommar till höst och vinter.

Regnet vräkte ner under den gångna veckan och Weed fick 5 cm regn under ett par dagar. Berget var helt plötsligt vitt när molnen skingrades och det var inte bara litet "puder" på toppen utan mycket snö.
Mount Shasta Ski Park öppnar inte förrän i mitten av december men om det fortsätter så här kanske de till och med kan öppna tidigare.


Efter en riktigt grå och trist vecka var det roligt att komma bort från Weed igår. Min vän C och jag åkte till staden Medford i södra Oregon för att handla. Det tar mellan 1 och 1,5 timme att åka dit och motorvägen I-5 passerar på vägen dit ett högt bergspass som ofta stängs på vintern. Igår fanns det ingen snö som tur var så vi kunde komma fram till Medford som planerat.

När man bor som vi gör är man "svältfödd" på affärer - här finns som bekant i stort sett inga affärer alls så Medford känns som rena julaftonen. C och jag hade en heldag med shopping och både lunch och middag. C var den som storhandlade, jag var litet mer blygsam. :) Något jag köpte som jag visste att jag skulle ha svårt att hitta i Mt Shasta området var ett par lättare vinterkängor. Jag hittade ett par i affären Ross - Dress for Less - en stor affärskedja som har allt från kläder till kastruller. Jag hoppas att jag kommer att trivas med de nya kängorna (som jag verkligen behövde) - inga märkvärdiga skor men de verkar sköna.


Både C och jag sade att vi behövde en shoppingdag i höstrusket.

Monday, October 25, 2010

Politikerbesök

Höjdare inom politiken i USA är amerikanska "kungligheter". Alldeles nyligen hade vi besök av en "liten kunglighet" ;) i min byggnad - Wally Herger, en republikansk politiker i House of Representative som representerar norra Kalifornien.

United States Congress har två delar - The Senate och House of Representatives. I House of Representative har man att göra med lagar som oftast påverkar hela landet. Kalifornien som har den största befolkningen i USA har 53 representanter i denna del av Kongressen.

Eftersom det är "mid-election" i november kan jag tänka mig att Wally Herger besöker olika organisationer, skolor och företag för att ragga röster. Han hade uttryckt en önskan att få titta på vår avdelning plus ett par andra avdelningar inom skolan. En av våra kurser var igång så han och skolans chef och en av vicecheferna kom och var med under en del av kursen.
Min chef fick träffa Wally under några minuter - jag såg honom bara passera förbi.

USAs politiska system känns fortfarande väldigt främmande för mig. Jag kunde det svenska men här känns det som en främmande värld. Jag har heller inte ansträngt mig för att sätta mig in i det. Som "permanent resident" med grönt kort får man ju inte rösta så det har kanske bidragit.

Just nu finns det hur mycket reklam som helst på TV för olika politiker som vill bli invalda i Kongressen. Det är precis som i Sverige med TV-inslag och valskyltar ute på gatorna.

Här i Kalifornien är väl det val som kommer att få mest uppmärksamhet nu i november, valet av en ny guvernör. Arnold har som bekant gjort sitt - på många sätt. Eftersom det här inte är en politisk blogg går jag inte in vidare på detta men jag skulle vilja säga att det är en stat i stort sönderfall som han lämnar.

I USA skriver människor rätt ofta brev till sina olika politiska representanter för att påverka - eller i alla fall i förhoppningen att påverka. Tydligen är det här ett rätt effektivt sätt att få politiker att uppmärksamma olika frågor. Det finns till och med hemsidor som berättar om hur man skriver ett sådant brev:
http://www.ehow.com/how_2118434_write-proper-letter-legislators.html

Som avslutning ett förslag till ny flagga för Kalifornien. ;) - I o u (I owe you).

Saturday, October 23, 2010

Swedish tea ring/Vetekrans

I går morse fick jag en överraskning när skolbibliotekets chef kom med en bit Swedish tea ring/vetekrans som tack för en hel del jag gjort för den avdelningens hemsidor.

Han och jag har pratat en del om Sverige eftersom han har svenska släktingar och han har till och med gjort några resor till södra Sverige. En kommentar han hade en gång, och som jag inte glömmer - "we were wondering where the laundromats were and we could not find any". Jag kunde upplysa honom om att i Sverige har man inga "laundromats" (tvättomater) utan man har antingen tvättmaskin hemma eller i den allmänna tvättstugan i lägenhetshuset. Hans sätt att vara och tala påminner mig en hel del om hur vi svenskar är - litet försiktiga, tystlåtna och eftertänksamma.

