Saturday, March 4, 2017

Platåträskor och minikjol

Medan jag läste bloggar och kommenterade i kväll lyssnade jag på musik hos YouTube. Musik som jag växte upp med och som var poppis på 70- och 80-talen. Disco, soul, funk - kärt barn har många namn. :)

Jag var inte ute och dansade utan höll mig hemma för det mesta. Jag var, och är, en “home body" och ansågs nog även vara litet av en nörd när jag gick i skolan. Men musiken gick ofta genom högtalarna eller hörlurarna i mitt flickrum i villan i Enebyberg.

Kläderna på 70-talet hade starka färger och litet “hippiestuk". Jag köpte jeans hos Gul och Blå i Stockholm (kultaffären där man skulle handla ;)) och jag ägde till och med ett par platåträskor. Minikjol hade jag också. :) Då tyckte vi att det var snyggt och kul. Nu känns det litet främmande att ta på sig den här typen kläder.

Michael Jackson - Don’t stop til you get enough.The Trammps - Disco InfernoKC and the Sunshine Band - Get Down TonightWild Cherry - Play that Funky Music

18 comments:

Channal said...

Jag gillade modet på 70-talet. Tänk mina lila Puss o Kram (jeans) och mina Gul o Blå Marilyn. Sedan hade svart platåträskor. Så fula men då älskade jag dem. Silkespolo och broderade blusar med speglar. Sprang på disco varje fredag =)

KRAM Anna

Äventyret framtiden said...

Det är roligt att bli påmind om hur det var då!
Det var mycket färger, mycket brunt och orange om jag minns rätt.
Kortkort hade man förstås och Alla stjärtans byxor eller vad de nu hette. Minns du dem också förutom jeansen?
Att ta på sig liknande kläder idag...nej. Jag tyckte de var helt ok då men då såg man ju annorlunda ut också. På en äldre person skulle det se helt galet ut. Man förändras ju
Vitt och svart i optiska, pop-mönster var ju också aktuellt. Mary Quant-stuk. Nu är jag äldre än vad du är, så kanske du aldrig upplevde den tiden. Platåskorna minns jag men jag ägde aldrig sådana. Tyckte helt enkelt inte om dem alls.
Ha en fin helg!

Annika said...

Nostalgi är alltid kul!!
Alltid. Ett kärt ämne för mig.
Ja Puss och Kram jeans hade jag också. Gul och blå var också så hett.
Önskade mig platåträskor HETT, men fick inga. De ansåg min mamma vara för farliga. Minns också att vi slet ut våra träkor på cyklarna, satte fötterna i marken och skrapade dem. Det var rätt coolt att ha nedslitna träskor också, haha.
Tyckte platåskor var SÅ snyggt, och vida byxor och det där discoglammet i allmänhet.
Silkespolo och bussarong var så inne.
Musiken på 70-talet tycker jag är guld. Älskar den.
Jag var också hemma mkt, men ofta med kompisar. Började gå ut runt 18, ofta till BZ. Men ja, det var ju ett hooplahoo det också. Det var nästan alltid roligare innan man gick ut. Vid 20 började jag gå till Daily News och Patricia. Men då var det redan mitten/slutet av 80-talet. På 70-talet var jag hemma, minsann.
Kul inlägg.
Ha en bra lördag.
Kram!!

Gunnel said...

Jag balanserade också omkring i platåtråskor. Egentligen lite idiotiskt, för jag var gravid och det var inte helt lätt att hålla balansen när man kom så högt upp. Kortkort hade jag också. På den tiden var jag ung och smal. Jag tycker fortfarande det kan var snyggt på unga tjejer, men när man blir lite äldre är det nog ganska bra att ha lite mer självkritik. Kram

Annika said...

Haha, jag var lite för liten för mode på 70-talet - mina modeminnen är snarare från 80- och 90-talet. På 80-talet var det uppsprayad "bubbellugg", blå mascara, tajta jeans, resårmidjebälte och tröjor och kavajer med jätteaxelvaddar. Helst i neonfärger. Och mockajackor och spetsiga skor. På 90-talet kom väl grungen (då var jag nog mindre modemedveten). Någonstans i den där vevan hade vi stentvättade jeans med insättningar minns jag. Och någon annanstans flanellskjortor. Jag blandar ihop när man hade på sig vad men jag vet att jag i omgångar försökte ha "rätt" saker på mig. Kul att tänka tillbaka på, att man faktiskt kände sig så himla snygg i en del av de där kläderna :) .
Kram

Från Glam till Damm said...

Hej Anne-Marie,

Hoppas allt är bra med dig.

Haha..ja allt det där som var modernt på 70-talet är ju nu tillbaka och helt inne igen. Kläder, heminredning ,och färger. Gult är bland annan en av det stora färgerna nu till våren och sommaren.

Jag är också en home body. På extremt sätt periodvis :-)

Ha det bra och ha en fin dag!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Anna: Jag gillade modet då men nu känns det litet “outdated." :) Jag handlade hos Gul och Blå och de hade jeans som passade trots att jag var väldigt smal. Lycka! Det var ett speciellt mode på 70-talet med mycket färg och intressanta mönster. Inget disco för mig. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Ibland är det litet kul att tänka tillbaka på svunna tider. :)
Brunt och orange var poppis och inte bara ifråga om kläder utan även heminredning.
Alla stjärtans byxor? Nej, minns inte den typen. Jag hade en kortkort sammetskjol i blått. :)
Det här modet har nog kommit tillbaka litet grand men inget som jag skulle sätta på mig idag. Jag gillar modet som fanns för kanske 20-25 år sedan med litet lösare kläder och mer svängrum. Nu är allt så tajt. Det känns trångt tycker jag.
Tror att Twiggy skapade en hel del trender med sitt mode och den där trådsmala looken.
Ha en fin start på veckan!

