Saturday, February 13, 2016

Valentindagen

Affärerna dignar av choklad, hjärtan, kort, nallar och annat som de vill att vi skall köpa till vår käresta. I morgon är det Valentine's Day eller Alla Hjärtans dag som också kallas Valentindagen.
Dagen har att göra med firandet av helgonet Valentinus och lär ha uppstått redan på 400-talet.
I Finland kallas dagen också för Vändagen vilket jag tycker känns som en bra benämning.

Michael och jag firade aldrig den här dagen mer än att vi kanske sade "Happy Valentine's Day" till varandra. :) Det känns som om det nuförtiden mest handlar om att handla och kommersialism. Sådant har jag svårt för och håller mig hellre borta från affärerna. Och det verkar inte skilja så mycket mellan Sverige och USA utan affärerna har mycket till försäljning.

Vill man "mysa till" litet med en film är "Valentine's Day" en rätt rolig och trevlig film med många bra skådisar.Firar ni Alla Hjärtans Dag och om ni firar den, vad hittar ni på då?

När jag besökte Walmart i Yreka för flera veckor sedan var skyltningen igång för fullt och nog verkar det litet överdrivet tycker jag.

25 comments:

Rebekah M said...

Tjaa ... det verkar vara likadant överallt. Jag tog några, nästan identiska bilder härom dagen, när vi var till Walmart. Så fort en helg är över, så åker genast nästa helgs grejor fram. Direkt efter Hallowe'en kommer julgrejorna ut.

Vi brukar inte göra nå't speciellt heller -- vi säger Happy Valentine's Day till varandra. Att gå ut och äta frukost är inte att tänka på -- det är som på Mors Dag; packat!

Vändagen tycker jag var en utomordentlig idé! Då kan ju alla känna sig inkluderade ... även de som lever singel.

Hoppas Du har det gottis där ute i Weed!
Kram,

Annica said...

Ett riktigt <3-ligt inlägg! ;) Här är det också många/mycket hjärtan i omlopp inför morgondagen.
Jag firar inte 14 februari på något annat sätt än att jag önskar nära och kära en fin dag.
Så, ha en trevlig Valentine´s day!
Kram från "pölens" östra sida!

Channal said...

Så mycket kommers i affärerna. Tror det är värre i USA! Jag fick vackra rosor av mannen igår. Vi var även och fikade hos mina föräldrar och då hade vi med oss vaniljhjärtan. Idag blir det extragod mat här hemma. Veckan som kommer nu är "Vänliga veckan". Det temat jobbar vi med hela veckan tillsammans med eleverna. Det ska bli kul!

Fin Alla Hjärtans Dag! KRAM♡ Anna

Channal said...

Läste precis ni i SvD söndag om statistik istället för romantik :-) Svenska handeln ökar försäljningen av chokladpraliner med 90% inför den 14 feb. Blommor 59%, godis 37%. 44% uppmärksammar dagen. Ca en 100-lapp Pee firande ökar handeln med. Går inte att jämföra med den amerikanska handeln som ökar med 13 miljarder dollar/runt 100 miljarder SEK. 30 miljoner barn är på flykt i världen idag!

KRAM igen!!

Äventyret framtiden said...

Nej, jag och vi brukar inte fira Valentin-dagen alls. Något kort kanske jag sänder iväg med ett egenlagat hjärta i till dem som ändå firar sina födelsedagar i februari. Slår två flugor i en smäll ungefär.
Jag har också svårt för kommersialismen som lyser starkt igenom sådana här dagar. Men jag upplever att det har lugnat ner sig lite grann, åtminstone i södra delarna av Europa. Där var man inte riktigt klok ett tag. Det var hjärtan i mängder redan en månad innan dagen, men inte nu längre och det känns skönt att det har blivit lite grann normaliserat. Bättre att vara hjärtlig själv, på ett balanserat sätt.

Kramar!

Tredje året i Hjo said...

Nej, vi har inte firat Alla hjärtans dag. Såg att butikerna håller öppet i Hjo idag pga detta. Jag unnar dem god försäljning, dessvärre utan mig r jag rädd.
Gud, vilken surgubbe. Gå nu ut och köp en bakelse! Köp två. Jaså jaha, ska ske.

Anonymous said...