Självklart hade han tänkt på mitt ursprung när han köpte denna Swedish tea ring. Jag fick kolla på internet vad det egentligen var och fick förklaringen "vetekrans". Jag har tidigare inte provat på denna sorts vetekrans. Självklart var den rätt söt - som alla bakverk/kakor är här i USA - men den var god. Han hade köpt den i Mt Shasta Pastry som tydligen är ett helt nyöppnat bageri/café i Mt Shasta. Jag hade aldrig hört talas om dem men kunde se att de öppnat bara för några dagar sedan och att de vill kunna ge människor i Mt Shasta området litet bättre produkter än vad man t ex kan köpa i de stora affärskedjorna. De bakar alla sina produkter varje dag och använder bara naturliga ingredienser utan tillsatser av olika slag. Det låter ju väldigt bra. Får nog bli ett besök där framöver.

Jag blev verkligen glad för min vetekrans och tanken bakom. :)

Thursday, October 21, 2010

Vara barnledig

Nej, jag skall inte få barn eller vara barnledig. :) Men en av lärarna i min byggnad väntar sitt första barn och jag kom att tänka på hur olika USA och Sverige är - igen.

USA och Australien är de enda västerländska länderna som inte har en lag på betald barnledighet! 177 andra länder har lagar som fastställer betald barnledighet. I USA gäller att har man jobbat en viss tid och företaget har ett visst antal anställda kan man få ledigt under ca 3 månader - obetalt. Och man har troligen rätten att få tillbaka sitt jobb men det är inte alltid helt säkert. Sådant här gör mig upprörd - att lämna bort ett spädbarn under långa dagar måste vara otroligt jobbigt för de som är tvungna. I USA har fler kvinnor möjligheten att vara hemma med sina barn än vad verkar vara fallet i Sverige. Men självklart finns det också många amerikanska familjer där både mannen och kvinnan måste arbeta.
Den obetalda barnledigheten ligger väl i linje med hur det är med semestrar här i USA.

Litet efterforskning kring det här med betald mamma/barnledighet visar snabbt att alla de nordiska länderna ligger mycket bra till. Något som jag inte visste om var till exempel att Tjeckien har en av de allra längsta barnledigheterna. Där kan mammorna stanna hemma upp till 4 år! Och få betalt. Även Österrike och Slovakien har mycket långa, betalda barnledighetsperioder. Den här sidan hos Wikipedia var intressant.

Jag minns inte hur det var med längden på betald barnledighet i Sverige när jag var liten på 60-talet. Däremot minns jag att de flesta mammor kunde stanna hemma under lång tid. Det var på den tiden när det räckte med en lön.

Ibland undrar jag varför det är så här i USA. Varför har man ingen lagstadgad betald barnledighet eller semester? Och då börjar jag också undra varför jag bor här egentligen. Eftersom jag inte har barn eller kommer att skaffa barn har jag inte berörts personligen av just den här "bristen" i USA men den längre semestern är helt klart något jag ibland saknar. Nu har jag turen att ha mer semester än många andra eftersom skolor ofta har mer generösa regler. När jag bodde i Oregon var jag på väg att få ett jobb precis innan Michael gick bort och där hade jag inte fått någon som helst semester på ett helt år.

USA har helt klart sina brister och det här är absolut en av dessa.

Jag fick en bloggutmärkelse igår. Tack Anna och Jan som har bloggen Man ser Floden! :) Jag väljer att inte skicka bloggutmärkelsen vidare och jag har redan skrivit om 7 saker som andra inte känner till när jag fick en annan utmärkelse så länkar till det inlägget:

Wednesday, October 20, 2010

Här jobbar jag

Efter fem år känns mitt arbete fortfarande intressant och lärorikt. Den avdelning jag jobbar på heter Videoconferencing/Distance Learning. Vi supportar de kurser som erbjuds som video-kurser inom skolan. De här kurserna gör att elever som bor ännu mer i glesbygden än vad jag gör kan gå collegekurser även om de inte kan komma till vår skola i Weed. De fungerar så att läraren oftast finns i vår byggnad och eleverna som bor på andra orter kan se och höra kursen via videokonferens-teknologi i lokaler/skolor där de bor. Allt sker alltså i "real life" och man kan prata med varandra direkt. Jag kunde ingenting om den här typen teknologi när jag började men har lärt mig under tiden och jag har alltid gillat teknologi - det är en klar fördel i det här jobbet.

Allt möjligt kan hända under en sådan kurs - det är därför vi måste finnas till hands under tiden kursen pågår. Och det är därför vi har mycket oregelbundna arbetsscheman med tidiga morgnar och sena kvällar. Det är jag och min kollega David som tar hand om det mesta som rör dessa kurser. Vår chef Nancy har hand om mer övergripande bitar inom just den här avdelningen.

