Friday, April 22, 2016

Pyttipanna i resväskan

Den gångna natten regnade det och det var härligt att höra regnet smattra efter förra veckans värmebölja. Nu när vi kommer in i den torra årstiden i Kalifornien kommer risken för skogsbränder att öka igen och trots mer regn och snö under vintern befinner sig stora delar av Kalifornien fortfarande i torka. Jag kommer att skriva ett annat inlägg om bland annat en person som startade en mycket stor skogsbrand 2014 och tog en selfie av sig själv vilket fällde honom.

Varför skulle någon komma på att ta med sig pyttipanna i resväskan? Ja, det kan man verkligen undra. En av de grupper hos Facebook som jag är med i har ofta inlägg om all mat folk släpar med sig över Atlanten - åt båda hållen. Nu senast var det en man vars fru hade tagit med sig pyttipanna i resväskan. Det är att gå litet väl långt tycker jag.

En del inlägg hos gruppen har handlat om att folk tar med sig en extra resväska till och med för att kunna fylla den med mat och godis. Och det har gjorts långa listor över sådant som man tar med sig och tips på vad man skall ta med sig. Jag minns att jag i början av min USA-tid saknade en del svensk mat men jag skulle nog aldrig ens kommit på tanken att fylla en resväska med mat och släpa med mig. Michael hade litet roligt ibland när jag letade efter "svensk mat" i affären i Mt Shasta. :) Det jag saknade mest var nog fisk i olika former och den typen ost vi har i Sverige. Fiskutbudet är dåligt här och osten är inte lika god som den svenska. Numera är det mer tvärtom för mig, det vill säga jag saknar det jag äter i USA när jag kommer till Sverige.

Att ta med sig mat i resväskan till USA kan innebära problem om man inte deklarerar vad man tar med sig och om man tar med sig sådant som inte är tillåtet. Alla som flyger in till USA måste fylla i en "customs form" där man uppger allt man har med sig från det land/de länder man tidigare varit i. Och självklart finns det hundar på flygplatserna som är duktiga "sniffare".
Här kan man läsa om vad man kan ta med sig ifråga om mat och det är en hel del: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/82/~/travelers-bringing-food-into-the-u.s.-for-personal-use

Men att ta med sig färsk frukt och färska grönsaker brukar innebära stopp och att man får lämna ifrån sig det man har. När jag reste till USA första gången var jag bara 24 och inte så insatt i olika regler så jag hade tagit med mig bananer och äpplen på planet. De fick jag lämna och numera reser jag med "lätt baggage" utan mat och annat som kan ifrågasättas. Enklast så. :)

Ni som reser mellan olika länder och kanske bor utomlands - vad tar ni med er ifråga om mat och godis? Eller har ni anpassat er och äter det som finns där ni är?

Var det fler än jag som fick en mindre chock igår att Prince gått bort? Jag har lyssnat på hans musik sedan 80-talet och har tyckt om hans mångsidighet och genialitet inom musikbranschen. Här i USA var det många som samlades där han bodde och man hyllade honom med att ha färgen "purple" som lyste upp byggnader i olika städer. Till och med Google hade ändrat sin logga under dagen. 2016 tycks vara ett år då många stora och fina artister lämnar Jorden.

47 comments:

Steel City Anna said...

Kul ämne! Jag skulle ta med mej mer mat om det inte redan var så krångligt att flyga med alla kontroller och känner att det verkligen inte är värt att riskera ännu fler. Men Marabouchoklad finns alltid i resväskan på väg från Sverige :) Och burkar med skarpsill/ansjovis så att jag kan göra Janssons kan jag också riskera, Janssons är viktigt ... Pågens lingonlimpa. Ostbågar och såsmixer, typ bearnaisesås. Hem till Sverige tar jag med mej te och skotska kakor, shortbread.

Ja, jag blev chockad av Prince och den sorgliga nyheten. Har inte riktigt tagit in det än.

Anonymous said...

