Sunday, November 26, 2006

Några tankar om att vara immigrant

Att flytta från sitt hemland till ett annat land är en stor förändring på många sätt. Även om Sverige och USA liknar varandra så finns det många skillnader, både stora och små. Jag tror att om man är rätt så trygg i sig själv klarar man av en utlandsflytt på ett bra sätt. Finns den där inre tryggheten spelar det inte så stor roll var man bor och man kan klara av olika utmaningar. Min inre trygghet har vuxit fram och det känns bra.
Jag tyckte det kunde vara roligt att dela med mig av några skillnader mellan Sverige och USA som varit väldigt tydliga för mig.

När jag kom till USA upplevde jag att jag helt plötsligt inte kunde och kände till alla de där små outtalade "reglerna" som finns i samhället och i samspelet människor emellan. I Sverige var det här något som satt i ryggmärgen och jag behövde inte ens tänka på det eftersom jag växt upp och levt där under hela mitt liv. Fortfarande, efter snart 10 år, kan jag inte riktigt de här "reglerna". Kan det vara så att man måste växa upp i ett land för att de skall bli en del av en själv?

Jag märkte också när jag kom hit att jag verkligen saknade viss svensk mat. Inte trodde jag att jag var så fäst vid t ex Kalles Kaviar, inlagd sill och falukorv.


Som tur är så finns det några internetbutiker som säljer svensk och skandinavisk mat. Bor man i en större stad kan det ju också finnas en Ikea-affär. Ikea utomlands säljer en del svensk mat. Det är helt klart mycket dyrare att köpa från de här internetbutikerna än att handla i en svensk affär men man måste ju unna sig litet grand. Som ett exempel kostar en tub Kalles Kaviar mellan $4-5, det är ca 30:-.

Att inte kunna uttrycka sig på sitt modersmål kan ibland vara frustrerande. När man lär sig ett språk som liten blir det en del av en själv. Alla små nyanser och känslouttryck som finns i ett språk är självklara. Jag har pratat med en amerikansk kompis (C) som bor i Stockholm om det här och vi har båda samma upplevelse, det vill säga att det är svårare att verkligen kunna uttrycka djupa känslor på ett annat språk än sitt modersmål. Eftersom jag i stort sett bara pratar mer amerikaner och är gift med en amerikan är det jätteviktigt för mig att också kunna få uttrycka mig på svenska med familj och vänner i Sverige.

"Låt oss försöka finna oss tillrätta med livet. Det är inte livets sak att finna sig tillrätta med oss". Charles-Louis de Secondat Montesquieu

1 comment:

jennifer said...

Heej! Jag kom nyss in på din blogg och tyckte att den lät så intressant! Min största dröm är att flytta till USA nu! Jag har tänkt på det såå länge, men det är så svårt att övertala mina föräldrar trots att jag tror att dom egentligen vill. Så jag tänka att du kanske skulle kunna skriva lite positiva o negativa saker med att bo i usa?
Kramar!