Något annat som vi också gör är att vi till viss del tar hand om skolans hemsida - har berättat om det tidigare. Vi är inga webmasters men det är en rätt stor del av vårt jobb. Det här är något jag verkligen tycker om - en anledning kanske till att jag har den här bloggen.

Eftersom skolan har en väldigt strikt policy när det gäller bilder på elever och anställda (man måste ha en underskrift av de man tar bilder på) fick jag ta bilder utan folk. Litet trist men så är det.

Här är min byggnad.


Det här är rummet jag jobbar i. I USA är det väldigt vanligt att folk inte har egna kontorsrum. Jag var van att ha mitt eget rum när jag jobbade i Sverige. Här har jag faktiskt ett eget rum även om det inte är något mysigt litet kontorsrum utan själva "navet" för all vår utrustning. Även skolans utrustning för internet och telefon finns i detta rum.





Två av våra klassrum.



Skolan är överlag en bra arbetsplats även om löneskillnaderna mellan olika grupper inom skolan är för stora och det verkar som om folk börjar tröttna på det. Men fackföreningen som de flesta av "fotfolket" hör till är tyvärr inte särskilt stark. Strejker blir det inte ens tal om. Men man får vara tacksam i dagens USA och Kalifornien att ha ett jobb och att kunna betala sina räkningar. :)

Tuesday, October 19, 2010

Legalisera marijuana

I november kan "Proposition 19" komma att ge Kalifornien möjligheten att få in litet mer pengar.

Proposition 19 har som syfte att legalisera innehav och användande av marijuana för privatpersoner i Kalifornien. Om det här lagförslaget går igenom kan Kalifornien få in 1 miljard dollar genom skatter vid försäljning av den här drogen. Redan nu har man rätten att använda "Medical marijuana" i Kalifornien om en doktor skrivit ut "recept". Jag hade oturen att stöta på det när jag bodde i Lake Shastina. Det "townhouse" som jag bodde i hade flera lägenheter som delade ventilation. En yngre kille som flyttade in under mig rökte "pot" - marijuana och det kom in i min lägenhet. Det luktade skunk - så illa luktade det. Och han påstods ha tillstånd att använda det i medicinskt syfte.

Går Proposition 19 igenom skulle den lagen ge alla som bor i Kalifornien och är äldre än 21 rätten att odla marijuana för eget användande. En annan följd skulle vara att lagen skulle ge Kaliforniens 478 städer och 58 "län" rätten att skapa sina egna regler för att beskatta, reglera och hur marijuana kan säljas. Till och med de som är för det här lagförslaget har kallat detta "a crazy quilt of new regulations.

Massor med människor i Mt Shasta området röker hasch. Det verkar vara en drog som anses vara litet mer okej att använda. De som vill få igenom lagförslaget säger att hasch är mindre skadligt än alkohol. Men självklart har hasch skadliga effekter på kroppen: hjärtat börjar slå snabbare, man får svårigheter att tänka klart och att lösa problem, koordinationen minskar och det blir svårare att minnas saker och att lära sig nytt osv.

Jag tror att om det här går igenom öppnar man en "can of worms" och ingen vet nog riktigt vad som kan komma att hända. Den som lever får se.



Bilden från Wikipedia.

Sunday, October 17, 2010

Att vara hyresgäst

Sedan jag kom till USA har jag varit hyresgäst i (som bekant) en hel del bostäder. Michael hade lyckats hitta en relativt bra hyresvärd för det hus där vi bodde under 7 år. På Hawaii hade vi två hyresvärdar - en kvinna som i stort sett var redo för någon slags anstalt ;) och sedan en man som var litet bättre. Eftersom jag flyttat mycket under de senaste åren har jag fått många erfarenheter av hyresvärdar som inte är särskilt bra. Och tyvärr verkar det vara ett dilemma som jag delar med många andra i Kalifornien. Många hyr sin bostad i Kalifornien men hyresgästers rättigheter verkar vara rätt svaga här.

Varje stat har olika regler för hyresgäster och hyresvärdar - som så mycket annat i USA skiljer sig lagar och regler åt från stat till stat. När Michael och jag bodde på Hawaii kände vi oss tvungna att flytta från den första bostaden eftersom hyresvärden sade att vi brutit vårt hyreskontrakt eftersom vi bytt ut en glödlampa!! Ofta finns det en klausul i hyreskontrakt som säger att man inte får göra några "alterations" i bostaden. Vi tyckte självklart att bytet av glödlampan inte var en "alteration" men då elledningarna var gamla i huset blev det någon slags kortslutning och vi fick kontakta hyresvärden.