Jag skriver kort till några gamla vänner, som, liksom
jag, har mist sina maka-or. Påminner om nåt trevligt
vi gjorde tillsammans.
Gamla vänner vill jag komma ihåg med varma tankar.

(Gillar ordet VÄNdagen) Så här kommer en VÄNlig hälsning
från östkusten, där vi fryser med -11C just nu.

Ruth i Virignia

Steel City Anna said...

Valentines är STORT här. Engelsmännen må låtsas att de inte bryr sej om kommersiellt trams, men jösses alltså vad de skämmer bort sina flickvänner. Min facebookfeed är fylld av kakor, nallar, rosor, muggar/tavlor/album med parets bilder på, middagar, smycken, specialbeställda kort, champagne, kärleksresor/spa ... Helt otroligt. Jag blev inte helt bortglömd jag heller men lite mer sansat kanske. Hintade till maken om mina väninnors uppvaktning. Han sa att hade han kommit hem med en jättenalle hade jag blivit irriterad och sagt vafan ska vi ha den nånstans. Haha, ja det är kanske sant!

FREEDOMtravel said...

Jag är helt ointresserad av att köpa rosa prylar ;) men vi passade på att äta lite räkor och kräftor :)

Saltistjejen said...

Jag tycker om Alla Hjärtans Dag och även Valentine´s Day här i USA. Gillar bättre den svenska benämningen Alla Hjärtans Dag eller Vändagen som den heter i Finland eftersom jag tycker det är ett mycket bredare "begrepp" och innefattar alia. Här i USA är det mycket mer fokus på just den romantiska kärleken. Att köpa saker eller gå ut och äta romantiskt kanske inte är min grej heller, men att man har en särskild dag när man faktiskt kan tänka lite extra på någon eller några i sin omgivning tycker jag är fint.
Kram!

Anne-Marie said...

Rebekah: Helgerna tycks ha gått i varandra nästan nuförtiden. Man har knappt hunnit ta undan julpyntet så kommer Valentine's-pyntet och då är det ändå rätt lång tid kvar.
Skönt att höra att det inte bara var Michael och jag som var trista. ;) Vi var helt enkelt rätt ointresserade av dessa kommersiella dagar. Man kan ju visa att man tycker om varandra ändå - varje dag. :)
Jag gillar benämningen Vändagen eftersom väldigt många numera lever själva/som singel.
Vi har haft ovanligt varmt den senaste tiden i Weed och norra Kalifornien. Nu tycks östra USA har fått mer vinter.
Ha en fortsatt fin helg.
Kram!
P.S. Har ni också helgdag på måndag som USA har?

Anne-Marie said...

Annica: Man kan ju visa sina nära och kära att man tycker om dem alla dagar på året.
Tydligen har ni Vänliga veckan nu i Sverige. Uppmärksammas den nuförtiden?
Ha en fortsatt fin söndag - det lilla som är kvar av den i Sverige. ;) Vi har helgdag i morgon i USA - President's Day.
Kram från ett vårlikt Weed!

Anne-Marie said...

Anna: Trevligt att bli uppmärksammad med vackra rosor. :)
Ännu mera god mat hemma hos dig? ;) Gourmetrestaurangen bara fortsätter.
Vänliga veckan tycker jag är en bra idé även om man givetvis skall vara vänlig varje dag.
Herregud vilken kommers det verkar vara kring Alla Hjärtans dag! USA slår säkert Sverige. Jag minns dock inte att det var särskilt mycket i affärerna just den dagen medan jag bodde i Sverige. Det har säkert ändrats.
Ha en fortsatt fin Alla Hjärtans dag!
Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Såg något i min FB Newsfeed i morse som du lagt ut med vackra hjärtan. Sådant är fint och mycket trevligare än "krims och krams" i affärerna.
Hos oss kom alla grejer inför Valentine's Day nästan precis efter det att jul- och nyårsfirandet tagit slut. Numera tycks man inte ha en paus mellan helgerna/högtidsdagarna som det var förr.
Jag tycker om Vändagen som benämning eftesom den inkluderar alla människor. Och självklart skall man vara vänlig och hjärtlig så ofta man kan.
Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: Jaha, de har till och med mer öppet i affärerna på Alla Hjärtans Dag.
Var det Hjo-Hjo som också uppmanade dig kanske att köpa något gott? ;)

Anne-Marie said...