Anne-Marie said...

Annika: Jamenvisst, nostalgi är alltid ett kärt ämne. :)
Puss och Kram minns jag inte om jag hade. Men Gul och Blå var favoriter eftersom de satt tajt trots att jag var så smal. :)
Nedslitna träskor hade jag aldrig och de där platåträskorna använde jag nog inte mycket. Men vanliga träskor hade jag under många år.
Vida byxor från Gul och Blå var häftigt. ;)
Jag minns att jag hade västar i olika färger. Vet inte om det var något jag tyckte om eller om det var ett mode.
Musiken på både 70- och 80-talen var bra. Riktigt bra! Mycket av den står sig fortfarande.
Jag gick faktiskt aldrig ut på disco eller dansställen. Jag var en riktigt nörd. ;) Inget jag saknade och inget jag saknar att jag inte gjorde.
Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Gunnel: Du som tycker om skor hade säkert många fina skor. :) Att vara gravid och ha platåskor låter inte som någon riktigt bra kombination.
Kortkort tycker jag inte är snyggt numera. Inte ens om det är en smal och yngre person som har det. Men jag hade en kortkort kjol som jag använde. Och platåträskorna till den. :) Ja, herre min get så man såg ut. :)
Kram

Anne-Marie said...

Annika: Jag har nog en del modeminnen även från 80- och 90-talen men musiken satte igång 70-tals minnena. :) Axelvaddar var stort det minns jag. Jag hade blusar med axelvaddar och en kavaj. Smink har jag faktiskt aldrig använt och det är nog rätt ovanligt. Neonfärger minns jag inte men det var nog för att jag var litet försiktig ;) och vågade inte riktigt ta ut svängarna. Stentvättade jeans minns jag faktiskt inte om jag hade men jag vet givetvis hur de såg ut. Flanellskjortor var också poppis minns jag.
Nej, jag kommer nog inte heller riktigt ihåg när vilket mode var populärt men visst kan det vara kul att tänka tillbaka på tider som var litet enklare - kändes det som i alla fall.
Kram

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Roligt att se dig här igen. :)
Jaha, det modet har kommit tillbaka. Jag har ingen koll på mode numera eftersom man ser ut litet hur som helst här i Weed. I alla fall verkar det inte vara något speciellt mode alls faktiskt i nordligaste Kalifornien.
Jag trodde vitt var den stora (och tråkiga) färgen i Sverige på heminredning. Trevligt om folk vågar ta till litet med gult. :) Inte en färg jag skulle vilja använda hemma men den hör ju till påsken. En av mina favoritfärger är fuchsiafärgen.
Jag tycker om att vara en home body men när jag var yngre var det inte riktigt accepterat.
Ha det bra!
Kramar!

Annica said...

I min ungdom gillade jag kläder, men framförallt skor. Hade en omfattande skosamling men aldrig några platåskor - jag var för gammal för det modet. Min mamma var duktig på att sy så oftast ritade och beskrev jag vad jag ville ha och lade in en "beställning" och hon effektuerade den. Mycket praktiskt då jag även fick bestämma tygmönster och -färger. Det var roligt att ha kläder som ingen annan hade. Jag sydde lite själv också. (Någon minikjol blev det aldrig men däremot köpte jag en svart och vit OP-klänning. Den hänger fortfarande i min garderob. Helfräsch. Finns här: https://antasnaque.blogspot.se/2010/01/svart-och-vitt.html)
Jag är "nördigheten" personifierad! Har trivts bäst hemma med en bok eller allehanda pyssel. Och nördigheten sitter i. :) Dansat har jag aldrig gjort och inte saknat det heller; älskar musik men vill lyssna till den, inte stuffa runt på ett dansgolv. Varför ska en helt okänd man hålla om mig bara för att det spelas musik? ;)
Allt gott! Kram!Anne-Marie said...

Annica: Skor vet jag att du gillar. :) Platåskorna använda jag väldigt litet. De var inte särskilt bekväma.
Det måste vara spännande att ha hemsydda kläder. Min mamma och jag kunde sy men det var alltid ett “projekt" för oss.
Den klänningen har helt klart “retrovärde". :) Jag äger varken kjol eller klänningar numera men min farmor sydde kläder åt mig som liten och de var väldigt fina. Många klänningar och kappor. Och till och med hattar. :)
Jag tycker om att dansa men gör det i stort sett aldrig numera av någon anledning. Tog flera danskurser när jag bodde i Stockholm.
Ha det gott! Kram!

Anonymous said...

KÄnner igen klädsel för denna tid!! Visst tyckte man att man var hipp då!
Ha det bra!

Fjärde året i Hjo said...

Lyssnade på mycket progg på den tiden och tappade Jackson och mången annan god artist. Dessvärre. Men musik kan man inte leva utan, skrev om två goda och snygga artister igår.

Anne-Marie said...

Lena: Jamenvisst. :) 70-talsmodet var som det var men då var det givetvis jättehäftigt.

Anne-Marie said...

Hans: Progg har jag aldrig riktigt förstått mig på. Vet att du och Hjo-Hjo ofta har samtal om musik eller lyssnar tillsammans. :)