När jag blev tvungen att flytta i januari i år på grund av konkursen av den bostaden fick jag självklart litet panik att hitta en ny bostad snabbt eftersom jag bara hade 30 dagar på mig och de flesta bostäder var redan uthyrda till många college ungdomar. Om jag hade haft litet mer tid på mig hade jag troligen aldrig hyrt från de hyresvärdar jag nu hyr från. Men tanken att inte ha tak över huvudet var litet skrämmande. Men ett 16 sidor långt hyreskontrakt med besöksregler borde ha gett tillräckligt med varningssignaler. Det är inte olagligt i Kalifornien att en hyresvärd har en klausul som säger att man bara får ha besök, som övernattar, under ett visst antal dagar per år.

När jag flyttade i början av augusti var det ju samma hyresvärdar fast ett annat hus. I det här huset har jag elräkning och vatten/avlopp/sophämtning i mitt namn. Dagen efer det att jag flyttat in märkte jag att min hyresvärd var här och använde vatten - som alltså var i mitt namn. Jag tänkte att det kanske var en engångsföreteelse men dagen därpå upprepades samma sak. Jag ringde och undrade vad som var på gång. Hyresvärdens fru upplyste mig om att de troligen skulle använda litet vatten eftersom de håller på att bygga ett hus för hennes mamma på en tomt bredvid huset jag bor i. Men som hon sade, skulle avgiften för vattenanvändningen överstiga det jag brukar betala, skulle de stå för det. Jag frågade också om de skulle använda el för byggnationen och det skulle de troligen också. Den el som jag betalar för! Självklart reagerade jag och sade att jag inte skulle komma att stå för denna kostnad. Mannen sade att de skulle ersätta mig men inte till vilket belopp.

Under ett par månader har inget hänt men i förra veckan satte de igång att gräva ett dike utmed gatan för att lägga ner vatten- och elledningar. Ännu har ingen separat elmätare satts upp så under flera dagar har de använt el från mitt hus - som jag fortfarande betalar för. Jag hade en mindre trevlig incident med min hyresvärd som blev arg för att jag sade ifrån. Han hävdar fortfarande att han skall ersätta mig ekonomiskt men jag vet inte om han verkligen kommer att hålla sitt ord. Något som också hände när jag flyttat in var att jag blev upplyst om att en källare (som jag inte har tillgång till) som finns i huset skulle värmas upp med låg värme under vintern för att förhindra vattenledningar att frysa. Denna kostnad kommer jag att få stå för. Inget av detta hade sagts när jag tittade på huset. Inte heller finns det något i det MYCKET långa hyreskontraktet. Det är olagligt för en hyresvärd att utnyttja till exempel el och vatten som är i hyresgästens namn.

Mina hyresärdar är tyvärr inte unika och massor med människor lever i liknande situationer som jag lever i. Exakt vad jag kommer att göra vet jag inte eftersom det kostar mycket pengar att anlita en advokat men det är möjligt att jag måste göra det. Advokater som kan det här området verkar inte finnas i Siskiyou County utan bara i större städer. Bostads"sagan" fortsätter tydligen. Att äga sin bostad verkar bli mer och mer nödvändigt.

Thursday, October 14, 2010

Amerikansk pluskulturlista

Även om det finns mycket i den amerikanska kulturen som jag inte förstår finns det en del som jag tagit till mig och som jag önskar fanns mer av i Sverige.

Här kommer listan - ta inte illa upp ni som bor i Sverige:)