Hej!
Bra länk du tipsade om. Jag har vänner i Colorado som jag inte besökt på 20 år tyvärr och de vill att jag tar med mig lingonsylt en av de svenska sakerna de fastnat för .Hoppas kunna besöka dem nästa sommar om vi sparat ihop pengar så vi kan åka hela familjen vi sparar för att kunna vara i Usa 3-4 veckor så vi hinner med något mer än Colorado Springs och lite mer av Colorado och även någon annan del. New York vill vi gärna se.
Tack för en härlig och informativ blogg så trött på alla bloggar som visar vad man åt till frulle ,lunch och middag.
Hälsningar Birgitta S

Rebekah M said...

Hej,
Sanslöst, det där med pytt i resväskan! Det måste ju ha varit tillagad pytt, i nå'n form av plastburk då ... man upphör aldrig att förvånas. För övrigt kan väl inte pytt vara så himla svårt att få till här?!

När jag varit hemma tar jag med mig: Treo, vaniljsocker, påsar med vaniljsås (ibland), nå'n Barnängens tvål, av sentimentala skäl 🙂. En gång hittade jag Campbell's soppa med kantarell ... då tog jag med mig två burkar. Det var det hela.

Precis som Du, var jag inte så imponerad av osten här, men så hittade jag Jarlsbergs ost på Costco, så den köper jag jämnt (jag har fortfarande inte blivit imponerad).

Nästa gång jag reser ska jag packa allt i handbagage-väskan, och således inte checka in någon väska. Jag blir så less på det där ...

I Halifax kommer de alltid ut med sniffer-dogs (en gullig, liten Beagle) där man står och väntar på bagaget. Har aldrig känt mig orolig för jag har aldrig haft nå't speciellt.

Annica said...

När jag besökte USA så hade jag med mig några bananer på flyget. De fick jag lämna från mig. Och det var ju ingen stor förlust, inget att "go bananas" för. Det finns ju bananer även i Amerika. ;)
På hemresan hade jag inget ätbart med mig i bagaget men däremot många vinyl-LPs. :)
När jag var i USA fick jag ett mycket gott te, Bigelow´s "Constant Comment" och det har jag (via nätet) beställt hit till Sverige. Så snabb och bra leverans och service att jag tänker beställa igen.
Trevlig helg och kram!

Channal said...

Läskigt med branden 2013. Minns det.

Haha jag har packat med pyttipanna när vi åkte charter när barnen var små :-) Perfekt lunch på hotellrummet! Packade med annat också...

Trevlig helg och KRAM! Anna

Malin said...

Jag brukar ta med lösvikts te och sill på burk från Sverige, och godis förstås. Till Sverige tar jag med stark cheddar åt mina föräldrar samt ofta något spännande glutenfritt åt min bror som är allergiker och utbudet i USA speciellt för te x glutenfria mixar att baka eller kakor är mycket större. Sedan brukar jag få order av min bror att köpa med senaste elektroniken som inte släppts i Sverige än.
Det jag saknar när jag är i USA är sådant som filmjölk, blodpudding och ostkaka. Jag är väl aldrig borta länge nog för att sakna sådan jag äter i USA och det mesta går ju att få tag på i Sverige. Barnen saknar macncheese på låda, så ibland har jag med mig några sådana.

Tredje året i Hjo said...

Har just inget annat förhållande till Prince än "Kiss". Som är gott nog. Har fått lämna ifrån mig en stor burk confiterad anka i Nice en gång. För att den låg i handbagaget. Grrr. Och i London på en mellanlandning kollade man noga in en likadan burk men släppte igenom. Hoppas ni får mer regn i år.

Annika said...

Till Birgitta S.: om dina Colorado-vänner någonsin åker till Denver så finns lingonsylt där på IKEA samt i Gold´s Corner Grocery (där har de ett bättre urval). Det finns även en skandinavisk mataffär i Georgetown på motorvägen upp mot bergen!

Jag importerar nästan bara kaffe - vacuumförpackad mellanrost - från Sverige. Går det inte är det ju ingen kris för gevalia finns ju numer att köpa i mataffären men det är rätt dyrt och jag gillar att ha ett förråd med "kaffeklampar" hemma. Turkisk peppar importerar jag också gärna (fast försöker att inte äta alltför mycket godis till vardags) - det kan jag föralldel beställa här i San Diego från Swedish Sweets and Imports men igen blir det billgare att ta med om man ändå reser. Vaniljsocker, vaniljsås på påse och torkade kantareller kan jag ta i väskan från Sverige om jag reser men allt det där kan jag få tag på här också, bara dyrare. Det är mest att det känns lite lyxigt.

