Monday, November 27, 2006

Svensk mentalitet - är det så vi är?

Igår skrev jag om de där oskrivna reglerna som man bara kan när man växer upp i ett land. Det finns en del stereotyper om oss svenskar som att vi är blyga och inåtvända. Om de är sanna eller inte vet jag inte eftersom alla människor är olika. Troligen är vi blyga jämfört med amerikaner men när man väl kommit över den där första tröskeln är det faktiskt rätt lätt att bli kompis med en svensk. Amerikaner är ofta väldigt öppna och pratar med alla men att sedan verkligen komma djupare kan ta väldigt lång tid.

För att återgå till oskrivna regler. Troligen är min betraktelse färgad av att jag bodde i Stockholmsområdet hela mitt liv.

Titta inte på folk i tunnelbanan. Det är okej att titta på allt annat. Jag kunde reklamen utantill när jag jobbade och åkte tunnelbana varje dag.

Prata inte med främlingar såvida du inte pratar om vädret eller om bussen som är försenad.
Min amerikanska kompis C sade en gång att hon tyckte folk var så oartiga eftersom de inte sade "Hej" när hon t ex var ute och gick. I USA hejar man oftast på varandra när man möts.

Inled gärna ett samtal med att tala om vädret. Det är neutralt och "säkert". Alla har någon åsikt om det och det pågår varje dag.

Var beredd på att uppge din ålder. Vi svenskar tycks vara fixerade vid hur gammal någon är. Har du tänkt på hur ofta svenska nyhetsprogram talar om hur gammal någon är. Varför är det så intressant? Det är en befrielse här i USA att man inte tycks ha samma åldersfixering.

De flesta svenskar har en stor tilltro till att "storebror" skall ta hand om dem. Nu när det svenska välfärdssystemet håller på att monteras ner blir många väldigt rädda och upprörda. Hur skall det gå? Hur skall jag klara mig? Det är som om vi glömt bort att vi faktiskt kan ta hand om oss själva. Här i USA måste man klara sig själv i mycket större utsträckning. Blir man sjuk och måste ligga på sjukhus måste man ha en sjukförsäkring så att man inte sedan står med en räkning på en halv miljon kronor.

Det är spännande att se skillnader mellan olika länder och kulturer och som svensk kan man definitivt tillföra sitt nya hemland det som är bra med den svenska kulturen.

Sunday, November 26, 2006

Några tankar om att vara immigrant

Att flytta från sitt hemland till ett annat land är en stor förändring på många sätt. Även om Sverige och USA liknar varandra så finns det många skillnader, både stora och små. Jag tror att om man är rätt så trygg i sig själv klarar man av en utlandsflytt på ett bra sätt. Finns den där inre tryggheten spelar det inte så stor roll var man bor och man kan klara av olika utmaningar. Min inre trygghet har vuxit fram och det känns bra.
Jag tyckte det kunde vara roligt att dela med mig av några skillnader mellan Sverige och USA som varit väldigt tydliga för mig.

När jag kom till USA upplevde jag att jag helt plötsligt inte kunde och kände till alla de där små outtalade "reglerna" som finns i samhället och i samspelet människor emellan. I Sverige var det här något som satt i ryggmärgen och jag behövde inte ens tänka på det eftersom jag växt upp och levt där under hela mitt liv. Fortfarande, efter snart 10 år, kan jag inte riktigt de här "reglerna". Kan det vara så att man måste växa upp i ett land för att de skall bli en del av en själv?

Jag märkte också när jag kom hit att jag verkligen saknade viss svensk mat. Inte trodde jag att jag var så fäst vid t ex Kalles Kaviar, inlagd sill och falukorv.


Som tur är så finns det några internetbutiker som säljer svensk och skandinavisk mat. Bor man i en större stad kan det ju också finnas en Ikea-affär. Ikea utomlands säljer en del svensk mat. Det är helt klart mycket dyrare att köpa från de här internetbutikerna än att handla i en svensk affär men man måste ju unna sig litet grand. Som ett exempel kostar en tub Kalles Kaviar mellan $4-5, det är ca 30:-.