  • Något som jag lade märke till när jag kom hit var att människor var vänliga och trevliga också mot främlingar. Det var jag inte van vid från Stockholm och Sverige. Här verkade det vara en del av kulturen att man faktiskt blev vänligt bemött även om man inte kände den andra personen. Kanske det är så på mindre orter i Sverige men i USA verkar det vara" standard" även i större städer.
  • Amerikaner kan det här med "customer service". Det kan inte vi svenskar särskilt bra. Att gå in i en affär i Sverige och en affär i USA är som natt och dag. I USA blir man nästan "antastad" av de som arbetar i affären medan man i Sverige får leta med ljus och lykta efter någon som kan hjälpa till. Numera när jag kommer på besök till Sverige märker jag verkligen hur stor skillnaden är.
  • Amerikaner är inte alls så konflikträdda som de flesta svenskar är. Jag tycker det är en sundare inställning att kunna ha konflikter och sedan reda ut dem och gå vidare. Varför är svenskar så rädda för att ha konflikter? Jag har blivit mycket bättre på att kunna "klara av" konflikter och det känns mera hälsosamt.
  • Att tro på och våga stå upp för sig själv verkar vanligare i USA. Jag har förstått på kommentarer jag fått på andra inlägg att Jantelagen mjukats upp i Sverige och det är bara att gratulera. Men jag tycker fortfarande att USA har mycket mer av att det faktiskt är tillåtet att tro på sig själv och att våga stå upp för sig själv. Jag jobbar fortfarande med det men har blivit mycket bättre på att kunna göra det.
  • I USA verkar man mer kunna glädja sig åt andras framgångar utan att vara avundsjuk. En amerikansk kompis som bott i Sverige lika länge som jag bott i USA har sagt samma sak. Svenskar är mer avundsjuka än vad amerikaner är. Jag måste tyvärr hålla med henne.
  • Något som Michael sade när han följde med mig till Sverige var att han upplevde att någon slags energi/glöd/intensitet saknades hos svenskarna. Jag fattade inte vad han pratade om då men nu förstår jag. Det här är en svår sak att sätta ord på men det handlar om en slags inlevelse och intensitet i hur man är och uttrycker sig och relaterar till andra. Amerikaner har en mycket större grad av den här energin än vad svenskar har. Jag skulle vilja säga till människor i Sverige: kom fram ur era skal - det är faktiskt inte farligt. Vet inte om jag egentligen lyckats förklara det här men det är en påtaglig skillnad mellan USA och Sverige. Blygheten hos de flesta svenskar håller folk tillbaka. Man är inte alls lika blyg i USA.
  • Amerikaner är överlag artiga. Man håller upp dörren till personen som kommer efter, man ber om ursäkt om man går i vägen osv. I Sverige har jag inte hört folk be om ursäkt och visa artighet alls på samma sätt. Det har till och med skrivits artiklar i stora svenska dagsidningar om den här skillnaden.
  • Konsten att kunna prata med andra är helt klart mer utvecklad i USA. Även om det är ytligt småprat gör det att det blir ett vänligare och öppnare klimat människor emellan. Det här vore något att ta efter i Sverige och se hur mycket trevligare det blir.
  • Amerikaner har lättare att uttrycka sig och prata inför andra. När man ser barn och ungdomar här i USA som intervjuas i något TV-program kan de faktiskt uttrycka sig riktigt bra och vältaligt. De står inte och hummar som de flesta svenska barn och ungdomar (och även vuxna) gör. ;) Att lära sig tala inför andra lär man sig i amerikanska skolor. Det är viktigt tycker jag. Jag gick en "speech"-kurs där vi höll anföranden inför andra och det var en av de bästa kurser jag gick när jag var elev.
  • Eftersom man kan det här med "customer service" i USA har många företag öppet 24/7 och man kan, som privatperson, ringa även utanför vanlig kontorstid. Det tycker jag är fantstiskt bra när man arbetar och kanske inte kan ringa mellan 9 och 5.
  • Jag gillar verkligen att man i USA kan köpa hälsoprodukter och tillskott av olika slag utan sådana restriktioner som det är i Sverige. Det har talats om att göra det mer begränsat även i USA - hoppas att det dröjer.
  • Amerikaner har en "jäklar anamma"-anda som är inspirerande. De är pionjärer i mångt och mycket och lyckas med saker och ting som svenskar verkar ge upp inför. Vi svenskar har blivit omhändertagna av "storebror" under så lång tid att vi inte riktigt verkar ha den vilja som krävs. I USA finns inte storebror riktigt på samma sätt så här måste man vara mer av en pionjär.
Det här med kulturella skillnader är verkligen intressant och när man bor utomlands har man möjligheten att kunna berika sig själv och ta till sig saker som man aldrig kunde ha gjort på samma sätt om man bott kvar i Sverige.

Wednesday, October 13, 2010

Att förstå en kultur

För ett par veckor sedan startade en ny sitcom i en av de nationella amerikanska TV-kanalerna. "Outsourced" heter den - jag tittade på det första avsnittet men har inte tittat på fler (den var ingen höjdare ;). Den handlar om ett amerikanskt företag som utlokaliserar sin kundtjänst till Indien och de kulturella krockar som uppstår.