Jag minns att jag brukade sakna filmjölk när jag först flyttade hit men nu äter jag kefir och tycker inte skillnaden är så stor att jag lider. Yogurt är däremot lite för milt för mig. Ost får jag ganska bra från Sprouts, där har jag inga klagomål och bröd bakar jag själv eller så har vi två bra bagerier om jag vill ha gott bröd. Men oftast äter jag knäckebröd och det kan jag köpa i mataffären här också.
Kram - ha en fin helg, Annemarie.

Anne-Marie said...

Anna: Roligt att du tyckte om ämnet. :) Jag vill absolut inte fastna hos tullen här i USA. De är jobbiga som de är med tanke på alla kontroller på flygplatserna.
Tänk att jag helt kommit bort från Marabous choklad. Tycker den är för söt numera.
Ansjovis vore inte fel eftersom de burkar som finns här är astronomiskt dyra. Sill vore också gott men det går att köpa via nätet om man vill. Du tar med dig bröd till och med. :) Nej, det skulle jag inte göra.
Prince bortgång tror jag har chockat många. Och det finns en del konstiga saker kring det hela så det kanske inte är så "enkelt" som det framställts.

Anne-Marie said...

Birgitta: Lingonsylt i burk borde inte vara några problem. Men packa in den ordentligt med tanke på hur de hanterar resväskorna. Man vill inte ha lingonsylt över alla kläder. :)
Det låter trevligt att ni planerar en resa och att ni kanske kan hinna med att se en del. Jag har bara varit på Denvers flygplats i Colorado. New York City är en upplevelse. Då måste ni besöka Central Park vilket är en fantastisk park.
Tack för dina ord om min blogg! :) Ja, bloggar som bara visar ett "glassigt" liv och bilder på mat är inte min grej.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Rebekah: Det var faktiskt en påse med färdiglagad pytt som troligen finns i frysdisken. Jag skulle aldrig vilja ha en tinad pytt med kött som man sedan kanske fryser igen. Personen skrev att de hade någon slags frysblock vilket verkar otroligt överdrivet för att få med sig den sortens mat. Varför inte laga egen pytt som är mycket nyttigare och där man kan välja vad man vill ha i. Man upphör inte att förundras över hur folk resonerar.
Jag har faktiskt aldrig tagit med mig mat. Tycker det känns litet onödigt eftersom jag kan hitta allt jag vill där jag bor eller köpa via nätet men jag tycks vara i minoritet. :)
De sålde Jarlsberg i vår mataffär i Weed men nu har jag inte sett den på länge. Och den är för dyr att köpa regelbundet. Costco har jag långt till och har faktiskt inte handlat där sedan Michael levde. Numera har jag inget medlemskort hos dem.
Då blir det minimalistpackning troligen för dig. ;) Jag håller med dig att det verkar praktiskt men jag skulle inte kunna få plats med allt i handbaggaget.
De gulliga hundarna kan nog verkligen sin sak. :)

Anne-Marie said...

