Monday, February 22, 2016

Februari Snow Moon

Igår kväll innan jag gick och lade mig var jag tvungen att gå ut och titta på månen som lyste så klart. Den var inte stor som vissa slags månar kan vara men den lyste starkt och intensivt.
Här i USA har faktiskt alla fullmånar namn beroende på vilken månad fullmånen befinner sig i. Den i februari heter "Snow Moon" eller "Hunger Moon".

Enligt Farmer's Almanac har namnen sitt ursprung hos USAs ursprungsbefolkning. Det var deras sätt att hålla ordning på de olika årstiderna och vad som utmärkte varje månad. Eftersom jag befinner mig i ett område där man ibland påminns av att "Native Americans" bott här känns sådana här saker litet extra intressanta. http://farmersalmanac.com/full-moon-names/

Eftersom februari är en månad då det kan snöa litet mer än andra månader var Snow Moon ett naturligt namn. Hunger Moon kom av att det då var svårt för stammarna att jaga på grund av snön. I år har vi inte haft mycket snö i februari men min första februari i Mt Shasta var en mycket snörik månad.

Farmers' Almanac har getts ut sedan slutet av 1700-talet (det är gammalt i USA ;)) och skriver om väderprognoser, astronomiinformation blandat med trädgårdsråd, humor och olika slags trivia.

Fullmånen inträffar på eftermiddagen här i USA så då kanske det är svårt att se den men tydligen skall den synas bra även i kväll om det är klart väder.

Min kamera tar inte bra bilder på kvällen/natten så kunde tyvärr inte ta någon bild igår.Vet inte varför videon nämner 23-24 februari men den berättar mer om Snow Moon.

Jag kommer alltid att tänka på boken "Det blåser på månen" (The Wind on the Moon) när jag läser eller skriver om denna planet. Minns att jag tyckte om den boken även om den säkert kunde vara skrämmande. Förhoppningsvis har ingen anmält den. ;)

22 comments:

Channal said...

Haha nä, ingen har anmält den!! Jag har alltid fascinerats av månen. När det är fullmåne brukar vi säga vargmåne. Är den beslöjad med moln blir det Harry Potter-måne. Eller när det är fullmåne då kommer varulven... scary! Kärt barn har många namn.

KRAMAR Anna

Annika said...

Jag fick en fin bild av fullmånen igårkväll. Den var vacker. Kan tänka mig att den kallades hungermoon - i våra kallare klimat börjar ju alla matförråden ta slut ett par månader efter jul medan det fortfarande dröjde ett par månader tills vårskörden började komma igen. Jag tror att Kulla-Gulla var en bok där de beskrev februari och mars, kanske även april, som riktiga hungermånader väldigt bra. De böckerna var väl för övrigt också ganska skrämmande om jag minns rätt...

Också för övrigt var jag på operan, på Tosca, igår och såg ett par barn där (inte speciellt många, men ett par tre stycken). Den operan om någon kan ju inte vara rated PG-13....den har både sex, våld och ond, bråd död....
kram.

Annica said...

Intressant med namnen på årets alla fullmånar. Och helt logiskt att de fick sina namn efter vad som bäst beskrev just den månad det gällde. "Hunger moon"-månadens vedermödor kan man bara ana sig till; skralt med mattillgången trots hårt slit för brödfödan. Hela den tillvaron var betydligt mer skrämmande än tusen Alfons Åberg. Kanske något att tänka på emellanåt när vi vandrar omkring bland överflödet på stormarknaden ... eller anmäler barnprogram. ;)

När jag läste det du skrivit om Farmer´s Almanac tänkte jag genast på vår Bondepraktika.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bondepraktikan
Kram!

Marina said...

Jag kan bara instämma - gårdagens måne var fantastisk!

Katta said...

Jag tycker nog att fler och fler börjar lägga ut fullmånen på social medier. Igår var den tydlig och stark även här.

Gunnel said...

Så intressant med olika namn på månen. Det kände jag inte till. Du kan vara helt säker på att om man kan anmäla Alfons Åberg så dröjer det inte länge innan Det blåser på månen får en anmälan på halsen. Kram

Annika said...

Månen, min älskade måne.
Sover bra i fullmånens sken. DOCK inte denna ggn, tyvärr. Vet inte varför jag sov så uselt inatt? Kanske för att det var mulet, och det är trist när sådant förtar fullmånens skönhet.
Månen och jag! :-)
Har aldrig lyckats ta en bra bild på månen, trots många försök.
Annika ovan tog en toppenbild av månen, såg den just på hennes blogg.
Kramar!

Tredje året i Hjo said...

Harvest moon är ju en känd låt av Neil Young. Både september och oktober tydligen. Kan väl stämma.

Anne-Marie said...