Att förstå en annan kultur är något jag "kämpat med" sedan jag flyttade till USA 1997. Trots att jag bott här mer än 13 år förstår jag fortfarande inte riktigt den amerikanska kulturen. Att bryta upp och flytta från en kultur som man vuxit upp med och som man kan och förstår bara för att man levt i landet är en mycket stor utmaning. Större än vad jag någonsin kunde föreställa mig. Troligen skulle jag uppleva något liknande om jag flyttade tillbaka till Sverige eftersom Sverige förändrats mycket undet de år jag inte bott där. Att flytta utomlands och att vara utlandsboende gör att man hamnar mitt emellan de två kulturerna och att man egentligen inte riktigt hör hemma i varken den ena eller den andra kulturen längre. Det här har jag hört från andra utlandsbloggare så det verkar vara ett "globalt fenomen".

Här kommer en lista med saker som jag ännu inte förstår efter 13 år här i USA (jag kommer att återkomma till en lista med saker som jag verkligen uppskattar här i USA och som skiljer sig från Sverige):

  • Varför har man inte en hall i de flesta amerikanska hem? Att gå rakt in i huset, framför allt på vintern, är konstigt. Jag saknar den svenska hallen!
  • Varför går amerikaner oftast in i sitt eget och andras hem med skorna på? Det är klart, har man ingen hall kanske det blir en följd. Jag har tyvärr, till viss del, tagit efter denna amerikanska vana - varför vet jag inte. Kanske för att jag inte har någon hall! :)
  • Varför bygger man så dåliga hus i USA? Jag har skrivit mycket om det här på bloggen om dålig ljud- och värmeisolering. Och det verkar inte bara vara i Kalifornien utan i hela USA. Jag saknar de välbyggda svenska husen.
  • Varför har man så dåliga tvättmaskiner i USA? Mina kläder har inte blivit riktigt rena sedan jag flyttade hit. När jag åker på besök till Sverige och tvättar kläderna i min mammas tvättmaskin blir de faktiskt rena.
  • Varför har man så dålig matkultur i USA? Jag blir ledsen varje gång jag ser alla överviktiga människor som äter pommes frites, hamburgare, sliskiga doughnuts, drycker som är "sockerbomber", all färdigmat som innehåller så mycket som inte är nyttigt. Och varför är alla matportioner så enormt stora? Ytterligare en anledning till övervikten.
  • Varför är amerikaner så spända på något sätt när det gäller sina hem. Det känns ibland som "fiendeland" med alla skyltar som säger "Keep out", "Private Property", "No trespassing". Jag saknar så den svenska allemansrätten.
  • Varför har amerikaner så många skjutvapen? Som jag berättat om på bloggen är det mycket vanligt att privatpersoner har både ett eller flera skjutvapen hemma. Det lär finnas en del privata militärgrupper här i USA som rustar för krig gentemot regeringen.
  • Varför verkar amerikaner vara sjukligt rädda för bakterier och virus? Det finns en uppsjö av produkter som skall döda bakterier och virus. Varför inte tvätta händerna med tvål och vatten?
  • Varför är det svårt att riktigt lära känna amerikaner på djupet? Det här kan vara min erfarenhet och behöver egentligen inte vara generell men jag tycker det är svårare här i USA att få riktiga vänner på djupet om jag jämför med Sverige. Amerikaner är lätta att prata med om litet allt möjligt men när det sedan blir frågan om en djupare kontakt, då känns det svårare här.
  • Varför har man så otroligt mycket reklam i amerikansk TV? Det är helt sjukt hur många reklaminslag som finns under en halvtimme.
  • Varför är många amerikaner så ointresserade av kulturer utanför USA? Jag vet att USA är en hel kontinent som har allt man vill uppleva i fråga om natur och olika miljöer, men fortfarande är många amerikaner skrämmande okunniga om omvärlden. Det visar sig till exempel i hur många amerikaner som inte äger ett pass.
  • Rasmotsättningarna mellan svarta och vita här i USA är svåra att verkligen ta till sig när man inte vuxit upp här. Självklart har slvariet en stor påverkan men det är mer än så känns det som. Weed har en rätt stor svart befolkning och jag ser hur många skillnader det finns till och med i en liten stad som Weed.
  • Varför har så många amerikaner så stora bilar? Här i Kalifornien älskar folk sina "pick up trucks" som är enormt stora och slukar massor med bensin.
  • Varför har man en sådan dubbelmoral i USA med tanke på sex och hur man relaterar till sex? Sverige fick ju ett felaktigt rykte egentligen på 60- och 70-talen men jag måste säga att svenskar har oftast en mycket mer sund inställning till sex.
  • Amerikaners religösa sida har jag litet svårt att relatera till eftersom vi svenskar ofta är mer "privatandliga" och inte alls går i kyrkan lika mycket som amerikaner gör.
  • Amerikaner har ofta mer traditionella kvinno- och mansroller vilket jag tycker känns gammalmodigt och litet "antikt".
Jag skulle kunna skriva mer men listan är lång som den är. ;) Jag återkommer som sagt med en lista framöver med saker som jag verkligen uppskattar och som jag nog tagit till mig och önskar att man i Sverige hade mer av.