Annica: Troligen har många gjort som du och jag och tagit med sig frukt som man sedan fått lämna. Litet snopet och förargligt men som du säger så finns det ju bananer också i USA. :)
Oj, de höll dina LP-skivor? Det skulle jag nog inte våga ta med mig med tanke på hur de slänger väskorna.
Jag har läst om "ditt" goda te. Låter perfekt att du kan beställa via nätet och att det fungerar bra. Om jag bodde i Sverige skulle jag nog också beställa en del via nätet som absolut inte finns i Sverige.
Ha en fin helg du också! Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Du tänker kanske på branden i Weed? Den jag nämnde är en annan brand som jag inte direkt skrivit om tidigare. Det var en jättestor skogsbrand som var anlagd.
Jaha, du tog med dig pyttipanna! :) Ja, det kanske fungerar och har man barn kanske det kan vara svårt att få dem att äta viss mat utomlands. Jag avstår helst från att ta med mig sådant som kan ifrågasättas. Allt jag behöver finns även i USA. :)
Ha en fin helg! Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Du hör till godisfantasterna. :) Men finns det inte gott te i USA i lös vikt?
Det kan jag tänka mig att det glutenfria utbudet är mycket större i USA jämfört med Sverige än så länge.
ELektronik i USA brukade vara mycket billigare. Vet inte om det är så fortfarande men tror att en del saker är billigare och kanske släpps tidigare.
Filmjölk saknar jag inte och inte heller yogurten som finns i Sverige. Tycker den är alldeles för tunn. Däremot saknar jag "min" amerikanska yogurt när jag är i Sverige. ;)
Blodpudding var länge sedan jag åt och saknar den inte.
Det är intressant det här med mat och vad man saknar och inte saknar.

Anne-Marie said...

Hans: Kiss är en bra låt. Och Prince har gjort många bra låtar som fortfarande står sig. Och han var en fantastisk gitarrist. Tror att det inte alltid framkommit eftersom låtarna kommit först.
Ja, handbaggaget skall nog bara ha några få saker som inte kan leda till konfiskation. :)
Nu börjar den torra säsongen i Kalifornien. Somrarna i Kalifornien är torra oavsett om det är torka eller inte. Inte som somrarna i Sverige som kan regna bort.

Anne-Marie said...

Annika: Vad bra att du kunde tipsa Birgitta. :)
Eftersom jag inte dricker kaffe har det aldrig varit en "issue" för mig. Däremot minns jag att en familj i LA som jag och mina föräldrar blev goda vänner med fick kaffeabstinens efter att ha provat svenskt kaffe och vi skickde till dem via posten ett par gånger.
Turkisk peppar vet jag faktiskt inte vad det är. Låter som en krydda men uppenbarligen är det godis. Du har ju gott om möjligheter att handla litet mer svenskt vilket jag absolut inte har.
Har läst hos just Svenskar i USA-gruppen (är du med i den?) att många saknar vaniljprodukter. Det måste vara något svenskt eftersom det inte finns alls lika mycket av här. Finns det hos IKEA? Jag har ju ingen IKEA på nära håll dock.
Den amerikanska osten är inte mycket "att hänga i julgranen" ;) och vi har ett litet utbud av utländsk ost men återigen svårt att hitta pga glesbygden.
Jag saknar numera "min" amerikansk yogurt när jag kommer till Sverige. Tycker det mesta är alldeles för tunt och "rinnigt" i Sverige.
Wasa knäckebröd har vi och det köper jag ofta.
Ha en fin helg Annika! Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Din kommentar kom inte med av någon underlig anledning så "klistrar in" den här:
"Hej, hans minne kommer leva länge. Med ca 2000 outgivna
låtar. Nägra är hitts. Det kommer att rulla in pengar mycket
länge. Synd att han lämnade oss så tidigt. Hälsningar Stig. "
Ja, det var trist att han gick bort så ung. Många tror jag har blivit litet chockade av hans bortgång. Oj, det visste jag inte att så många låtar var outgivna. Ja, det kommer att rulla in pengar - till vem dock? - under lång tid.

Anonymous said...

Jag tycker inte det är värt besväret att ta med sig något i matväg bara för att kunna äta det en kort tid till efter Sverige-besöket. Sedan är det ju slut i alla fall! Bättre att "frossa" i sådant man gillar när man är där. Eftersom jag ganska ofta bakar bullar tar jag däremot med mej pärlsocker för det finns inte här. Som du mycket riktigt trodde i en tidigare kommentar, så bor jag i Grekland. Nästa vecka är påskvecka här.
Ha en fin helg,
hälsningar Lena

Malin said...

Just rabarber grädd eller söderblanding har jag inte hittat ;)

Ika said...

Pyttipanna är ju rätt lätt att laga själv, även i USA menar jag:) Jag tar alltid med mig bröd, gärna Fazers "rund och god". Och så fiskbullar och marsansås:) Det mesta går ju faktiskt att få tag här i USA numera, och det som inte går att få tag i kan man beställa på nätet. Lite dyrare men väldigt smidigt!