Anna: Men vad bra att ingen anmält den boken. ;)
Har inte hört de uttrycken faktiskt. Harry Potter-måne låter ju intressant.
Ja, tydligen har månen nästan hur många namn som helst.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Då måste jag kolla in din bild eftersom min kamera inte tar nattbilder tillräckligt bra.
Eftersom indianstammarna levde i så nära samklang med naturen var det självklart naturligt att relatera fullmånen till vad som pågick i naturen.
Kulla Gulla-böckerna har jag läst men minns inte alls att de var otäcka. Kanske har jag förträngt.
Opera kanske man tycker är kultur på ett annat sätt så att det är okej att barn tar del av den typen upplevelser? Förr var man ju inte alls lika överbeskyddande som man är idag. Tycker nog att det gått litet väl långt faktiskt.
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Jag hade läst tidigare om olika namn på månen men visste inte att det fanns så många som länken visar. Ja, om man lever i nära samklang med naturen blir det nog naturligt att ge namn åt olika företeelser som speglar vad som pågår just då.
Vi människor har blivit så frånkopplade naturen och de större sammanhangen att man blir litet matt att se hur folk reagerar och resonerar.
Bondepraktikan verkar likna Farmer's Almanac även om den väl inte ges ut varje år.
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: De riktigt "maffiga" månarna tycker jag är de som ser många gånger större ut än de "vanliga" fullmånarna.

Anne-Marie said...

Katta: Har man en bra kamera går det bra att lägga ut bilder. Har man inte det blir det knepigt. :)
Fullmånen lyste nog klart på många håll igår.

Anne-Marie said...

Gunnel: Jag visste heller inte om att månen hade så många namn som Farmer's Almanac visade. En del visste jag om men inte alls alla.
Tror nog att det går att anmäla det mesta. :) Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Vet hur mycket du tycker om fullmånen.
Jag har faktiskt inte märkt att jag påverkas av fullmånen direkt betr. sömnen. Vad trist att du inte sov bra.
Skall absolut kolla Annikas bild eftersom jag inte heller lyckats få till bra bilder på månen. Du har i alla fall en mycket bättre kamera än vad jag har. Och Pettas-Karin vet vi ju kan ta helt fantastiska månbilder.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hans: Indianstammarna associerade ju fullmånarna med vad som pågick i naturen så Harvest Moon stämmer säkert med tidiga hösten.

Gunilla Nardin said...

Kart barn har manga namn sags det ju. Manen, och speciellt fullmanen, paverkar ju var jord och oss manniskor pa sa manga satt.Fast jag sover som en stock nar det ar fullmane. Det gor ju inte alla tydligen.
Alltsa, jag alskade Kulla Gulla bockerna,minns inte att de var skrammande. (Da hade jag nog inte last dem)!
Ska se ikvall om jag kan fa till en bra bild pa var mane.
Stor Kram
Gunilla
Anonymous said...

Hade inte en aning om att fullmånen hade olika namn, men det låter ju helt naturligt.
Jag sov dåligt två nätter innan fullmånen,händer varje månad.

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag påverkas heller inte direkt av månen vad jag vet. Brukar sova gott även när det är fullmåne. :)
Nej, jag minns heller inte att Kulla Gulla-böckerna var skrämmande. Men det var mycket länge sedan jag läste dem.
Vad synd att du inte har en blogg där vi kunde få se månen från fransk mark. :)
Stor kram!!

Anne-Marie said...

Lena: Tror inte att månen kanske har alla dessa olika namn i till exempel Sverige. Eftersom USA har arvet från sina "native Americans" finns det en del företeelser som skiljer sig en del från Europa.
Du är säkert i gott sällskap betr. att inte kunna sova kring fullmånen.

Rebekah M said...

Vi har haft ganska dåligt väder för "mån-skådande", men jag såg när den var på gång ... halvfull.

Här pratar de ofta om de här namnen ... men Wolf Moon for januari och Harvest Moon ... det var de två jag kunde innan.

När fullmånen ser "som maffigast" ut, ... det är när det är perigee moon (https://en.wikipedia.org/wiki/Supermoon) -- då blir tidvatten mycket högre här, än vid vanlig fullmåne, och råkar det dessutom vara nå'n storm på gång så blir det översvämningar och avstängda vägar ...

Tror jag ska lägga ut några månbilder på min blogg nu, för jag har inte skrivit nå't på ett tag 🙂

Anne-Marie said...

Rebekah: Vi har haft rätt klart väder de senaste dagarna så man såg fullmånen bra här.
Kan tänka mig att USA och Kanada liknar varandra mycket ifråga om traditioner och annat kring till exempel "himlakroppar". :)
Den där super moon har vi haft några gånger och då kan månen verkligen bli stor. Vi har ju inget hav alldeles inpå men du har det antar jag så att du i stort sett ser det.
Låter bra med litet månbilder. :)