Tuesday, October 12, 2010

Nedräkning till Halloween

Nedräkningen till Halloween har helt klart börjat. Det här möttes jag av idag i en av skolans byggnader där elever registrerar sig för kurser och ansöker om ekonomiska bidrag.

Trots mitt inlägg nyligen om Halloween får det bli litet mer bilder på hur amerikaner verkligen går in för den här helgen.







Sunday, October 10, 2010

Enkelglasfönster

Litet knappt hälften av amerikanska hem har enkelglasfönster. När jag läste det blev jag verkligen förvånad. Jag växte upp i ett hus i Sverige som var byggt på 20-talet men där var det dubbelglasfönster. Och i stort sett alla hus i Sverige har väl både två- och treglasfönster nuförtiden.

När jag hör talas om enkelglasfönster tänker jag i första hand på sommarstugor och hus som inte riktigt är avsedda för året runt-boende. Nu hyr jag ett hus med enkelglasfönster - tyvärr. Här i Weed finns det faktiskt många äldre hus som har enkelglasfönster. Under den varma årstiden spelar det ju ingen roll egentligen men när vintervindarna börjar vina kring knutarna och det är nollgradigt eller flera minusgrader kommer det helt klart att märkas. Det här är faktiskt det första huset som jag bor i här i USA som har enkelglasfönster och det var en klar nackdel när jag tittade på huset. Men när jag stod inför valet att bo i ett lägenhetshus med festande collegeungdomar och en villa med vissa brister valde jag villan trots allt. Och jag hade ju mitt årslånga kontrakt så det var bara att försöka göra det bästa jag kunde.

Jag har redan märkt att kalla morgnar ger mycket fukt på insidan av fönstren och det har jag inte sett i mina andra bostäder som haft två-glasfönster. Nu har jag turen att jag fått hjälp med att bygga extra"fönster" - inte med glas men med glasklar plast. Fem ramar med denna plast har jag som jag bara kan skjuta in i fönsterramarna och det hoppas jag skall hjälpa med uppvärmningskostnaderna. Självklart kommer det inte att vara lika trevligt och klart som vanliga fönster men jag har inte råd att betala skyhöga uppvärmningskostnader. Det finns en hel del människor i Weed som har plast som fönsterisolering. Litet underligt känns det men det är bara att göra det bästa av situationen. Jag blev faktiskt förvånad när jag såg hur klar plasten är.

Till och med Amazon.com säljer ett kit med glasklar plast som man kan använda för att isolera fönster. Jag funderade på att köpa det här kitet (vilket hade varit billigare) men när man hyr vill man inte att färg skall lossna när man tar bort tejpen som används för att sätta fast den här plasten. Dessutom kan man ju inte ta ut och sätta in en ram som jag nu kan göra och torka bort fukt. Är det varma dagar kan man ju till och med ta bort ramarna helt och hållet.

Ännu har jag inte behövt sätta på värmen inomhus och jag hoppas på fler behagliga dagstemperaturer. Idag var det faktiskt runt +25.

Ett av mina "extrafönster". Och ja, heltäckningsmattan är faktiskt så grön. ;)

Wednesday, October 6, 2010

Vägglöss i USA


"Good night, sleep tight, don't let the bed bugs bite" är ett talesätt som många amerikaner hört under sin uppväxt. Det här talesättet har blivit mer laddat på senare tid eftersom det pågår en invasion av vägglöss över hela USA.

New York har drabbats hårt där både hotell och klädaffärer blivit invaderade av de små insekterna. Men även Philadelphia och Detroit har fått påhälsning. Staten Ohio har fått den "oaptitliga" utnämningen "Bedbug Capital of the United States." Det kommer väl troligen inte att ha någon bra effekt för deras turistindustri. ;)

Man tror att en anledning till att vägglössen har gjort en sådan stark återkomst i USA är att de här små otäcka krypen utvecklat en resistens gentemot de bekämpningsmedel som använts. DDT användes tidigare och man fick i stort sett bukt med vägglössen men sedan mitten av 90-talet har de kommit tillbaka.

Något som är viktigt att komma ihåg är att vägglössen även finns på platser som är rena och välskötta. Förr i tiden förknippades väl vägglöss ofta med ohygieniska förhållanden och smutsiga hem. Så är det inte nuförtiden. Även stora och fina hotell har fått vägglöss.