Anne-Marie said...

Annalena: Jag håller helt med dig. Det verkar vara mer besvär än vad det är värt att släpa med sig mat och annat mellan olika länder.
Om man absolut inte kan hitta något kan det vara trevligt att ta med sig men oftast finns ju liknande mat där man bor utomlands.
Vad bra att jag hade rätt var du bor någonstans. :) Jaha, man firar påsk först nu i Grekland. Intressant.
Ha en fortsatt fin helg!

Anne-Marie said...

Malin: De blandningarna låter väldigt speciella för kanske Sverige (Stockholm). :) Söderblandning har jag druckit när jag bodde i Sverige. Men det kanske finns lika god lösviktsteer i USA.

Anne-Marie said...

Ika: Skulle aldrig komma på tanken att köpa färdig pyttipanna. Innehåller alldeles för många "konstigheter" tycker jag. Hellre gör jag min egen.
Jag skulle själv aldrig tycka att det var värt att ta med mig bröd. Tar mycket plats och går fort åt. Men har man sina favoriter. :)
Fiskbullar klarar jag mig bra utan nuförtiden. Saknar inte alls utan äter hellre bara fisk, dvs inte i en "mix" i "bullform". ;)
Jag kanske bott här så länge nu att jag inte bryr mig längre. Kaviar kan jag sakna ibland och det är egentligen det enda faktiskt.

Ann said...

Precis som förra våren så är även denna vår tidig här i Alaska, och vi har redan haft våra första skogsbränder. Förra året brann fem miljoner acres. Denna bilden blev populär förra året:
http://www.slate.com/blogs/the_slatest/2015/06/30/alaska_wildfires_climate_change_is_helping_spark_big_fires_at_a_record_pace.html
och denna:
http://www.adn.com/article/20150730/map-tracking-alaskas-wildfires

En av de rökigaste dagarna var vi ute i fält, vi var som helt dåsiga av all rök och hade det varit i Sverige så skulle de aldrig låtit oss jobba i fält, men men.

Det här svårare med bränderna i Kalifornien dock, eftersom mer hus är i fara. De flesta bränder i Alaska brinner ju mitt ute i ingenstans. Men en av anledningarna till mer skogsbränder i vissa delar av USA är just på grund av fire suppression, det är som att man bara väntar på att det ska brinna! Förstås är det ju även klimatet, men det naturliga är ju att det ska brinna.

https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2015/07/26/alaskas-terrifying-wildfire-season-and-what-it-says-about-climate-change/

Rekordåret är 2004, en av alla de bränder som pågick då är den min forskning baseras på, nästan 6.6 miljoner acres brann då, bara i Alaska!

Vi får se hur det går detta året med alla skogsbränder i USA!

Sist jag var i Sverige, vilket var tre år sedan nu tror jag, så kommer jag inte ihåg att jag tog med mig något speciellt. Ibland ber jag mamma skicka vaniljsocker, marsan vanilj sås och lösgodis eller marabou choklad. Fast senast jag fick ett sådant paket var väl kanske något år sedan. Känner inte att jag saknar svenska saker sådär jättemycket. Mycket går att få tag i här också. Hjortron sylt och blåbärssylt har jag ju haft turen att göra själv här. Har inte gjort lingonsylt dock, men däremot fireweed marmelad! så gott!

Anonymous said...

Det är helt okej att ta med sig mat från t ex Sverige eller Spanien till UK. Så lite blir det ibland i bagaget. Senast ost från Spanien. Men så har jag ju också IKEA ganska nära och det hjälper!
Ha en fin söndag!

Marina said...

Finns det ett Ikea i närheten brukar det lösa sig ändå...

christina said...