Att inte kunna uttrycka sig på sitt modersmål kan ibland vara frustrerande. När man lär sig ett språk som liten blir det en del av en själv. Alla små nyanser och känslouttryck som finns i ett språk är självklara. Jag har pratat med en amerikansk kompis (C) som bor i Stockholm om det här och vi har båda samma upplevelse, det vill säga att det är svårare att verkligen kunna uttrycka djupa känslor på ett annat språk än sitt modersmål. Eftersom jag i stort sett bara pratar mer amerikaner och är gift med en amerikan är det jätteviktigt för mig att också kunna få uttrycka mig på svenska med familj och vänner i Sverige.

"Låt oss försöka finna oss tillrätta med livet. Det är inte livets sak att finna sig tillrätta med oss". Charles-Louis de Secondat Montesquieu

Saturday, November 25, 2006

Svenskar i Världen


När jag flyttade till USA kom jag i kontakt med en svensk organisation som heter Svenskar i Världen. Den finns till för de ca 400.000 svenskar som bor i utlandet men också för de svenskar som är på väg att flytta utomlands. Man kan gå med som betalande medlem och får då tillgång till hjälp från olika experter och även en tidning som ges ut 4 gånger per år. Idag har Svenskar i Världen en hemsida som är välbesökt. Det finns ett diskussionsforum och olika klubbar där utlandssvenskar och svenskar som är intresserade av att flytta utomlands kan utbyta erfarenheter. Det finns en stor kunskap inom detta forum som kan vara ovärderlig för blivande utlandssvenskar men även för de svenskar som redan bor utomlands.

Svenskar i Världen har gett ut två handböcker som jag verkligen kan rekommendera:

Jag har läst båda böckerna och de ger läsaren all den praktiska information man behöver för att kunna flytta utomlands och senare även flytta tillbaka till Sverige.

Det böckerna inte talar så mycket om är hur det känns att att flytta från sitt hemland och de utmaningar man kan ställas inför när man väl kommit till sin nya bostad i utlandet. Den delen kan man få mer inblick i på Svenskar i Världens hemsida och även de bloggar som idag finns och skrivs av svenskar som bor utomlands.

Svenskar i Världens hemsida

Friday, November 24, 2006

Att skapa ett nytt hem

Jag städar och packar för fullt. Eftersom jag har hyrt möblerat är det litet mer att städa än om jag haft mina egna möbler och kunnat ha tomma rum. När jag flyttade från Hawaii förra året hade jag väldigt litet med mig. Det blev ungefär 15 kartonger som sändes med post och tre resväskor som jag tog med mig när jag flög tillbaka till fastlandet. M och jag hade haft en stor container när vi åkte till Hawaii (vi hade till och med vår bil i containern) men det hade blivit allt för dyrt att göra samma resa två gånger. Nu blir det att köpa nya möbler och det skall bli riktigt roligt att ha mina egna möbler. Det är inte samma sak när man "lånar" någon annans möbler. Jag har redan en stol och ett skrivbord som står i Ms hus.

Jag hade min sista arbetsdag i onsdags och det kändes litet vedmodigt att veta att jag inte skulle komma tillbaka dit efter helgen. Eftersom det var till det här området jag kom när jag först flyttade till USA har jag många minnen härifrån och jag var dessutom elev under flera år på det college där jag arbetat under det senaste året. Nu blir det att knyta nya kontakter och lära sig var affärer och annat nödvändigt finns. M har bott i nordöstra Oregon sedan mars så han får väl bli min guide under ett tag.

Något jag funderat på under en tid är att man alltid skapar sig en viss identitet i förhållande till den plats dit man kommer. När jag först flyttade hit från Sverige tog det mig ett bra tag att så att säga "hitta mig själv" igen. Nu har jag anpassat mig till hur det är i USA men eftersom jag kommer att byta både stat och stad blir det troligen en ny anpassningsperiod. Förändring får en att växa och det är något som jag vill fortsätta göra.

Thursday, November 23, 2006

Thanksgiving helg


Idag är det Thanksgiving helg i USA. En stor helg för de flesta amerikaner och en helg då väldigt många reser för att hälsa på familj och vänner.