Hur kan man då undvika att få med sig hem vägglöss om man är ute på resa. De här tipsen kanske kan hjälpa en del.
Kolla kläder och baggage under resans gåg och undvik att ställa väskor på hotellgolv. Tydligen kan man se mörkare fläckar på till exempel lakan och madrasser om det finns vägglöss.
Det rekommenderas också att inte köpa till exempel en soffa second-hand som man tar hem utan att tvätta. Det har rapporterats att vägglöss också finns i biografer i stolarna så kanske man kan ta med sig en egen stol eller stå upp. ;)

Den här hemsidan har massor med länkar till mer information om vägglöss, hur man kan se om man har vägglöss hemma eller på ett hotell, vad man kan göra osv. Det går inte att utrota vägglöss på egen hand utan man måste ha profesionell hjälp. Bed Bug Hub.

Det här är ett faktum idag i stora delar av USA och många människor har fått problem. Välkommen till USA! :)

Bilden från Wikipedia.

Tuesday, October 5, 2010

Adressändring i Sverige

Att göra adressändring i Sverige när man bor utomlands är helt klart inte lika enkelt som när man bor i Sverige. Är man folkbokförd i Sverige skickar man in sin adressändring till Svensk Adressändring. Det kan man inte göra när man bor utomlands.

Jag har varit slö med att meddela min senaste adressändring i början av augsti till de svenska företag och myndigheter som bör veta att jag har en ny adress men nu har jag tagit tag i det. Häromdagen ringde jag till den bank där jag fortfarande har bankkonton och där kunde jag inte bara meddela den nya adressen (vilket gick för några år sedan) utan jag fick ta fram den kortdosa jag har och uppge säkerhetskod osv. Jag förstår att man blivit hårdare med tanke på allt fiffel och båg men litet omständligt är det.

Ett par andra företag där jag har pensionspengar måste jag skriva brev. Det går inte att faxa eller skicka epost utan det måste vara ett gammalt, hederligt brev. Skatteverket har faktiskt en blankett som man kan fylla i och skicka som en bilaga till ett epostmeddelande.

Här i USA finns inget centralt adressändringsföretag men man kan adressändra via internet till de flesta företag. Jag gör det till exempel för mina kreditkort och även andra företag som telefon- och el-bolagen kan man göra det via internet. Skattemyndigheten IRS däremot har en blankett som skall skickas med vanlig post.
Jag börjar bli proffs på att ändra min adress ;) men litet tjatigt måste jag erkänna att det är.

Något som har att göra med att vara utvandrad från Sverige (vilket jag är) är att man skall meddela folkbokföringen att man inte bor i Sverige. Jag har läst en hel del på en hemsida för utlandssvenskar (Svenskar i Världen) om att en hel del svenskar står kvar som boende i Sverige trots att de bor utomlands. Enligt svensk lag skall man meddela utflyttning om man kommer att befinner sig utomlands under mer än ett år. Att påstå att man bor i Sverige gör att man kan ta del av de förmåner och bidrag som man har rätt till som boende i Sverige. Bor man inte i landet tycker inte jag att man skall ha rätt till dessa förmåner. Jag betalar ju ingen skatt i Sverige. Flyttar man tillbaka till Sverige meddelar man bara Skatteverket och blir på så sätt upptagen i systemet igen.

Skall bli skönt att ha den här adressändringen ur världen.

Sunday, October 3, 2010

Halloween och Harvest Season

Trots att det varit högsommarvarmt den senaste veckan märks det att hösten verkligen är på gång. Dagarna är mycket kortare, löven börjar gulna och det har börjat skyltas med Halloween/Harvest Season-varor och till och med julprydnader! De där juldekorationerna kändes väldigt tidiga, framför allt då det varit så varmt sista tiden.

När jag kom till USA hade inte Halloween slagit igenom i Sverige. Här i USA däremot möttes jag av pumpor, trick or treat-upptåg och massor med dekorationer. Konstigt nog har jag hittills inte fått påhälsning av barn och ungdomar som vill ha godis men pumporna och alla dekorationerna har jag givetvis sett. Ännu har det inte satts upp dekorationer utanför husen men i affärerna finna det Halloween-tillbehör så att det räcker och blir över. Godisutbudet är massivt i affären Rite Aid i Mt Shasta. De hade också en hel del prydnadssaker som de kallade Harvest Season.




I år kanske det vore bra att ha litet godis på lager hemma eftersom jag bor så centralt. Man vet aldrig vad Weed-folket kan ha för "tricks." ;)

Utanför mataffären Ray's fanns de här fina pumporna idag. Har ännu inte provat på att karva ut en "Jack-o'-lantern".