Hej!
Förr brukade jag alltid ta med mig ett paket grovt knäckebröd när jag reste utomlands. Jag gillade att äta en skiva på morgonen.
Nuförtiden finns det överallt så det behövs inte längre.
Men en sak som inte finns överallt är falukorv så när jag åker till min dotter tar jag med en ring i väskan och så äter vi falukorv som lagats i ugnen till middag. Korven får ligga i väskan i ungefär sex och en halv timme för så lång ti tar det att åka från mig i södra Skåne till dottern på norra Jylland. Jag har funderat på att ha med en kylklamp men jag brukar nöja mig med att frysa vatten i en plastflaska och lägga i samma påse.

Desiree said...

Helt galet att ta med sig pytt i panna. Det går ju laga själv jättenkelt och alla ingredienser finns ju i alla länder. Jag har tagit med mig frukt men det har jag ätit på flygplanet. Det är ju ok så länge man äter upp det innan man landar i USA. Jag har annars tagit med mig kaviar, knäckebröd, vissa mjölsorter som var svåra att hitta, ibland gott bröd som jag frös in innan resan och la i frysen igen när jag kom fram. Tog med mig mussli från Sverige ibland. Här i Schweiz saknar jag inte direkt något och dessutom har vi IKEA nära. Det enda skulle vara anjovis för att kunna göra Jansson för det finns inte på IKEA. Den svenska anjovisen är speciell. Jag provade någon gång med amerikansk men den var väldigt annorlunda och smakade alldeles för salt och jag gillade verkligen inte den. Svensk ost har vi haft med oss till USA också. Makrill på tub har jag också haft med mig. Nog har man haft med sig lite av varje :-)
Så kul att läsa vad alla har haft med sig i väskorna.
Kram!

Anonymous said...

Tack Annika jag skall tipsa dem om att om de är i Denver så är det Ikea som gäller!! och Gold´s Corner Grocery med bättre utbud.
Vilken rolig läsning detta blev med vad man saknar beroende på var man är Sverige/usa
eller hur?
Hälsningar Birgitta S

Anne-Marie said...

Ann: Intressant med det du skriver om skogsbränderna. Tack för länkarna - skall kolla på dem.
Här i Kalifornien har man inte gjort tillräckligt med "forest management" vilket lett till att många skogar vuxit igen och bränderna blir värre. Men sedan har givetvis torkan gjort det hela ännu värre. Ni har väl inte alls samma torka i Alaska som vi har och har haft i Kalifornien? Vi har också haft fler åskoväder de senaste åren vilket lett till att bränderna startat pga blixtnedslag.
Ja, den som lever får se men jag minns att det även brann ordentligt i både Washington och Oregon förra sommaren.
Vi har haft så dåligt luft i Weed/Mt Shasta några gånger de senaste 2-3 somrarna att man inte sett långt alls - kanske 100-200 meter - och jag har haft aska under en period i stort sett varje dag på min bil och den står inne i samhället Weed, inte i någon avkrok.
Mina föräldrar skickade faktiskt aldrig någon mat till mig. Jag har köpt några gånger via nätet och det går bra men blir dyrt. Har ju ingen IKEA i närheten.
Härligt att du kan göra egen sylt på bär. :)

Anne-Marie said...

Lena: Inom EU kan jag tänka mig att det fortfarande är litet lättare med maten. Spanien verkar ha god mat om man får gå efter dina bilder.
Ha en fortsatt bra vecka!

Anne-Marie said...

Marina: Jag har ca 40 svenska mil till närmaste IKEA så ingen resa jag gör i första taget. :)

Anne-Marie said...

Christina: Knäckebröd verkar finnas utomlands numera så det går bra att handla lokalt.
Falukorv tror jag nästan bara finns i Sverige. Jag har alltid tidigare ätit falukorv när jag varit på besök i Sverige men det blev inte alls när jag var där i höstas. Jag har lagt om min kosthållning en hel del så hade ingen längtan helt enkelt.
Den resan du har till Jylland är ju inte riktigt samma "expedition" som jag håller på med när jag åker mellan Weed och Sverige. :)
Trevligt för din dotter att få falukorv som du tar med dig.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag fattar inte varför någon skulle vilja ta med sig färdiglagad pytt. Känns väldigt onödigt tycker jag.
Visst kan man äta frukten innan man landar. Det har jag också gjort.
Kaviar skulle jag ha kunnat ta med mig när jag åkte från Sverige i höstas men jag hade noll utrymme. Mina väskor var fulla redan när jag lämnade USA eftersom jag skulle vara borta så länge.
Jag köpte något i en av våra mataffärer någon gång som hette Anchovy paste vilket inte alls var gott. Mycket salt. Det gör jag inte igen.
Antar om man tar med sig ost och andra saker som skall hållas kalla att man måste ta med sig någon slags block att kyla med.
Alltid roligt att veta hur andra gör - litet som det du skrev om att kolla i andras varukorgar. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Birgitta: Bra när andra svarar på kommentarer och kommer med tips. :)
Jag kan ingenting om Colorado så Annika (som bott där) är "experten". :)
Alltid roligt att läsa om andras erfarenheter och vad de gör när de reser.