Helgen firas den fjärde torsdagen i november och i år infaller den alltså den 23. Historien berättar att en grupp, som kallade sig Pilgrimer, seglade med båten Mayflower från Holland till Plymoth Rock. Medlemmarna i gruppen kom urpsrungligen från England men hade flytt till Holland på grund av religiös förföljelse. Livet i Holland blev inte riktigt vad de tänkt sig så de förhandlade med ett företag i London att finansiera en pilgrimsresa till Den Nya Världen (USA).
Deras första vinter 1620 var katastrofal och många i gruppen dog men deras lycka tycktes vända då deras första skörd blev större än vad de kunnat hoppas på. De bestämde sig för att fira detta med en fest tillsammans med de indianer som hjälpt Pilgrimerna.

Idag firas Thanksgiving med en middag som skiljer sig litet beroende på var man bor i USA men huvudingredienserna brukar vara:
kalkon, potatismos, sås, fyllning (som bland annat kan bestå av brödsmulor), sötpotatis, tranbärssås, majsbröd, gryta med gröna bönor, paj med pumpa.

Min första Thanksgiving i USA firades hos en bekant till min man och vi fick en traditionell Thanksgiving middag. Jag minns att jag tyckte det var roligt och spännande att få ta del av en helg som jag aldrig firat i Sverige. Just helgdagar är starkt förknippade med hur det var när man växte upp och man får en viss känsla för t ex julen och påsken.
I år kommer jag att förbereda min flytt och det blir nog varken kalkon eller de andra tillbehören.

Wednesday, November 22, 2006

Ett nytt kapitel i mitt liv


Jag är precis på väg att flytta från Kalifornien till Oregon och det känns litet pirrigt med allt nytt som kommer att hända.

Under ca 8 år har jag bott i den allra nordligaste delen av Kalifornien. Området där jag bor ligger vid foten av berget Mt Shasta. Det är fantastiskt vackert här med snöklädda berg och mycket natur och givetvis domineras hela området av Mt Shasta. En vulkan som fortfarande anses vara aktiv och som har en imponerande höjd av 14,161 feet (4317 m).

(Bild: Mt Shasta)

Under ca 1 år bodde jag på Hawaii (The Big Island) och det var annorlunda på många sätt. Jag får säkert anledning att återkomma till det i andra blogginlägg.

Anledningen till att jag nu flyttar till Oregon är dels personlig och dels ekonomisk. Min man (M - som är amerikan) och jag har av olika anledningar inte bott tillsammans under det senaste året. Men vi har känt att vi nu i alla fall vill bo närmare varandra. Just nu har vi ett avstånd på ca 95 mil (svenska mil) mellan oss vilket ju omöjliggjort allt umgänge. Telefonen har gått varm i alla fall.

En annan anledning är som sagt ekonomisk. Sedan september 2005 har jag "bara" haft ett deltidsjobb och det räcker inte riktigt när man lever själv. Jag har bott i en liten lägenhet i en bekants hus (det var möjligheten som öppnade upp sig när jag flyttade tillbaka hit från Hawaii för ett år sedan) men känner nu att jag vill ha mitt eget boende. Eftersom hyrorna i det här området gått upp väldigt mycket under de senaste åren är det tufft att hitta någon annan bostad.

Jag kommer nu att flytta till nordöstra Oregon där det fortfarande är billigare. I Mt Shasta området kostar t ex en 1 bedroom lägenhet/hus ca $600 per månad och i det området dit jag flyttar kostar en motsvarande storlek ca $450 per månad. I USA talar man inte om bostäder som vi gör i Sverige. I Sverige säger man t ex 2 rum och kök. Här i USA säger man t ex 2 bedrooms and 1 bath.

Den ort där min man bor heter Union och är ett litet samhälle med ca 2000 invånare.
http://www.cityofunion.com
Jag var där som hastigast i mars i år och det var lantligt på många sätt. Det finns en större stad ca 2 mil från Union som heter La Grande och det blir väl troligen där som jag kommer att arbeta.

Det känns som om ett nytt blad håller på att vändas i mitt liv.

Välkommen!

Varmt välkommen till min blogg som kommer att handla om hur det är att bo och leva som svensk i USA.

Jag har bott snart 10 år i USA och hoppas kunna dela med mig av mina erfarenheter, tankar och upplevelser som jag fått under mina år här.

Kom gärna med frågor, tankar och reflektioner om det jag skriver