Ruth: Att komma ihåg andra - både vänner och partners - är fint och trevligt. Självklart kan man göra det när som helst också. :)
Jag tycker Vändagen är en riktigt fin benämning.
Ha en fortsatt fin Vändag Ruth!
Här har vi haft ovanligt varmt den senaste tiden med uppemot +16/17. Alldeles för varmt för att vara här bland bergen i februari.

Anne-Marie said...

Anna: Haha ni är för roliga. Nallar är trevliga tycker jag. :) Har faktiskt rätt många som kommit till mig under årens lopp på olika sätt. Men de finns hos mig hela tiden.
Ja, England och USA liknar ju varandra väldigt mycket har jag upptäckt så inte så konstigt kanske att man firar Valentine's mycket även i England.

Anne-Marie said...

Helena: Jag klarar mig bra också utan rosa prylar. :)
Att äta gott är ju aldrig fel!

Anne-Marie said...

Saltis: Visst är benämningen Vändagen fin. Och även Alla Hjärtans Dag kan ju innefatta en god vän och inte bara en partner.
I USA tror jag man har satsat väldigt mycket på just den romantiska kärleken vilket säkert gör att många som är singlar känner sig utanför. Det är alltid bra att uppmärksamma de man tycker om. :)
Kram!

Maria said...

Jag gillar inte heller den materialistiska delen av dagen. Vän- Dagen var en fin beteckning. Kram

Annika said...

Har inget alls emot dagen. Man gör ju med den vad man vill. Skippa det kommersiella och lägg krut på budskapet.
Dagen förolämpar ingen som får en hälsning, tvärtom.
Tror inte Hallmark drar in så jättemycket, trots allt.
Tycker att det mest är skolorna som lägger krut på den, och då låg och mellanstadiet, och där inkluderas ju samtliga.
Men visst, nog kan Vdagen här, och på andra ställen, vara jobbig för den som är singel. Speciellt om den inträffar under veckan. Otaliga är de blombud som kommer med blommor till tjejer och killar på jobben. Iaf var det så, vet inte hur det är längre. Så då kan det nog vara lite tungt.
Nej, ffa ska man inte gå ut och äta middag en V-day. DET är överpris till max, pre-fixe menus och medioker mat.
DET har man verkligen lärt sig. Frulle däremot, no probs....det gjorde P och jag iår. Varken mer eller mindre besökare än vilken vanlig weekend som helst. OCH det vanliga på menyerna också. Tror att det främst är middagarna som restaurangerna vill ha folk till på v-dagen. Men jag känner ingen som går i den fällan längre ;-)
Kramar och ha en fin Prez Day nu! Här snöar det ymnigt!

Charlie sa ... said...

Kramar från ett vintrigt Connecticut som också bjuder på lite lätt snöfall! Skönt att vara ledig denna dag :-)
Jag håller med Saltis och Annika...alltid fint att uppmärksamma de man tycker om och vad gäller shopping, choklad, nallar m.m så gör man ju som man vill. Jag äter choklad året runt och njuter av både rosor andra snittblommor lite då och då :-)

Hoppas du haft en skön helg!


Anne-Marie said...

Maria: Som andra skrivit gör man givetvis dagen till vad man vill men den är väldigt fokuserad på prylar tycker jag. Vändagen är en fin benämningen och idé. :) Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Självklart gör man dagen till det man vill. Budskapet är det viktiga och sedan har affärsmännen gjort det till en dag när de kan sälja mycket . :)
Visste inte att man fokuserar så mycket på Valentine's inom skolan. Låter dock bra att alla inkluderas.
Eftersom jag aldrig firat Valentine's blev det inte jobbigt även efter det att Michael gick bort. Och då han och jag inte firade den blev det ingen skillnad alls egentligen. :)
Låter trevligt med er V-day frulle. Har ingen aning om våra restauranger har speciella menyer. Du ser så insatt jag är. ;)
Ha en fin Prez-day du också! Kramar!!

Anne-Marie said...

Lotta: Trevligt för dig att vara ledig. Annars så är kanske inte alla företag lediga den här dagen. Skolan är stängd idag.
Har sett att det varit ovanligt kallt och snöigt de senaste dagarna i östra USA.
Att uppmärksamma andra är givetvis budskapet med Alla Hjärtans Dag. Jag äter också choklad året runt så ingen skillnad där. :)
Snittblommor har vi väldigt dåligt utbud av hos mig tyvärr.
Kram!