Ann said...

Haha, ja, just nu här så är närmaste Ikea i Seattle, så det är ju ett par mil :)

Jodå, det blir varmt i Alaska på sommaren, och torrt! Det är den svarta granen (black spruce) som brinner väldigt bra. Vi har till och med bränder som brinner i mossorna under vintertiden och sedan blossar upp då våren kommer. Alaska är jätte torrt. Inte alls lika fuktigt som andra delar av USA. Antal blixtnedslag har ökat om man kollar på hundra års timeline, bränderna har blivit större, mer intensiva och fler blixtnedslag i hela nordvästra USA. Alaska är även väldigt hårt drabbat av varmare klimat, vilket leder till torrare mark. Speciellt då vi inte fått så mycket snö (Som i många andra delar av USA), då hinner marken torka upp väldigt snabbt och kan enkelt börja brinna. Det är ju den perfekta kombination man behöver för skogsbränder, de är som du nämner inte bara torka man måste ha, man måste även ha blixtnedslagen. Här i Alaska är de största bränderna orsakade av blixtnedslag, medan mindre och även "svagare" bränder orsakas av människor som inte tänker sig för.

Vad jag menar med fire suppression är just att de låtit skogarna växa och motverkat alla småbränder, men eftersom skogarna, eller chaparral landskapen naturligt ska brinna så blir bränderna ännu värre då det väl händer. Och som du säger så har forest management inte riktigt lyckats ta igen alla prescribed fires som borde ha gjorts alla gånger.

Anne-Marie said...

Ann: :) Jag har litet närmare än vad du har. Min närmaste IKEA ligger i Sacramento, ungefär 40 svenska mil söderut.
Tänk det visste inte jag att Alaska var så torrt. Jag hade läst att det blivit varmare och torrare även där men inte riktigt som du beskriver. Vi hade en jättebrand för ett par år sedan i ett område som heter Happy Camp här i nordligaste Kalifornien och där var det också så att det "brann" i marken/mossor/trädstammar under vintern och förra sommaren trodde man att det skulle blossa upp igen men det blev tydligen inte så.
Mannen som startade the King Fire (som jag nämnde i inlägget) fick tydligen ett ordentligt straff. Fattar inte hur man kan vara så korkad att man tar en selfie när man anlägger en brand.
Eftersom det finns "cloud seeding" och annan påverkan av klimatet som sker medvetet finns det mer metall i luften (framför allt aluminium) och det tror jag är en anledning till fler åskoväder med fler blixtar.
Tror att man börjat röja upp mer i skogarna i nordligaste Kalifornien pga alla dessa bränder som kostar enorma summor och det finns ju knappt tillräckligt med brandmän som kan bekämpa alla jättebränder.

Gunnel said...

Jag minns en gång när vi åkte till Dallas. Vi hade ätit bananer på planet, men en blev över så den la vi ner i handbagaget. I tullen mötte oss en söt liten hund som blev så glad och hoppad runt vår väska. Nu försöker jag komma ihåg och kasta allt överblivet innan jag går genom tullen. Någon mat tar vi aldrig med oss när vi reser. Kram

Annika said...

Ja, jag såg den tråden på den där gruppen.
Visserligen älskar jag den där färdiglagade Findus-pytten hemma, men aldrig att jag skulle ta med det hit, haha.
Undrar hur en sån påse håller sig hela vägen hit?
Ja, de som hälsar på mig här brukar i princip ha med sig en tom resväska, eller den är full med grejer till mig när de kommer hit, godis, te, tidningar, böcker o andra gåvor. Men när de åker hem har de köpt på sig massor här som de tar med hem.
Tar inte med så mkt mat från Sverige längre, kanske lite kryddor. Men nej, inte så mkt annat.
Lingonsylt finns i alla matvaruaffärer där jag bor, liksom knäckebröd och pepparkakor.

Prince ja, han var verkligen stor.
Verkligen.
Laddade ner hela Best of Prince från iTunes i lördags. Hade så väldigt få Prince låtar på min iPod innan dess.
OCH många är så himla bra. Tror mina favoriter är sign o the times, 1999 och when doves cry.
Kramar!

Maria said...

Jag saknar messmör, kalles kaviar, och salt lakrits. Men numera beställer jag det via internet. Lite dyrt, så jag gör det inte alltför ofta, men ibland :)

kram

Anne-Marie said...

Gunnel: Helt onödigt att skänka frukt till de där små hundarna. :) Nej, jag tycker jag hittar allt jag behöver (förutom Kalles Kaviar) i mina affärer. Rätt skönt att ha anpassat sig. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Nej, det verkar litet överdrivet tycker jag att släpa med sig färdiglagad pytt. Min hemlagade pytt tycker jag är godare. ;)
Jag är tydligen en underlig person eftersom jag inte alls tar med mig saker varken åt det ena eller andra hållet. Men det bjuder jag på. :) Saknar man olika saker är det ju bra om man antingen själv kan ta med sig eller att andra tar med sig när de kommer.
Du har självklart ett helt annat utbud än vad jag har. Och du har också IKEA nära. Vi hade lingonsylt tidigare i affärerna här men har inte sett på länge nu. Troligen var efterfrågan inte tillräckligt stor och det var rent astronomiska priser.
Prince har fått en helt otrolig uppmärksamhet sedan hans tragiska bortgång. Såg att CNN till exempel hade långa inslag om honom. Han fick inte riktigt den uppmärksamhet tycker jag han förtjänade medan han levde.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Maria: Men du har väl inte så långt till IKEA i Sacramento? Vet dock inte om de säljer messmör. Kalles Kaviar är det enda jag egentligen saknar numera. Tur för mig som absolut inte har någon affär nära och som du säger blir det dyrt att köpa via nätet. Kram!

Anonymous said...

Mitt första år i USA var jag en au-pair. Jag hade klagat till min pappa att brödet här var så dåligt. Några veckor senare kom det en skogaholmslimpa på posten. Den var ju inte direkt färsk vid det laget! Men tanken var ju god. Annars kan jag sakna Fundus fiskgratänger! Älsar dom! Men inte så jag skulle komma på iden att packa i resväskan. Nej det räcker med godis då. Jag som många andra var en stor fan av Prince på det goda 80talet. Håller med dig om att han inte fick den uppmärksamheten som han förtjänade när han levde.

Susanna

Anne-Marie said...

Susanna: Det var en god tanke men gammal limpa är ingen höjdare. :)
Jag har troligen rätt små resväskor och skulle inte få plats med en massa extra grejer. Men folk tycks ju till och med ha en extra resväska bara med mat och annat. Alla är olika och tur är väl det.
Prince var en fantastisk musiker. Minns inte nu hur många olika instrument som han spelade. Tror att hans yttre och personlighet fick en del att ta litet avstånd från honom eftersom han var väldigt speciell. Men låtarna och hans musikalitet var det hög kvalitet på.

Anonymous said...

Jag har bara svenkst medborgarskap och därmed svenskt pass. Både UK och Sverige är ju med i EU, än så länge.
Jag tror inte att man alltid tappar bort sitt pass, man kan ju också göra sig av med det på andra sätt.
Efter det att en kompis tog sitt gamla pass med sig på resan och inte kom iväg, så har jag inte mina gamla kvar.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Lena: Jag tror att din kommentar hamande på "fel" inlägg. :) Jag "klistrar in" det på det andra inlägget och svarar där.